Kormorán velký - kontroverzní ptačí druh

Kategorie: Všeobecné

Kormorán velký je v současné době jedním z nejkontroverznějších ptačích druhů u nás. Kormorán je chráněn vyhláškou 395/1992 Sb. jako ohrožený zvláště chráněný druh. O možnosti jeho plašení, rušení na hnízdišti a odstřelu rozhodují příslušné krajské úřady a správy CHKO a národních parků.
http://scienceworld.cz/aktuality/kormoran-velky-kontroverzni-ptaci-druh-6220

DAVISS, 4.5.2011

Diskuse k bleskovce

sisumimo - Profil | Čt 5.5.2011 18:11:36

šmudla plne s Tebou súhlasím

aleš vavřina - Profil | Čt 5.5.2011 12:07:55

voz >> Výkon slušný, ale na kormorána ti těch 50m stačit nebude. S touto výzbrojí bys musel terfovat oko, to ale v reálu je téměř nemožné. Samostatný brok ze vzduchovky se po peří sveze. Malorážka je parametry ok. V reálu ale nejlíp vychází brokovnice (na blízko) nebo kulovnice ( na větší dálku). Vím o čem mluvím.

aleš vavřina - Profil | Čt 5.5.2011 12:04:46

osmik >> ok

osmik - Profil | Čt 5.5.2011 12:02:09

aleš vavřina >> To je myšleno ode mě právě,jakože je to hrozně absurdní těch 5% :)

voz - Profil | Čt 5.5.2011 11:55:49

Pokud nepomůže státní organizace, budete si muset pomoci sami. U nás kormo není, ale s touto vzduchovkou při bezvětří trefuji na 50m desítky
http://strelectvi.info/cz200s/

Butchi - Profil | Čt 5.5.2011 11:40:11

Zdencek >>
Já bych si ten zbroják kvůli tomu klidně udělal. Jen bych musel vědět, že se to opravdu povolí.
Pokud to bude pokračovat dál, nezbude v té vodě už vůbec nic.

aleš vavřina - Profil | Čt 5.5.2011 11:32:18

osmik >> Hochu to není vtip, ale krutá realita - stačí si přečíst v některých rozhodnutích o výjimce k odstřelu kormoránů podmínky za nichž je možno výjimku realizovat a víš své. Pracovně se v tomto prostředí pohybuju 6,5 roku, takže těch ptákovin od ochranářů jsem už slyšel opravdu hodně.

osmik - Profil | Čt 5.5.2011 11:19:43

Hlavně ten 5% odstřel je největší vtip :D

Zdencek - Profil | Čt 5.5.2011 11:09:37

Butchi >> no tak to je jednoduchy nechame pruty doma ve skriny, nafasujem flinty a budem chodit krece misto na ryby tak na kormorany.. jeste pred par lety jsem se chodival v zime divat na jedno ricni zimoviste. Letos sem se byl podivat taky a bylo mi do place potkal jsem jen jednoho poklovanyho jelca a tim to haslo asi na 1km reky..

- Profil | Čt 5.5.2011 11:03:30

Je to hnus a hnus to zůstane, pokud u nás nezačne vládnout rozum místo fanatismu...

šmudla - Profil | Čt 5.5.2011 10:57:50

Ačkoliv se cítím být ekologicky založeným a smýšlejícím člověkem tak v tom článku je to mix nesmyslů s pravdou, tak aby se kormorán nažral a rybáři rybníkáři dostali svoje náhrady.
kormorána jako tvora si vážím, ale již jsem změnil názor na to že na naše vody(na veškeré naše vody) patří aby se tu zimovala desítka tisíc přistěhovalců ze severu). Ty řeči ochranářů atd .. blbost na blbost. Prostě vyčlenit revíry kde se přes zimu krmí "našich domácích vzácných 350ks kormorána" a kde bude trpěna část přezimujících kormoránů (říct přesný číslo kolik kormoránů u nás přes zimu chceme, dejme tomu 2500ks) a všecky ostatní kdekoliv jinde v zimě narazíte tak bez okolků picnout.
Plevel se taky oře všude kde je záhonek nebo pole a nechává růst tam kde to nikomu nevadí.
A jinak odstřel na nocovištích, asi nikdo v životě neslyšel o něčem jako malorážka či plynovka s tlumičem ... prostě když už regulovat, tak v nejslabším článku řetězce (u zakázanýho krmelce nebo v pelechu).

