Zarostlé jezy, zanesená koryta. Do zlepšení řek jdou stovky milionů ročně

Kategorie: Všeobecné

Povodí Vltavy letos dokončí opravy jezů za více než 210 milionů korun, mezi nimi i šedesátimilionovou rekonstrukci na řece Berounce v Černošicích. Především na menších tocích však některé jezy vypadají spíš jako podmáčený bujný porost. Ke špatnému stavu koryt přispívají i zemědělci.

V zanesených korytech a jezech se voda hůř vsakuje a je náchylnější na vylití z břehů. Po každé silnější průtrži pak hrozí zbytečné škody.

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/udrzba-jezu-a-ricnich-koryt-povodi-vltavy-fig-/domaci.aspx?c=A160708_151601_domaci_mav

MAXXSKATER, 3.8.2016

Diskuse k bleskovce

Honza7 - Profil | Čt 4.8.2016 12:56:10

Zanesené koryta vodních toků se stávají čím dál větším problémem. Povodí v mnoha případech dělají pouze udržovací práce na březích, ale čištění koryt od nánosu usazenin se v mnoha případech nedělají desítky let. Podle současné legislativy se asi nedá očekávat náprava. Spousta našich řek je konatminována těžkými kovy, případně pesticidy a deriváty ropy.
V takovém případě se tohle bahno nedá vyvézt na pole, ale na nějaké úložiště, kde bude čekat na dekontaminaci. S rychlostí našich úřadů a v rámci technických možností to nebude v nějaké krátké době a tak každá organizace by musela zaplatiti pěkný balík peněz jenom za uložení uvedených usazenin.