Proč zveřejňujeme násady?

Diskuse k bleskovce Proč zveřejňujeme násady?

Autor diskuse: fotojakes - Profil , 11.11.2015

Fishky - Profil | Čt 12.11.2015 16:43:53

Martian >> on to nemyslel špatně, věř že by bylo boží, mít i takové vody. Třeba Prýglu by to věřím neuškodilo. Břehy bez igelitkářů, žádný vykukové co jen chodí den co den pro rybu, žádné kšeftování svazu s rybama a jako bonus levnější povolenka... Ono mít systém, kde se nic nenasazuje (nebo minimálně), tak defacto nemusíš platit svaz, nepotřebujeme ho... on ten náš svaz na mnoha vodáš spíš škodí, než prospívá, co si budeme nalhávat. Ona ta monokultura kapra škodí i kaprovi samotnému. Vody a jejich obsádka musí být pestrá - líc, candát, štika, bílá ryba... pak prosperuje i kapr samotný. Ve vodách, kde se pravidelně sypou haldy násaďáků často ty trofejky prostě chybí. Pak dojedeš na zapomenutý rybník v lese, nahodíš a ejhle, lupáš desítky, protože tam ta ryba měla prostor, dostatek žrádla i klidu od konzumních rybářů...

Martian - Profil | Čt 12.11.2015 16:05:08

Gandy >> presne tak to vidim i ja. kdyby se proste na dva tydny zakazal rybolov, tak bych rekl ze to dost pomuze... teda jestli by si vedeni MO sami sobe nevydali vyjimku (jak se obcas deje :)))))

Martian - Profil | Čt 12.11.2015 16:03:50

hanyking >> tak jezdi do polska kdyz se ti u nas nelibi :-))))

retrívr - Profil | Čt 12.11.2015 16:03:18

fotojakes >> Je to tak, pozoruji to na jednom rybníce již řadu let.

hraji - Profil | Čt 12.11.2015 15:15:05

hanyking >> použil jsi termín praví sportovní rybáři. To je sice velmi líbivé, ale co tento termín zahrnuje? Sportovce, co jdou hned po vysazení aby rychle chytili třicet pstruhů? Nebo ty, co po vysazení kaprů chytají celý den, aby jich co nejvíc popíchali?
Není lepším sportovním rybářem ten, kdo přijde, chytí si rybu a protože si ji chce v souladu s pravidly, a řekněme tradicí českého rybolovu, ponechat, vezme ji a ukončí lov?
Proč by měl svaz podporovat něco, co si většina členské základny nepřeje? Žádný rybář, ať už "sportovní" nebo nesportovní není nikým a ničím nucen si rybu ponechat. Na revírech je prostor jak pro rybáře, kteří si rybu chtějí ponechat, tak pro ty, kteří ji chtějí pouštět.
Cena povolenky se neodvíjí od ceny ponechaných ryb, ale, a to je asi pro některé členy nepochopitelné, od ceny ryb vysazených. A ta je například u vysazovaných juvenilních stádií reofilních ryb nebo u dravců dost podstatně jiná, než u vzrostlých ryb.
Mimochodem, co se týče tradic českého rybaření, sportovními rybáři byli nazývání rybáři již na začátku minulého století a těm se po nějakém chyť a pusť ani nezdálo, a zřejmě by jej nechápali.

hanyking - Profil | Čt 12.11.2015 15:04:50

Revíry kde to jede v kole vysadit, chytit, sežrat a znovy vysadit . . . . jsou o ničem. Nejlepší jsou revíry chyť a pusť. Já mám polskou povolenku a tam si nejlépe zachytám na těcj chyt a post. Ale z těchto revírů nemají zisk producenti ryb, nedají se tolik dělat machinace s rybama atd. Takže ve vedení MRS bude k těmto revírům vždy odpor. Proč udělat 20-50% vod ch+p když by potom mohli být i povolenky levnější a praví sportovní rybáři by si daleko lépe zachytali. Tenhle konzumní spotřební maso rybolov vyhovuje jen lidem kteří jsou na produkci ryb finančně závislí. Ne sportovním rybářům.

fotojakes - Profil | Čt 12.11.2015 14:50:23

Gandy >> a myslíš, že chování ryb bude po 14 dnech jiné? Pokud to nebude koncem podzimu, že se voda prudce ochladí, tak po týdnu až 14 dnech se ta ryba teprve pořádně rozežere. A tím zákazem o kterém bys musel maximálně informovat bys tomu jen dělal reklamu a po těch 14 dnech uvidíš teprve jatka :-)

hraji - Profil | Čt 12.11.2015 13:46:04

Gandy - 12.11.2015 13:18:34 >> myslím, že takové řešení nám nedovoluje současná úprava zakotvená v předpisech. Co se týče toho "utajení", tak se občas podaří. Samozřejmě když vysazujeme kapra z liazky uprostřed města, není to možné utajit, ale ne všechny ryby se vysazují z liazky.

