Mládě vydry odnesl proud pod jez. Zachránci ho do zoo odnesli v rybářském podběráku

RAJA - Profil | Po 21.9.2020 22:41:28

Tu máte pekný príklad predátora, nazývaného homo sapiens, čo vraj znamená človek rozumný. Tomu ale moc neverím, to musí byt len ojeb. Corpus delicti https://www.mrk.cz/minidiskuse.php?id=762994

Sazava10 - Profil | Po 21.9.2020 16:54:53

Sa(l)micka >> jo jo je to problém všude u nás na Sázavě zase bobr všechny mladý stromky ,,ojel" statečně.

no comment - Profil | Ne 20.9.2020 10:15:37

1Mara >> 🤣

Honza7 - Profil | Ne 20.9.2020 10:07:46

nofish >> Ahoj Kamile, v pátek jsem zrovna pozoroval na Ostravici vydru ( splav u Vratimova ), ale stále si myslím, že vydra nadělá daleko méně škody, než ta LIDSKÁ VYDRA.
Nenažranost LIDSKÉ VYDRY v kombinaci s hloupostí a arogancí je něco co lze těžko překonat. Vlastně arogance a hloupost LIDSKÉ VYDRY umožnila se množit vydře s pozměněným vzorcem chování a takovým způsobem rozšířit.

1Mara - Profil | Ne 20.9.2020 6:08:17

no comment >> hele chytraku, co jsi ty kdy udělal pro svaz, ryby a podobně že tady napáš lidi, co pro naše ryby dělají maximum, znají problematiku a umí ?

Denny - Profil | Ne 20.9.2020 5:16:31

nofish >> Ne nemam to vyctene z mrku,ja doma lovil temer 30 let.20 pred a 10 po revoluci a v prirode jsem byl denne,bylo to soucasti meho povolani.Jenze to,co pisu je proste realita,pokud ne,tak me napis,co se ve svazu tak vyrazne zlepsilo.Ja chapu,ze lidi jsou nastvani na predatory,ale je zapotrebi si uvedomit,ze to je vina lidi,ne tech predatoru.To,ze se nesmyslne neco vrati do prirody s tim,ze neni vubec zadne reseni ,jak se zachovat v pripade ,ze dany druh prestane byt ohrozeny a naopak zacne skodit,je proste pravda a rybari do toho v podstate nemohou vubec mluvit.Bohuzel u ryb je to o to horsi,ze t rby nejsou videt,aspon ne spolecnosti,ktera by na to sama zacala poukazovat.On opak je spise pravdou,maminka ukazuje decku krasne ptacky,ale netusi,ze vypleni reku,nebo rika,jak je roztomila vydra,ale uz nema potuchy o tom,kolik problemu muze zpusobit rybarum.To jsou ale veci,ktere mel uz davno resit svaz a ziskat na svou stranu vlivne lidi,kteri by jim stali za zady jak se rika.To,ze dostanou od statu nebo od nejake fabriky par desitek tisic nahrad vubec nic neresi,ta podstata jak udrzet rybi obsadku na nejake urovni je hlavne o ochrane.

hering - Profil | Pá 18.9.2020 15:56:34

no comment >> Teď jsi mi to nandal nekomente!!!

Pedro1 - Profil | Pá 18.9.2020 13:43:13

tomvec >> Jenže on je rozdíl mezi jednotlivými druhy vod.To množství 3870 ks bílé ryby bude na středním a spodním Labi jen v cejnkovi malém na cca 200 metrech řeky.
Jiné to bude samozřejmě na rybníku kde to odnášejí líni, okouni, plotice, mladí candáti a štičky apod.

Knapík - Profil | Pá 18.9.2020 9:17:06

tomvec >> ona celkově "bílá" ryba je dost stranou zájmu většiny lovců, pokud nejde o rybáře z řad soutěžících plavačkářů nebo feedrařů a ještě méně lidí si tyhle ryby nechává (když nemluvím o lidech z východu, Asie apod), i když takové plotice nebo cejni mají mnohem lepší maso než kapr.
Když tedy mimo sumce zmiňuješ i ty kormorány, tak stejný počet ryb dokáže na revíru sežrat Xsethlavé hejno kormoránů během týdne.

no comment - Profil | Pá 18.9.2020 9:15:22

hering >> Asi jako ty.

tomvec - Profil | Pá 18.9.2020 9:08:05

Knapík >> Tady to máš. Statistikou bych to nenazýval, je to jen úvaha. Kdybys chtěl podklady, můžu to někde vyhrabat a poslat do SZ. Řešil se úbytek bílé ryby, kapři v tom započítaní nejsou.

