Šéf sdružení: Přehrady jsou potřeba nejvíce v povodí Moravy

Siven Polní - Profil | St 26.7.2017 14:43:41

atislav_fishing >> A realizují to ti nesvéprávní chudáci, zotročení minivyserstvem ..

Attta_vlastimil_vasi - Profil | St 26.7.2017 14:17:39

http://www.pmo.cz/cz/media/aktuality/povodi-moravy-​pripravuje-12-projektu-revitalizacnich-opatreni/ stačí si přečíst pár těch blábolů co píšou na webu.

"Největší akce se týkají povodí řek Bečvy a Moravy pod Olomoucí a v případě získání finanční podpory z Evropského fondu pro regionální rozvoj bude celková výše investic přesahovat 1,12 mld. Kč."

Nebo tahle "Protipovodňová" ochrana :D :D :D http://www.pmo.cz/cz/galerie/protipovodnova-ochrana​-v-trebici/

Pro ty koho trochu zajímá jak řeky vypadaly před 60-70 lety, tak se mrkněte na tuhle foto mapu. http://kontaminace.cenia.cz/
Docela síla porovnat některé toky řek (např Moravy) s dnešní verzí kanálů.

Bob - Profil | St 26.7.2017 14:06:27

Ahojte chkapci, vidim ze nekterym chybi spravny uhel pohledu. Komu ze to prospeje ... No preci betonova lobby proinvestuje stovky mega nebo radsi miliardy, to je ten duvod a ta vyhoda.

Tomáš7 - Profil | St 26.7.2017 13:45:48

Žiji u přehrady, která má dle pvl.cz kapacitu 3 miliony m3, což je asi příklad těch menších nádrží, které by se měly budovat. Když přijde velká voda, nebo stačí i týden deště, přehrada se naplní na plnou kapacitu během dne (je jasné, že normálně je cca na 95 až 98 % kapacity a pak pouští to, co do ní přiteče - takže ochraně se dá mluvit tak u přívalových dešťů a to ještě nesmí být po celém kraji. V červnu, když bylo echt sucho, tak přehrada pouštěla to co přiteklo a víc ani chlup, i když teklo fakt málo vody. Ale!!! v hrázi je samozřejmě elektrárna a to je panečku věc to špičkování - pod přehradou se nedá dlouhodobě rybařit. To neustále rozje.ábání stavu vody je zoufalé. Dokonce už mi to dokopalo k tomu, že jsem začal sbírat údaje o průtocích a zašlu je na ČIZP, zda mi k tomu dají nějaký vyjádření (a to nejsem žádný aktivista, který by se někde přivazoval ke stromu).

Já zkrátka jako obyčejný laik nevidím žádné výhody přehrad. Samozřejmě se tam dá nasypat hodně kaprů, sumců a candátů a tramtadadá ještě 24tka nebo K70.

Osobně: Pojďme raději vyčistit zanesená ramena řek, přestaňme s.át vodu do vybetonovaných, nově vykamenovaných koryt. Udělejme z potoků zase potoky a ne strouhy.

Siven Polní - Profil | St 26.7.2017 12:25:11

atislav_fishing >> Attta_vlastimil_vasi - 26.7.2017 12:18:58 >> Ruka ruku myje...

Siven Polní - Profil | St 26.7.2017 12:23:14

kakr >> Hm, je to čím dál horší. Budu se opakovat - kde jsou ty sliby, že po 1997 se to musí dělat jinak. To je už jako ono...? A ti lidi tam - to jim nevadí, že je nikdo nepojistí? Už i já - na Kotlářské, ve třetím patře, jsem dle pojišťovny povodňově rizikový (!!!) Ani petka balené vody, ani hadra na zem, ani kapku Sava tam z mého nepůjde, natož jediná minuta času na pomoc....
A volit mám koho - kašpary z Žít Brno? Ty Populisty mladých, bojující proti populismu starých? Vážně - jako po Brně na kole, bez aut, ale pak uspořádat za "výstavu" převlečený autobazar v parku a na Svoboďáku...? Zelené, které zajímají místo přírody sociální experimenty a ultralevicová utopie...? Brno je plné gurmánských restaurací, "biofarem", domácích burgerů, ochutnávkových pivnic, barbershopů, streetbikeů, kolobrnd, nočních "rozjezdů", nelogických cyklostezek (alespoň nějakých ale...), ožralých studentů, poblitých "Erasmáků".... Takže nějaký ten pokrok a známky civilizovanosti a vstřícnosti k obyvatelům a návštěvníkům lze zaznamenat... Proč tedy nemůžeme alespoň zachovat to, co není zničené, co je i lidmi hojně navštěvované, a nějak to ještě funguje? To je podobná logika, jako si chtít postavit dům v parku... Je ale vidět, že může být (a bude) hůř...

