Malé vodní elektrárny – zkáza řeky Ploučnice

Autor diskuse: ska-la - Profil , 19.12.2021

vlaboc - Profil | Út 28.12.2021 15:37:47

Luděk11 >> Tady jde o to, jak moc se tím chce člověk zabývat, protože další kroky jsou už dost opruz: Jednak trestní oznámení pro podezření z týrání zvířat či porušování zákona na ochranu přírody nebo podmět na kraj s tím, že máte podezření, že v Táboře nekonají, protože někoho kryjí.

Luděk11 - Profil | Po 27.12.2021 9:54:40

Ze zkušenosti z Lužnice vím,že většina MVE nedodržují min. zůstatkový průtok. Ale na OŽP se pomoci nedočkáte, i když předložíte fotky. Řeknou vám že dnes si s fotkami uděláte co chcete, takže to jako důkaz neberou. Alespoň v Táboře. Jejich kontrola je prý vždy v pořádku.

rybomil - Profil | Ne 26.12.2021 21:36:31

vlaboc >> si nepochopil co Mike píše... nepsal že mu vadí RP, ale že bez dostatečného průtoku přes něj ( jak je všude pravidlem že jde XX % přes turbínu ) jsou pak ty krásné RP nefunkční. Např. na Lužnici co vím je to tak na snad všech RP co znám, kdežto na Blanici vodňanské jsou min. 2 přechody plně funkční, bo turbínáři tam nejsou svině.

vlaboc - Profil | Ne 26.12.2021 20:29:37

rybomil >> Já ho neznám, ale pokud mu vadí rybí přechody, tak je to zvláštní. Myslím si, že umožnit rybám migrovat nahoru a dolů je základní věc.

rybomil - Profil | Ne 26.12.2021 10:50:24

vlaboc >> Mike a sypaný káčka ? si mě fakt rozesmál...

vlaboc - Profil | Ne 26.12.2021 10:13:18

valcha186 >> o tom mlýně, co jsem mluvil, tam se mlelo (podle paměti starých) max. 4 hodiny denně. Víc vody nebylo. Ale tenhle potok je zvláštní tím, že pramení ze skal, z podzemní vody. Takže tam nikdy nebylo o moc víc vody. Tudíž, oni předkové nepočítali s provozem 24 hodin.

vlaboc - Profil | Ne 26.12.2021 10:11:23

Big Mike >> Pokud nejsou na řece jezy s přechody každých 100m, tak je to v pohodě. Ale pokud vám jde jen o kapry z násady, tak chápu, že rybí přechody jsou pro vás zbytečná věc.

mastrof - Profil | So 25.12.2021 18:23:07

Big Mike >> to záleží na tom jestli ti jde jen o to abys mohl chytat pod jezem. Pak je rybí přechod blbost, to uznávám. Pokud bereš řeku jako celek a ne jako soustavu průtočnejch rybníků, pak je funkční rybí přechod dobrá věc.

valcha186 - Profil | So 25.12.2021 18:14:39

vlaboc >> Zatím to ještě jde, jsou na to dotace, na to se nabalí vícenáklady a pak se to svede na
podmínky, není voda, zakonzervuje se to, nebo přímo zruší, prohlásí se to za technickou památku a tak nějak. Rozhledny se staví tam odkud není nic vidět, větrníky kde občas fouká. Hlavně se jedná o menší toky. Velké jsou dorovnávány z přehrad, pokud mají dost vody. K velké radosti chatařů. Já mám origoš turbínu v garáži, do r 1938 makala. Když jsme to zkoušeli spustit, tak za den klesla voda na 2,5 ha o 44 cm a dotékalo to 14 dní. Zase podle počasí. Když prší, je to rychlejší, když to pálí je to horší. To samé je to i s odtokem od nás. Nemůžu dorovnávat, nemám z čeho.

vlaboc - Profil | So 25.12.2021 15:16:18

valcha186 >> ale je-li to tak, proč někdo chce stavět novou MVE za každou cenu? Vždyť k čemu je mi dotována výkupní cena, když stejně nic nevyrobim? A výstavba jakéhokoli jezu je hodně drahá sranda.

