První výbava pro 11 letého začátečníka na "soukromáky"

Dobrý den. Chci synkovi doplnit vláčecí výbavu o něco sedavějšího. Rybářský lístek bude až na podzim, zatím tedy na soukromé revíry.
Cílem je umožnit, aby si zachytal, at mu ryby berou, klidně menší kousky (plotice, karas, kapřík do dvou kilo,...), at ho rybařina baví, vůbec nejde o velké ryby. Položenou viděl na soukromácích u podobně starých kluků, takže chceme něco "se splávkem" k doplnění vláčky.

Vůbec se v tom ale nevyznám, takže potřebuju nasměrovat. Jak je to s délkama, gramážema? U vláčky nemám problém, u plavané tápu.

Preferoval bych asi teleskop, je skladnější, levnější, pokud ho to bude bavit, klidně příští sezonu koupíme něco speciálnějšího. Případně mě napadá nějaký třídílný matchový prut. Biče a boloňky jsem vyhodnotil, že letos nejsou nic pro nás. Prostě naučit vázat montáže, vyzkoušet splávky, i já se alespoň naučím něco nového.

Délka 3,7 až 4,2, co je vhodnější? Naviják velikostně 3000 či vyšší? Ten bych možná použil letos i z vláčecího prutu. Hlavně teda tápu co do gramáže prutu.
Autor diskuse: kazujiba - Profil , 8.6.2021 plavaná - náčiní, doplňky

Docent Kolínko - Profil | Po 6.9.2021 17:30:54

V dekáči mají odstupňovsné a za ty penize myslím ideál.

kazujiba - Profil | Po 6.9.2021 15:31:01

Díky i za pozdní reakce, nakonec zvolen feeder medium. K tomu pro zábavu i mladší dcerky jsem vzal dva bice na hraní se splavkama.

bobco - Profil | Út 3.8.2021 9:37:09

Ja by som kúpil feeder od delphinu v 3m dĺžke medium s veľkými očkami a máš to rovno aj na placku a dĺžka vhodná pre deti...poprípade light verziu

milanpindryc - Profil | Pá 25.6.2021 13:23:10

kazujiba >> mladej chyta uz relativne dlouho tak toho ma povic. Vetsinou po me.
vlacka:
Favorite x1 do 5g na pstruhy
Shimano Speemaster Bass Mko
Daiwa BG 120g na more

Feeder Beastmaster od shimana ve 330.
Plavacku starsi shimo..

navi nejakej mix shimo a penn

kazujiba - Profil | Pá 25.6.2021 13:08:39

milanpindryc >> njn. Kdybych věděl, jak to bude, koupím mu místo 210cm vláčky třeba 270 a mohl na tom lehce zaplavackovat.
I když někde u břehu nebo na malé říčce to prej plavackari občas valí i na krátké vlacaky do 20g.
Co jsi klukovi koupil za výbavu?

milanpindryc - Profil | Pá 25.6.2021 11:21:13

kazujiba >> Vlacka je problem vseobecne, na svazovce jeste veci jak na soukromakach. V MRS jede kapr nasadak ve velkym. Na to je nejlepsi method feeder ci plavacka takze muj mladej ma taky oboje.Protoze chytit neco na vlacku v 10 letech je malej zazrak.

kazujiba - Profil | Čt 24.6.2021 20:38:37

Mrknato >> tak diskuze nasměrují, pokud se prosejí informace, vždy z toho nějaká data vylezou.
Hraji at mlží a manipuluje, zatím celkově v diskuzích vždy použitelné rozumy měl. A mlžící manipulátory jsem měl vždy v oblibě, takže za to má spíše u mě plusové body.

kazujiba - Profil | Čt 24.6.2021 20:36:28

milanpindryc >> feeder je určitě zajímavý, časem bych se tomu nebránil. Synkovi se ale líbí "ten splávek" :D
Je samozřejmě otázkou, zda to není jen díky tomu, že zatímco on na vláčku nic nevytáhnul, plavačkáři (bo feedrař tam žádný nebyl) různou rybí drobotinu tahali.

Ta plavačka je teoreticky komplikovanější, pokud fouká a co do naučení vyvažování, ale myslím, že se to naučili větší blbci, než jsme my.

Plavačka třeba mě láká víc než feeder, ale i po tom lehce pošilhávám. Je samozřejmě řešení koupit jeden plavačkový a jeden feederový prut, které si budeme půjčovat.

