Navýšení hladiny v Nových Mlýnech je technicky možné, je ale potřeba vše řádně projednat

Dědek - Profil | Út 21.8.2018 17:23:00

Jura L. >> rozumim, dik za vysvetleni...

Jura L. - Profil | Út 21.8.2018 16:54:56

Dědek >> tedy vysvětlím - teoreticky mohli spodní výpusti otevřít naplno, neznám jejich kapacitu, ale ta by neměla být nikdy pod Q1 může být ale víc , ale určitě by vypouštěli 10x tolik, jenže oni je skoro zavřeli a vypouštěli jen minimum a plnila se přehrada - což trvalo 5 dnů. Jinak za současných suchých roků by se Harta plnila 10-20 let... sem tam jarním táním ,pokud by byl kousek sněhu, sem tam přívalovou bouřkou ale to jsou "prdíky"

Dědek - Profil | Út 21.8.2018 16:15:07

Jura L. >> jen jsem se ptal, jak by ten clovek zabranil, aby se ta prehrada byt ne uplne, tou povodni nenaplnila sama. Ta prehrada by nyla shopna upoustet spodem stejne mmozstvi vody, co do ni tenkrat pritekalo? Naplnila se tou povodni za necelych pet dni. Technicky tomu nerozumim, proto se ptam.

Jura L. - Profil | Út 21.8.2018 16:04:40

Fishky >> Podat takové oznámení po roce 2002 by bylo leda šťourání do kupy kober, asi bych skončil někde v lese jako "neznámý sebevrah", ono už by se někdo postaral. Byly jiné problémy s tím, jak řešit škody a rozhodně se viník nehledal, i když jsem pak četl různé narážky na pozdní a špatnou manipulaci. Určitě pak byly zpracovány rozsáhlé rozbory erudovanými přehradáři a hydrology, jenže ty budou někde ve státních trezorech... a tam i zůstanou, protože po tom novináři nejdou, je to moc explozivní matroš, kdo by si pálil prsty....

Jura L. - Profil | Út 21.8.2018 15:55:46

Dědek >> Ten člověk byl tehdy ředitelem Povodí Odry a sám vydal příkaz Hartu neodpouštět ale plnit, vím to z ověřených profi zdrojů, což byla pekelná odvaha, pochybuju že to projednal s nějakými "politbyry" Občankého fóra nebo, že žadonil o befel z Práglu.... prostě měl "koule" a seděl na místě, kde si mohl takový příkaz dovolit vydat. Určitě si byl dobře vědom, že kdyby se hráz protrhla, tak že v tom bude sám, takovým lidem čest...

fheavy - Profil | Út 21.8.2018 12:38:14

Fishky >> svata pravda .

Dědek - Profil | Út 21.8.2018 12:35:33

Jura L. >> Harta se mela napoustet 5 let a povoden ji napustila za 5 dni. Tim bylo zachraneno mnoho mest a obci. Nebyt tenkrat Harty, byly by skody nesrovnatelne vetsi a o zachranenych zivotech lidi, ani nemluvim. Jen nevim, jak ten clovek mohl v tech peti dnech ovlivnit, jestli ta povoden Hartu napusti, nebo ne...

Fishky - Profil | Út 21.8.2018 12:30:02

Jura L. >> máš líbíka za velmi pěkný postřeh a teď to zkus dovést do konce - má Povodí důvod něco měnit? Mají ostatní páky něco měnit? Kdybys podal oznámení a popsal profesionálně důvody a opodstatnění, v čem spatřuješ pochybení správce toku a současně kdo tedy za výsledný stav může - PČR by se tím musela zabývat a vyvodit nějaký závěr. Osobně mi přijde, že ti nahoře si budou dělat co chtějí a jak chtějí, dokud si ti dole nechají to máslo mazat na hlavu... mít koule a podat oznámení, tak by se možná něco změnilo, takhle ne... :(

fheavy - Profil | Út 21.8.2018 12:04:30

Jura L. >> az tak bych to nerozebiral,mluvil jsem pouze o jezerech,i kdyz v tom ostatnim mas pravdu,konecne uz vestonicka pousti vic vody uz si dorovnali hladinu pro ptacky a mokrady))