valcha186 - Profil | Pá 24.12.2021 21:56:23

vlaboc >> Průtok sleduji prakticky denně, protože musím vodu regulovat. Je to dle počasí, odparu, a nikdy nebyly takové nárazové vlny vody po velkých srážkách. Letos nárazová vlna a na 2 ha plochy stoupla voda o 57 cm, což je neregulovatelné. Bylo to během cca hodiny. Jak se to převalí, tak pak nic. Pokud vodu strhnu více, tak mi dopuštění trvá cca 10-14 dni. MVE jedině na minimální průtok, jinak se to nedá tak nějak moc kontrolovat. Pak je zajištěn jakýsi průtok, ale zase to počasí. Opak je pravdou. MVE by byla bez vody, nikoliv tok. Zmařená investice. Za 10 let už to může být pravda.

Big Mike - Profil | Pá 24.12.2021 18:00:43

mastrof >> rybí přechod? Jeden čas takové plány byly, u každého jezu že bude přechod! Sice nevím pro jaké ryby, lépe by bylo mít podjezí plné vody.
Když jsem při jednání o manipul. řádu MVE u nás poukázal na to, že by se mohlo podjezí aspoň vybagrovat a udělat tam lehce průtočný "rybník", bylo mi od Povodí sděleno, že to nejde, nejlépe podjezí bez vody, neutopí se tam žádný vodák a nemají pak u Povodí průser!!!
Přechody by byla cesta do pekel - 50 m nad a pod platí zákaz chytání!!!

vlaboc - Profil | Pá 24.12.2021 13:55:38

valcha186 >> s tím nedostatkem vody souhlasím. Jako malý kluk jsem jezdil ke známým do mlýna. Měli malý nadržovaci rybník a přítok odbočkou z potoka, kde byl takový asi 30cm schod na celém toku a v náhonu "vodopád" cca 60cm. Pak ten vodopád vyschnul. Asi tak v roce 1994. Rybník vyschnul 2 roky poté a nikdo ho už neobnovil. Vody v potoce je cca 70% než bylo, ale nijak se to nezhorsuje.

valcha186 - Profil | Pá 24.12.2021 13:10:22

vlaboc >> Jednoduchá odpověď. Není voda. Od roku 1993 do dnešní doby mně do rybníka už přitéká jenom 1/3 vody. Vidím to na odtoku a při kontrolách přitékající vody. A to jsem na horním přítoku. Obcházím i ostatní kapiláry a všude je to stejné. Tak ani dole to nemůže být nijak slavné. Predátoři to pak mají jednoduché. Po výlovu na zbytcích, ze dne na den, 27 volavek nereagujících skoro na nic.

mastrof - Profil | Pá 24.12.2021 9:20:53

Já nechápu, proč není povinností, ke každé vodní elektrárně postavit i funkční rybí přechod a povinnost ho i udržovat. A to pěkně prosím ze svého, ne z dotací EU které na tyto účely přerozděluje aopk!

vlaboc - Profil | Čt 23.12.2021 21:02:12

Big Mike >> trošku to motáte dohromady. Ty jezy na Ploučnici stály a stojí ve stejných parametrech. Máme efektivnější turbíny. Ale budiz. K tématů nových MVE se řadí i případ obnovení mlynskeho náhonu. Takže už tam byl. A ryby tam také byly. Ale teď už tam být nesmí. Jak to? Co se změnilo? Konkrétně tohle mi dost hnulo žlučí.

Big Mike - Profil | Čt 23.12.2021 20:07:35

vlaboc >> tak ono výkon elektrárničky za Křižíka byl naprosto zanedbatelný, oproti těm nynějším "MVE" jak je lišácky nazývají. Ty holt už potřebují hltnost, kterou ale většinou ta řeka nemá a pak jde vše do náhonu a i když voda čůrá vedle přes jez, je podjezí pustina. Jen třeba na nížinné řece Lužnici jsem napočítal odhadem 22 MVE, jak to může taková řeka zvládnout?

