Mrtví úhoři: Škoda je čtyřnásobná!

Kategorie: Všeobecné

Východní Čechy - Obrovský úhyn úhořů v nádrži Rozkoš způsobil mnohem větší škodu, než se dosud odhadovalo: až čtyři miliony korun.

http://hradecky.denik.cz/zpravy_region/rozkos_uhori_uhyn20100723.html

foxxx, 24.7.2010

Diskuse k bleskovce

tuzemak - Profil | Út 27.7.2010 16:39:06

Sven >> v zimě to beru když voda zamrzne,te´d si myslím,že pitva taky nic neprokáže,někoho to bude stát balík,ale nic se nezjistí.

Sven - Profil | Út 27.7.2010 16:27:46

tuzemak >> no to já nevím. Kdybych znal odpověd, jistě by mě Nobelova cena neminula.:-)
Je to jen má spekulace .
U nás se před lety přihodilo něco podobného ale v zimě. Zamrzl přítok a pod ledem tlelo vodní rostlinstvo, napadané listí a potopené dřevo a ani několik větracích otvorů, zřejmě nestačilo odvádět bioplyn, který vznikl anaerobním procesem pod ledem. Bioplyn jak známo, tvoří metan a oxid uhličitý a navíc odbourává kyslík.
První odešli úhoři, následovali candáti a sumci. Přežili kapři, amuři, štiky, bílá ryba.
Pitva samozřejmě nic neprokázala. Zřejmě byla cílená jiným směrem.

CarpHunder - Profil | Út 27.7.2010 16:09:38

Pokud na té přehradě uhynul jen úhoř, tak není co řešit. Kdyby tam kyslíkový deficit, což dle vypuštění, kdy se vodní plocha zmenšila o pár procent, asi nepřipadá v úvahu. Jako že neuhynuly ani jiné choulostivější ryby (candát, pstruh, okoun, cejn) No a to že úhoř patří do řeky a ne do stojaté zasmrádlé vody, je nám všem snad jasné.

tuzemak - Profil | Út 27.7.2010 15:51:50

Sven >> já tě nekritizoval,já se jen ptal proč se to nestalo na jiných velice podobných revírech??mě to taky trošku zajímá,právě proto,že tam ten uhoř uhynul ve velkým a jinde ne.

Sven - Profil | Út 27.7.2010 15:49:21

tuzemak >> kontrolní otázka: dýchá candát kůží ???
Já se nehádám ale pouze jsem prezentoval svůj názor. Máš- li jiný, tak sem s ním !
Rád si jej přečtu. Věřím, že se shodneme na tom, že úhoři neuhynuli jen tak, z dlouhé chvíle.
Pouhou kritiku mého názoru, nepovažuji za názor. To by bylo příliš laciné.

Pvl - Profil | Út 27.7.2010 15:44:23

Bolek >> Bolek - 26.7.2010 22:18:31 >> omyl -- S.

tuzemak - Profil | Út 27.7.2010 15:36:51

Sven >> čtu a nepřišel sem se hádat,u nás je 2ha písák,voda klesla na minimum a koupajících je tam jak sraček,uhoři tam jsou taky,žádný přítok,jen spodní vodou je to napuštěný,tak se ptám proč ne tu ale na jednom místě ano,zdá se mě to trochu divný,že by candát na to nereagoval co ty píšeš?

smradzjzd - Profil | Po 26.7.2010 22:58:35

Bolek >> Předpokládám že se bavíme hypoteticky o tom, že by příčinou úhynu hadů byla nízká hladina, bo jaká je pravda nikdo nevíme.
Já to chápu tak, že nelze využívat nádrž ke všem uvedeným účelům s maximálním efektem. Jako ochrana proti povodním by musela být na jaře vypuštěná, kvůli rekreaci a rybám zas stále napuštěná atd. Bohužel to někdy odserou ryby v přehradě, ale kdyby se neudržoval průtok pod přehradou, tak to zas odserou ryby tam. Těžká volba, ale předpokládám že o prioritách využití vodního díla rozhodují odborníci z různých odvětví, ne jenom z jednoho rybářského hlediska.

