Historie "Rybářského informačního systému" ČRS

Autor diskuse: Martin M. - Profil , 30.4.2022

nofish - Profil | St 4.5.2022 13:52:06

boticar >> všude stejné. Ale těch padesát snad i do budoucna bude. Jinak jak říkám, pokud tu práci nahradí zaměstnanci na plný úvazek odvody na mzdy, tak půjde povolenka s cenou rapidně nahoru. A zde to ods e rou ti normální rybáři. Ne ti co berou co mohou.

Mrknato - Profil | St 4.5.2022 10:28:52

boticar >> Ad. finannční záležitosti chovu ryb v MO? Vážně si myslíš, že když započteš brigády, náklady, dopravu, ZP, DKP, odměny, mzdy je pro zarybnění společných revírů ÚS výhodnější chov v MO oproti "průhlednému" nákupu násad a nejen kapř ve velkém? Další balík jsou členské, které ve větší části končí v MO a pokud se neprožerou, skončí v nákladech. Zarybňovat by měl uživatel, tedy většinově ÚS a MO mají smysl pro členi pouze ve formě MO jako samohospodařící. Ale s omezením nákupu společných povolenek jen na jeden revír ÚS. To se obchází ve velkém...... Určitě v RISu nebude "funkcionalita", která by to ohlídala, protože by to byl jak konec Risu, tak svazu.

Nechápu, proč by měl svaz svazů, tedy Rada ČRS mít přístup k věcem, které jí nepřísluší a to je hospodaření MO a ÚS. Nestane se pak, že MO a ÚS budou mít dvoje účetnictví a výstupy hospodaření pro RIS a pro skutečné účetnictví a RO? Vůbec bych se tomu nedivil....

boticar - Profil | Út 3.5.2022 23:02:13

Mrknato >> s tím bezproblémovým chovem jsem to myslel tak, že se řešily finanční a jiné záležitosti absolutně s chovem nesouvisející a kdyby se to úplně zkazilo, tak to byl mnohem větší problém, než neúspěch při chovu ryb. Jinak samozřejmě pokud jsou někde líhně a podmínky pro složitější chovy, než kapr/lín, tak je to o něčem úplně jiném. Péče o pstruhovky jakbysmet. A to jsou právě ty organizace, které mají význam. Jenomže řada členů je v organizacích, kde se platí malé brigády a naopak se tam nechová nic. Pravda je, že jsem zažil i případ, kdy taková kancelářská organizace použila získané finance z "levných brigád" a nakoupila dravce do revírů z komerčních chovů. I to má význam.

Mrknato - Profil | Út 3.5.2022 19:10:06

boticar >> Proplacením členských povinností (brigády) máš splněno a troufám si říci, že většina těch, co dříve brigády odpracovávala, nedosáhla svojí činností hodnoty proplacené brigády.

Co se týče chovu, tak možná chov kapř se jeví jako bezproblémový, ale všeho dočasu. Vedlejší MO Přelouč, která má pro chov předpoklady a velký rybník Buňkov tam podvakrát měla Herpes. Vše odlovit, zlikvidovat, vypustit rybník, vyvápnit rok nic nedělat a po napuštění to samé..... A to se nebavíme o chovu lipana, potočáka, štiky, okounů, ve větším, pokud to má mít smysl. To chce profíky a ne zjančený členi. Už major Těrazky říkal, že na každů robotu treba špecialistov......

boticar - Profil | Út 3.5.2022 17:34:41

nofish >> Byl jsem ve výboru několik let, než jsem se přestěhoval. Ten chov ryb byl jedinná činnost, se kterou nebyly za celou dobu žádné problémy. Spíš byl základní problém sehnat někoho schopného do výboru, protože v podstatě zadarmo to sežralo dost času. Asi tak z 1100 členů jich tak 1050 jenom nakupovalo povolenku.

nofish - Profil | Út 3.5.2022 16:07:57

boticar >> nechápeš ten základní princip, ale to je jedno, na tohle nemám sílu.... kecat na mrku je fajn, zapoj se na plno do MO co něco dělá, pak se můžeme bavit....

