V šumavském chovném potoce uhynuly stovky pstruhů, příčina není jasná

Kategorie: Všeobecné

Z chovného Volarského potoka na Prachaticku vylovili rybáři v pondělí stovky mrtvých ryb, především pstruhů obecných. Do Vltavy naštěstí otrava nedorazila. Úředníci hledají zdroj kontaminace a její příčinu.

http://budejovice.idnes.cz/ve-volarskem-potoce-uhynuly-stovky-pstruhu-f3j-/budejovice-zpravy.aspx?c=A150610_164328_budejovice-zpravy_khr

rover, 11.6.2015

Diskuse k bleskovce

vvojtak - Profil | Čt 11.6.2015 14:21:25

Honza7 >> Jestli mohu hádat, viděl bych to asi takhle. Nějakej vandrák nevěděl jak se zbavit nějaký chemický srágory, tak to vylil do kanálu a déšť to po několika dnech spláchl do potoka. V době kdy jsou ryby již leklé, je ta chemická srágora již odplavená, takže odběrem vzorků vody se nezjistí nic, anebo s velkým časovým odstupem. Zjistit místo znečištění, či dokonce samotného viníka, je myslím téměř nadlidský výkon. Bohužel tyto smutné obrázky a zprávy se tu objevují týden co týden.

Honza7 - Profil | Čt 11.6.2015 13:44:21

Tohle je další smutný případ. Ještě nezačalo pořádně léto a pstruzi nám začínají padat. Problém s dohledáním příčiny může být v této situaci složitější, pokud se na tom bude podílet více faktorů. Jenže narůstající statistiky těchto případů ( to i v případě dohledání viníka ), nám stálé osazení rybích druhů ve vodních tocích bude neustále snižovat.
Držím klukům palce v brzkém odhalení příčiny úhynu.