Další dosud neznámá hrozba od klíšťat – demence

Kategorie: Všeobecné

Zdravotníky i laiky znepokojil nový druh bakteriální infekce přenášený klíšťaty. Informují o ní specializované vědecké časopisy, například New England Journal of Medicine i ty populárnější, jako americký Healthday.
Začíná to jako obyčejná chřipka se zvýšenou teplotou či horečkou, bolestmi hlavy, únavou. Mohou se přidávat deprese, bolest svalů či kloubů s komplikacemi v důsledku spuštěných imunitních a autoimunitních reakcí může vše končit postižením nervové soustavy i srdce. Řeč je o borelióze, infekčním onemocnění jehož původcem je bakterie rodu Borrelia. Většinou jí říkáme lymská (nebo lymeská), podle městečka Old Lyme ve státě Connecticut. Zatímco v Americe má většinu nemocných na svém kontě druh Borrelia burgdorferi, v Evropě převažují druhy Borrelia afzelii a Borrelia garinii. Před dvěma lety ale ruští vědci jako první zaregistrovali infekce jejichž příčinou byla bakterie Borrelia miyamotoi. Nejnovější zprávy potvrzují, že tímto druhem infekce je ohroženo i několik oblastí Spojených států.
Více zde:
http://www.osel.cz/index.php?clanek=6664

Nerodia, 19.1.2013

Diskuse k bleskovce

Sven - Profil | So 19.1.2013 21:40:25

Chosé 2 >> tak. Proto si ti, na které doktoři prdí udělali svoje stránky (ty na odkazu) a tam si navzájem radí.

Chosé 2 - Profil | So 19.1.2013 21:38:10

Sven >> Většina si to začne uvědomovat až když se ho to začne bezprostředně týkat. Tvé poslední dvě věty to naprosto přesně vyjadřují :-(

masař00 - Profil | So 19.1.2013 21:24:39

Nerodia - >> A co takhle česnek jako prevence? Mám zkušenost, že když si dám před rybařinou pěkně očesnekovanou topinku, tak na mně taky nejdou.

Sven - Profil | So 19.1.2013 21:19:30

Chosé 2 >> díky. No uvidíme. Příroda je mocná :-)
Nechal jsem si udělat jen tak z prevence test a byla tam.. nikdo neví jak dlouho.
Dali mi deset prášků a fertig. A teď chodím každých půl roku na krev.
Problém je, že typický rudý flek se udělá jen cca 1/3 těch štastnějších. Ti ostatní to nemají šanci včas zjistit...

arnošt - Profil | So 19.1.2013 21:02:25

Repelent na delších výpravách ani na nějaké to sednutí si k vodě rozhodně nepodceňuju,mám ho u sebe radši vždy několik kousků stejně samozřejmě jako třeba náhradní monofil nebo pletenku.Ono není o co stát,co se týká klíšťat i komárů a podobné havěti.Ale bohužel,člověk se někdy těmto bodavým potvorám neubrání.Jen může to riziko hodně eliminovat.Já teda na sebe stříkám repelenty i preventivně a můžu říct,že za rok 2012 jsem byl skoro 50 dní a nocí u vody nonstop a klíště mě nehryzlo ani jedno a komáři tak jeden dva...

Chosé 2 - Profil | So 19.1.2013 20:49:16

Efis9 >> :-))

Chosé 2 - Profil | So 19.1.2013 20:48:11

Sven >> 28:22 >> Kamarád ze sportu si boreliózu přivezl z Afriky po píchnutím komárem. Spoustu let ho to trápilo, také vždy jakmile tělo pocítilo zátěž, malátněl a cítil slabost.
Fakt ti nezávidím kolego, ale doufám, že ti to časem odezní :-))
Měl jsem asi veliké štěstí, což mi dochází až po čase na sterého praktika, který byl již v důchodu a
léčil mě Amoxycilinem již po třech dnech od vyjmutí klíštěte a znovu stejnými plnými dávkami přeléčil. No ale to že tě kousne nějaká breberka a ty to rukou připlácneš , dále to však už nevnímáš. Řekl bych, že se to snad i v odborných kruzích ví a nevím jaký mají důvod to tajit, že by poplašná zpráva ?

Efis9 - Profil | So 19.1.2013 20:47:11

Chosé 2 >> Není to konkrétně o pivu, ale odpuzovač je B1 Thiamin který pivo mimo další obsahuje.

Chosé 2 - Profil | So 19.1.2013 20:28:22

Carpmasters138 >> O tom pivu, je to známé, dokonce si pamatuji, že když jsem přijel před lety z vojny na opušťák a šel doma do lesa, tak jsem si jedno hned přinesl na ruce. Pobyl jsem s klukama v hospodě, kde padlo nějaké to pivo, panák a klíště se pustilo. Zajímavé bylo, že jsme všichni vojáci co jsme sloužili spolu každý den v lese a na loukách klíště nikdy nechytli a psům jsme je každou chvíli vyndavali.
V okamžiku, kdy jsem navlékl civil a šel do lesa, měl jsem ho hned. Už je to dlouho, ale říkalo se, že vojenské oblečení bylo napuštěno nám neznámou látkou.
A jak jsem psal níže, nepříblížil jsem se v době přisátí klíštěte ani k trávě. Z paneláku po asfaltu rovnou do auta a obráceně. To jen tak pro zajímavost.

Sven - Profil | So 19.1.2013 19:44:31

Carpmasters138 >> boreliozu přenášejí i muchničky, ovádi a komáři.
Pokud mají borelie v sobě a ty je přisáté plácneš, máš na problém zaděláno.
Já ji mám také a nikdy jsem žádné klíště na sobě neměl, alespoň o tom nevím.
Pravidelně si stříkám repelent od pasu až po boty a nebylo to nic platné.
Podle mě to byl komár nebo muchnička.

mazar - Profil | So 19.1.2013 19:42:38

Carpmasters138 >> Nenávidí béčko,před výletem do přírody se doporučuje dát si béčko v tabletách.