Starosta si hájil byznys s rybářskými lístky slovy polib mi, krávo

Kategorie: Všeobecné

Starosta Frymburka Oto Řezáč vymyslel způsob, jak obejít zákon a přilepšit si v podnikání. Jeho firma prodává rybářské povolenky a lístky, což podle zákona nesmí.

http://zpravy.idnes.cz/polib-mi-kravo-hajil-starosta-byznys-s-rybarskymi-listky-pmu-/domaci.asp?c=A100819_155410_domaci_hv

ČÁP, 20.8.2010

Diskuse k bleskovce

superweb - Profil | St 25.8.2010 1:22:04

Dovolim si CTRL-V toho co uz jsem napsal jinam :)
e jasne ze tohle uplne koser podnikani neni – proste dost okate zneuzivaji toho, ze jsou statni urednici, ten vydejce povolenek je navic asi urednikem jen na oko jak to tak vypada. To ze obec odkazuje zajemce na starostovu firmu je take dost zvlastni..
Na druhou stranu by to mohl byt kopanec k zamysleni nad zpusobem prodeje rybarskych listku a povolenek. Uz kdyz jsem si zarizoval svuj prvni listek(bylo mi tusim 9 nebo 10 let), jsem nejak nechapal, proc se nemuze svaz dohodnout s uradem a prodavat povolenky spolu s listky. Pozdeji jsem pochopil, ze je to asi definovano nejakym nesmyslnym zakonem.
Rybarske zkousky a skoleni jsou stejne naprosta formalita, jeste jsem neslysel, ze by je nekdo neudelal. Takze od toho bych klidne upustil(museji je cizinci vubec delat? Myslim ze ne) a prodej sveril volnemu trhu.Proste kdo chce, at se domluvi s uradem a svazem a povolenky i listky prodava – pro vsechny stejne podminky.

heler - Profil | Út 24.8.2010 16:28:16

Budte radi tak, ako su radi vsetci co si u starostu kupili listky. Ja som chcel nedavno 7 dni chytat na jednej priehrade pri Frydku Mistku, vsetci ma odkazali v piatok poobede ze si mam prist listok kupit az v pondelok...!!! Tak som nechytal radsej vobec... A s tym predajom to nie je ruzove aNI NA sLOVENSKU!

Šumichrást - Profil | Po 23.8.2010 20:01:40

Pánové dejme stranou na chvíli prvotní problém tohoto příspěvku.
Všichni čteme příspěvky kluků, co jezdí ven ať na moře, řeky a jezera. Teď nemám zrovna na mysli revíry v Rakousku, v býv. Jugoslávi,i ale spíš sever.
Popisují možnosti získání povolenek rybářských lístků jako velmi snadnou věc.
A u nás ? Pokud nenarazíš na nějakého čímana s dlouhými prsty (viz pan starosta), pak jako cizinec máš šance omezené. Třeba v ČK je kancelář přes léto uzavřená. Musíš pak telefonicky sehnat kontaktní odsobu z výboru. Je sice vstřícný, ale není z Krumlova. Pak ještě ty uřední dny na MÚ. Pokud bych si já chtěl vzít hostovku na druhé straně republiky a neměl tam kamaráda, který by mi pomohl, pak bych byl ve své zemi taky cizincem. Jen s tí rozdílem, že umím jazyk. Tak proč nezřídit kontaktní místa (klidně i v nějaké cestovce). ? Nebo by se vám líbilo přijet a zjistit, že jako cizinci jsme nežádoucí?

xxl - Profil | Ne 22.8.2010 20:34:22

kakr >> ...jestli je tohle podle tebe šikovnost tak je škoda že takovejch rybářů jako ty neni víc ,už tady mohlo bejt v pr-deli víc revírů a ne jenom Lipno...)))

scorpi - Profil | Ne 22.8.2010 13:43:40

Prodává taky Lovecké lístky, bez zkoušek? Že by si šel každý, picnout nějakou srnu do lesa!!!!! Toho starostu bych nevolil, ale v Lipně utopil.Je to pěknej hajzl. Ani se nedivím,že je Lipno bez ryb !!!!!!!!!!Scorpi

Jarda Š. - Profil | Ne 22.8.2010 10:45:16

kakr >> JČÚS podle mého nic neporušuje tím, že uzavřel smlouvu o prodeji povolenek se soukromou firmou, ale, jak už jsem psal, rozhodně není čisté, že fyzicky pak ty povolenky za soukromou firmu prodává člověk, který je placen z veřejných prostředků.

smradzjzd - Profil | Ne 22.8.2010 10:12:39

pepa-č >> díváme se na to každý pod jiným úhlem.