Ještě jsem se podíval na přehled úlovků na daném revíru za rok 2019. Co se týká ryb používaných jako nástražka, tedy bílé ryby, plus okoun, jak psal Specialista, tak rybáři si ponechali 359 ks o celkové hmotnosti 206 kg, průměrná hmotnost je tedy cca 0,57 kg/ks a to u ryb majících víceméně nějakou slušnou (některé minimálně povolenou) míru.

Na stejném revíru si rybáři ponechali 46 ks sumce o celkové hmotnosti 387 kg.

Pokud budeme vycházet ze zde uváděné spotřeby 4 kg potravy na sumce a rok, tak jenom ti ponechaní by sežrali 1548 kg ryb. Když budu trochu spekulovat, sumec nemusí dodržovat lovnou míru a nebude žrát jen velké kusy, můžeme se domluvit, že průměrná hmotnost bílé ryby, kterou sumec sežere bude 0,4 kg/ks? Tak potom by jenom ti ponechaní sumci sežrali 3870 ks ryb ročně. A to se mi nezdá jako malé číslo ve srovnání s tím, co si na daném revíru ponechali rybáři.

Knapík - Profil | Pá 18.9.2020 8:46:31

tomvec >> ta statistika by mě docela zajímala ..., název revíru netřeba.

tomvec - Profil | Pá 18.9.2020 8:45:14

Denny >> ne vždy je všechno vinou rybářů. Kvůli debatě o přesumcovanosti v některých vodách jsem si dohledal informace o úlovcích na jednom takovém revíru a jenom ponechaní sumci by za rok "zlikvidovali" desetkrát víc ryb, než si ponechali rybáři. Na daném revíru je roční množství ponechaných sumců zhruba stejné, takže jich tam ještě bude dost. Podobné to bude i s vydrou a kormoránem, oni nemají v BPVRP omezení na počet ponechaných kusů.

tomvec - Profil | Pá 18.9.2020 8:34:27

vydra Lucky >> v přírodě je dobré to, co vznikne a udržuje se samo. Ne to, čemu nějaká zájmová skupina cíleně pomáhá kvůli ukojení vlastního ega a profitu z čerpání dotací.

vydra Lucky - Profil | Pá 18.9.2020 7:12:21

Bože dej, aby člověk pochopil, co je v přírodě dobré a že vyhubit je třeba jiné druhy. Třeba volů se letos urodilo dost. Proč si osobuje právo určovat co je v přírodě dobré a co ne, proč se do toho stále ser.... Ona matička Příroda mu to dá sežrat, když je takový tupec a ona mu to dává stále více najevo, stále nechápe. ON je tu pán. Leda h.....

nofish - Profil | Pá 18.9.2020 3:21:47

Denny >> jak je to tady mas akoraz vycteno z mrku, takze to fakt nema smysl hodiny rozebirat. Jesnoduse, srovnavas nesrovnatelne. To neni jen o vydre ale i dwvastaci a regulaci toku a dalsich vecech. Na co hajit revir, kdyz to stejne vyzerou predatori.

Denny - Profil | Pá 18.9.2020 1:13:03

nofish >> Jenze to,ze nejsou ryby je i vinou rybaru.Ze vydra udela skody ,to je bez debat,ale opravdu se doma vysazuji puvodni druhy ryb,najdes tam useky,kde se nesmi lovit aby tam mela ryba klid? Najdes hodne useku,kde se nesmi ryba brat? Pokud ne,tak proc?Ja to nesrovnavam,spis me zajimalo,jak je to mozne,ze jsou takove rozdily pri zhruba stejnych podminkach,co se tyka vod. K cemu jsou takove informace na mrku,pomuze to nejak zlikvidovat vydry doma a postavit rybarsky svaz minimalne na uroven ochranaru? Kdyz budu neco srovnavat,tak v prvni rade to,ze tady vlastne vse ridi jeden management ,coz U S Fish & Wildlife Service, takze ti,kteri se staraji o vody a ryby,,maji zaroven na starost i ochranu nebo regulaci vyder.Nejak si nedokazu predstavit,ze by tihle chlapi tady na odchovnach chranili vydru,ktera jim bude chodit vyzirat to,o co se cely rok staraji .Doma se svaz stara hlavne o to,aby mel co nejvice clenu,z kterych tecou prachy a mohl vysazovat hlavne kapry,ale za 30 let nedokazal v podstate vubec nic,je stejny jako pred prevratem.Lidi nejak zapomeli na to,ze svas je dobrovolna zajmova organizace stejne jako ochranari,ale ti si dokazali za tu dobu vybudovat takovou pozici,ze oni jsou ti,kteri mohou svazu diktovat a na ukor rybaru a nejen jich, chranit casto nesmyslne druhy,ktere rybam enorme skodi.To neni o srovnavani,to je o tom,proc tomu tak doma je a hlavne premyslet,jak si vybudovat postaveni,ktere by takovym vecem mohlo do budoucna zabranit.