Fishky - Profil | Čt 12.11.2015 13:38:47

Gandy - 12.11.2015 13:18:34 >> jen maličkost, Fanda ví už týden předem kam doplavou kapři, protože někdo hodný ze svazu mu to řekl, takže jak se nasazuje, už stojí na značkách a davaj, no a když už je teda jisté, že se nasadilo a už má splněno, tak info pošle dál, protože příště kdyby náhodou potřeboval, tak Pepa mu dá info kde nasadili pro změnu duháky a všichni jsou spokojení. Svaz, igelitkáři a že jsi v práci - tvoje blbost, máš mít kámoše na svazu či mezi igelitkáři :))

Gandy - Profil | Čt 12.11.2015 13:18:34

hraji - 12.11.2015 11:23:12 >> Já bych byl pro, aby to vypadalo takto:
"Na revíru XZ došlo k nasazení ryb. Z toho důvodu je na dva týdny v tomto revíru ZAKÁZÁN RYBOLOV."

Na utajení nevěřím a nemůžeš na něj věřit sám, když píšeš co píšeš :-)
Prostě Fanda to poví Pepovi, ten Lojzíkovi, ten staré a za chvíli to ví i na hradě.

hraji - Profil | Čt 12.11.2015 11:58:14

fotojakes - 12.11.2015 11:52:07 >> hodně. Ale ta změna je hezká.
Ono ne náhodou mám já i kakr o dost víc, než je věk na rodinu a děti.

fotojakes - Profil | Čt 12.11.2015 11:52:07

Fishky >> jj, život je o volbě priorit. Třeba z toho důvodu bych já nechtěl barák, na tom práce nekončí snad nikdy:-) Byty mám udělané, ale je pravda, že v době, kdy jsem ty byty (před 4 a 6 lety) předělával bych to také nemohl dělat, protože vyjma plynu jsem s tátou a bráchou dělal vše bez řemeslníků. O tom, že mám zlatou manželku, která mi to toleruje už jsem tu psal v jiné otázce:-) Jak to bude od jara, až se nám to narodí těžko předvídat. Třeba s tím taky seknu, ale to nevím, nemám představu jak nám to změní život.

Fishky - Profil | Čt 12.11.2015 11:35:18

fotojakes >> Za chvíli končím, pak jdu na bazén s malou, má 10 měsíců a učí se potápět, líbí se mi když malé děti plavou a rodiče se jim - pokud mohou věnují, takže na tom makám také, pak musím sehnat oběhové čerpadlo, dvě zpětné klapky a přetlakový ventil, zítra hned po práci valím na barák, musím co nejdříve zapojit kamna s výměníkem, jak dodělám kamna bude jiná práce... když není práce, valím na závody, volný víkend jsem kurňa neměl ani nepamatuju, a přes týden je to obdobné. Až budu zajištěný, barák bude spravený, rodina spokojená a v pohodě, pak se můžu věnovat pro dobro a hřejivý pocit svazu, tak jak to má třeba Hraji či Kakr. Dřív nemohu, z něčeho žít musím. Leda bych vyhrál v sazce, nebo by mě Svaz platil.

fotojakes - Profil | Čt 12.11.2015 11:26:00

Fishky >> od toho máte DK a už jsem ti jednou psal, že vzhledem k tomu že děláš v bance (nebo tak nějak to máš v kartě) by to bylo ideální, aby jsi se tam pokusil dostat. Dle mého mají být v DK lidé, kteří mají přehled o číslech, dělají práci která vyžaduje nějaký morální kredit a poctivost. U nás máme v DK i dva policajty z kriminálky.

To uhlídáš, když máš jeden rybník, ale ne když za dva dny rozvezeš kapry do deseti vod. I když po vysazení okamžitě nastupují "nájezdy" stráže na zarybněné revíry, pořád to ty chlapy dělají ve svém volnu a nonstop služba u vody prostě není.

hraji - Profil | Čt 12.11.2015 11:23:12

Gandy >> o to nemám vůbec žádný strach. Když mohou být za dvě hodiny po vysazení u revíru rybáři z Hodonína, který je vzdálený 60 km, nemůže to být s informovaností tak špatné. A když se vysadily ryby do Svratky před cca 14 dny, vědělo to celé Brno, v některých prodejnách rybářských potřeb tuto informaci dostal každý nakupující jako bonus ke zboží.
Když ryby přežijí díky "utajení" první týden, pak už kontrola potkává u řeky rybáře, kteří většinou rybu chytit neumí. Ti co umí mlčí a chytají, a ti ostatní si stěžují kudy chodí, že se nic nevysadilo.

fotojakes - Profil | Čt 12.11.2015 11:17:34

Martian >> nj, ale to je právě to, že bys o tom nasazení musel skutečně informovat pokaždé. cedule u revíru, web atd.... Kdy se bude vysazovat a kolik se moc dopředu neví, ovlivňuje to mnoho faktorů a řeší se to operativně v řádech dní. Běžně mám informace o dodávce násad od externích dodavatelů 3-7 dní pře dodáním.

