Tři přehrady na severovýchodě země se opravují. Sucho by bylo komplikací

Kategorie: Všeobecné

Tři přehrady na severovýchodě země se opravují. Sucho by bylo komplikací


Hned tři přehrady v Moravskoslezském kraji se letos rekonstruují. Oprav za více než půl miliardy korun se ale obávají odběratelé, protože pokles hladiny může zkomplikovat odtoky. Připravena jsou i kritická opatření v případě sucha jako v loňském roce.

Zdroj: http://ostrava.idnes.cz/tri-prehrady-na-severovychode-zeme-se-opravuji-frq-/ostrava-zpravy.aspx?c=A160611_2252803_ostrava-zpravy_jog

yvana, 15.6.2016

Diskuse k bleskovce

Honza7 - Profil | St 15.6.2016 14:32:16

Podle pana ředitele souhra náhod a nebo totální ignorace k možným problémům, toť otázka? V každém případě u nás na SM není moc VD, které plní úlohu zásoby pitné vody. Je pravdou, že Slezská Harta je nad Kružberkem a je schopna doplnit zásoby vody tohoto VD, ale bude to za cenu značného úbytku vody v SH. To co to udělá s vodními živočichy asi nikoho moc nezajímá.
Je celkem dost zajímavé že ani na jedné přehradě co plní úlohu zásoby pitné vody se vůbec nepočítá s částečným vytěžením sedimentů z těch části, které zůstanou bez vody. Když si vezmeme, že obě nádrže tu stojí cca padesát let, tak musí být všem jasné, že za tu dobu už došlo z určité části zaplnění přehrad usazeninami. Na to se bude asi znovu sehnat peníze a znovu nádrž z větší části vypustit. Jestli to je ekonomické a nebo z biologického hlediska příznivé pro živočichy asi nikoho na POVODÍ ODRY nezajímá.
Nevím zda-li to není velké riziko v jednu chvíli opravovat hned největší zásobárny s pitnou vodou na SM, když zrovna v poslední době letní měsíce přinášejí extrémní vedra a nedostatek vody.