Lidé mají strach z řeky. Firma ji čistí, ale nánosy v ní nechá

Honza7 - Profil | Po 13.6.2016 17:50:25

S tím sedimentem je to trochu problém, nejdříve musí proběhnout analýza zda-li neobsahuje nebezpečné látky ( těžké kovy, ropné látky ). V případě, že tyto nebezpečné látky v sedimentu jsou, tak začne problém kam s ním. Nikdo ho nechce, protože likvidace je náročná. Odtěžit a skladovat je ta nejhorší možná varianta.
Podle fotek profil koryta řeky není zrovna nejideálnější. Tvar lichoběžníku za extrémního sucha povede k tomu, že voda sice poteče celým korytem, ale bude mít minimální výšku vodní hladiny, bude se voda hodně přehřívat a nebude vhodná pro většinu vodních živočichů. Rozhodně lepší než rovné dno je takové, které je členité s množstvím tůní, které vodním živočichům nabízí lepší životní podmínky.

MAXXSKATER - Profil | Ne 12.6.2016 18:50:08

Ještě před 20 lety tam pamatuju ryby - třeba zmíněné pstruhy. Bohužel říčka dopadla jako mnohé další menší tohoto typu, že dneska je tam pomalu i zázrakem malý tloušť nebo plotice. Jsem zvědavý, jak se to se stavem ryb projeví po této "rekonstrukci" a po zřízení kanalizace v obci ... Pak můžeme soudit.

potočák 62 - Profil | Ne 12.6.2016 18:26:21

Sa(l)micka >> Pokud´ by jsi se podívala na stránkách spolku na Témata-ostatní,tak Balvanitý práh a Balvanitý pás jsou ukázkou,jak to mělo vypadat.A vzhledem k tomu, že komunisti 26 let nevládnou,tak to tam v součastnosti nemršej oni ,ale součastní mocipáni, kteří mají ochrany přírody plný huby.Petrův Zdar

potočák 62 - Profil | Ne 12.6.2016 18:10:40

Sa(l)micka >> Především to je celý blbě provedený.Žulu na březích měly vytrhat a nahradit volně loženým lomovým kamenem,dno vytrhat a nechat přírodní plus doplnit prahy z kamene a vývařišti s rybími úkryty.V tom co vytvářej, by byl PO pouze,pokud´by jako malej upadl na hlavu.Navíc první vydra,která by to prošla by to vyžrala.Ti pstruzi tam nebyli,protože se neměly kde před vydrou ukrýt a v tomhle tam stejně nebudou.A že se jim tam při velký vodě může vylít voda?Vzhledem k těm nízko položeným mostům a lávkám,které při velké vodě slouží jako překážka se nelze divit.Petrův Zdar

Sa(l)micka - Profil | Ne 12.6.2016 15:37:08

LaV. >> Co se týče legislativy - něco se pro tu vodu dělá, ale jde to pomalu. Pořízení domácí čistírny neni zrovna levná věc, nemluvě o tom, když dělá kanalizaci a obecní čistírnu nějaká ves. Desítky milionů lítaji luftem jen to hvízdá. Pak stačí když si jeden ňouma postaví hlavu a je vymalováno. Dejme tomu, že má kanalizace vést přes okraj jeho pozemku a on že ne-e, ač by mu to neublížilo. Sousedi, kterým by odkanalizování takhle zařachl, ho utlučou, obec bude řešit zbytečnosti navíc. A to jenom kvůli takovým blbcům. Existuje však i horší varianta, a to, když takovej blbec dostane "koryto", aniž by o oboru něco věděl, což je pak průšvih jak noha. Je mraky právníků a úředníků, třeba i z ministerstev (ŽP,MzE), kteří bryskně rozhodnou od stolu o tom a o tom, ale ukažte jim rostlinu od vody, ukažte jim rybu, zvíře, zeptejte se jich, jak se ryba "dělá", jak ten či onen vodní tvor žije, a budou na vás koukat jak porodní bába do turbíny. Proč? Protože to neví, ale rozhodují! Úředník, kterej dělá něco takovýho, by neměl jenom dřepět za stolem...ne. Měl by chodit kolem vody, aby viděl, co kde je, co má v rajónu, o kterém rozhoduje. Měl by se zajímat, bejt tak trochu šťoura - ale rozhodně ne jenom sedět u papírů, tláskat zákusky a vařit kafe.
Fuj, to jsem se zase rozčílila... jdu na chvíli něco dělat.

