Horké léto bylo pro přírodu velmi náročné, míní ochránci přírody

Honza7 - Profil | Pá 14.9.2018 12:34:56

Žijeme v době tržní ekonomiky, kde na prvním místě jsou peníze. To jak funguje v některých oblastech stát je až celkem s podivem, že se to nepodělalo celé.
Dotace křiví nejenom ekonomiku a v mnoha případech jsou nastaveny tak, že na ně dosáhne jen určitá skupina v daném oboru. To potom vede v takovém sektoru k nerovnému hospodaření a dotovaní začínají dominovat a hýbat si s cenou jak chtějí. Má to jediný cíl a to je upevnit si pozici na trhu a likvidovat za peníze státu konkurenci.
Sucho jaké nás v poslední době v letních měsících postihlo na naši neschopnost poukazuje. Na postech státních podniků sedí lidi loajální danému politickému seskupení, které je u moci. Povodí nemá zájem řešit nedostatek vody v krajině od toho vedení není placeno. Chtějí vodu prodávat, buď za účelem k výrobě elektrické energie, případně suroviny pro průmysl a nebo jako pitnou vodu pro lidi i užitková zvířata. Snaha udržet dostatečné zásoby podzemní vody je nulová.
To stejné najdeme u podniku Lesy ČR, kde je lepší těžit a prodávat dřevo, než se starat o zdravý les do budoucna. Podobně to najdeme u zemědělců, kteří mají pronajatá pole - ty nezajímá v jakém stavu bude pole za pár roků, ale co na něm vypěstovat teď, aby na tom co nejvíce vydělali.
Na ochránce přírody se tu snesla dosti silná kritika, jenže kdyby v těch resortech co jsem tady uvedl a samozřejmě v mnoha dalších to tak totálně nepod-ě-l-a-l-i, tak by ti ochránci přírody být nemuseli. Jistě v každém resortu najdeš lidské parazity, kteří si chtějí pro sebe něco urvat - slávu, moc, prachy atd. a ochránci přírody v tom nejsou vyjímkou.
Bylo by, ale si vhodné uvědomit kdo je v tomto státě za řešení těchto problému placen a má k tomu moc a jakých výsledků je dosaženo.
Vymlouvat se na to, že zde komunisti před čtyřiceti lety něco pod-ě-l-a-l-i akorát poukazuje na neschopnost současné generace měnit věci k lepšímu.

Valuček - Profil | Pá 14.9.2018 11:30:38

Jo, ten srpen byl fakt hroznej - přes půlku dní nad 30 stupňů, déšť celý měsíc prakticky žádnej. a jelikož ani předtím to nebylo v hloubce dobré, tak fakt hrůza. U nás od 1. do 4. září napršelo 70 mm, půlka zahradníčkem, půlka zprudka, ale už do moc velkého sucha. Takže pokud nebude napodzim a v zimě pršet hodně časo, nenapadne hodně sněhu, tak bude v hloubce sucho stále a tudíž bude příroda k opakování této situace zjara po oteplení velmi náchylná. Kdo to zavinil nebo ne, to nevím, myslím si, že i všichni ti odborníci vědí kulové, ale určitě je dobré s něčím začít a doufat, že to pomůže. Nejlepší jak pořád strašijou lidi, že nebude pitná voda, zakazují zalévat, nabrat si povrchovou vodu a státní správa - prázdné rybníky, prázdná 14ha nádrž, 2 a 3 roky a nic se neděje. Celkově se máme hodně dobře, ale ten ekonomickej bordel - to je něco neskutečnýho.

Pedro1 - Profil | Pá 14.9.2018 11:15:49

Willow >> Ano,je to tak.
Ovšem je zajímavé,že kdykoliv poslouchám nějaký rozhovor v radiu,TV,čtu nějaký článek v novinách,časopise a je debata ohledně těchto věcí,většina "odborníků" říká,jak to všechno o čem píšeš posrali komunisti a jak se to současná společnost snaží zachránit.
Já teda nejsem velkej pamětník,ale když jsem jako malej parchant trávil všechny prázdniny na vesnici,vybavuji si na polích brambory a obilí,každých 200 metrů remízek,vodu a pstruhy v meandrujících potocích,v lese žádnej bordel,na loukách nestály solární elektrárny a tak nějak mi přišlo,že se té přírodě docela dařilo.

