Pokračování snahy o zákaz použití olova opět na (evropském) stole

sindeji3 - Profil | Po 30.11.2020 17:37:40

marmyš >> to je jenom následek toho, že si to ti lidé sami myslí...

jurasoft - Profil | Po 30.11.2020 13:27:29

PYTLAKS >> to co je ve vodě měřit taky umím ale to bych nějakou u sebe musel mít. Měřím počasí a od nového roku budu měřit i kvalitu ovzduší, UV záření a další veličiny.

barbusna - Profil | So 28.11.2020 22:00:21

scjsci >> Nejsme ve sporu, také věřím, že to není teď to nejdůležitější co vrtá v „chytrých“ hlavách euroúředníků. Mluví se o tom však už poměrně dost dlouho na to, abych se neobával, že to jaksi zanikne mezi jinými otázkami a zákaz bude schválen jaksi mimochodem třeba jako přílepek k jiným zákonům, což se stalo oblíbenou praxí politiků obecně. Bez toho, že by zde někdo chtěl vyvolávat paniku je proto dobré upozorňovat na to, že se o tom jedná a je tedy dobré sledovat co se děje, abychom pak nebyli zaskočeni. Nejen jako rybáři, myslivci, ale jako občané. V duchu hesla, kdo je připraven, není překvapen...

ukara tuka - Profil | So 28.11.2020 19:12:01 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Obávám se,že dlouho to trvat nebude,citace z webu Myslivost:Agentura pro chemické látky ECHA na žádost Evropské komise měla 6. října zveřejnit návrh na úplný zákaz olova, avšak vypočítavě to odložili až na 15. ledna 2021, aby nevzbudili emoce a nenarušili hlasování v EP. Je to klasický politický trik tichého krájení salámu a nevzbuzení rozruchu, aneb jak říkával bývalý předseda EK pan Juncker: „Na něčem se dohodneme, necháme to ležet a čekáme, co se stane. Pokud nikdo nezapříčiní rozruch, protože většina lidí nerozumí tomu, co bylo rozhodnuto, pokračujeme krok za krokem, dokud není cesty zpět.“
Celý příští rok bude tedy probíhat bitva o celkový zákaz olova, přičemž EK má v plánu totální zákaz uvést v praxi od roku 2022.

scjsci - Profil | So 28.11.2020 18:42:54

barbusna >> ta čajová konvice to je Bertrand Russell, mám toho chlapíka docela rád. Opravdu to není bezprostřední problém viz každoroční panika, kterou tohle vyvolá. Zatím bych se tedy neplašil.

sven - Profil | So 28.11.2020 18:17:33

_Karel_ >> Je zcela jisté, že jsi ten odkaz ani nerozklikl.
Zjistil bys, že:

..."Produkty firmy jsou distribuovány přibližně do 45 zemí světa. Firma exportuje na trhy Spojených států amerických, Ruska, Japonska a do států Evropy, mezi nimiž jsou významní odběratelé z Německa a Anglie. Střelivo nachází odbyt samozřejmě i na domácím českém trhu. Současný export společnosti se pohybuje okolo 90 procent"...

Pořadí vyjmenovaných států, kopíruje i pořadí objemu odbytu...
Navíc není vůbec jisté, jestli ten zákaz bude akceptovat i Anglie..

_Karel_ - Profil | So 28.11.2020 18:06:59

sven >> Teď bych řekl, že si trochu odporuješ. Z jedné strany píšeš, že se výrobci střeliva bez našeho (českého) trhu obejdou, a o příspěvek výš, že se jedná o evropskou direktivu, tudíž nejde jen o český trh, ale celoevropský, a to už tak málo není.

