Budou v Portugalsku pozabíjeni všichni kapři a sumci?

Kategorie: Všeobecné

V Portugalsku se chystá ke schválení zákon, který v případě realizace bude znamenat zabíjení všech kaprů, štik, okounů, bassů a sumců ve všech státních vodních tocích.

"Kapr je zodpovědný za nevyváženou strukturu a funkčnost rybích komunit na stojatých vodách, a to zejména kvůli snižování rozmanitosti vodních rostlin. Kapr má tendenci zničit všechnu vodní vegetaci a zakalovat vodu. Tím ničí stanoviště původních druhů, které potřebují čisté vody a rostliny, aby přežily."

Rybáři organizují petice proti tomuto zákonu.

Zdroj: www.fishingwarehouse.co.uk/section/news/newsstory.asp?newsid=2818&categoryid=3

Petice: www.peticao.com.pt/carpa-e-achiga

Martin M., 10.5.2009

Diskuse k bleskovce

Mrknato - Profil | Po 11.5.2009 12:32:23

tomashr >> V portugalsku je situace opačná, rybáři odmítají zákon a u nás ho chtějí přetvářet... to je seriozní informace. Další seriozní info je, že by stát bez jakékoliv příčiny, k tomu nepřistoupil. Pouze se podivuji že se s tím vezou i štiky a okouni. Možná jde o nepřesnost.

Hugo Fisher - Profil | Po 11.5.2009 11:53:36

tomashr >> uz mi to jede .. ale fakt ten prvni vcera nebehal :)

tomashr - Profil | Po 11.5.2009 11:30:05

Hugo Fisher >> Oba odkazy jedou, bohužel ale ani jeden není moc použitelný jako zdroj seriózních informací. Ten první (anglicky) je už stanovisko lidí nesouhlasících, ve stručnosti tam tvrdí, že příčina nedostatku rostlin ve vodě je spíše ve velkém kolísání vody mezi ročními obdobími a kapr není primární příčina. Otevřeně se mi to moc nezdá - tohle by mohlo platit třeba u nás na vltavské kaskádě, ale v přírodních jezerech? Ale situaci v Portugalsku neznám...
Druhý odkaz je pak v portugalštině a jde už přímo o petici proti tomu zákonu. Na internetu není až takový problém si to přeložit, ale v podstatě to taky nic moc neříká.
Myslím si, že bez podrobnějších informací k tomu lze těžko něco smyslupného napsat...

Mrknato - Profil | Po 11.5.2009 0:32:51

von jim to tam náš realizační tým K70 rozmluví, přijít o takové bohatství....... nebo tam přesměruje naše odnašeče velekaprů.... No ale nemělo by se i toto harmonizovat, když jsme už v té EU a schválili jsme tu smlouvu...

Salmo1 - Profil | Ne 10.5.2009 23:49:33

Jo,jo kapra a raději tunu kapra do každé louže.Pak si můžete stěžovat,že máte všude místo rybníků hrachovou kaši.

Hugo Fisher - Profil | Ne 10.5.2009 23:29:17

ten prvni odkaz mi nefunguje .. ten druhy jsem nezkousel :o)