Sa(l)micka - Profil | St 16.9.2020 22:58:58

Sazava10 >> Hele, bobry už tu přemnožený máme... leč máme smůlu, neb jsme ve špatný zóně. Linie vede až za Plánicí - a tamodtud dál na jihovýchod to (s výjimkou CHKO) může střílet každej kdo má do řiti díru. Protože rybníkářská oblast. Tu u nás se musí o odstřel žádat... ale krajánci to povolí jen pokud to znamená obecný ohrožení - tj bobr začne hrabošit v hrázi rybníka. Jinak mají prostě strach, že by je někdo shora zjezdil jak siroty.

Sazava10 - Profil | St 16.9.2020 22:34:19

Tady to dopadne z vydrou bohužel jak z divočákem! Chránit a pak nevím co stím,a najednou se přemnoží,pak bude následovat bobr a konec konců je to i s tou ,,přiblblou" nutrií taky ze začátku chráněná a teď? Úplně všude!!!

1Mara - Profil | St 16.9.2020 21:17:10

Sa(l)micka >> No my je mámo okolí města a nebavím se o jedné, ale o desítkách !! a o to pak je už mazec..... .-(

Sa(l)micka - Profil | St 16.9.2020 18:11:38

1Mara >> Jo, otrava padla jenom na ten jeden, ale přišli jsme o matečný potočáky = otázka odkud vezmeme kvalitní mlaďochy pro všechny okolní potoky? V tom je ten průser, jináč se o tom ani nezmiňuju. Matečná ryba jinde nebyla. (Jináč vydru máme i v parku, kam chodí denně mraky lidí... zabydlela se hned vedle bobrovic - ti dělají momentálně o hodně víc zle, jak ona.)

1Mara - Profil | St 16.9.2020 16:45:21

Sa(l)micka >> to je ale pořád to samé, ty se bavíš o otravě já o predaci, jenže jedna věc ti utekla, každá říčka, potok či řeka není otrávená a nebyla , na místo toho vydry jsou u nás úplně všude a to i tam, kde by být neměli a schválně píšu Město a né horská voda ..........

Sa(l)micka - Profil | St 16.9.2020 14:58:54 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

já 2 >> Kdeže, klecovej chov. Je to jednoduchý. Prostě se mají kde nažrat. Vybílí kdejakej drobnější rybníček a táhnou po vodě dál. A když je žrádla dost pro všechny, proč by řešily teritoria?

Sa(l)micka - Profil | St 16.9.2020 14:55:54 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

1Mara >> Řeknu to takto: když je to vydra, tak ti z těch pstruhů někdy i něco nechá, ale když nějakej bezmozek do potoka vyleje svinstvo na moření dřeva, který doslova spálí matečnou rybu, násady a všechno během několika málo hodin (viz ten ohromnej průser z minulýho roku) a ty pak čekáš a čekáš... celej rok, aby ses dozvěděl, že kriminálka zastavila vyšetřování s tim, že konkrétního pachatele nenašli... věř mi, že bych byla měla kolem potoka raději dvakrát tolik vyder, než tohlecto. Čimž teda vydry nijak neomlouvam, ale v tu chvíli by mi byly milejší.

nofish - Profil | Út 15.9.2020 21:09:43

Denny >> neřeš tady, my žijeme tady, rohodující je co se děje tady....vydry jsou mrchy co se nebojí ani lidí ani čehokoli jiného díkytomu jak je všichni chrání. Tady už občas nejsou ryby, hlavně že jsou vydry.
Nesrovnávej pořád tady a tady... to je jak kdybych já z afriky psal, že tady je písku dost, informace reálně k ničemu.

já 2 - Profil | Út 15.9.2020 21:02:16

Denny >> Vydra se nechová jako kdysi. Byla silně teritoriální, ale dnes ne, žijí dlouho pohromadě, revíry se překrývají. Pravděpodobně následek klecových chovů, ale kdo ví... Prostě na úsek potoka, kde bývala je jedna jich je najednou 5