barbusna - Profil | So 28.11.2020 17:21:18

scjsci >> V zásadě se s některými tvými tvrzeními dá souhlasit, ale:
- schvalování a napadání schváleného a opětné schvalování a odvolávání bude mít jednoho dne konec a EU, resp.její orgány zastoupeny nějakým zažraným neoblomným nepřemýšlejícím úředníkem už dokázaly platnost rčení o volovi a funkci. Prostě může se stát, že se prostě direktivně rozhodne, schválí a schválené přikáže implementovat do našeho právního řádu. A nikdo se nebude ptát na názory dotčených. To už tu myslím taky bylo...
- pravděpodobnost pádu čajové konvice na tvoji zahradu je asi opravdu velice nízká; při pádu z kosmu nulová, protože by se třením vypařila. Ale jsou zdokumentovány případy, kdy něco někomu odpadlo během leteckého provozu a přestože ta pravděpodobnost je stejně nízká jako v tebou popisovaném případu, stalo se a Newtonův zákon se projevil....
- čas letí celkem dost rychle a deset let opravdu uběhne. A i když nikdo z nás neví dne ani hodiny, přesto doufáme, že tu za deset let ještě budeme. A když už se nám to splní, tak bude lepší, když nebudeme muset řešit čím nahradíme bročky na vyvážení splávku, když bude to oblíbené plumbum zakázáno...
- vymahatelnost rybářskou stráží, jejíž noha na některá místa nevstoupí pět let je otázkou. Problém nebude ve vymahatelnosti a kontrolách, zda náhodou nemáš olověnou zátěž, protože pokud se zakáže výroba, nebude ani olůvko a tak nebude třeba kontrolovat, zda ji máš....
- že by to trvalo tak dlouho jako psovi velká potřeba.... já už viděl psa, kterej měl sr.čku. A bylo to hodně rychlý...

Macron - Profil | So 28.11.2020 17:19:06

já myslím, že to je strašně povyku pro nic. Všichni se vztekají, ale při tom jsou na trzích dávno alternativy a to jak v rámci zbrojního průmyslu a stejně v možnostech rybaření.
Bouře ve sklenici vody. A výkřiky o odchodu z EU a podobně, tomu se mohu jen smát. Nedovedete si představit, co by to způsobilo. Škoda auto (1/3 HDP) by se odstěhovala celá jinam (značka je už roky nechráněná), nepočítaně navazujících profesí by se mohla jít klouzat, PSA i Hyundai by šlo hned za nimi. My bychom přestali jakkoli konkurovat. Náš vývoz je z 80% závislý na EU.
Cestování by se ztížilo, a naše ekonomika by se doslova zhroutila.
Fakt, přestaňte s těmahle kecama mimo sezení s Pitomiem a nejdřív si k tomu něco zjistěte.

sven - Profil | So 28.11.2020 17:10:14

scjsci >> Netřeba nikoho pracně nahánět ..
Stačí pár exemplárních trestů a šuliči to sami ze strachu zlikvidují..

Osobně nemám s rybařením bez olova žádný problém, takže v klidu už sem .-)

scjsci - Profil | So 28.11.2020 16:34:22

sven >> hele já se nechci úplně zamotávat do situace kdy po sobě budeme házet články a nařízení. Ukončil bych to na tom že v Čechách je to víceméně nedosažitelné, jako ano může se to zakázat. Ale prosazování tohohle zákazu je u nás prostě maximálně zbožná myšlenka. A pokud by opravdu bylo extrémně zlé stejně brzo přijdeme na způsob jak to ošulit. Takže můžeme v klidu užívat podzim..

sven - Profil | So 28.11.2020 16:12:55

scjsci >> Háček je v tom, že žádný schvalovací proces není potřeba.
To jsou jen oblbovací tanečky pro plebs..
Zákaz vydá (vydala) Evropská komise svým rozhodnutím a hotovo.
Není otázkou zda ale od kdy.
Pěkně jedno po druhém.. teď byly na řadě mokřady..
https://www.cmmj.cz/komise-prosadila-zakaz-olova-v-​mokradech/

..."Evropská komise je nadnárodní orgán Evropské unie, nezávislý na členských státech a hájící zájmy Unie.

Komise se podílí takřka na všech úrovních rozhodování, má největší administrativní a expertní
aparát.

dbá na dodržování zakládajících smluv Evropské unie a z úřední povinnosti podává žaloby v případě zjištěného porušení.

právo předkládat návrhy legislativních předpisů má výhradně Komise.

Další pravomoci jsou vydávání doporučení a stanovisek,

Komise vykonává i pravomoci v přenesené působnosti (delegovaná legislativní pravomoc).

Komise (kolegium komisařů) je složena z komisařů.