(jen pro dovysvětlení,já neříkám že vše bylo správné,že se dobře hnojilo,že se všude a vždy dobře hospodařilo,....,každopádně mě to dycky zarazí u těch debat,jak se lidem vysvětluje,že se vlastně teď zachraňují věci které se posrali kdysi dávno)

Willow - Profil | Pá 14.9.2018 11:05:38

Pedro1 >> Kalousek jen trochu ,ale celá privatizace a restituce byly jeden velký průser.Nebyla pravidla a každý si dělal to,co mu sypalo groše.Na přírodu se sralo , protože jsme to měli v sobě zakódované z dob minulých. Až povodně 1997 a nějaký Kiril nám ukázal že jsme hlupáci.Vše,co se děje dnes ,je jen výsledek hospodaření v lesích, na polích a vodách před 25-30 lety. Tenkrát nám to bylo fuk,no a dnes?? Velký průser všude kam se podíváš.
To sucho a nedostatek srážek je toho důkazem.A nebýt dotací z EU, možná by bylo líp.Co člověk za peníze nerozjebe,s tím si příroda vždycky poradí.Viz.MVE,fotovoltaika, větrníky a nesmyslný odvod vody z přírody,tedy regulace skoro všech toků v ČR.
Hlavně že to sype miliardy.

Pedro1 - Profil | Pá 14.9.2018 9:52:50

Nutno podotknou,že braťia jsiou na tom stejně "dobře",tohle mě pobavilo,hlavně ta pasáž z veverčičkama:-)))

http://www.tvnoviny.sk/domace/1934055_dvaja-hubari-​nazbierali-za-styri-hodiny-60-kil-dubakov-co-na-to-​lesoochranar-lukac#

Pedro1 - Profil | Pá 14.9.2018 9:50:01

Petr64 >> Zase druhej,achjo,v pátek je to smutný:-)

Pedro1 - Profil | Pá 14.9.2018 9:49:39

Bacha >> Žádnej žebrák.Naopak.Ukázka toho,jak se dají vydělat peníze aniž by člověk cokoliv uměl,věděl a znal.Krásný příklad toho,jak je to tady nastaveno.
Takovýhle článek napíše běžně inteligentní a informovaný člověk za půl hodiny a za druhou půl hodinu napíše,že to sucho vlastně není až zas tak hrozné,že to třeba svědčí některým druhům ptáků,že smrkové monokultury nevadí neboť by tam stejně nic jiného nerostlo,že je to koloběh přírody a že za málo vody v řekách může Kalousek.
Strašný slinty.

Petr64 - Profil | Pá 14.9.2018 9:46:57

Bacha >> Ale dá se to vokecat. Stačí sednout ke komplu,stáhnout si pár grafíčků,pár foteček a několik satelitních snímků. Pak si uvařit kafíčko,na talířek nasypat jako sušenky šalamounovo lejno,sednout nad papíry a dumat a bádat. Když se něco nezdaří,buď to vyšumí nebo se to svede na externí zaměstnance,že těm interním dodali śpatný data.Vokecat se dá úplně všechno.;-)

Bacha - Profil | Pá 14.9.2018 9:42:17

Ochránce přírody je člověk, který není schopen poručit sám sobě, tak se snaží poroučet větru-dešti a druhým lidem. A to tak, že někam dojede, rozvrtá, odjede, nazve to veřejným zájemem a kdo to nechce pochopit je proti "biodiverzitě", potažmo rovnou blb. Většinou je usazen ve městě, aby nestrádal. Bydlí u maminky a pro praktický život je naprosto nepoužitelný a plácá se od výplaty k výplatě, od zaměstnání k zaměstnání, páč ho nikde dlouhodobě nechtějí. Tak nakonec skončí v nějaké neziskovce a žebrá o granty a dotace....takže vlastně žebrák.
Divné hobby:-)

Bacha - Profil | Pá 14.9.2018 9:32:08

Petr64 >> Tak to je ta nejlepší škola...nedá se okecat:-)

Tom - Tuk - Profil | Pá 14.9.2018 9:27:16

Vesměs chytří kluci, tihle ochránci přírody... Nebylo by myslím na škodu - v zájmu komplexnosti a tak vůbec - pojednat i o pravděpodobnosti příchodu podzimu a následně zimy, jara atd. Ať jsme vevobraze, žejo... T.

Petr64 - Profil | Pá 14.9.2018 6:22:32

Bacha >> Venku v přírodě. ;-)

sliver - Profil | Čt 13.9.2018 23:13:43

Petr64 >> souhlasím s tebou, a ty nesmysly o smrkových monokulturách už mě taky serou. Znám hospodářské lesy od 400 do 900 mnv a vždycky smrkojedlobuciny s modřínem,borovicou atd. Stejně vodu z lesa vysávají přeschlé pole.

Bacha - Profil | Čt 13.9.2018 22:59:34

Petr64 >> Tak jo, a kdes tu klimatologii vystudoval?:-)

Petr64 - Profil | Čt 13.9.2018 22:16:22

Ochránci míní? Hmm. Tepelný elektrárny tady byly dřív než jaderný a nikdy to vliv na klima nemělo. To se začlo měnit až po vytvoření černých ploch místo polí a kopců,za přispění větrných elektráren,který rozhání teploej vzduch do vyprahlé krajiny. Toť můj blbej názor a fčíl do mně.;-)