Bolek - Profil | Po 26.7.2010 22:35:21

smradzjzd >> To je právě ono,samý směrnice a když se to zesere,tak se každej diví a hledá přičinu a každá organizace má svojí pravdu a toho se drží,ale nikdo to na svoje bedra nevezme.

smradzjzd - Profil | Po 26.7.2010 22:31:35

Bolek >> tak to to netuším, nejspíš nikdo

Bolek - Profil | Po 26.7.2010 22:18:31

sadraj >> V Dobrušce z toho maj pěknej kšeft ku..y zelený,mám tam známý,tak vím jak to tam chodí. Bohužel jsem toho hrázného tak 12 let už neviděl,tak ani nevím jestli už není v pánu. Ale ty plány budou určitě na povodí Labe v Hradci Králové,ale nevím jestli by byla možnost je okopírovat

sadraj - Profil | Po 26.7.2010 22:06:04

Bolek >> tak toho hráznýho bych potřebval nakontaktovat snažím se už leta dát dokuy komplet mapuRozkoše pro rybáře s hloubkama a druhama dna apodobne spotopenejma vecma co tam zustly před zaplavením ale nejek snedačří a do DObrušky kvojakumsem se sice probojoval a fotky ba se daly taky sehnat i před napustěním i behem stavby a puvodní stav krajiny i s vrstevnocema el je to celken drahej spáš delaj fotky 30x30 xm nebo diaky a nebo kopie negativu ale 400,- kaček za kus a na celou přehradu je potřeba skoro 25 kusu jak jeto veliký meřítko ale zase by tma bal vidst každej kaminek je tosnad 1:2500 navo 1: 1000 too je fotka kde skoro přečteš noviny ale z duchodu to neutáhnu a když sem delal tkajsm to nestihnul a tim že onmarodim a skončim takhle jsme ani neuažoval tka s kačopu dávame dokupy fotky apdobne a chystáme se to poprojíždt s echam po čtvercich a nebo jen s hloukomerem a navigaci a promerit to nejdřuv nahrubo a ak dopořesnit ty kousky co jsounebobudou rabářsky zajimavý jako poloostrov zátoka vrček u spršlení ukosteločka a potom i vrchní pulku nbejvalej rybník rovenskej ta n už je taky zmizelej když to vypustí nejdou vieet už pod tim bahem ani puvodní bčehy rabnika aa nebyl animoc velkej bal tesne u dělička jako vedle silnice jen takový plivátko

Bolek - Profil | Po 26.7.2010 22:03:40

ZKRR >> V pohodě,nemáš se za co omlouvat. Napsal jsem to,protože mám rád u vody taky krásnou přírodu a tak,asi jsem divnej a to na Rozkoši není a co se týče revíru,tak na něm nic moc nevidím,mám rád písáky,cítím se tam líp,třeba Růsek atd. Nebo Seč,sice to není písák,ale je tam docela hezky. Ale to je samozřejmě věc názoru každého rybáře....

ZKRR - Profil | Po 26.7.2010 21:55:28

Bolek >> Tak dobrá.Asi jsem to v té větě chtěl vidět.Jestli se Tě to dotklo,tak se Ti omlouvám.To víš,když napíšeš,že Rozkoš je jeden z nešerednějších revírů.:o)))

Sven - Profil | Po 26.7.2010 21:54:15

tuzemak >> chlapi vy snad nečtete ! Takže Ti to ještě jednou zhruba zrekapituluji.
Nízká hladina vody, tedy zmenšený obsah nádrže, navíc téměř bezvětří, tedy bez výraznějšího čeření + teplá voda = snížený obsah kyslíku. K tomu přičti sinice, rozbahnění a zákal jak spodovými rybami, hlavně kapry, tak koupajícími se rekreanty + rozklad nespotřebované návnady + opláchnuté pičifuky a ostatní spotřební chemie + dusičnany, dusitany ....... Tedy suma sumárum průser.
A protože úhoř patří k rybám, nejvnímavějším na znečistění vody a hlavně větší část kyslíků přijímá kůží, je první na řadě.