Jez na Labi se může prodražit, bruselská pokuta je čtvrt milionu denně

Kategorie: Všeobecné

Čtvrt milionu korun denně může Česko platit Bruselu, pokud nezařadí labský kaňon u Hřenska mezi chráněné oblasti. Vláda to přesto odmítla udělat. „Je to možná poslední kousek Labe, který není přetrasovaný či člověkem stavebně upravený,“ varuje ministr životního prostředí Richard Brabec.

Příkrá zalesněná úbočí, z nichž vykukují skalnaté věže, se svažují k řece. Labi trvalo miliony let, než si mezi Děčínem a Hřenskem vyhloubilo v pískovci až tři sta metrů hluboký kaňon. A právě toto idylické místo je příčinou sporu, který může skončit u evropského soudu a Česko připravit o stovky milionů na pokutách.

Evropská komise totiž již deset let požaduje, aby tento úsek Labe a přilehlé okolí byly zařazeny mezi specificky chráněné oblasti – takzvané Evropsky významné lokality (EVL). Před pár dny však česká vláda smetla příslušný návrh ministerstva životního prostředí, přestože jeho šéf Richard Brabec (ANO) je přesvědčen, že jde o přírodní raritu, která se na starém kontinentě jen tak nevidí.

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/evropska-komis-pokuta-labe-decin-splavneni-f29-/domaci.aspx?c=A160219_205144_domaci_aha

MAXXSKATER, 20.2.2016

Diskuse k bleskovce

Honza7 - Profil | So 20.2.2016 20:39:03

Je to pořád stále stejná písnička, stát dotuje železnici, tak je třeba dotovat i vodní dopravu a to i za cenu pokut, které se mohou každý den navyšovat. Sliby, které mají zastánci této dopravy nejsou schopni garantovat svým majetkem a proto je dobré si je vzít od státu.
To že se nemusí jezdit i tři měsíce v hlavní sezónu, protože bude nedostatek vody vůbec nikoho nezajímá.