Co se týče role ČRS v povolování MVE atd., holt na to "soudruzi" neměli koule se ohradit a ty vyšší orgány a zodpovědní pracovníci na územních svazích se báli komplikací a především nenaštvat na sebe kamarády na Povodí a na ministerstvech. A tak je to ve všem - hlídat si vlastní polívčičku, kšeftíky a to závažné a podstatné okolo? Hlavně opatrně, opatrně.

vlaboc - Profil | Čt 23.12.2021 15:22:07

Ploučnice byla "průkopnicí" mezi vodními elektrárnami v dobách Křižíka. A ryby v ní byly. A jsou dodnes. Mlýny byly, náhony byly, ryby byly. Jak to? Někdy mi přijde, že se hystericky křičí, jako by někdo včera vynalezl vodní elektrárnu. Není to pravda. Jediné, co se změnilo, je přístup lidí. A to na obou stranách barikády. Navíc není nic jednoduššího (a já bych byl ihned pro) než stanovit povinný tvar hrázního tělesa tak, aby nemohlo dojít k přerušení povinného minimálního průtoku.

1Mara - Profil | Út 21.12.2021 21:25:18

Denny >> naprostá pravda !

Denny - Profil | Út 21.12.2021 18:04:15

Honza7 >> "nic se za ty dlouhé roky neděje a stále se konstatuje, že někteří provozovatelé MVE si dělají co chtějí. Daleko více dokážou zástupci spolků ochrany přírody s daleko menším počtem lidí, než ČRS s přibližně 300 000 základnou".
Napsal jsi to naprosto presne a ono to neni jen o tech elektrarnach. Ale duvod? Neni to zase tak slozite. Pomalu 30 let mel RS a US moznost neco zmenit a neudelali vubec ale vubec nic. Prikladu se da ze vsech mist uvadet opravdu dost a dost. Jen si vem takovou, z meho hlediska zcela zasadni vec a to je pravomoc rybarske straze. Kdyz uz pominu vymahatelnost prava, coz je naprosto katastrofalni, tak svaz tem lidem vubec nepomohl, aby se zmenily zakony a jejich pravomoce rozsirili natolik, aby ze zakona meli opravdu moznost zasahovat ve vecech nejen rybariny, ale cele ochrany prirody, coz je prece zcela podstatne. To znamena i treba v pripade tech zminovanych elektraren. To, ze se US nebo svaz nemusi ridit nejakymi peticemi jeste neznamena, ze kdyz petici podepise treba 100 tisic lidi, ze uz to politiky a hlavne novinare, coz neni vubec nepodstatne, nezacne zajimat . Nekdo muze namitnout,ze by na to musela byt profi RS a ze na to nejsou penize. O tom, zda na to svaz ma nebo nema nechci debatovat , ale zcela jiste je moznost zmenit zakon natolik, ze by RS byla financovana statem vubec by nemusela spadat pod rybasky svaz, mozna,ze by to bylo i lepsi. Nejakych 50 nebo 100 milionu na takovou cinnost je v ramci statniho rozpoctu naprosto zanedbatelna castka, ktera by se navic nechala podporit dotacemi z EU. Staci se treba podivat do Italie, jak to tam maji vyresene a jake tam maji postihy. Svaz se proste na to vykaslal. Dneska kdyz pujdu k vode, tak rybarska straz muze "buzerovat", casto zrejme zcela opravnene, rybare za nejaky neporadek, ktery tam udelal, muze od nej vyzadovat nejaky dokument, treba povolenku k lovu, kde ma moznost zjistit nektere udaje. Ale kdyz ho tam udelam ja, jako nerybar, tak milou rybarskou straz, pokud nema jeste treba lesni, vodni nebo jinou straz, coz v naproste vetsine nema, poslu do hajzlu, muzu se ji vysmat a ona nemuze delat