Komisaři pocházejí z členských států a jsou těmito státy do své funkce navrhováni. Jsou zcela nezávislí – nesmějí přijímat instrukce od státu, ze kterého pocházejí, ani od jakéhokoliv jiného státu a jsou povinni prosazovat výhradně zájmy unie.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Evropsk%C3%A1_komise

scjsci - Profil | So 28.11.2020 15:55:19

sven >> jako ano, ale... řeší se to tu každý rok. Fakt každý. Vždycky je z toho panika. Nikdy z toho nic není. I kdyby to prošlo tím schvalovacím procesem, tak se to bude ještě bůh ví jak dlouho schvalovat a napadat. Potom by se asi zakázala výroba olověných zátěží to by se znova probíralo a prostě by to trvalo jak psovi velká potřeba. Takže i kdyby to tentokrát opravdu prošlo, což je asi stejně pravděpodobně jako to že mi na zahradu spadne z kosmu čajová konvice, bude to trvat nejmíň deset let než to budeme muset řešit. Navíc vymahatelnost něčeho takového je dost k smíchu když je spousta míst na který za pět let nepřijde noha rs.

sven - Profil | So 28.11.2020 15:43:13

scjsci >> jj. zbrojní lobby je obrovská, to máš pravdu.
Ale nejspíš ti uniklo, že není závislá na domácím trhu. Jako např. v případě jednoho ze světových výrobců střeliva do vzduchovek, který vyváží do 45 zemí světa...
https://www.schulzdiabolo.cz/cz/profil-firmy/
Podobně i Sellier & Bellot aj.
Tedy lze konstatovat, že se jich zákaz výrazně nedotkne. Částečnou ztrátu tuzemského trhu, snadno nahradí jinde.
Navíc už dnes vyrábí i bezolovnaté střelivo, takže to logicky půjde cenově nahoru a jsou na svých...
Zákaz bude platit pouze v EU. Tuším, že už se nebude týkat ani Britanie a nejspíš ani evropských států mimo EU.
Navíc armády se opatření netýká v žádném případě a pro ostatní ozbrojené složky, je zatím s otazníkem. Tedy se bude týkat pouze civilního sektoru: myslivců, sportovních střelců, historických klubů apod.

scjsci - Profil | So 28.11.2020 15:16:39

Pánové, nechápu proč se zase plášíte nad každoročním článkem. Nikdy z toho nic nebude. Protože proč? Protože bez olova se nedá střílet. A zbrojní lobby je obrovská a prachatá a všechno nám to vyhraje, ostatně jako každý rok poslední dekády.

PS: místní příspěvky ve směru "evropská unie" jsou opravdové perly, náčelník boční vítr a pitomio by byli hrdí.

computerfish - Profil | So 28.11.2020 14:47:42

Danda05 >> Pejorativní označení myslivců.

Danda05 - Profil | So 28.11.2020 14:11:54

_Karel_ >> aha to je možné.

_Karel_ - Profil | So 28.11.2020 13:46:55

Danda05 >> Tipuju myslivce.

Danda05 - Profil | So 28.11.2020 13:39:25

computerfish >> kdo jsou prosím tě štětičkáři?

computerfish - Profil | So 28.11.2020 13:15:47

_Karel_ >> Rybáři se přizpůsobí, ale štětičkáři hýkají hrůzou. Na MZe jsou to prakticky všichni.

sven - Profil | So 28.11.2020 12:49:16 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

_Karel_ >> jj. jak píšeš.. rybářská olůvka a střelivo, jsou zanedbatelné položky na dlouhém seznamu, znečisťovatelů olovem..

.."Olovo (Pb) je lesklý, kujný, stříbrošedý těžký kov přirozeně se vyskytující v zemské kůře....

...Elementární olovo je vzácné, častěji se nachází ve sloučeninách s ostatními prvky, tou nejběžnější je sulfid olovnatý, neboli olověná ruda galenit (PbS).
Množství olova v zemské kůře stále narůstá; je konečným stádiem radioaktivního rozpadu uranu a thoria.
Olovo je lidstvu známo již po tisíciletí, díky jeho poznaným toxickým vlastnostem je ale jeho použití v současnosti velmi omezené.
Lidské zdroje olova jsou především spalovací procesy, výroba akumulátorů, těžba, metalurgický, chemický i sklářský průmysl.
Z atmosféry se Pb do 10 dnů dostává zpět na zemský povrch, v půdě je nemobilní – zůstává v povrchových vrstvách. Ve vodním prostředí dochází k vazbě na pevné částice a sedimenty...