Jura L. - Profil | Út 21.8.2018 12:01:10

fheavy >> Jasně že vím, že každý podnik povodí má dispečing, ke má reálné informace o aktuálním stavu, sám jsem projektoval 2 limnigrafy. Smůla je, že se takové údaje ale nedostanou k veřejnosti. Jedním z důvodů je, že by je mohl někdo kontrolovat při povodních, zda reagují správně... Já sledoval průběh povodně 2002 v Praze a na tocích na povodích do ní přitékajících a rvalo mi to koule (profesně), mělo se kašlat na stánky v náplavkách a kaskádu drasticky upouštět když na horách lilo jak z konve, od 9.8.2002 se mělo pustit do Vltavy 3000m3/s, koryto by se pár dní propláchlo a mělo by podstatně větší kapacitu a vlna by pak neměla 14.8 špičku v Praze 5160m3- za 6 dní se mohlo koryto "předpláchnout" a splaveniny by byly dávno mimo území ČR, v kaskádě mohly být slušné transformační prostory... určitě by nebyly důsledky tak katastrofální kdyby byl "NĚKDO s koulema" a jednal nekompromisně, bez ohledu na pár hospod na náplavce.
A že byli HRDINOVÉ (né jako v Praze) dosvědčuje příklad z povodní na Moravě v r 1997 kdy ředitel Povodí Odry měl "Koule" a nechal napustit na své triko čerstvě dostavěnou Slezskou Hartu (což se technicky nesmělo, napouštění musí být pomalé vzhledem k sedání a zavodňování hliněné konstukce hráze). Stydno je mi, že jsi nevzpomenu na jeho jmého..., snad se mi to časem vybaví... ale nebyl za to nějak pochválen, po rocích pak myslím spíš vyhozen...

Bacha - Profil | Ne 19.8.2018 22:12:44

marmyš >> Tak dobře, dle tvé info netrvá...A ty informace jsou z wiki, jen jsem je nakopíroval, protože jsem to taky nevěděl. Nicméně trvám na tom, že info o stavu hladiny je vedlejší, páč se neví, k čemu ty Mlýny vlastně jsou. A dokud se to jasně neurčí, bude se s hladinou vekslovat podle toho, kdo bude mít slovo. Ekoteroristy počínaje a třeba rybáři konče.
Je smutné, že současná vládní garnitura není schopna zpracovat dlouhodobou strategii Novomlýnských nádrží s jasným statusem.
Zatím byly Nové mlýny pouze jediným místem na světě, kde mi nějaký hajzl ukradl loď s motorem a baterkou:-(

fheavy - Profil | Ne 19.8.2018 18:35:42

Jura L. >> mimo jine povodi ma podrobnou stranku vsech limigrafu vcetne fotek a kamer,nektere stanice nejsou ani na te mape ,ale k temhle strankam se normalne nedostanes,to jsou jejich interni nebo spis vnitropodnikovy,ja jsem je videl kdyz tam obcas delam tak mne to kluci ukazovali !!

fheavy - Profil | Ne 19.8.2018 18:26:10

Jura L. >> aniz bych neco pocital,jelikoz to znam na te dolni z realu a ty lidi osbne znam a obcas kdyz potrebuju info tak tam volam, hlavne jde o to ze stredni nadrz pousti min nez dostava a dolni zase naopak proto ubyva voda na D5 novomlynska,, a jinak jsi jenom potvrdil ze i pres to ze pul kubiku zmizne po ceste nebo nepresnym merenim tak je z tech dvou rek porad vetsi pritok nez z dyje,takze musis uznat ze pritok Svratky a Jihlavy neni nic zanedbatelneho problem je jedinej ten ze z toho nejvic profituje stredni nadrz ,ktera si stav drzi a nepomaha moc spodni doplnit,ochrana ptaku apod. je totiz dulezitejsi nez lidi )))
jo a odtok ze spodni neni presny presnejsi je mereni az v Ladne,

marmyš - Profil | Ne 19.8.2018 16:49:05

Bacha >> Není to vedlejší,když řekneš A,tak řekni i B. 85 cm je dost na výšku a podle tvé informace by si mohl čtenář myslet,že to snížení trvá.

