Dříve před vyhynutím, dnes zpátky v přírodě. Pražská zoo vypustila ohrožené rybky

Mrknato - Profil | So 3.12.2022 15:14:44

Honza7 >> Zdravím, pro mě byl zarážející název bleskovky. Rybářské revíry a produkční rybníky podle mě tvoří 99% vodních ploch a proto je ten nadpis "zpátky v přírodě", zavádějící a matoucí. Pokud je ZOO chce zachraňovat na svých rybnících a má k tomu povolení o nakládání s kriticky ohroženými druhy, pak nejde o nic z něhož by se mělo jásat a omdlívat.
Podobný projekt před lety prováděla Jč. univerzita s okounem. Vypadalo to slibně, ale chybělo to základní.... peníze a ochota uživatelů revírů a rybníkářů. Místo toho svazy přesazují kapř a ještě mu zvyšují míry. Stačí vzpomenout, jak největší rybářský dobrák a celebrita Vágner "zachraňoval" pstruhy v KRNAPu vysazováním duháků a ještě to sázel dětem do hlav......
Asi podle názoru "závodního výboru ve filmu Marečku podejte mně pero", kdy snaživá paní navrhovala panu "Sovákovi", že když mu to nejde ve večerní škole, aby se alespoň prosadil ve sběru papíru. ))))

já 2 - Profil | So 3.12.2022 12:23:53

Mrknato >> Zoo musí ze své podstaty pečovat o ochranu a záchranu původních druhů, zároveň provádět odchovnou a edukační činnost ve které se angažují lidé z oboru. To je rozdíl zoo oproti různým zvířecím parkům dětským minizoo apod, které nic takového nemusí a nedělají. Npř Jeruzalémská zoo otevřela cca 10% plochy návštěvníkům, kam "obětovali" pár ukázkových zvířat a zbytek jsou záchranné projekty. Takže věřím, že péče o karasi, kterou zoo generuje je smysluplná, má budoucnost a připravuje materiál pro jejich další rozšíření.
Tím nesnižuji péči nadšenců, ale oproti nim tohle bude mít dlouhodobé zaštítění a určitě v tom někdo bude pokračovat dokud zoo pojede dál

Honza7 - Profil | So 3.12.2022 11:47:33

Mrknato >> Ahoj Pavle, vůbec nezpochybňuji co zde uvádíš a dávám Ti za pravdu co se týče svazu i revírů. Bohužel jsi ale nečetl asi článek, karasi obecní nebyli vypuštěni do revíru, ale byli nejdříve vypuštěni v areálu ZOO. Po odchovu šli do jednoho z rybníků v pražské Vinoři. Podstatné je to co se uvádí dále : " „To místo, rybník, nesmí být chovný, nesmí obsahovat kapra ani karase stříbřitého. Zároveň musí být hodně přirozený a mít kontakt s vegetací ".
Nevím jak v Tvém regionu, ale u nás od kapra, či karase už nejsou ušetřeny ani některé pstruhové revíry. A tak si dovolím říct, že s největší pravděpodobností asi nepůjde vůbec o revíry ČRS.

Mrknato - Profil | Pá 2.12.2022 22:19:30

Dodo677 >> Ty si vážně myslíš, že každý může na revíru, nebo v rybníkářství dělat co ho napadne? Možná vycházíš z toho že rybáři co nosí bejsbolku kšiltem dozadu si mohou stanovovat míry ryb, na schůzích MO stanovovat změny vyhlášky, převážet ryby z nerevíru do revíru, nebo naopak.

Dodo677 - Profil | Pá 2.12.2022 11:46:07

....než aby ste byli rádi, že někdo něco dělá.........
Klasický Česko....hlavně že je na co nadávat......

Mrknato - Profil | Pá 2.12.2022 8:46:39

tomvec >> Je to jen "píár"..... Já myslel, že ZOO bojují o finanční přežití, adoptujou se zvířata ze ZOO, tak ať adoptují i ČRS... to by mělo nějaký smysl.
Píár podpory původních ryb by měl dělat ČRS. Místo toho si dělá reklám závody na rybách, rekreačními pobyty, softvéry na stoolking chodu svazu, placených defakto z peněz na ryby. Pak asi musí zarybňovat ZOO. Závěr, host vyhazuje vrchního, ZOO zastupuje uživatele revíru.....

Honza7 - Profil | Ne 6.11.2022 14:34:38

JohnyL >> Kolego pojal jsi to úplně špatně - co napsal tomvec. Od toho je tady jasná legislativa kdo nese za to odpovědnost ( bohužel do této chvíle dělá mrtvého brouka ) a nebýt nadšenců. tak to je ještě výrazně horší.

tomvec - Profil | Ne 6.11.2022 9:10:17

JohnyL >> ale jo, pořád lepší taková propagace, než žádná. Mě šlo o to, že dobrovolníci vysadil nevím kolik, tisíce kusů? A nikdo o tom moc neví, není propagace. Ani ČRS to nezpropaguje, protože to pro ně není hospodářsky zajímavé. Byť to mají v §2 Stanov.

JohnyL - Profil | Ne 6.11.2022 8:12:30

Pike: no nevím, jak to myslíte...že by to tak asi správně mělo být (že se o to stará ČRS). Ale článek popisuje aktivitu ČB AV a ZOO Praha, tak co jiného by tam mělo stát.

Tomvec: já hodnotím aktivity nadšenců pro záchranu KO vysoko a sám se chystám v budoucnu pomoct svojí troškou do mlýnku, ale by jsi co chtěl, očekával? Že někoho jen tak zaujme akvita "Franty Vopršálka z Horní Dolní" o záchraně ryby, o které široká laická veřejnost ani neví, není hospodářsky jinak zajímavá a i v úzce profilované skupině rybářů je to řadě zcela jedno (který karas v jeho rybníce/řece plave)? Pokud se nepostaŕáš o propagaci, tak taková akce nikoho zajímat nebude. ZOO Praha jistě svého člověka na propagaci svých aktivit má, proto článek. A pro KO je to dobře, není důvod to hanit, protože takto se o tématu dozví opět někdo další. Jinak ale v případě KO to tak špatné není jak popisuješ, články o jeho podpoře/stávu a aktivitách nadšenců se občasně objevují.

Pike - Profil | Ne 6.11.2022 6:52:23

tomvec >> protože je to celé špatně. Článek měl znít: …..dnes zpátky v přírodě. Český rybářský svaz vypustil ohrožené rybky.
Žádná ZOO, žádní dobrovolníci.

tomvec - Profil | So 5.11.2022 22:58:04

Četl jsem. No co k tomu napsat. Tady se tomu věnuje řada dobrovolníků za své vlastní prostředky a ve svém volném čase a nikoho to nějak moc nezajímá. A potom pražská ZOO vysadí necelou stovku karasů a je z toho senzace.