Attta_vlastimil_vasi - Profil | St 26.7.2017 12:18:58

At jdou dohajzlu! Přehrada nikomu neprospějě a určitě né Bečvě! Nejhorší na tom je že povodí Moravy moc dobře ví že dělají zvěrstva, ale prachy jsou prachy! Výmlouvání se nějakýma tahanicema o pozemky jsou uplně mimo. Když jde o opravdodvou revitalizaci řeky a navrácení meandrů, tak jsou pozemky problém. Když jde ovšem o výstavbu přehrady, tak to najednou problém není. KLASIKA!

Vítek - Profil | St 26.7.2017 12:12:21

kakr >> Tedy další ignorace přírodních podmínek....

kakr - Profil | St 26.7.2017 11:21:35

Siven Polní >>
Jsi Brňák, tak určitě budeš vědět o čem píši.
Svitava má přesně spočítaná záplavová území, jedno z nich se nachází pod bývalým maloměřickým hřbitovem a jezem u obřanského fotbalového hřiště. Developeři si prosadili změnu územního plánu a mají tam stát rodinné domy i pár věžáků pro asi 1500 lidí. Na ochranu stavby v záplavovém území se má postavit protipovodňová hráz ,která by měla domy ochránit před velkou vodou.
Peníze světu vládnou........

Siven Polní - Profil | St 26.7.2017 11:06:28

https://www.google.cz/maps/@51.4467937,-0.2586296,1​2z

Tahle část řeky - mezi Kingstonem a Richmondem... domky, podmáčené louky, pastviny, přístavy, stromy naklánějící se nad hladinou, i ty cyklostezky/pěší chodníky - to se mi na předměstí Londýna moc líbilo, bylo vidět, že je ta část řeky opečovávaná a místy regulovaná (spíš ale ve smyslu jemně usměrňována), s možností rozlivu. Pod jezem dokonce vliv přílivu zvedal hladinu řeky tak, že stezka (chodník ) byla zaplavena, včetně schodů do místního pubu. Nad jezem se řeka už nerozlévala, přesto - byla plná vodních rostlin, ve které se schovávaly před štikami rybky, jiné se v nich jistě měly možnost vytírat... I přes ruch lodí, závodních veslic, kol, běžců, psů - přes to ta řeka vyzařovala pozitivní energii a klid. Pro rušné velkoměsto (z centra jsem velmi rychle utekl, a i poloslaná, regulovaná Temže v City na mě spíš působila skličujícím dojmem) musí být taková téměř venkovská oáza rovna zlatému pokladu. Ovce, krávy, jachtařské kluby, hausbóty, rybáři (vypadali většinou jako naši "bobkaři" s třicetiletým cajkem, bylo mi to sympatické - UK-Style? :))), to všechno do sebe zapadalo. I ty domky s uzoučkými zahradami, ačkoli z blízka šlo o stavby velmi pofidérní kvality, měly svůj styl a vyzařovala z nich taková rozverná, ležérní útulnost a jakýsi náznak řádu a pořádku. Nic nebylo vysloveně sterilní, a až na pár míst ani vyslovené zaneřáděné. Pěkné, lidské, bezčasé to tam bylo. Proč tam není řepka, solární pole, drenáže, nové satelity, olbřímí valy bez stromů...? Není právě Velká Británie kolébkou kapitalismu, nedotknutelného soukromého vlastnictví, jiskrou, zažehnuvší divoký industrialismus a drancování přírody? Evidentně se DOKÁZALI poučit a chyby napravují, a díky tomu mohou za odměnu jít třeba k Richmond Parku na lipany... Letos jedu zase, beru si i lepší prut. Pak přijedu zpátky na Moravu a...

