Česko vysychá. Boj s vedrem bude stát miliardy

Kategorie: Všeobecné

Česko vysychá. Boj s vedrem bude stát miliardy

Praha /INFOGRAFIKA/ - Minimálně 2,4 miliardy korun každý rok hodlá v příštích pěti letech posílat česká vláda na řešení sucha a nedostatku vody. Dalších 700 milionů korun ročně přispějí soukromí investoři. Peníze by měly jít na výstavbu rybníků, ale třeba i na závlahy a podporu stavby vodovodů a kanalizací. Kvůli globálnímu oteplování se totiž Česko povážlivě „ohřívá", a naopak chybí dostatečné srážky.
Zdroj: http://www.denik.cz/z_domova/cesko-vysycha-boj-s-vedrem-bude-stat-miliardy-20160524.html

yvana, 25.5.2016

Diskuse k bleskovce

M0RGAN - Profil | Čt 26.5.2016 1:11:19

Alternativní řešení

M0RGAN - Profil | Čt 26.5.2016 1:04:03

Vrátit meandry a přirozené zátopové oblasti, vrátit lesy do krajiny místo řepky a solárních farem... Prostě se přestat chovat jako lidi a vrátit krajině její přirozený stav. A vody bude dostatek.

sumec 1950 - Profil | St 25.5.2016 19:41:57

To jsou kecy v kleci.Už dopředu avízovali o kolik budou muset zdražit vodu.Sucha byli a ještě budou,jenom zdravej selskej rozum bude těm pitomcům nahoře scházet pořád.

Honza7 - Profil | St 25.5.2016 18:33:50

Tohle je sice možné řešení k snížení spotřeby pitné vody. Bohužel je to cesta s minimální účinností. V drtivé většině domů jsou rozvody pitné vody a teplé užitkové vody. U našich domů nemáme rozvody na šedou vodu. Tyto rozvody pokud se budou zřizovat budou stát desetitisíce až statisíce ( a to podle typů obkladů, dlažby ). Do toho se asi málokdo pustí, když už v takovém domě bydlí. Tohle je cesta pro novostavby a proto je to pouze kapička v moři v rámci možných nápravných opatření s hospodaření s vodou.
Vodu musíme účelně využívat už v místech kde se snese v rámci dešťových přeháněk na našem území. V horách a kopcích stavět prahy, velmi malé nádrže, vytvářet tůně, zkrátka dělat vše proto aby odtok byl výrazně pomalejší z krajiny. Tím bude i větší šance, že bude dostatečná zásoba spodní vody a to je v místech, kde mají vodní toky dostatečný průtok. Voda, která stéká z kopců, které jsou dostatečně zastíněny si i v parných dnech udržuje přijatelnou teplotu, která je dostatečně bohatá na kyslík a tak lososovité ryby mají šanci v extrémnim letním počasí šanci na přežití.
Bylo by chybou nevyužít dešťovou vodu ze střech domů, garáží nákupních center, podniků atd., když by je domácnosti díky vysokým nákladům na rozvod šedé vody nevyužily. Z takových míst by voda měla být odváděna do rybníků a nádrží. Rozhodně by neměla končit v kanalizační síti.