absolutne nic, nemuze me nejak kontrolovat ani postihnout, jen to maximalne nekam nahlasit a nedelejme si iluze, jak takove hlaseni asi dopadne. Stejne tak u tech elektraren. Zastavi vodu, ryby se tam budou placat na suchu a co muze RS udelat? Nic, jen to zase nekam nahlasit. A komu , ze to nahlasi? No ochrane prirody, misto toho, aby takova obrovska organizace mela sve zastupce na nejvyzsich mistech, kteri budou prosazovat jeji zajmy tak, jako ochranari a mohla sama v takovych vecech konat. Na rozdil od rybaru, ti ochranari meli ve vedeni vsech moznych pobocek a pridruzenych organizaci schopne lidi, kteri dokazali diky nejruznejsim tlakum nejen vynutit si zmeny zakonu, dokazali od statu ziskat obrovske milionove dotace na svou cinnost a hlavne, oni dokazali na svou stranu ziskat verejnost Jak, neni vubec podstatne, dulezity je vysledek. Dneska kdyz se v Cechach rekne rybar, tak verejnost vi o tom, ze je nejaky Jakub Vagner, celebrita, ktera chyta ryby, ale zkus se zeptat verejnosti, co jim rika rybarsky svaz nebo nejaka US. Ver me, ze nic, tem lidem jsou rybari absolutne ukradeni. Lidem je uplne jedno, ze se nekde vysadi losos, je jim jedno, ze puvodni karas uz temer ceskych vodach neni, myslim, ze nema cenu se rozepisovat o kormoranech a vydrach , norcich atd. atd. Otravi se reka a verejnost to zajima jen proto, ze je to ve spojeni s Babisem, jinak by o tom ani nevedeli. Kdyz jim ale ochranari daji vedet, ze nekdo zabil vydru, tak to verejnost zajima a dokaze se k tomu vyjadrovat nekonecne mnozstvi lidi a bodou to odsuzovat. Ale par tun mrtvych ryb ? Nezajem. Ten duvod je prosty, ochranari delaji vse pro to, aby svou cinnost udelali i pro verejnost co nejzajimavejsi, podchytili verejne mineni,aby stalo na jejich strane, tlaci na politiky a dokazi si vynutit zmeny zakonu nebo o nich aspon debatovat na pude parlamentu, mit sve zastupce na ministerstvech, kteri maji rozhodujici slovo a nejsou to jen ochranari. Svaz ma tak maximalne poradni hlas v nekterych vecech,ale rozhodne neni na stejne urovni jako ochrana prirody, coz je obrovska chyba, protoze jedno nevylucuje druhe, prave naopak. To neni ale chyba beznych clenu , kteri makaji v MO nebo se jen vezou a plati, jednotlivci nemaji sanci sami neco zmenit, to je chyba vedeni US a vedeni celeho svazu, ktere by melo byt v techto vecech iniciativni a na zaklade jejich aktivit iniciovat cleny k tomu, aby svaz byl videt, aby se verenost zacala zajimat, aby si politici rekli :" sakra 300 tisic lidi, to uz je nejaka sila, s tou musime pocitat", aby svaz mel treba v nekterych pripadech pravo veta, aby clanky o rybarine nebyli jen v rybarskyc casopisech, ktere vetsina verejnosti nikdy cist nebude,aby ziskal na svou stranu vlivne lidi, ktere bude verejnost vnimat a poslouchat a hlavne podchytit mladsi generaci bez ohledu na to, ze to bude stat svaz treba 10 milionu nebo vic za to,ze tem mladym nabidne neco, co ostatni nemohou a oni se zacnou zajimat. Tezko asi bude svaz prosazovat veci s lidmi, kteri maji par let do duchodu a je jim uz v podstate jedno, co bude dal, jen si udrzet svou teplou zidli a moc se nenadrit.