Jura L. - Profil | Ne 19.8.2018 15:45:23

fheavy >> Když pominu, že Povodí má stránky tak pitomě dělané, že nemají solidní podrobnou mapu limnigrafů, takže tam člověk spíš jen věští "ze státní koule". Nicméně to nějak rozklíčujme - Horní nádrž: přítok z Dyje 3,3, odtok 3,3 - vylej nalej. Střední n. : přítok cca 8,7, odtok 5, ovšem odečtu-li přítok z horní (8,7-3,3=5,4) tak mi vychází že z Jihlávy a Svratky přiteklo 5,4. Kouknu-li na limnigrafy Jihlava Přibyce-0,96 , Svratka Židlochovice 3,9 m3 což je dohromady 4,9m3, tak jsem plus mínus doma co se děje.
Dolní: přítok 7, odtok 9 -tedy ze střední odteče 5 a do dolní vratama přiteče 7 ? To jim nějak nepasuje,
klasická ukázka státních neumětelů - neschopnost udělat i jednoduchou systémovou věc. Kdo má pak pravdu je ve hvězdách... a kde je odpar ?

fheavy - Profil | Ne 19.8.2018 14:14:22

Jura L. >> podivej se na stranky Povodi na stavy pritoku a odtoku z jednotlivych nadrzi a zjistis ze pritok do prostredni nadrzeDž je pritok z dyje cili horni D7 mensi jak pritoky z obou rek ,takze nemas pravdu ani omylem ,mrkni na ty grafy pritoku a odtoku a staci umet pocitat do 10ti,vyssi vzdelani na to neni treba)))

fheavy - Profil | Ne 19.8.2018 14:04:42

Jura L. >> milej pane vase nazory mne nijak nevadi,ale co se tyka pritoku svratky a jihlavky do D6 tak v tom nemate pravdu,to ne ze neni dulezity to je primo strategicky pritok vody ,bez neho by uz nebyla temer,voda ani na 6ce a ani na 5ce,to neni zadny vedecky badani ,to je normalni rozum,to cemu rikas hlavni pritok Dyje do vrchni nadrze D7 by nestacil ani nahodou a za to dam ruku do ohne a ver mne ze se nespalim !!!

Bacha - Profil | Ne 19.8.2018 14:03:32

marmyš >> No, to už je vedlejší, zrovna tak jako to předešlé snížení. Hlavní věcí je to, že na nádrže měly navazovat zavlažovací kanály a to padlo v 89. A třicet let se špekuluje co s tím:-)
V naprosté většině, když je základní potřeby přebytek, příroda si nějak, a většinou rychle, pomůže. Horší to je, když je základní potřeby, v tomto případě vody, nedostatek.

Bacha - Profil | Ne 19.8.2018 13:57:14

Jura L. >> Dobrý!!! Nehledáš náhodou tiskového mluvčího? V důchodu jsem coby dup:-DDD

marmyš - Profil | Ne 19.8.2018 12:49:55

Bacha >> Zapoměl jsi dodat,že hladina byla opět zvýšena.
---------------------------
Na konci léta roku 2001 byla ale hladina vody opět zvýšena, neboť vypršela platnost výjimky z manipulačního řádu, udělená v souvislosti s výstavbou biokoridoru