Celé je to o tom, že jsem se vrátil k rybám a kluk to chce taky zkusit. Já vždy vláčel, mu jsem koupil taky vláčák 210cm, ale holt nejsou záběry a lístek dělá až na podzim, tak si ani nezkusí pohrát na malých potocích a je odkázaný na nádrže soukromé.
Takže zkoušíme něco jiného a tam ho zaujala plavaná. Zatím se teda shodujeme v tom, že nás nelákají kapři, spíš líni, cejni, plotice, atd. a třeba nějaký kapřík dvou, tří kilový maximálně, když náhodou skočí na háček.
Já přes počáteční nezájem určitě budu chtít plavačku, feeder taky praktikovat. Takže ted jsme koupili nějaké biče, at si zkusí i s dcerou nahazovat a pohrát si se splávkama. Pokud to půjde, začneme plavanou. Pokud to bude otrava, zkusíme feeder.

Trochu OT: light feeder vypadá fajn, medium bude asi lepší universál. A method mě zaujal od začátku, jen bych ho musel upravit právě na ty menší ryby. Konec OT, víc klidně přes SZ.

Mrknato - Profil | Čt 24.6.2021 18:51:50

kazujiba >> V diskusích nic nehledej. Hraj je zručný manipulátor s povolením mlžit.

milanpindryc - Profil | Čt 24.6.2021 12:59:14

kazujiba - >> ahoj,
zvazoval si nejakej Medium/Light feeder nechat mladyho chytat treba na method. Tak sme zkoncily u nas plavacka dobry dokud malinko nefoukne vitr.

Clekove je ten MF jednoduchej a ryb to nachyta mrak, zvlast na tech soukromakach to bude velka parada.

Kachna - Profil | Čt 10.6.2021 20:54:41

sven >> Ten už jsem v hledáčku měl. Hledám právě nějaký univerzál "na vše". Na takové to chytání po staru. Zatím vítězí ve výběru korum allrounder, dále pak starší Strategy method, ... ale byl jsem zvědavej i nad výběrem jiných.

sven - Profil | Čt 10.6.2021 20:47:02

Kachna >>
Univerzální tyčka na plavačku i lehkou položenou, s trochou sebezapření by s tím šlo i příležitostně zavláčet :-) Navíc v celokorku a za hodně dobrou cenu.
https://www.rybarskepotreby-shop.cz/prut-cormoran-apm-40-power-float-360-cm/pBE0059#popis-produktu

kaprus - Profil | Čt 10.6.2021 19:41:11

Kachna >> třebas daiwa tornado z, daiwa procaster alround, spro alround, spro Kraft all..
Ale některé tyto už se neprodávají , ale jsou místo nich jiné. Bývá to třídíl 3-4 m s proporcemi vlacaku a korkovou rukojetí. Bývají na výběr délky a gramáže.
Podobné ale delší pruty než 3m bývají ještě označené jako barbel nebo float. Často sou ale dvojdílné.👍

Kachna - Profil | Čt 10.6.2021 13:38:40

kaprus >> Nějaký typ na níže zmíněný allround?
Předem děkuji za celý kolektiv 😉

kaprus - Profil | Čt 10.6.2021 13:24:35

kazujiba - >> my jsme teda začínaly s laminátem a pak s vláčkem. Laminát je proporčně vlastně vlacak.
Ja bych mtchku nekupoval, ale nechci nikoho podceňovat. Dobře si to pamatuju. Děti sekají zbrkle, furt veverky. Se4 metrovým ponorem stejně asi nenahodí. Je to papírové a křehké. Snáší to jenom tensi vlasce a ty se zas rady motají. A vůbec se to hůř ovládá. Znám staré chlapy co to hned polamou😀. Koupil bych 3m alround 3dil 30g, nebo teleskop a zkusil lov podnohama co děckám přináší mnohdy lepší úlovky než starším bobkařům.
Alround je takový hybrid vlacaku a kapraku. Jakože univerzál.

kazujiba - Profil | Čt 10.6.2021 12:03:17

Slavetin >> Asi jsem to špatně formuloval. Jednalo se o úvahu, že klidně vezmu něco obyčejného, levného, aby si to letos nazkoušel a pak se příští rok může zaměřit díky zvládnuté technice na lepší zboží.