Siven Polní - Profil | St 26.7.2017 10:12:03

hraji >> Klidně si buďte sprostý, mně to nevadí, naopak by mě to zajímalo, copak asi tahle komparace může v člověku vyvolat - jde snad o porušení nepsaného tabu? Osvětim není nedotknutelný chrám, ale memento, a v genocidě Židů a ostatních nepohodlných lidí pomocí efektivního plánování a ideologických argumentů vidím velmi úzkou paralelu se současným konáním člověka vůči krajině. Přirovnání s Osvětimí bylo sice (naschvál) přehnané, ale jde pořád o jedno - o subordinaci a přehazování horkého bramboru ("byl to rozkaz, co jsem měl dělat") a o relativizování, bagatelizaci a oportunismus. Čiň čertu dobře - peklem se ti odmění... Ztráta práce a prémií - ano, z něčeho se žít musí, i tohle dilema se (třeba opět i mezi důstojníky a dozorci v tom lágru) během věků mezi lidem řešilo ("však on by se našel někdo jiný, kdo by to dělal, tak proč to se všemi výhodami nevzít"). Lidé ve vedoucích pozicích PMO jsou nesvéprávná banda? Čekají tisíce jiných, práce lačných odborníků před branou (jak mají ve zvyku vykřikovat "manažeři" po celém světě)? Nic není z ničeho, a dobří lidé, dobrovolně konající zlo, ho pouhou svojí účastí v dobro nepromění. Ryba sice smrdí od hlavy, ta naše je ale poplísněná celá a uhnívají jí už i ploutve ( souhlasím tedy i s tou komplexitou problému, Vámi popsanou) , ale PMO se všemi prohlášeními a "řešeními" na sebe samotné strhává pozornost a provokuje, nikoli MZe (tam se asi plácají do kolen). Ale kdo vyklání hlavu z jedoucího vlaku, dostane sloupem - ne ten, kdo mu to poradil v kupé. Svými činy, denodenní (uznám, že těžkou a usilovnou) činností, za sebou nechává Povodí hmotné výsledky, které zde budou strašit minimálně několik ministerských generací.... Výsledky jsou ostatně hmatatelné, všudypřítomné, často gargantuovských rozměrů. Nejde jen o konzervaci stávajícího - za těch 20 let: kolik přibylo regulovaných částí toků, jak ty vody vypadaly před těmi dvaceti lety (blbě), jak vypadají teď (hůř)... Nebo je na to potřeba nějaký nákladný chronologický výzkum? Stačí oči, paměť... Hovn.o zůstane hovnem, byť by bylo pozlacené.... Je hezké, že ty všechny nešvary Vaši přátelé z PMO chápou. Tak zítra zase do fachy...

hraji - Profil | St 26.7.2017 9:24:17

Siven Polní >> které doktory a inženýry na Povodí máš na mysli? Ty, co dostanou příkaz od náměstka ředitele, který ho dostal od ředitele, který ho dostal z Ministerstva?
A ti mají dělat "revoluci" v nakládání s vodami? Znám dost lidí z Povodí, spolupracuji s nimi roky. Je těžké po nich chtít, aby dělali něco jiného, než co jim přikazuje jejich vedoucí a organizační struktura podniku. Vedli jsme debaty o mrtvém dřevě v toku. Ten inženýr velmi dobře chápe, že tam to dřevo prospěje z hlediska rozbití jednolitého toku vody, poskytne úkryt rybám a jiných živočichům. Ale on má v pracovní náplni se starat o to, dřevo z toku odstraňovat, jako možnou překážku při potenciální povodni. Pod hrozbou ztráty prémií a nebo taky zaměstnání.
Chyba není v lidech na Povodí, chyba je v celém státě, v celém, to systému, který dovolil lidem postavit domy v zátopovém území, dovolil postavit fabriky v zátopovém území a nyní se zoufale snaží ta zátopová území ochránit. Bohužel málokterý vlastník fabriky na zátopovém území uzná, že je třeba začít od vlásečnic, potůčků, potoků, luk, mokřadů atd. on chce betonovou zeď u fabriky a hned, a má páky ekonomické i politické, aby to prosadil.
A přirovnávat práci lidí v povodí k práci lidí v Osvětimi, no, to nechám bez komentáře. Byl by sprostý.

Vítek - Profil | St 26.7.2017 7:19:50

Tibiik >> .Tenhle přehradní trend je úplně špatně. Nic nestavět! Raději udržovat! Lidem pořád něco vadí, jednou že jsou u řeky komáři a bzučej a štípou, potom zase že šumějí peřeje a hučí jez, furt si ta voda dělá co chce a neposlouchá - ale s tím nic nenaděláme, když je voda živel!!! Voda není mrtvá hmota jako beton.