Butchi - Profil | Čt 5.5.2011 10:41:01

Výr >>
Spíš jsem narážel na to, že vydry, kormoráni atd mají PR od zelených, takž se o to zajímá i širší veřejnost. Rybám PR nikdo nedělá. A na to jsem narážel, že se rybáři nestarají, to máš naprostou pravdu. Přístup svazu je v tomto ohledu dost alibistický a diletantský.

Výr - Profil | Čt 5.5.2011 9:29:00

Butchi >>" veřejnost se nestará "...a mala by sa ??? veď na to aby sa starali sú hádam rybári....a je ich ako sračiek......v prvom rade sa nestarajú rybári.....majú to presne tak ako si to zariadili.

Butchi - Profil | Čt 5.5.2011 7:13:37

aleš vavřina >>
Pod to bych se podepsal. Popravdě řečeno mi ten článek připadá skoro až jako výsměch. Neexistuje důvod pro to, aby byl kormorán označován jako ohrožený druh, protože nemá žádného přirozeného nepřítele. Ryby zde byly dávno před ním, tak jak to tedy je s ochranou původních druhů? Ekologické organizace jsou akorát parta lobbystů a kašparů, kteří se chtějí za každou cenu zviditelnit. Ryby pod vodou vidět nejsou, veřejnost se nestará. Odmítají přijmout fakta jen proto, že nemají rádi rybáře. V jednom výtisku časopisu rybářství jsem četl příspěvek od samozvaných ochránců přírody, kteří se rybářům vysloveně vysmívali. Něco ve smyslu, že oni si vydry budou pouštět, kde se jim zachce, protože je to stejně státní voda a vydra žere státní ryby. Z těchto lidí se mi dělá zle, a to mě ještě denně nahánějí v metru, abych jim dával peníze. Kdyby tak ten černý zmetek vychcípal. Stejně by nikomu nechyběl, a co bych také považoval za velký přínos - už by se za něj nemohl nikdo schovávat.

aleš vavřina - Profil | Čt 5.5.2011 6:55:10

Moc krásně a tendenčně napsaný článek, jde vidět, že ČSO kuje železo opravdu všude. V článku je uvedena řada pravdivých faktů, ale i celá řada nejrůznějších překroucení skutečnosti - např. cit. ....je nanejvíš zarážející, že krajské úřady vyplácejí desítky mil. Kč za škody způsobené kormorány na rybnících, kde povolili výjimku k jejich odstřelu ... - autor z ČSO již ale neuvádí, že výjimka je udělena, ale řada pravidel umožňující naplnění výjimky je převzata právě ze stanovisek ČSO na příslušných jednáních - např. odstřel až od počtu 20 nebo 50 ks aktivně lovících ptáků, odstřel max. 5% z hejna (tj. z 20 ks lovících ptáků je možno střelit pouze 1 ks), odstřel až od 1.9., ale husy se loví již od 16.8., někde odstřel pouze z hráze, .... a řada dalších účelově postavených obstrukcí. Již pouhý způsob uvedení autora článku v bleskovce - "oznámení České společnosti ornitologické" - kdo ten článek napsal? Nějaký ideový duch ČSO? Ne, napsal jej nějaký konkrétní člověk nenající dost odvahy se pod tyto účelové dezinformace podepsat. V podobném zbabělém duchu se nese i celé jednání ČSO jako organizace - " ... je veřejným zájmem, nedomníváme se že.., atd." - prostě sevšichni členové hrdě schovávají pod anonymitu hlavičky nevládní ekologické organizace. Jaké mají názory? Např. na jednom z jejich sympozií byl MRS kritizován za to, že v NP Podyjí sadí málo potočáka a lipana a chudáček kormorán tam pak nemá co žrat. Za sebe bych nevládní ekologické organizace jako účastníky řízení zrušil a nebo jejich účast zpoplatnil, aby v daném jednání nesli i určitou finanční tíži (byť v řeči reálných čísel symbolickou) jako jejich protistrana. Nenesou odpovědnost za nic a chtějí kafrat do všeho.Tož asi tolik.