Sa(l)micka - Profil | Ne 12.6.2016 15:26:24

LaV. >> Tak nevylila, to je sice dobře, ale nechat ten tok trochu přirozenější by taky nezaškodilo. Udržel by víc vody, než když je rovnej, voda steče a fik, hotovo. Zase je to skrze ves, všude beton asfalt... kdyby aspoň to dno nebylo vydlážděný, voda by si to trochu přeorala po svým. Fiknout do toho toku několik nízkých 10 cm jízků, aby je překonala i malá ryba a pak už jenom rok dva počkat, případně nad vsí nasadit něco málo plůdku a vidělo by se, jestli to má budoucnost. Leč povodí má na vodu jeden názor (ne vždycky je správnej, zvlášť co se týče břehových porostů), a lidi druhej, rybáři další.

LaV. - Profil | Ne 12.6.2016 13:53:00

Je to stejné jako všude. Každý kříčí chraňte přírodu a její zdroje pro nás i naše děti, ale tak aby se mne to nedotýkalo teď... a na druhou stranu těží z MATKY ZEMĚ a naší živitelky vše co jde ( od primární produkce současné po fosilní paliva ) a když se má nějak "uskromnit" a nebo chovat šetrněji ke svému okolí, tak to se nikomu nechce neb to "bolí" ( musel by si občas dokonce i něco odříci a něco fyzicky učinit ) .....a do toho je špatná i legislativa neb ji dělají někteří z nás ( a námi volení ) stejně jako je děláno vše v této společnosti /anglo-americký styl/... ( viz výše popsaný stav ) .. Pak se stává to co v obci Krouna ačkoliv pro to zrovna v obci Krouna není téměř jistě důvod - nad obcí je velký lesní komplex, který pohltí veliké objemy vody na rozdíl od ploch kde je více polí../proto se "zatím" ani v nejhorších letech nevylila voda z koryta a jeho vyčištěním a odstraněním překážek nepřírodních včetně trubek na čerpání vody z něj a opačně !!! se kapacita koryta i přes přírodniny v něm zvýší / a z blízkého okolí je voda díky kopcovitému terénu odváděna i do jiných toků (např. Žejbro ). A právě pokud se tam vytvoří (omezeně neb je to celé ve vydlážděném lichoběžníku !) zdánlivě přírodní průběh se změnou směru a nějakými kryty před proudem a dravci TAK SE TAM snad za nějaký čas i pan Zástěra dočká opět pstruhů...

Vítek - Profil | Ne 12.6.2016 12:54:40

Jestli mají strach, ať se odstěhují. Tenhle svět není pro sraby.

Sa(l)micka - Profil | Ne 12.6.2016 12:41:19

„Ale vždyť tady nic není, ani pstruzi. Přitom pamatuji, že tady byli pstruzi jak telata,“ reagoval na tuto informaci majitel dalšího domu Pavel Zástěra, podle něhož dělat něco napůl nemá smysl.

Problém patrně začal v době, kdy "soudruzi" srovnali koryto říčky a udělali z něj impotentní strouhu. Volné kanalizační výusti, "píchnutý" jímky a někdy i vypuštění senkruvny na hulváta rovnou do toku (zvlášť při dešti), tomu taky zrovna nepomůžou. Pán měl přemejšlet před padesáti lety, ale toť pouze muj názor.