boticar - Profil | Út 3.5.2022 15:38:49

nofish >> Mě by zajímalo, proč i v takové organizaci mají být lidé, kteří stejně platí jenom peníze. Ti, kteří něco dělají, ať tam jsou nadále. Ti ostatní ať si koupí povolenku pro nečleny, pokud chtějí. Některé "organizace" jsou skutečně fiktivní záležitostí. Jinak centralizace je někde asi taková, že v některých ÚS se o revíry už teď stará pouze územní svaz a od organizací s chovem ryb pouze nakupuje ryby. A to za cenu sotva odpovídající nákladům. já nijak nedehonestuji činnost osob, které se aktivně zapojují do chodu MO alespoň tím, že jednou za deset let přijdou na schůzi. Naopak si velmi vážím těch lidí, kteří chovají ve svém volném čase ryby a starají se o české řeky, pokud to dělají dobře. Jenom je otázka, jestli je nutno provozovat aparát kolem cca 250 tisíců členů spolku, pokud by stačilo tento aparát omezit na aktivní členy, kteří se mají v úmyslu nějak zapojit do činností prováděných podle stanov. Možná bychom zjistili, že ve skutečnosti máme nějakých 25 tisíc skutečných členů a 225 tisíc nakupovačů povolenky.

boticar - Profil | Út 3.5.2022 15:27:14

Mrknato >> To je varianta č. 2

nofish - Profil | Út 3.5.2022 14:16:41

boticar >> Jinak ti doporučuji angažovat se naplno v nějaké MO, která má na starosti revíry. Při nějaké "centralizaci" by to bla fakt docela legrace a nemluvím o tom, o kolik by se zdražila povolenka díky potřebě zaměstnanců na plný úvazek, aby ten servis někdo zajistil. Tipuji, řádově, desítky procent nahoru.

nofish - Profil | Út 3.5.2022 12:20:01

boticar >> pořád to neřeší co s majetkem MO, který je jen a jen jejich.

Mrknato - Profil | Út 3.5.2022 11:32:20

boticar >> Zrušit CS a CR povolenky, nechat vše na uživatelích a žádný RIS by nikdo nepotřeboval. RIS je předstupeň ovládnutí rybařiny Radou ČRS, o což se už dříve neúspěšně pokoušela a tak usiluje alespoň o "opratě svazu", což bude RIS. MO a dnes už i ÚS ve společném rybolovu se stanou "užitečnými idioty" , proto pan Hýbner žádný RIS nepotřebuje, nechce se jím stát.

boticar - Profil | Út 3.5.2022 10:37:07

nofish >> On by se nezrušil, pouze by v něm zůstali lidé, kteří mají zájem se nějak aktivně zapojit. Ostatní by jenom platili povolenku jako dosud. Odpadly by částečně fronty u okének, odpadly by částečně všelidové soudy a kárná řízení a nespravedlivé sazebníky trestů a další sebebuzerace, snížil by se počet úřadohodin spojených se členstvím a brigádami. Členství ve svazu by mělo mít jinou, než ekonomickou, výhodu. Momentálně to pro valnou část rybářů neplatí. Prostě si jdou jednou ročně koupit povolenku do fronty (někde to frčí i bez front) a u toho zaplatí nějaký ptákoviny jako brigády a členství. A to všechno jenom pro to, že povolenka pro nečleny stojí o něco málo více. Podívejme se třeba na Prahu: mimopstruhová územní povolenka 1100 Kč/rok, Brigády cca 600 Kč (jak kde), členství 500 Kč = 2200 Kč; povolenka pro nečleny 4000 Kč/rok. Výsledek je 1800 Kč úspora s tím, že člen na rozdíl od nečlena riskuje v případě drobného přestupku kromě kosmetické pokuty na ORP ještě "náklady kárného řízení" a v případě sporného přestupku zaplatí "náklady odvolacího řízení" za 2000 Kč. Někde jinde, třeba v jižních Čechách, může být rozdíl ještě větší. Nečelen si dokonce může koupit půlroční povolenku od 1. 7. do 31.12. za 3500 Kč, zatímco člen tuto možnost nemá a zaplatí klidně 1500 za roční povolenku + 1000 za brigády + 500 členství a úspora je již toliko kosmetická...

