Ředitel Povodí Moravy: Lidé si sucho neuvědomí, dokud jim poteče voda

S&F - pescador - Profil | St 29.6.2016 15:43:09

kakr >> Já si myslím,že slova činy nedělají. Ti co umí mlátit hubou slámu má ČR přehršel.

kakr - Profil | St 29.6.2016 15:16:11

Fishky >>
Další odborník:-))

Fishky - Profil | St 29.6.2016 15:12:16

kakr >> já ho neviděl ani jednou a podle činů mi přijde, že tu funkci hůř ani dělat nejde.

Siven Polní - Profil | St 29.6.2016 14:39:52

kakr >> No jo, jenže ta mašinérie je rozjetá bez ohledu na něj... Jako jedinec může být fajn, ale jako součást celku - podniku bohužel člověk často dělá věci jinak, než by sám chtěl... A třeba takové drenáže pod fotbalovým hřištěm ve Strážku (a takových míst jsou stovky - niva - bažina, žáby, motýli, hmyz - všechno je pryč...) asi neodstraní...atd... Nic, jdu se sbalit a zkusit štěstí na vysychající a kolísající Svratce...

kakr - Profil | St 29.6.2016 14:25:57

Siven Polní >>
Ředitele Povodí Moravy jsem viděl a slyšel jednou v životě a po pravdě mi nepřipadal nekompetentní,právě naopak.

Siven Polní - Profil | St 29.6.2016 14:13:43

kakr >> Tak promiňte, zdálo se mi, jako bych vyčetl mezi řádky něco jako uštěpačný podtón. Nějak se mu ale nemůžu ubránit ani teď, ale to je celkový problém psaného projevu a momentálního rozpoložení čtenáře ... No to je jedno - psi štěkají a karavana (Povodí) kráčí dál...

kakr - Profil | St 29.6.2016 13:59:51

Siven Polní >>
Já jsem někde napsal, že MRKáčtí hydrologové něco nastínili špatně?
Jen jsem konstatoval, že na MRKu je hydrologů dost. Všechny dosavadní příspěvky tomu nasvědčují.

Siven Polní - Profil | St 29.6.2016 13:45:55

kakr >> A smím se zeptat, co ti tzv. "hydrologové z MRKu" nastínili špatně - vůči stávající praxi Blahopovodí? Není chyba laiků, kteří se řídí rozumem, že se jím odborníci neřídí - ať už z jakýchkoli pohnutek....

marmyš - Profil | St 29.6.2016 13:27:39

kakr >> Na to nemusí člověk studovat,aby poznal,že tam na Povodí dělají kopance. Nyní teče Znojmem skoro 7 kubíkůhttp://hydro.chmi.cz/hpps/hpps_prfdyn.php?seq=30720​3
,Vranov má skoro dva metry podstav a na podzim budou rádi,když budou pouštět 3,5 kubíku. To se musí tolik upouštět?
A roce 2002 se taky vyznamenali,v Čechách už byly povodně ,lidi s domy plavali a tu tekly 4 kubíky. Až došel déšť sem,tak teklo skoro 400 kubíků.
http://www.cizp.cz/84_Zprava-Povodne-2002-OI-Brno
Kdyby jim to myslelo,tak mohli pustit už tak 4 dny předem tak 100 kubíků,ne li víc a nemuseli lidé v Novosedlích plavat.

kakr - Profil | St 29.6.2016 8:16:45

Jeden by nevěřil kolik má MRK hydrologů:-))

S&F - pescador - Profil | St 29.6.2016 6:46:35

Co to je za ředitele který mluví o suchém kraji,nedostatku vody a hlavně se zaměřuje na stavění protipovodňových opatření a vodu se snaží co nejrychleji z krajiny odvádět nikoliv udržet ..... to všechno za podpory státu a peněz daňových poplatníků. Prostě blb odborník vždy blbem zůstane !!Mám ale pocit,že podobných ,,odborníků" je ve vedení jakéhokoliv úřadu v ČR ,vládu nevyjímaje čím dál víc .... automaticky vyvstává otázka proč tomu tak asi je. Vysvětlení bude velice jednoduché - ,,přeci si kapři nevypustí samí svůj vlastní rybník" !!

Bob - Profil | St 29.6.2016 6:36:36 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

... v době po povodních betonová lobby vybetonovala koryta řek podle pravítka aby voda rychle odtekla . Krásný příklad je Svitava v Blansku. A ejhle najednou máme vody nedostatek. Nastupuje stejná betonová lobby a chce nám stavět přehrady. Tady nejde vůbec o vodu, ale o to proinvestovat miliardy, a veřejnosti to přijatelně zdůvodnit. Sucho je k tomu ideální záminka , stejně jako byly povodně. A kdo by proti takovému důvodu něco namítal , toho smetou neprůstřelné argumenty jako sucho nebo povodně. Dalším krásným příkladem je plánovaný projekt rekonstrukce hráze Křetínky za stovky milionů, který prodlouží čas zachycení stoleté vody asi o dvě hodiny.
Nebuďme naivní, o naších tocích sice rozhodují odborníci , ale na investice.