....V roce 2013 bylo globálně vytěženo na 5,7 milionů tun olova. Největším světovým producentem je s 3 miliony tun vytěženého olova ročně Čínská lidová republika.

Podle Souhrné zprávy Integrovaného registru znečištění za rok 2013 byly v tomto roce nahlášeny úniky přes 5,2 tisíc tun olova. Nejvíce olova bylo nahlášeno v odpadech (5,1 tisíc tun), největším producentem byla v tomto roce společnost Johnson Controls Autobaterie spol. s. r. o.

..V roce 2003 nebyl překročen v žádné ze 32 sledovaných lokalit roční imisní limit 0,5 µg/m3 (25 sídel a 7 pražských obvodů).
Nejnižší hodnoty průměrné roční koncentrace olova byly nalezeny v Klatovech (0,0011 µg/m3), nejvyšší v Příbrami (0,0662 µg/m3).
Velmi dobrá shoda hodnot ročního aritmetického a geometrického průměru ve většině oblastí svědčí o relativní stabilitě a homogenitě měřených imisních hodnot bez velkých sezónních, klimatických či jiných výkyvů. Větší rozdíly aritmetického a geometrického průměru byly zaznamenány pouze v Příbrami a Karviné. Dlouhodobě hodnoty olova v ovzduší ve většině měst klesají, v období 1998–2003 až o 80 %. Atmosferická depozice mezi roky 1993 a 1999 klesla ze 45 na 20 g/ha a rok.

Do půdy a prachu se olovo dostává z primárních zdrojů (olovnatý benzin, barvy, průmyslová výroba).
Dále je půda kontaminována olovem hlavně ze vzduchu, z domovních odpadů (ze špatně zabezpečených skládek) a hnojivy, která obsahují odpadní kaly. V půdě se olovo váže se olovo váže na půdní částice v povrchové vrstvě (2-5 cm), orbou se mohou dostat hlouběji.

Monitoring ukazuje, že u zemědělských půd dochází ke snižování zátěže. Jeho vysoký obsah v čistírenských kalech byl zjištěn pouze v Libereckém kraji. V ostatních sledovaných lokalitách se hodnoty v půdách i kalech pohybovaly v roce 2003 v koncentracích kolem 40 až 80 mg/kg suš.

Starší výzkumy prokázaly že energetika, hutnictví, doprava může kontaminaci půd významně zvýšit. Nejvyšší hodnoty byly zjištěny na Chomutovsku, Liberecku a Sokolovsku. Problémy byly i s aplikací průmyslových kompostů.

Monitoring povrchových a podzemních vod, plavenin a bioty provádí ČHMÚ. Mezi silně znečištěné řeky olovem patří např. Berounka a Sázava."

https://arnika.org/olovo

_Karel_ - Profil | So 28.11.2020 12:18:48 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Rybářský olova jsou z hlediska ekologie plivnutí do moře, ale na druhou stranu je fakt, že odpadávací montáže s olovem nejsou zrovna fajn.

sven - Profil | So 28.11.2020 11:48:22

Specialista >> jak dopadl pokus o odchod v 68, to si pamatujeme...
Jak by dopadl dnes, to si ani neumíme představit..... raději nechceme ..

Specialista - Profil | So 28.11.2020 9:31:17

EU a 'dohody' podepsané našimi zkorumpovanými politiky jsou zlo, které nikdy nemělo přijít. Lék je odchod

PYTLAKS - Profil | So 28.11.2020 9:19:44

jurasoft >> spíš by se měli zamyslet v jakém množství a jaké sračky vypouštějí do ovzduší a vody fabriky,viz bečva,rybáři a myslivci v tomto znečištění mají promilové zastoupení

jurasoft - Profil | So 28.11.2020 9:13:41

Už vidím jak porybný s sebou přiveze na kontrolu chemickou laboratoř aby mi dokázal, že to co mám na závěsce je z olova a ne z uranu jak tvrdím já.

tomvec - Profil | So 28.11.2020 8:53:38

Serjoža >> Podívej, EU má nějaký plán. Očividně do něj zapadají nevzdělaní fanatičtí imigranti, ale nezapadají do něj původní obyvatelé vlastnící olovo.

Serjoža - Profil | So 28.11.2020 7:39:17

Co je škodlivé více,do budoucna.Olovo nebo imigranti.Na Evropském stole řeší blbosti.