Jura L. - Profil | Ne 19.8.2018 12:42:22

Bacha >> No ekoteroristé mají dost silné páky - blokování dálnic kvůli křečků, žabkám, takže desetitisícům lidí jezdí kamióny přes vesničky a blokuje to pár vyčůranců....
Taky jsem uvažoval že bych na důchod založil neziskovku třeba "Pamětníci zelené Země" , udělal se ředitelem, zmákl nějakou mediální kampaň, vybral příspěvky od dárců, podal nějaké granty no a pak si stačí dát solidní plat 100 táců, koupit své neziskovce terénní mercedes, motorový člun a jezdit na ryby zadara, jako že "kontrolovat přírodu".... samo občas bych musel objevit nějaký "ekologický skandál" a pořádně tomu v Blesku zatopit, aby se šinuly dotace a dary, což asi by vzhledem k binci v ČR nebyl až tak velký problém.... mám taky velkou zahradu, takže čolků a rosniček si můžu napěstovat kýble a pak to v noci někam "posunout" a hned je pěkná páka... Sem tam by mi nějakej lobista donesl "kartón vína" a já bych jako pozměnil názor a čolky přesunul.... Mohl by to to bejt na důchod zlatý důl, jen jestli se nám nezmění eurohujerská legislativa.. :-))

Bacha - Profil | Ne 19.8.2018 12:01:34

Petr64 >> Souhlas:-)))

Bacha - Profil | Ne 19.8.2018 11:59:47

"Hlavním důvodem výstavby byly plány socialistického hospodářství na rozsáhlé systémy zavlažovacích kanálů. Výstavba vodního díla a regulace Dyje měla dramatické účinky na životní prostředí, přičemž plány na rozsáhlé zavlažovací kanály byly po roce 1989 opuštěny, a její hlavní účel tak pominul. Po protestech některých ekologických organizací a odborníků na životní prostředí byla snížena hladina prostřední nádrže o 85 cm a vytvořeny 2 ostrůvky, na kterých se obnovily původní lužní lesy již během 5 let od ustoupení vody."
Tolik skutečnost. Jen by mě zajímalo, nakolik až mohou ekoteroristé, placení z našich peněz, rozhodovat o našich věcech. To zaprvé. A zadruhé, podle tehdejšího vševěda Václava Klause se globální oteplování nekoná, takže zavlažovací kalály jsou přece naprosto, ale opravdu naprosto, hmmm zbytečné:-D

Petr64 - Profil | Ne 19.8.2018 11:57:02

Bacha >> Nebejt kaprů na Nesytu, hodně lidí ze Sedleca by mělo ochuzenej jídelníček. ;-)

Bacha - Profil | Ne 19.8.2018 11:45:00

Petr64 >> Od toho ten Nesyt je ptačí rezervací, kapř tam nemá co pohledávat:-)

potočák 62 - Profil | Ne 19.8.2018 10:43:53

Mušketýr >> Myslím,že se stejně jako většina tak zvaných ekologů značně mýlíš.Rybníky nebyli budovány pro to,aby se na břehu ukájeli ekologové při pohledu na ptáky a přehrady plus velké nádrže taky nebyli budovány k tomuto účelu,že i k tomu jako okrajová záležitost můžou sloužit je jen jejich plus.A rád by jsem ti připomněl,že jestli je ochrana přírody v ČR veřejným zájmem,tak by se měli tak zvaní ekologové především soustředit na vytváření podmínek na území celého státu,to znamená angažovat se,aby nedocházelo ke zbytečným úpravám toků a kácení kolem nich ale pro ně je jednoduší honit si triko kolem rybníků a nádrží.Petrův Zdar

Dalas - Profil | So 18.8.2018 22:43:21

Mušketýr >> aha) jenze v 6ce a tudiz potazmo na pritocich o kterych mluvis je hladina temer na normalu, vody chybi jen ve spodni - 5 ce. Tak kde jsou mas ty obnazene brehy ? Cim jste chlapci dal od mista dění a cim větší prd o tom vite, tim vic mudrujete)

Petr64 - Profil | So 18.8.2018 21:22:31

marmyš >> Smradlavá bažina. Fuj.:-)
V diškůs o Nesytu bylo milion teorií o záchraně ryb,ale co jsem slyšel od Sedlečáků,hladina byla drasticky snížená kvůli hnízdění něčeho co lítá.:-(

marmyš - Profil | So 18.8.2018 21:13:43

Petr64 >> Tak to už zbývá jen ten Nesyt:-)