Bery. - Profil | Út 21.12.2021 17:32:14

ska-la >> promin,ale svaz plácal po zadech a rozdaval povolenky x let tem pitomcum co chodili na lososy cilene a chovali se tam jak se chovali. Pak je tve schazovani Danovi petice jen zahravani do outu a smerovani k tomu jak jste to vlastne sami zachranili. Svou praci delas dobre,mluveni ti jde.

Honza7 - Profil | Út 21.12.2021 10:42:50

ska-la >> Pane kolego děkuji moc za Vaši odpověď. Vůbec se nechci zahrabat ve věcích vašeho ÚS - nejsem toho účasten a nemám tudíž žádný přehled o situaci jak to funguje u Vás. Ohledně petice jsem narážel přímo na to co je v zadání této diskuze - nejde pouze o Váš ÚS, ale všechny ÚS v naší republice. Na víc v této záležitosti si myslím panuje i maximální shoda mezi rybáři - řadovými rybáři a nedělalo by jim žádný problém při přebírání povolenek takovou petici podepsat
Takovou věc by měl někdo koordinovat, ale nic se za ty dlouhé roky neděje a stále se konstatuje, že někteří provozovatelé MVE si dělají co chtějí. Daleko více dokážou zástupci spolků ochrany přírody s daleko menším počtem lidí, než ČRS s přibližně 300 000 základnou.
Vyjádřím se pouze k tomu jak to fungovalo a funguje v našem ÚS ( naštěstí po určitých personální změnách se některé věci hnuly k lepšímu ). Existují MO u nás, kde si funkcionáři nepřejí, aby brigády byly odpracovány a mají jediný zájem, aby tato povinnost byla splněna zaplacením určité sumy. Dále zde máme MO, kde členové se nedostanou na výroční členskou schůzi - co víc, termín a místo konání je tajeno. Jak je to možné? Jednoduše, stále zde platí přežitek s MS, které ale nejsou nejmenší organizační složkou ČRS - tou je MO. Tak se rozhodně nikdy nedozvíte jak MO hospodaří, na základě čeho vznikl schodek v hospodaření a jak se tuto ztrátu pokusí organizace do budoucna eliminovat.
Jste asi jedni z mála, kteří mají pořízen záznam z konference ÚS. Ten by měl být členům ÚS dostupný - členská základna se aspoň doví spoustu věcí, ale i to zda-li se řeší podněty, které chtějí, aby se řešily. Na našich stránkách ÚS byla ukončena diskuse - došlo k tomu, když rybáři předávali informace a návrhy k řešení, tak na drtivou většinu nebylo odpovězeno. Někteří pak neudrželi nervy po několikátém dotazu a patřičné funkcionáře otitulovali. Znovu musím tedy zopakovat bez informací jdoucích oběma směry se k lepšímu stavu nikdy nepropracujeme.
Já bych vůbec netvrdil, že členská základna není aktivní a chce pouze komfort za své peníze. Tragédie která se stala u nás na Bečvě jasně ukázala, že členské základně není lhostejno co se děje. Spousta lidí co šla likvidovat následky havárie nikdy nic za práci na Bečvě nedostala. Práci odvedli a ještě zaplatili brigády. Nikde se ani neuvádí kdo měl a ještě možná dnes má zdravotní problémy po této záchranné akci.
Členská základna je ale už alergická na některé jedince typu, kteří obdrží funkci a jdou si honit svoje ego a nebo budovat vlastní zájmy, které jim nová funkce na svazu umožnila.

ska-la - Profil | Út 21.12.2021 8:45:54

Honza7 >> Severočeský ÚS petice využil např. v případě odporu pro plavebnímu stupni Děčín již před několika lety, petice byla nabízena k podpisu členům při nákupu povolenky. Daniel svoji petici (problematika lososa) považuje za začátek tlaku a jako autor ji dává mnohem větší váhu než měla (to lze ale pochopit), ovšem realita je taková, že ta jeho petice vznikla až ve chvíli, kdy se o problematice řadu dní diskutovalo, zároveň i počet petentů byl opravdu nízký, ač podepsat online petice asi není opravdu nic složitého. Reálně to nakonec vypadalo tak, že se o změnách rozhodlo po diskuzi s MO a odborníky až v určitém časovém úseku od chvíle, kdy se problém nejvíce řešil, tedy řekněme ve chvíli, kdy hlavy všech už asi vychladly... Aktivity ÚS jsou pravidelně prezentovány, problematiku řady otázek se snažíme členské základně předkládat, a to rovněž i s argumenty. Toto lze například prezentovat na opatřeních k omezení lovu dravců na ÚN Nechranice od příštího roku, opatřeních na ochranu populací pstruha obecného na Ohři apod. Vše bylo důkladně vyargumentováno a většina členské základny opatření, byť i poměrně tvrdá přijala, ač část odpůrců zůstala. O sněmu ÚS byla členská základna též informována, v tomto případě písemnou formou (videozáznam k dispozici není, byl pořizován pouze zvukový záznam pro případ potřeby). Ano, rybářů je značné množství, ale zároveň zmiňme věc, která nás možná trochu oslabuje. Působím na podobné pozici i na sekretariátu ČSV, z. s. (externě) a mohu říct, že u včelařů stále funguje jistá stavovská čest, uvědomují si potřebu spolupracovat mezi sebou. V případě rybářů se ovšem mám obavu tato potřeba vzájemně spolupracovat u většiny vytratila. Práci svazu vnímají řekněme pouze jako službu, za kterou platí, již ne jako něco, na čem by se měli podílet, jako výsadu. Ilustrovat to lze nejen na zájmu o brigády a práci v orgánech třeba MO, ale i tristní účastí na schůzích apod. Rybáři se zajisté dělí na řadu skupin dle rybolovné techniky, přístupu k rybě apod. Občas jsou slyšet i radikální hlasy z některých těchto skupin, ale naprostou většinu tvoří v současnosti myslím si taková "mlčící většina," případně jedinci, kteří se ozvou ("poradí," zkritizují apod.) někde v online prostoru, ale tím jejich aktivita bohužel většinou končí. I právě proto je třeba Severočeský ÚS velice aktivní na sociální síti Facebook. Protože zcela otevřeně, není to pouze o tom dostat na svou stranu širokou veřejnost, ale v mnoha ohledech alespoň aktivizovat veřejnost rybářskou, aby se alespoň zajímala. Vysvětlujeme jaká je situace ohledně jednotlivých druhů, jaké jsou problémy. Opatření jsou vysvětlována členské základně, takhle to jak jistě pane kolego jak víte také nefunguje všude... Zároveň i v hospodářském odboru ÚS nebo ve výboru sedí krom starších a zkušených i mladší lidé, kteří se práci věnují a mají zájem věci posouvat, to samé na sekretariátu.