Siven Polní - Profil | St 26.7.2017 7:13:01

hraji >> Chlapa za bagrem by mě nenapadlo z ničeho vinit. Úřednictvo na MZe bude stejné, jako každé jiné... Ministr sám může být klidně uslintaný paralytik nebo cvičená opice... Takže zbývají doktoři, inženýři a jejich "stavovská čest".

Siven Polní - Profil | St 26.7.2017 6:40:37

hraji >>Výborná rétorika, jako z "Jistě, pane ministře" - když nevyjde strategie "Tomu nerozumíš", tak přichází druhá, zvaná "Ty na jejich místě". A co jako? Takže jsou to vlastně oběti nýmandů z MRKu? Takže těm chudákům bude lepší nechat klid na práci? Ano, je to práce - to byla služba v Osvětimi taky...

Siven Polní - Profil | St 26.7.2017 6:13:43

Kobarid >> Tak oni evidentně ta hesla o tom, co ta voda má vlastně dělat, střídali podle toho, co zrzrměliovna měli (mají) za lubem. Ale je to skvěle vymyšlené - když se děje prasárna (jakože neprojde nějaká přírodě blízká revitalizace), můžou za to starostové a majitelé půdy (ano, i to je pravda), pokud je ale třeba prosadit vlastní zájem , není problém to provést - ať už pod výhrůžkami, nebo jen pomocí dlouhého, jemného strašení obyvatel. Když se nic nestane, bijí se v prsa, když dojde ke katastrofě, vydají prohlášení, aby následně dom.r.dali, co zbylo. Good job... :(

Kobarid - Profil | Út 25.7.2017 23:20:33

Siven Polní >> Já, když jsem tento článek četl, tak jsem si vzpomněl na roky 97 - 99, kdy PMO doslova DEVASTOVALO řeku Bečvu pod heslem: "VODA MUSÍ CO NEJRYCHLEJI OPUSTIT KRAJINU!!!".
A 20 let poté budeme najednou řešit, proč je v krajině minimum vody a kdo za to vlastně může ..........
Zrovna teď v sobotu jsme jeli s mými dětmi na kolech kolem Bečvy, mezi Hranicemi a Familiemi a tak jsem dětem jen tak smutně říkal ......... "před 20 lety, mi tady bylo vody do pasu .........., ujedeme dalších 200 m - tady mi bylo vody nad hlavu ....... po dalších 200 m - tady mi bylo skoro po ramena........
A když bych tam do těch míst, vlezl do vody dneska, tak si ani "pytel" nenamočím..............
SMUTNÉ!!!

tuzemak - Profil | Út 25.7.2017 21:23:38

hraji >> ředitel skáče jak se tahají nitky,prostě nasazená loutka,jako se to děje u nás...

hraji - Profil | Út 25.7.2017 21:11:14

tuzemak >> ředitel Povodí musí šlapat státní (MZe) brázdu, pokud se cuká, dořediteluje. Čekat od Povodí, že začne samo iniciativně dělat něco jiného, než to, na co dostane z rozpočtu státu peníze je naivita hodná většiny přispěvatelů na MRKu, kteří přesně ví, že kdyby oni byli zaměstnanci Povodí, dělali by to všechno úplně jinak, správně, podle posledních trendi.
A přitom všichni víme, že by šlapali brázdu a drželi hubu a krok. A betonovali by a meliorovali by až by se za nima prášilo.

tuzemak - Profil | Út 25.7.2017 20:24:44

Siven Polní >> jj přesně......

tuzemak - Profil | Út 25.7.2017 20:24:25

hraji >> jasně že ne,ale podle toho co předvádí...

Siven Polní - Profil | Út 25.7.2017 20:13:25

tuzemak >> Spíš ohrožuje lidi , straší je a vybírá výpalné na "nápravu". To mi něco připomíná...

hraji - Profil | Út 25.7.2017 20:07:19

tuzemak >> s tím Povodím nemáš pravdu

ExPr3v1t - Profil | Út 25.7.2017 19:49:54

Zbyva jeste chytat svetlo do pytlu, aby to byl definitivni Kocourkov...