boticar - Profil | Út 3.5.2022 10:12:01

TIRO >> Nedělám si velké iluze, ale mám dojem, že zase takový trouba, aby si neudělal test na úrovni toho vzorového na stránkách ČRS snad nejsi :-D

nofish - Profil | Út 3.5.2022 10:03:43

boticar >> víš jaký smysl má udržovat MO?
Ony jsou svaz. Ony ho vytvořily, díky nim mají vyšší složky svazu nyní majetky. Bez MO (spolků) by svaz jako takový nevznikl.
Druhá věc je, že věřím tomu, že některým lidem by se zrušení MO třeba, teoreticky, hodilo. Dostali by se k jejich majetku, legálně, dle stanov, zdarma.

TIRO - Profil | Po 2.5.2022 18:06:39

boticar >> Já jsem trouba, proto za mě udělá test anonymně online někdo jiný a já si počkám na rybářský lístek. Tak pitomou vizi jsem už dlouho nečetl.

TIRO - Profil | Po 2.5.2022 18:02:00

TIRO >> Rozumím, pan Hýbner hovořil o předraženém megalomanském projektu. Je tedy ve smlouvě tato komunikace zapracována a naceněna nebo se bude na ni doplácet? Děkuji.

boticar - Profil | Po 2.5.2022 16:50:54

Pokud to bude fungovat dobře, tak běžný člen nebude muset být nijak aktivní při komunikaci se svou organizací. Protože rybář si udělá online test, výsledek zkoušky se nahraje do RIS, úřad ORP mu pošle poštou automaticky rybářský lístek a povolenku si koupí online. Pak nastává tedy otázka, zda má smysl udržovat řadu místních organizací, pokud tyto zrovna nechovají ryby. :D Pak je otázka, jestli nezlevnit povolenky pro nečleny a nehrát tu komedii s členskejma příspěvkama a brigádama s lidma, kteří jenom koupí povolenku a tím to pro ně končí.

Mrknato - Profil | Po 2.5.2022 16:23:46

Thomic >> Místo v RIS Vám posílám graf úrovně ČRS na "papíře" a myslím, že vyjadřuje i úroveň "funkcionality" svazu, bez ohledu na agendy....... V RISu bude ten graf okouna vypadat lépe?

Mrknato - Profil | Po 2.5.2022 16:11:29

Thomic >> Začínate kolego mlžit. Výraz "funkcionalita" nemá žádný racionální význam a používají ho ti, kteří chtějí něco "odprezentovat", tedy s někým vyje*at. Což si myslím od samého počátku laškování s RIS. Teď jste mi to potvrdil.
Na každou MO, ÚS i Radu po jedné sadě tužek HB a pět ořezávátek a je "funkcionalita jako bejk". Bohužel na sadách tužek a ořezávátkách si nikdo pořádně nelízne, tak to žádná "funkcionalita" néni.

Kdyby jste se starali raději o zarybnění nejen vod Rady, ale i společných revírů, což je ta základní funkcionalita svazu a je jedno jestli na papíře, nebo v síti sítí, RISu. Tím ryb nepřibude.

Thomic - Profil | Po 2.5.2022 15:37:27

TIRO >> Uvedený výčet postihuje pouze agendní oblasti, nejedná se o výčet funkcionalit :-) takže samozřejmě se nadále počítá s funkcionalitami, které umožní komunikaci se státní správou v jednotlivých oblastech agend.

TIRO - Profil | So 30.4.2022 21:43:50

Píšete, že ulehčí a zefektivní činnosti ČRS na všech úrovních a také usnadní komunikaci a přenos dat mezi ČRS a příslušnými orgány státní správy? Nejsem odborník, ale funkce pro komunikaci se státní správou tam ve schématu nevidím. A to bylo veřejně proklamováno jako hlavní výhoda a požadavek na informační systém.