Honza7 - Profil | Po 20.12.2021 23:19:23

ska-la >> Máte pravdu, že náprava u nás v ČR je velmi zdlouhavá a bez tlaku se v mnoha případech nic nezmůže. Jenom pane kolego je pro to něco třeba dělat - sám jste se moc lichotivě nevyjádřil k peticím ( u jiné diskuze ), ale toto je to čemu politici rozumí a navíc to láká média.
Prosím můžete mi vysvětlit, proč tohoto prostředku nevyužívá RR ČRS a nebo ÚS ČRS? Minimálně jednou do roka všichni členové ČRS se sejdou zaplatit členský příspěvek a v té době pokud by chtěli podpořit petici, tak ji podpoří.
Stále si myslím, že je dost aktivních členů, ale to co nefunguje je komunikace a transparentnost. Jak je tomu u Vás - máte pořízeny záznam z konference ÚS pro Vaše členy volně dostupný?
Pokud se nepletu rybářů je cca 300 000 a stále je slyšet, že nedokážeme něco co dává smysl prosadit a dostat do legislativy na rozdíl od od nejrůznějších organizacích čítajících pár osob. Tohle z mého pohledu je totální manažerské selhání a bez personální změny se to nezlepší.

ska-la - Profil | Po 20.12.2021 22:57:10

Honza7 >> Tak bude to asi dlouhý boj, ale bez tlaku se ničeho nedosáhne. Přes úřady jak je patrné s ohledem na to, že problémy jsou již řadu let to nepůjde, proto je třeba tlačit na samotnou změnu pravidel, problém medializovat, dostat i do povědomí široké veřejnosti. A co si budeme povídat, ač se s některými "ekologickými" organizacemi zajisté neshodneme třeba ohledně vyder nebo kormoránů, v tomto ohledu by i ty mohly doufám tlak zvýšit.

hraji - Profil | Ne 19.12.2021 17:43:02

Big Mike >> bohužel není žádný rozdíl mezi starými a novými MVE, rozdíl je občas mezi provozovateli.

Honza7 - Profil | Ne 19.12.2021 17:30:00

Tak jak jsme si už psali u jiné diskuze cestu vidím v povinném prahu před každou MVE, který zajistím minimální průtok ve zbývající části vodního toku. Cesta čidel, případně využití kamerového systému ve spojení se sledování času by to celé mohlo zdokumentovat.
Cesta k nápravě ( úprava legislativy ) díky našim politikům je v sledované časové ose velmi těžko odhadnutelná.

Big Mike - Profil | Ne 19.12.2021 17:23:44

Takhle je to všude, kde udělali nové MVE. Toto není žádná novinka:((((