Luboš22 - Profil | Út 28.6.2016 18:03:38

Před léty jsme postavili na potoku splav.Bylo to bez dovolení naši MO a tehdejších výpitků co tam seděli a psali si hodiny např.za sběr jablek na kvas.Když se na to přijel podívat tehdejší rádoby činitel MO Vsetín,tak ho přikázal strhnout,protože to nepovolil on.Nechali jsme ho natruc tak,ať si ho to prase zhodí samo.Do nedávna to bylo jedno s posledních míst,kde se držela voda i v době sucha.Bohužel je to trend dnešní doby.Nestavět splavy,ale jenom dláždit koryta.Běda,když se nekde vymele zlaň,tak se na podzim přiveze bagr a zarovná to.Ideální je pavuk,ten ještě doku.ví aj břehy,aby se pod ně nic neschovalo.

Honza7 - Profil | Út 28.6.2016 17:25:23

Rožnovák >> Ahoj, se vším souhlasím, až na profil koryta, tady si Tě trochu dovolím poopravit. Většina koryt je ve tvaru obráceného pravidelné lichoběžníku a nebo ve tvaru písmene U. Tyto tvary jsou nejhorší pro období sucha, především na pstruhových vodách. Při nízkém průtoku je právě výška hladiny v celém průřezu koryta přibližně stejně vysoká - spíš nízká a to vede k přehřívání vody.
Ideální je aby koryto bylo především členité. Podle toho jak vodní tok se dere krajinou mělo by dno mít možnost spádování na střed, levou či pravou stranu. Tohle napomůže k zpomalení odtoku, výška hladiny bude v některých místech relativně dostatečně hluboká k tomu, aby se voda tolik nepřehřívala.
V případě povodní profil dna nemá tak devastující účinek, jako napřímení vodních toků, kde kvanta vody naberou velkou energii již na velmi malém úseku, protože jmi nestojí nic v cestě.

Vítek - Profil | Út 28.6.2016 7:37:14

sázejte stromy

Rožnovák - Profil | Po 27.6.2016 23:10:40 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ono stačí když se za sucha projdu částí řeky, kde koryto upraveno podle nynějších trendů -voda skoro žádná,ale když si zajdu někde kde je řeka bez zásahu člověka ,jsou tam stále tůně kde je vody dost a je to o poznání lepší. Problém je v tom že tady se furt čeká na nějakou velkou povodeň,po sérii povodní na přelomu tisíciletí.Ty ale byly podle mě hlavně způsobeny úpravami na horních tocích řek kde se betonovaly koryta jak o život,k tomu se rušily remízky na polích a začly se pěstovat obrovské lány kukuřice a řepky a na svazích hor nám rostly přvážně smrkové monokultury(to se již začíná zlepšovat).Takže když pořádně zapršelo tak betonové koryta na horních tocích ve tvaru V nebo U poslaly všechnu vodu urychleně dolů a smrkový les zadrží o mnoho míň vody než smíšený nebo listnatý a kukuřičným nebo řepkovým polem prohučí voda jak nic,takže dole měli vymalováno.A teď to máme v opačném gardu,neprší.monokultury nic nezadrží a všechna voda rychle zmizí a nemá šanci se vsknout pod povrch,ale stále se upravují koryta se strachu s povodní,je to začarovaný kruh.Kdyby zkusili dát do pořádku nejdřív krajinu-zrušení lesních monokultur,vyvážené rozložení pěstování zemědělských plodin,zakládání remízků,malé vodní plochy,postupné uvolňování betonového sevření toků na horních úsecích tam kde je to možné a až potom pokud to nezabere se můžou vrátit do 50. a 60. let a betonovat a betonovat.

PS.Ještě jedna věc nemělo by se paušalizovat je fakt, že hodně lidí si sucho neuvědomuje, ale spousta lidí ano.

Honza7 - Profil | Po 27.6.2016 21:11:27 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pan ředitel Povodí Moravy mě moc nepřesvědčil. Stavba velkých VD není ideální řešení pro udržení vody v krajině. Centralizovat zásoby vody do několika míst v ČR, především v střední a dolní části větších vodních toků za současné situace povede v nadneseném pohledu k oázám a k neúrodným místům. Sucho postihne především oblasti s vyšší nadmořskou výškou, protože delší dobu nic neděláme proto aby jsme už v těchto místech vodu udrželi. To je jeden z důvodů proč ryby v letních měsících s vyšším nárokem na kyslík jsou apatické a neduživé. Teplota vody v létě je u těchto toků schopna se dostat nad 24°C a to je pro tyto ryby likvidační.
U pana ředitele co by rybáře bych očekával aktivní postoj, jak udržet původní lososovité ryby v našich tocích. V uvedeném článku není žádný odkaz k tomuhle ožehavému tématu. Za to je zde - cituji : "Stát usoudil, že je potřeba mít odborné vodohospodářské organizace, které se postarají o řeky, zdroje vody a protipovodňová opatření." Starost o řeky je velmi diskutabilní a v mnoha případech se dá ještě i dnes vidět spíš devastační činnost některých POVODÍ, než citlivý zásah do krajiny. U zdrojů vody se to totálně zvrtlo ve snahu vytvořit další velká VD, která jsou podpořena beton lobby a možností výstavby vodních elektráren.
Vodohospodářskou organizaci a nebo vodohospodáře vnímám jako něco co a nebo někoho, kdo je opravdu schopen s vodou účelně hospodařit. V oblasti zachytávání dešťové vody ze střech domů a jejího následného využití máme velké nedostatky, které se nám nevyplácejí při extrémním počasí. V jednom případě voda chybí a v druhém případě kanalizační síť není schopná pojmout tolik vody, protože na to v minulosti nebyla tolik dimenzována.