Hladinový paternoster

Lov z hladiny > Kotvené

Tato metoda je ideální pro lov v mělkých vodách s bahnitým nebo zarostlým dnem.

  • Kmen: monofil 0,18 -0,25 mm, vzácně i víc
  • Návazec: monofil nenápadné barvy slabší než kmen, návazec vedoucí k zátěži ještě slabší
  • Háček: podle velikosti nástrahy
  • Ryby: kapr, amur, ojediněle tloušť či bolen
  • Nástraha: pečivo, u amura i listy apod.

Umožňuje dlouhé hody a trvalé usazení nástrahy na vybrané místě. To má význam při lovu v blízkosti porostů, v noci apod.

Metoda představuje ideální řešení pro vody, kde se loví ve větších vzdálenostech, nástrahu je třeba nabízet v určitém místě a dno je díky množství rostlinstva nebo jemného sedimentu nevhodné pro použití průběžné zátěže. Součet délek obou návazců by měl být o několik decimetrů větší než hloubka vody – jednak se zátěž pravděpodobně zaboří do bahna a kromě toho nástraha potřebuje určitou volnost pohybu.

Postup

Kmen zakončíme mikrokroužkem nebo obratlíkem. K němu přivážeme dva návazce. Návazec vedoucí k zátěži je tenčí, kvůli jejímu případnému odtržení a jeho délka je taková, aby se kmen nedostával zbytečně do kontaktu s bahnem nebo sedimentem na dně. Návazec s háčkem má potom takovou délku, aby se nástraha mohla v určitém omezeném okruhu volně pohybovat. Z toho vyplývá, že před navázáním sestavy je třeba alespoň orientačně znát hloubku vody.
Teoreticky je možné tuto sestavu i zavézt a k jejímu ukotvení použít těžkou kamennou zátěž na trhacím návazci.

osprey - Profil, 7.2.2006
Průměrná známka: 1,71

Diskuse k montáži

Steel - Profil | Pá 15.7.2011 0:00:42

Nic moc víte co vám stím udělá karp 50ník, ten je hloupej čapne vám to jak prd 5 centimetrovou kostku, ale amur prijede k tomu nadzvedne nosem a objede a plave prič.

solich76 - Profil | So 25.12.2010 22:13:01

opatrný amur to prokoukne. Lepší je to tam prsknout bez olova. Jen to nechat unášet po hladině. Ryby tomu více důvěřují. Prut špičkou nahoru a při záběru funguje jako rameno vah....... supe chytačka

Zdendahat - Profil | So 25.12.2010 22:09:09

Parádní na amury a boleny