Lesy ČR rekonstruovaly v Orlických horách koryto Osečnického potoka

Ondra-1 - Profil | St 27.12.2017 12:53:26

No nečetl jsem všechny vaše komentáře,ale bydlím tam takže nějaký sny o tom jak to pomůže jakékoliv populaci jsou mizivé.Přes léto je takřka vyschlo!! jen pár stok z baráků do toho teče! A o pstruhovi už delší roky ani památka.Jediný živočich který tam byl je vydra. Vysápala pár rybníků a teď tady máme rodinky vyder co plundrují celé rybníky a potoky v orlických.horách. Ale jináč děkujeme za upravený tok.

Rožnovák - Profil | Ne 24.12.2017 14:30:53

LudoO >> Poroblém je zakopán v minulosti kdy se s oblibou lepily stavby na vodní toky a když to není stavba je to nějakým způsobem využívaný pozemek (sad, zahrada. sportoviště atd.). Tam kde ještě toky mohou bez následných škod volně rozlévat a trošku měnit koryto je třeba tyto pozemky chránit a pokud jsou v soukromých rukách tak je vykoupit. Osobně si myslím, že nové stavby by se v blízkosti vod měly povolovat velmi obezřetně, potom vzrůstá tlak na realizaci projektů necitlivých regulací vodních toků.

LudoO - Profil | Ne 24.12.2017 8:50:29

Rožnovák >> Máš pravdu. Jen se mě trochu stýká po tom, co mě tehdá vadilo.
Při chytání pstruhů jsem měl problém kolikrát projít kvůli močálům. Teď je tam sice pokoseno, ale mrtvo. Potok rovný a pstruzi bůh ví kde.

Rožnovák - Profil | So 23.12.2017 21:26:02

LudoO >> ono s tím spásaním u vody není tak lehké, jednak se zohledňuje možnost kontamice vod dobytkem. A další důvod proč se pastva v záplavových územích nedoporučovala ani v minulosti výskyt motolice jaterní v těchto oblastech i když u nás se už vyskytuje sporadicky. Když chcěš tyto louky nějak udržovat zbývá tedy kosení pokud z toho nemá být rašeliniště. Jelikož mnohdy jsou v rukách soukromého vlastníka který má sice povinnost se o pozemek nějak starat ale má i omezené možnosti je tu pro něj možnost dotací. Málo komu se líbí představa že se mu bude na pozemek v pravidelných intervalech rozlévat řeka, proto se tlačí na regulaci toků, tyto pozemky pokud jsou souvislejšího charakteru by měl vykoupit stát a hospodařit na nich jako na záplavových nivách. Regulace pěstování řepky a kukuřice, střídání plodin, pěstování meziplodin s půdoochrannou funkcí, rozčlenění polí remízky na menší celky , řádkování po vrstevnicích apod. to jsou úkoly s kterými se musí zase poprat naše rostlinná výroba.

LudoO - Profil | So 23.12.2017 18:57:06

venybit >> Máš pravdu. U nás v Jeseníkách je to ještě celkem dobré. Ale když jedu do JČ na ryby tak je to žluté svinstvo všude. Ale to víš. Našemu nejvyššímu vládci to sype. A až otráví i tu poslední spodní vodu tak Švýcarsko to jistí.

Rožnovák - Profil | So 23.12.2017 15:46:02

Honza7 >> nemáš zač, popravdě nevím co si mám myslet místní rybáři se poslední léta potýkají s katastrofálním suchem a z inkrimivného potoka mnoho Po nesloví. Naproti tomu veřejná zakázka na regulaci a rozšiřování kapacity koryta i když je v ní několik splávků, která spolkla ve dvou fázích za dva roky ranec. Viděl jsem fotky na stránkách místní organizace ze slovu potoka před 7 lety, krásný přírodní potok s tůněmi, pravda ale je že nevím v které části byly snímky pořízeny. Kdyby se srovnával stav inkrimivoného úseku před a po, v letním období byly by výsledky zajímavé, já si ale myslím svoje :-).

venybit - Profil | So 23.12.2017 15:27:17

LudoO >> Jenže ony krom hor nikde už žádné louky nejsou. Dobytek se nepase. Teda pase,ale jen na horách a pak to jde jako Bio do zahraničí, protože Čech by to nezaplatil. Takže není kam tu vodu rozlévat. Všude je to žluté svinstvo.