Ano tu výhodu má, ale jak víš že by stát neposkytl tyto "služby" i někomu jinému ? Samozřejmě
pokud by to pro stát bylo výhodné, tak jak předpokládám že je v tomto případě.

Já shledávám problém v tom, že když už stát toto detašované pracoviště zřídí, musí mít každý, cizí i český občan možnost si tam koupit samostatný RL, potom bude vše OK.

pepa-č - Profil | Ne 22.8.2010 10:10:53

šedý pes >> to ano. :-)

šedý pes - Profil | Ne 22.8.2010 10:03:06

pepa-č >> kdyby se toto dělo jen při prodeji RL a povolenek, bylo by v tomhle slzavým údolí celkem fajn :-))

pepa-č - Profil | Ne 22.8.2010 9:59:49

smradzjzd >> on získal tu výhodu oproti jiným prodejcům, že dokáže nabízet "vše co příchozí vejda" potřebuje. A tím má, podle mě, nezákonně (díky postavení starosty) získanou konkurenční výhodu oproti jiným prodejcům povolenek.
Jiní prodejci si toto zajistit nemohou - nerovné podmínky podnikání. Zneužití moci a postavení v osobní prospěch v soukromém podnikání.

Jarda Š. - Profil | Ne 22.8.2010 9:53:01

kakr >> Právně nečisté je podle mého názoru to, že prodejce povolenek je placen z obecních peněz, ale zisk z prodeje jde soukromé firmě starosty.

smradzjzd - Profil | Ne 22.8.2010 9:45:59

pepa-č >> pokud umím číst, tak nikde není řeč o tom, že by profitoval desátky z prodeje RL který náleží státu. Profituje z povolenek, tak jak kde kdo. Můžeme se domnívat, že kdyby někdo jiný sehnal tak velký odbyt RL, státní správa s vidinou zisku by mu vyšla taky vstříc.
Problém je v těch "balíčcích", to zcela jistě odporuje zákonům. Pokud by prodával i samostatné RL, asi by si nikdo ani nastěžoval, ale zas by hovno vydělal.
Chování nekomentuji.

SIOLA - Profil | Ne 22.8.2010 9:17:06

Moment, RL jsou na prodej ? Bez zkoušek ?

pepa-č - Profil | Ne 22.8.2010 8:55:42

kakr >> proboha, to přeci nemůleš myslet vážně. Jak může soukromá firma profitovat na činnosti (třeba jen "desátkem") která náleží státu? Kdo rozhodl, že stát deponuje svého úředníka a "zdroj" příjmů (bez ohledu na jejich výši) do té nebo jiné soukromé firmy?

Kámoši si řekli, že to dají sobě. Tohle je přeci já na bráchu, brácha na mě jako sviň.

Kde máš rovné podmínky podnikání? mohou prodávat RL i jiné cestovky? nemohou.
mohou i jiní výdejci povolenek prodávat "kompletní balíček" včetně RL? nemohou.
Získal pan starosta konkurenční výhodu pro své soukromé podnikání díky funkci starosty? získal. smí se to? nesmí.

jestli tomu říkáš šikovnej tak potěš pánbů. tohle je zneužití postavení, malá domů jako kráva.

To je jako by FÚ poslal "pár uředníků" do soukromé firmy ať vybírá daně ona. "že jako se státu daně beztak dostanou a to co se spotřebuje na provoz ať si firma nechá" - to by bylo nemlich to samý.

LukeS - Profil | Ne 22.8.2010 8:41:15

šťovíček >> přesně tak:)

kakr - Profil | Ne 22.8.2010 8:19:52

Jarda Š. >>
Myslím si, že zákon porušen není, zřízení detašovaného pracoviště MÚ asi zákonu neodporuje, nevím to ale určitě. Peníz takto získaný je vlastně vylepšení státního (obecního) rozpočtu.

Jak jsem psal níže, profitují obě strany, JÚS a firma pana starosty. Při počtu prodaných povolenek si oba subjekty přijdou na své, ale jeden bez druhého by nebyl nic. Prodej RL cizincům je jen třešnička na dortu, který prodej povolenek dovedl k dokonalosti.

Vystupování pana starosty není zapotřebí komentovat.....