Odborníci odlovili plevelné ryby elektřinou, skončily jako krmivo v zoo

Knedla12 - Profil | Út 3.5.2016 14:41:56

Hodíme to znečištění na ryby, snad se neurazí :)

Saddám - Profil | Út 3.5.2016 14:20:19


Toto je všeobecný problém mělkých jezer, která mají velký podíl litorálu a jsou eutrofní od svého vzniku. Problém je v nedostatku kyslíku, kdy anaerobní podmínky umožňují uvolňování fosforu ze sedimentů do vody a ten pak enormě zvyšuje primární produkci.
Pokud má jezero přítok, je třeba zamezit dalšímu dodávání fosforu, což bývá trochu problém protože odbourávání organiky a fosforu v ČOV je velmi drahé a málo účinné, takže v reálu probíhá zřídka. Jako ozdravení se používá právě ono odlovení bentofágních a planktonofágních ryb a těžba makrovegetace. Ta se musí pochopitelně odvést ( spálit na břehu nebo dokonce na ledu je špatně). Tímto dojde k podpoře hrubého planktonu, který se primární produkcí živí a tím k mírnému zlepšení kvality vody. Likvidací makrofyt dojde k tomu, že po posečení rákosu (nebo třeba odtěžení rdesna apod.) tento pro svůj další růst spotřebovává živiny dna a vody .
Podpora obsádky dravců je následný krok, který se bohužel moc často nevidí. Tedy aspoň ne ta fáze, která stojí prachy.

Majra7 - Profil | Po 2.5.2016 9:56:13

Cejni, perlíni a plotice mi nepřijdou moc jako plevelné ryby. To měli radši zajet na Hamr (Vísečák) a odlovit tam ty kvanta sumečků americkejch.

rybomil - Profil | Po 2.5.2016 7:02:44

NJN, tady u nás jsou v hájení do 16.6. i plóti a tam to zkrmujou. Oni asi kormoši jim tam toho na Radbuze i jinde sežrali málo. Odborníci - pchee, takových vyseru za hodinu pytel.

Honza7 - Profil | Po 2.5.2016 6:26:55

Mrknato >> Ahoj Pavle, já jsem zde psal o znečištění, které je způsobené vyšší koncentrací fosforu. Ten se bohužel do vody dostává především lidskou činností jako jsou fosfátová hnojiva, fosfor v pracích či mycích prostředcích a podobně. Za tohle ryby určitě nemohou. Zvýšená koncentrace fosfátů pak vede v letních měsících k vyššímu množství sinic.
Jinak pokud jde o odpad, který produkují ryby, tak zde jde především o látky, které obsahují N, C a tohle je jiná kapitola.

Mrknato - Profil | Ne 1.5.2016 21:47:52

Honza7 >> Ahoj,
ty si myslíš, že býložravé nemají žádný vliv na znečištění vody? Nebo stejný jako dravé ryby?

Honza7 - Profil | Ne 1.5.2016 11:45:21

Tohle je určitě správný přístup k zachování kvality vody v nádržích a rybnících. Trochu bych akorát poupravil autora článku s tím vylučováním fosforu do vody na základě konzumace rostlinné potravy. Problém není na straně ryb a nebo rostlin, ten vzniká především na straně lidí a následným hospodařením s odpadní vodou. Všechny odpadní látky, které se dostanou do odpadních vod z větší části obsahují fosfor a my bohužel nedokážeme zabránit tomu aby se odpadní vody nedostaly do našich vodních toků, rybníků, či nádrží.
Platí totiž zákon zachování hmoty, pokud by se fosfor nevyskytoval bezprostředně v okolí rostlin, ty by neměly ho jak zabudovat do vlastní buněčné hmoty.