Slavetin - Profil | St 9.6.2021 22:24:36

kazujiba >> Mně připadají ty úvahy docela rozumné. A vůbec bych nepodceňoval to, že ten prut bude možno používat ještě třeba hodně dlouho. A za úplně moudrý považuji názor "Drvoštěpa" kousek níže. Jen s tou větší délkou bych doporučoval nechat si to syna osahat - na druhou stranu, on do ní stejně doroste. Moc ale nerozumím, proč by to mělo být náčiní jen pro letošek. I když bude mít povolenku až příští rok, může přece na ně chytat i pak, na svazových vodách to určitě nebude žádný problém a bude mu 11 či 12 let.

drvoštěp - Profil | St 9.6.2021 21:43:45

kazujiba >> Jestli mohu. Rybě je jedno co je za klacek ve stojanu, potažmo ve vidličkách. Já razím heslo, nekupovat podle módy ale podle rozumu. Otep prutů v koutě je pro pavouky🤣

kazujiba - Profil | St 9.6.2021 21:10:53

Slavetin >> Je spíš drobnější, cca 145cm. Určitě se začne na břehu. Jak jsem psal dříve, je to pouze na letošek do cca září, října maximálně. RL bude dělat až v září a povolenku vezmeme až příští rok. Takže jen pár vycházek na soukromé revíry na naučení techniky.
Jak jsem byl původně proti tomu, skoro zvažuju, že vezmu nějaký levný teleskopický bič do 4m a zkusíme si pohrát s ním. Nebo koupím tu populární třímetrovou Volžanku, co tu je populární díky videu, která by se hodila minimálně mně do budoucna. Byť tyhle nákupy pro kluka ale vlastně do budoucna pro mě nemám rád.

Slavetin - Profil | St 9.6.2021 18:37:02

kazujiba >> Závisí také na tom, jak je syn vysoký. Někteří kluci vyrostou až kolem 18 let. Na plavanou jsou samozřejmě určeny delší pruty, ale dovedu si představit prcka s prutem 4,2 m na břehu řeky, kde jsou stromy, kopřivy atd. a má jemnou sestavu. Bude pořád někde viset a mít to zamotané a bude otrávený. Každopádně pro dítě, zvláště pokud je to začátečník, doporučuji teleskop; zkušený rybář řekne, že to není nic proti děličce, to je pravda, ale je to pro dítě a to s plavanou začíná. Píšu podle zkušeností s několika svými vnoučaty. Souhlasím s kolegou "rybárskej tom", pokud by šlo o universální prut, i když na plavanou by mohl být delší. Ale pro 11 leté dítě bych nešel přes 3,6 m (byť je dost zkušených rybářů, kteří naučili své děti plavanou na dlouhých bičích) a gramáž bych viděl také kolem 40 g. A na okraj, jestli už nemá syn zkušenosti s prsačkami z dřívějška, tak bych začal s učením plavané ze břehu. Ještě jedna jednoduchá rada: ať si syn zkusí prut do ruky, jak to bude subjektivně cítit, nejlépe, kdyby mu ho půjčil na chvíli někdo u vody.

hraji - Profil | St 9.6.2021 16:22:28

kazujiba >> ano, to jsi pochopil správně. Na plavanou se obecně používají delší pruty, má to svoji logiku při chytání na větších hloubkách. Nahodit udici s pevným splávkem může být problém, a montáž s klouzaváým splávkem zase začátečník asi úplně nezvládne.

drvoštěp - Profil | St 9.6.2021 13:11:49

kazujiba >> S 3m teleskopem hodíš na pohodu 50m. A využiješ ho jak na plavačku tak položenou. Pokud né teleskop, tak spinovej dvojdíl gramáž kolem 40g. A máš univerzál na 3 lovné techniky pro začátečníka.

kazujiba - Profil | St 9.6.2021 12:29:24

hraji >> na tu plavačku tu toho moc není, ale prošel jsem to a trochu si to srovnal v hlavě.
Zatím ještě docela plavu v těch délkách, chápu správně, že třeba trojmetrový teleskop bude fajn v prsačkách uprostřed řeky, případně při chytání těsně u břehu, zatímco něco přes 4,5m bude dobré při práci na břehu a chytání někde na střední vzdálenost?

rybarskej tom - Profil | Út 8.6.2021 20:31:38

https://www.mojerybarina.cz/teleskopicke/active-telecarp--2-7-m-40-80-g/
https://www.kralovstvi-rybaru.cz/navijak-mivardi-hercules-2000-f.html?pid=434
Tohle nejsou extra profi.Pro malé dítě je to velice vhodné a může s tím popř. chytat na položenou.

hraji - Profil | Út 8.6.2021 20:13:42

Tohle téma se tu probíralo již mnohokrát. Já bych zkusil pohledat v diskuzích
https://www.mrk.cz/search.php3?kde=otazky&kw=V%FDbava+za%E8%E1te%E8n%EDk