Petardy ani myslivci nepomáhají. Kormoráni dál plundrují jihočeské rybníky

Kategorie: Všeobecné

Před třemi lety přestal být kormorán velký zvláště chráněným živočichem. Rybářům ale od té doby dělá stále větší škody. Ani tisícové odstřely situaci nezlepšily a hejna táhnoucí v zimě přes Českou republiku řádí na jihočeských rybnících.

Zdroj: http://budejovice.idnes.cz/kormorani-vyziraji-jihoceske-rybniky-dx7-/budejovice-zpravy.aspx?c=A160323_104759_budejovice-zpravy_khr

Bláža, 23.3.2016

Diskuse k bleskovce

NEUSTUPA - Profil | Čt 31.3.2016 17:22:24

Gagi >> moje sousedka taky.....

Petr.OVA - Profil | Čt 31.3.2016 16:13:47

Bacha >> Není zač, musíme si přece pomáhat.... :-)

Bacha - Profil | Čt 31.3.2016 14:02:19

Petr.OVA >> Díky, je to vyčerpávající info. Zase o něco chytřejší.

Petr.OVA - Profil | St 30.3.2016 19:28:42

Bacha >> Ve skutečnosti je to tak, že rybáři podají žádost o stanovení odchylného postupu při ochraně ptáků na ochranu životního prostředí a to na rybářský revír (např. Odra2 nebo Ostravice1). OŽP vysloví souhlas s odchylným postupem, tedy povolí úmyslně usmrcovat jedince kormorána velkého a současně stanoví podmínky, za nich lze tuto činnost vykonávat, zejména přesně vymezí lokality, kde lze střílet. Na základě tohoto souhlasu pak orgán státní správy myslivosti vydá rozhodnutí o snížení stavu zvěře, kde už jsou účastníky řízení mimo rybářů i všechny dotčené myslivecké spolky, které si ovšem dotyčný úředník na základě mapových podkladů sám zjistí a obešle je. No a pak už jen stačí mačkat spoušť, v našem případě až do 31.3.2020. Lovíme většinou individuelně, maximálně ve dvou skupinách, které jdou ve vytypovaných úsecích proti sobě kolem řeky.

Bacha - Profil | St 30.3.2016 15:12:57

Petr.OVA >> Aha, tak o tom účastnictví řízení obou dotčených MS jsem nevěděl. To je v naprostém pořádku....a nebýt cimprlich taky:-) A praktikuje se to jako společný, nebo individuální lov? Nikdy jsem to nepořádal, tak o tom nevím.

Petr.OVA - Profil | St 30.3.2016 11:43:20

Bacha >> Jojo, myslivci jsou divní patroni, viz Slavnosti sněženek.... :-)
U nás je běžné, že hranice honitby vede střednicí toku. Když pak rybáři požádají o výjimku, stanou se účastníky řízení oba myslivecké spolky na obou březích a mohou střílet jako o život.
Jen je třeba nebýt moc cimprlich. V okolí Ostravy je i v zimě kolem vod (a spíše mám na mysli řeky) málem víc lidí jak těch kormoránů a přece to jde. Ale také se nám stalo, že nějaký bdělý občan zavolal policii a protože byla nahlášena střelba, tak přijela přímo zásahovka. Zkontrolovali papíry, telefonicky si to ověřili u hospodáře a předsedy no a pak se omluvili a odjeli. Příští den se na stejném místě střílelo zase.... :-)

Bacha - Profil | St 30.3.2016 9:51:33

Petr.OVA >> Já jsem nemluvil o technice lovu, ale o legislativě a snášenlivosti sousedících MS. Samo že na velkých plochách to jde s brokačkou hůře, nejsou to kachny:-) Zkus jít ale na hraniční říčku či potok a střílej přes hranice honitby, kdo Ti co řekne. Navíc jsem se na legislativu nevymlouval, poukázal jsem na jen na její dílčí nedostatky. Jinak fotka správná, musí se lovit a lovit...mně se třeba kormorána ulovit nepodařilo.

Bacha - Profil | St 30.3.2016 9:42:31

R.P. >> Hele, já tyhle věci znám, dělám ornitologii celý život a navíc jsem i myslivec. Ne bouchač, ale opravdu myslivec, takže vím, co to je za problém. A nejsou to jenom kormoráni, ti jsou vidět nejvíce:-)

Petr.OVA - Profil | Út 29.3.2016 21:51:36

Bacha >> Právě naopak, lov na rybnících je daleko komplikovanější. Rybníky jsou velké, nevíš kam ptáci sednou a je obtížné se k nim přiblížit. Zato na řekách je to brnkačka, pozorný člověk rychle vypozoruje, odkud, kam a kdy létají a pokud je ještě poblíž jejich nocoviště, tak je úspěch zaručen.... :-)
A samozřejmě nesouhlasím s rozšířeným názorem, že lovem se nic nevyřeší. Jednak jenom mrtvý kormorán už žádné vejce nesnese a pak - jak asi se dostal kormorán na pokraj vyhubení, až si toho všimla EU a začala jej chránit? Určitě ne nedostatkem potravy na hnízdištích...
Jo a ještě něco - legislativa je dostačující, ale ještě musí být iniciativa, protože legislativou kormorána nezastřelíš!

Bušák - Profil | Út 29.3.2016 21:10:18

Bláža - >> pravdu má jen bouchačka

R.P. - Profil | Út 29.3.2016 20:07:36

Rosetau >> kormorání prsa se dají normálně jíst, děláme je na slanině s cibulí a kořením a je do výborný, i řízečky jsou z nich luxusní, po rybině vůbec nesmrdí a červy jsou pouze ve střevech, v prsní svalovině jsem je nikdy neviděl a to už jsem jich viděl dost