Ryby mutují. Příroda je učí unikat rybářům, zjistili vědci

Kategorie: Všeobecné

Určitý styl plavání umožňuje uniknout rybářským sítím a rodí se čím dál víc ryb, které pro něj mají genetickou dispozici.

http://zpravy.aktualne.cz/zahranici/ryby-mutuji-priroda-je-uci-unikat-rybarum-zjistili-vedci/r~2fd5f09e3cfc11e594170025900fea04/

Heiko, 11.8.2015

Diskuse k bleskovce

aleš vavřina - Profil | St 12.8.2015 7:01:15

Honza7 >> Jo je to pěkný blábol - trochu mi uniká cesta, kudy by se přenos této genetické informace realizoval. Že by ryba uniklá ze sítě založila pokolení chytřejších ryb? Pravdou spíše může být ne úplně detailně prostudované chování ryb a možnosti jejich nervové soustavy - spíše se jedná o přizpůsobení se chování současným podmínkám - i ryby se jsou schopny učit a pružně reagovat na podněty okolí. V případě změny DNA nám tu spíše bude běhat nějaká rybozila než chytrá ryba s vyšší úrovní nervové soustavy.

Honza7 - Profil | St 12.8.2015 6:20:14

Obávám se že je tohle dobrý blábol a nebo je to způsobeno špatným překladem. Mutace samozřejmě probíhá, ale pokud se jedná o tu formu vlivem špatné replikace DNA, tak v drtivé většině takhle vzniklých rybiček se nepodaří přežít - skončí jako potrava.
V druhém případě - je to způsobeno látkami - mutageny a zde bych byl zatraceně opatrný, protože pokud to má vliv na ryby, tak to bude mít vliv i na ostatní živočichy. Ukládaní těchto mutagenů v tělech těchto ryb bude mít pak fatální vliv na predátory, tam se bude ukládat tato látka ve větší koncentraci a tak lidi budou ještě více ohrožení.