Stromy automaticky neznamenají návrat vody. Vegetace může vyvolat i sucho

Danda05 - Profil | Pá 6.12.2019 14:13:18

Houby beton, to je nic, chce to asfalt, ten je v létě mnohem lepší, a pěkně se táhne, co s nějakým smradlavym stromem 😂

mlíčnák - Profil | Pá 6.12.2019 8:54:43

Řízek 5,125 >> Rezeň 5,125 - 5.12.2019 19:21:13 >> o))))))0)))))

zdevac - Profil | Čt 5.12.2019 22:22:25

sliver >> S jakým pošukem?

sliver - Profil | Čt 5.12.2019 20:08:56

zdevac >> tak to si překombinoval 😂. Jestli si zajedno s tím pošukem, nemáme se o čem bavit. Hotovo greta

zdevac - Profil | Čt 5.12.2019 20:08:50

tomvec >> No skoro. Jen dvě poznámky.

1. netýká se to jen Prahy, ale měst a zástavby obecně. A o tom, že to není problém zanedbatelný, svědčí třeba i jen to, že pan Resler z AV ČR toto řeší a je to zastřešené společností National Geographic.

2. pokud by výsledkem zeleně bylo snížení pocitové teploty, ale zvýšení zdraví ohrožujících škodlivin ve vzduchu, co je lepší? A je třeba lepší snížit teplotu přes den za cenu, že bude teplejší noc?

3. dáváš zde za příklady z výběru stromy nebo nic. Ale já psal obecně zeleň. Že jsou stromy lepší, než třeba holé pole, je asi jasné. Ale jak je na tom z hlediska odparu srovnání mezi lesem a loukou? Pokud bys měl řešit větší zadržení vody v krajině, je lepší sázet stromy, založit louku nebo udělat mokřad? No, jsi schopen říci, co je lepší? Myslím, že ne, protože jednoznačná odpověď neexistuje, vždy závisí na místních podmínkách a dalších okolnostech.

Takže zejména vzhledem ke všem třem bodům si i nadále dovolím tvrdit, že ne vždy je sázení stromů tím nejlepším, co můžeme udělat.

tomvec - Profil | Čt 5.12.2019 19:56:14

zdevac >> Takže když to shrnu, tak stromy dobrý, udělají stín, je pod nima pocitově lépe, ale některé voní, čímž vlastně znečišťují ovzduší. Nejhorší ale je, že v nějaké podělané pražské ulici sníží funkci termálních vírů, čímž dochází k hromadění škodlivin z přetížené dopravy.

Rezeň 5,125 - Profil | Čt 5.12.2019 19:21:13

Strom je jendim z největších nepřátel člověka. Zvláště má spadeno na maminky s kočárky, číhá na děti u školek a u parkovišt vyloženě cíleně ničí auta.
Já bych to všechno pokácel a rázem by tu byla oáza bezpečí a ráj na zemi.

zdevac - Profil | Čt 5.12.2019 19:16:04

sliver >> Pro tebe a další - přesně to, co píšeš, je ukázka špatného přístupu a určté zaslepenosti. Na celý problém je potřeba se dívat komplexně a vzhledem k místním podmínkám. Nepsal jsem, že to tak funguje vždy, že zelň je špatná, ale napsal jsem "Takže ano, zeleň je fajn, ale není samospasitelná a je potřeba u jejího využívání přemýšlet.". Ono totiž záleží i na takových maličkostech, jako je třeba šířka ulice, a to, co funguje na malé vesnici nebo městečku nemusí fungovat jinde, třeba v Praze, kde je úzká ulice s vysokými domy. Jako základ zkus třeba

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/cesti-vedci-bori-​myty-o-prehratych-mestech-zelen-a-bila-barv/r~7e2e4​81ca25211e9b7740cc47ab5f122/

Výr - Profil | Čt 5.12.2019 17:18:34

zdevac >> celá problematika je trochu komplexnější.....povedal by som že je natoľko komplexná že vedátori vytrhnú z kontextu jednu vec a a dôjdu k nejakému fantastickému uzáveru, ktorý v konečnom dôsledku samozrejme vôbec neplatí.... obecne na planéte zatiaľ lesov ubúda ale viac CO2 podporuje ich rast...ich zvýšený rast viaže viac CO2...síce sa cez listy veľa vyparí ale tieň zabraňuje odparovaniu z povrchu zeme čo v konečnom dôsledku zadrží viac vody....a tak nejak dookola....a ľudia sú zatiaľ stále na to dosť obmedzený aby to celé pochopili aj so všetkými dôsledkami....ale radi prídu s novým "objavom"

tomvec - Profil | Čt 5.12.2019 16:42:05

zdevac >> Takže vlastně když všechno vybetonujeme, vyasfaltujeme, zastavíme distribučními centry a jinými megahalami, děláme dobře a chráníme přírodu před nadměrným odparem vody z luk a lesů i stromů ve městech.

sliver - Profil | Čt 5.12.2019 14:00:10

zdevac >> ehmm, k tomu tvému druhému odstavci.
Naopak, stromy prašnost snižují, prach zachycují na listy a jehličí. Stromy jsou plíce planety. Například centrum Opavy projdes celé parkem a díky za to, je to znát. Stromy určitě nezhoršují inverzi a emise ve městech, naopak.
A v krajině je to naopak než píšeš. Špatně obhospodařované pole kolem lesa ten les vysušuje. Nesprávně udržované polnosti vysušují lesy, to je prokázané.

zdevac - Profil | Čt 5.12.2019 13:01:39

No jo no, každý má stromy za spásu, ale celá problematika je trochu komplexnější. Odpar ze stromů je obrovský a je logické, že tu vodu strom bere ze země. Každý ví, že stromy a zeleň ochlazují, také je to pravda, ale málokdo si uvědomí, že to ochlazení je právě díky tomu, že to mohutně odpařuje vodu. Například se uvádí, že povrch, ze kterého se odpařuje voda, je u jednoho hektaru bukového lesa roven asi sedmi stovkám hektarů půdy. Jeden hektar louky je ekvivalent asi dvaceti hektarům půdy. Strom o průměru koruny cca 4 metry má plošný průmět cca 50 metrů čtverečních. Za teplého dne odpaří cca 200 litrů vody. A kde strom tu vodu bere? Z půdu.

A věc druhá - stromy ve městě také nebývají výhra. Ochlazují a zvlhčují vzduch a dělají to tak příjemnější, ale stromy velmi brání cirkulaci vzduchu v ulicích a tím, dle lokálních podmínek, obrovsky zvyšuji množství prachu, zabraňují výměně vzduchu, takže se zde hromadí zplodiny z aut... Takže sice tam pak není takové vedro, ale zase je tam vzduch značně znečištěný a zdraví škodlivý.

Takže ano, zeleň je fajn, ale není samospasitelná a je potřeba u jejího využívání přemýšlet.

Pedro1 - Profil | Pá 29.11.2019 12:48:59

To je strašný.Jak naši zemědělci.Buďto je moc sucho,nebo moc mokro.Léto moc teplé,nebo studené.V zimě mrzne málo,nebo moc.Sněhu málo,nebo moc.I to posraný sluníčko nikdy nesvítí akorát.
Výsledek je vždy stejný,jsou potřeba dotace.
Tohle je úplně stejný.Pojďme vysázet hromadu stromů,abychom to za pár let mohli hodit na ně a pěkně je pokácet.

Do Mišelinky tahat pneumatiky,bych je nahnal.