Tibiik - Profil | Út 25.7.2017 19:49:49

Vítek >> hmm,pak uz jen ta cyklostezka po hrazi,důle pod hrázů bufet,letní kino,vykácet lužní lesy,sklidit dřevo,postavit satelitní městečko,a ti co tam budou byvat budou jezdit pro vodu k pramenům a budou se divit kde nastala chyba

Vítek - Profil | Út 25.7.2017 18:40:46

Siven Polní >> supeeeer, ochrana lužních lesů před zaplavováním tu ještě nebylo, ještě by mohli hnát vodu nazpátek zase k pramenům, protože tam chybí a dole přebývá ....

Vítek - Profil | Út 25.7.2017 18:38:46

sumec 1950 >> Povodí patří pod ministerstvo zemědělství, je to státní podnik

tuzemak - Profil | Út 25.7.2017 18:20:59

sumec 1950 >> povodí je neziskovka.😥😥😥 co dostane,to prodrbe.😃😃😃

Tibiik - Profil | Út 25.7.2017 18:16:52

Se nestačím divit co toto je za obrovskou lež,cituji-spravci toků začali vracet do původní koryta řek,která byla v minulosti uměle narovnána v rámci regulačního opatření.Z přímek se tak stanou opět meandry.......investice za miliardy by měli z větší části pokrýt dotace.....A za příklad jako už hotové revitalizace Petr Chmelař uvedl asi tří kilometrový usek Veličky.
To snad ku..a ani není možné,vždyt´právě jeden z mála krásných meandrujících useku plnych dřevěných splávků a tůní zasypali balvanama a zalili betonem,kde je ted 5cm vody,to snad opravdu není pravda,tomu se fakt říká návrat do původního meandru?ku.a je vůbec toto možné?
Nedávno jsem měl na PM dotaz proč,nebo z jakého důvodu byli tyto splavy zasypány a zabetonovány,ne nikdo mě neodpověděl samozřejmě a ono je to vlastne naopak,já hlupák jsem nepoznal že je vlastně naše kdysi krásná Velička nameandrovaná zhruba zpět do původního řečiště,ještě že projekt a studie staly zatím jen 380 mega,díky povodí moravy,jen tak dál,jsem zvědavý který tok zase takhle nameandrujete,fsechna čest Díky

sumec 1950 - Profil | Po 24.7.2017 12:20:58

Opět budou peníze vyhozeny oknem ven? Vydělává povodí vůbec nějaké peníze? Je ziskové?

Siven Polní - Profil | Po 24.7.2017 11:56:51

zdevac >> LOL!!!! ´Vidím, že "PR" kampaň frčí dál....:
https://www.novinky.cz/domaci/444279-z-primek-zpatk​y-k-meandrum-zacala-antiregulace-ricnich-toku.html

„V průběhu let 2018 a 2019 zahájíme revitalizace v povodí Bečvy, na řece Moravě pod Olomoucí a na přítoku do Luhačovické přehrady,“ doplnil Chmelař. Na realizaci projektů má už podnik zajištěno 800 miliónů korun.

„Doposud jsme za samotné práce a vypracované studie zaplatili přes 320 miliónů,“ dodal Chmelař.

Řeka čaruje, ale Povodí nepřečůrá... :(

Zajímavé je, že mi jeden nejmenovaný zaměstnanec PMO prozradil, že v nejmenovaném městě na dolním toku Moravy v rámci nutného proinvestování financí PMO navýšilo hráz, aby se voda nemohla rozlít do LUŽNÍHO LESA. Do LUŽNÍHO LESA, ne do města.... Prostě to museli PROINVESTOVAT... A teď - studie za 320 mega, realizace 800 mega - super. Studie zaplaceny, takže aspoň něco je "tutovka"... :( ....starostové zděšeně kňučí (to je super - mají vysokou hladinu spodní vody a bojí se - btw jak to kurňa koresponduje s tím, že celá Morava vysychá a mají se budovat přehrady...!!!? Neměli by být vlastně rádi?), majitelé polí kňučí taky (zvykli si na status quo - jak jim to kdo chce vysvětlit, že doteď to bylo blbě....?), takže co - jaké meandry, když je osvědčený postup neustálého zvyšování a zpevňování protipovodňových hrází tak osvědčený.... Mrd tam "cyklostezku" a je to... Možná by bylo lepší nechat řeku, co umí, aby za 100-200 či víc let vyplavila ku radosti archeologů kosti "inženýrů" z jejich hrázních mohyl (kde by měli v mělkých hrobech symbolicky ulehnout navždy). Jestli by to nebylo levnější - i se škodami, než neustále "napravovat" řádění zrychlených a osekaných řek....