Odstraňování starých ekologických zátěží 
z rafinerie postupuje jen pomalu

Kategorie: Všeobecné

Pardubice – Odstranění starých ekologických zátěží pocházejících z provozu rafinerie v Pardubicích postupuje jen zvolna. Stát dosud nevybral odbornou firmu, která by kontaminace v areálu závodu odstranila.

„Postupně se čistí menší úložiště odpadů v pardubickém okrese," sdělil Mikuláš Duda, mluvčí společnosti Unipetrol, která rafinerii vlastní.

„Ministerstvo financí doposud nevypsalo veřejné zakázky na dodavatele sanačního zásahu pro lokality hlavní závod Paramo Pardubice, Hlavečník a na dokončení sanace lokality Časy," uvedl Mikuláš Duda.

Ministerstvo zatím schválilo aktualizaci projektu sanace hlavního závodu Paramo Pardubice. Ekologickou zátěž převzala společnost Paramo od svého předchůdce, státního podniku, který mezi lety 1950 až 1985 ukládal kaly z kyselinové rafinace olejů postupně na několika úložištích.

V souvislosti s privatizací uzavřelo Paramo s ministerstvem financí smlouvy na řešení ekologických závazků vzniklých před odstátněním, podle nichž hradí sanační práce stát.

Sanace byly zahájeny v roce 1997. Zatím byly dokončeny na úložištích Blato, Zdechovice a u prodejny Lidl v Pardubicích. Na skládce Časy jsou zlikvidovány kaly a pokračuje ochranné sanační čerpání a monitoring. Pro lokalitu Hlavečník byla zpracována aktualizace sanačního projektu a činnost se omezuje na ochranné čerpání srážkových vod. Na deponii Nová Ves odborná firma sbírá ropné uhlovodíky, neutralizuje vodu a překrývá povrch sorbentem.

V roce 2012 byly v blízkosti výrobního areálu vybudovány dva sanační dreny, z nichž se odčerpává podzemní voda znečištěná ropnými látkami.

Opatření má zabránit šíření ropného znečištění za hranice areálu. Instalována byla rovněž soustava hydraulické ochrany podzemních vod v oblasti U svaté Trojice.

„Sanační čerpání a provoz hydraulické ochrany bude pokračovat nejen v roce 2015, ale i v příštích letech," dodal Mikuláš Duda.

Zdroj: http://chrudimsky.denik.cz/z-regionu/odstranovani-starych-ekologickych-zatezi-z-rafinerie-postupuje-jen-pomalu-20151004-vb5x.html

MAXXSKATER, 6.10.2015

Diskuse k bleskovce

Žádné zápisy.