LudoO - Profil | So 23.12.2017 15:17:21

venybit >> Selským rozumem bych nadbytečnou vodu z řek na jaře a při dešti rozlil po loukách ať vsakuje a je mokřad. Problémem je, že by se louky nedaly kosit a pak by nebyly dotace. Dotace jsou tady největší zlo. Vše pokosené skoro bez života. Kdyby to aspoň spásali.

sliver - Profil | So 23.12.2017 14:31:57

Honza7 >> klasika, dlazdena stoka ve stinu japonských topolů.

Honza7 - Profil | So 23.12.2017 14:30:03

Rožnovák >> Ahoj, díky za odkaz. Mě se bohužel podařilo pouze dohledat jenom jednu fotografii. Ono s popisem je to vždy trochu těžké, každý máme pod stejným výrazem trochu jinou představivost. Proto jsem se zmínil, že je škoda chybějící fotodokumentace.
S tou uvedenou kameninou jsem očekával že půjde o materiál větších rozměrů, když je zároveň použitý na břehy.Termín " rovnaná kamenina " je opravdu zavádějící.

Rožnovák - Profil | So 23.12.2017 13:15:27

Honza7 >> trošku bych mírnil, optimismus.Pojem rovnanná kamenina o kterém se v článku píše že byl použit jak na břehy tak na dno, je jeden s prvků nešetrné regulace na který se tady hořekuje. Je fajn že podařili začlenit do projektu pár prahů, teď si člověk po novele zákona taky může volně dohledat, pokud jde o veřejnou zakázku. Pokud se vysází dřeviny budou stínit, dobrá to není od věci i v připadě vybetonovaného koryta. Ovšem v článku píší že potok protéká v horní části zahradami a místmí komunikací a v dolní zase mezi domy tak nevím kde je chtějí sázet. Pokud tomu tak je sice chápu smysl drsnější regulace ale nechápu ten popis okolo. Navíc podle fota z rekonstrunkce co jsem našel je vidět rouzkopaná část potoka protékající lesem a v dálce na kopci jeden dům. Nejsem místní ale za mě je v článku hodně nejasností a nějak bych to neglorifikoval.Když tak si dej do vyhledaváče Osečnický potok - obrázky a ono ti to vyjede.

venybit - Profil | So 23.12.2017 11:04:19 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Však je to potřeba , a nejen to. Důležité je také rozdělit ty stohektarové lány polí remízkem . A trestat zemědělce za rušení a ničení cest. V poslední době mizí cesty to je hrůza. Ty cesty jsou zelené i v zimě a poskytují potravu . Je třeba přestat pěstovat to neekologické žluté svinstvo a začít zase hluboko orat. Postavit další rybníky ,nejsem moc fanda přehrad,ale asi se bez nich také do budoucna neobejdem. V lesích je třeba vytvořit půl milionu tůní , všude kde to jde , klidně zaplavit stromy . Máme dřeva dost můžem si to dovolit . Stromy budou sice v tůních pomalu odumírat ,ale to nevadí,tak to má být . Strašně jsme to spackali ,válkami a komunismem , který na přírodu nebere ohledy. Uplně napravit to už nepůjde, ale přibrzdit to vysychání se určitě dá. Potřebujem udržet v krajině 2x tolik vody než dokážem teď. A to velice brzy. Jinak dopadnem jak Španělsko. Prostě přijde rok, kdy nezaprší ani v létě ani v zimě a šlus, požáry ,neuroda nedostatek pitné vody v některých oblastech ,jediný rok nás položí na lopatky.

Honza7 - Profil | So 23.12.2017 9:01:47

Tento článek velmi potěšil. Škoda, že nebyl doplněn fotodokumentací. Je zkrátka vidět, že pokud se chce, tak to jde. Je pouze zapotřebí více vytvářet takové podmínky, které jsou v souladu s přírodou a pro živočichy, kteří jsou odkázání na většinu svého života ve vodě. Taková místa jsou pak zárukou, že se jim bude dařit. V těchto místech většinou nehrozí, že by došlo k úplnému vyschnutí toku a pokud situace v extrémních vedrech nezneužijí predátoři, tak se časem obnoví i veškerá populace ryb a obojživelníků do původního stavu.
Je dobře, že se myslí i na dřevnaté porosty, které zajistí časem i tolik důležitého stínu, který zabrání přehřívání vodního toku, ale dokáže přitáhnout i hmyz, poněvadž ten je zase důležitou složkou v potravním řetězci.