Fishky - Profil | Čt 12.11.2015 11:09:39

fotojakes >> Jirko, žijeme v Čechách. To že ty jsi podstivý neznamená, že všichni hospodáři jsou podstivý a že Vietnamci k nim nechodí pro kapra... Co je špatného na tom, mít transparentní hospodaření svazu. Udělat to jde, jen se musí chtít. Po vysazení vodu nezavírat, jen hájit vysazený druh, aby měl šanci se rozplavat a otrkat.

Martian - Profil | Čt 12.11.2015 11:05:25

Gandy >> tak ono je to tezky, nehlasit to... rekl bych ze to dost zalezi na velikosti MO, nasazovane vody apod. Treba u nas v MO je to jasny - na podzim je brigada vylov rybnika, rybi se vozi do prehrady. Jelikoz je na vylovu cela rybarska obec, tak vsichni vi, kdy a kde se to sype. Na stranky MO tudiz neni potreba nic vyvesovat :-) ale priznam se ze nevim jak to chodi jinde, takze nemuzu az tak posoudit no. Jenom dle vlastni zkusenosti.

Martian - Profil | Čt 12.11.2015 11:00:21

fotojakes >> jo tak na to urcite neco bude... ja sem to myslel tak ze by bylo idealni kdyby to uz bylo dane v rybarskem radu, ze proste po nasazeni je ryba nejakou dobu hajena... ale to je zas jina akademicka debata no :)))

fotojakes - Profil | Čt 12.11.2015 10:43:15

Martian >> o hájení na revíru musíš informovat, takže tyhle hájení jsou jen propagační kampaně na to, že tam ryby nasypané jsou a po skončení tam je větší nával, jak bez něj:-)

Gandy - Profil | Čt 12.11.2015 10:18:35

hraji >> Souhlasím, nehlásit nic. Jen ať to ví jen několik VIP známých jak to chodí u nás :-)

hraji - Profil | Čt 12.11.2015 9:28:29

Je to otázka názoru. Protože jsem několikrát zažil, že rybáři neváhali nahazovat montáže přímo do míst, kde se ryby vysazovaly ještě během manipulace s rybami, jsem zásadně proti tomu, aby se zveřejňovalo vysazování ryb. Příklad z loňska, podařilo se "utajit" vysazení pstruha duhového o kusové hmotnosti cca 40 dkg. A co se stalo? Chytali se celou zimu, v pohodě, bez masakrů na kus rohlíku do 50 metrů od místa vysazení.
Navíc u těchto druhů ryb používáme vysazování po malých počtech kusů na více míst na revíru. Jde jen o to ty ryby najít.

kakr - Profil | Čt 12.11.2015 9:28:24

Martian - 12.11.2015 9:20:40 >>
Von je Fišky naštvanej, že se nesvezl a ani nesveze v Jeepu, tak jej omluv.

fotojakes - Profil | Čt 12.11.2015 9:27:36

Za sebe jako hospodáře souhlasím se zveřejňováním té práce kolem revírů a zarybnění, ale aktuální informace o zarybnění pouštím jen u "nezajímavých" druhů a velikostí. Zejména násady malých (rychlenka, max roček) dravců, úhořů, bílé ryby a podobně. O zarybnění tržní rybou proženu informace přes lokální media, ale nejdříve na začátku prosince. Je mi jasné, co by se dělo, kdybych napsal kam jsme za poslední 3 týdny rozvezli přes 100 metráků kaprů.

K tomu zapisování úlovků a docházek a jejich významu pro zarybnění bych dodal jen to, že jsou revíry, které pod jedním číslem a ZP mají více vod. U nás na Mostecku je to extrém, pod jedním číslem je kolem 30 vod a pro všechny ty vody jeden ZP, což dává hospodáři volnější ruce v rozdělení násad do jednotlivých podrevírů. A ano, statistiky jsou pro mě důležitým zdrojem informací, zejména u dravců a lína.

Fishky - Profil | Čt 12.11.2015 9:24:26

Martian >> no vidíš a to je další chyba :) Já bych rád, aby se dalo vědět kde a kdy se nasadilo + na daném místě platil 14 dní režim chyť a pusť. Aby se ryba otrkala a neskončila hned na pekáči, aby měla čas "ostřílet" se, jenže tohle nikdy přes igelitkáče neprojde :o(

Martian - Profil | Čt 12.11.2015 9:20:40

Fishky >> no vidis a ty bys tam chtel poslat jeste dalsi lidi na to masení :-))) ty ryby by se mely hajit aspon tyden po tom nasazeni, aby se tohle nedělo...

Fishky - Profil | Čt 12.11.2015 9:16:31

Je moc prima, že ČRS expost informuje o násadě, ale to je pozdě. Aby to bylo fajn a průhledné, bylo by vhodné aby ČRS informoval dopředu kde a kdy proběhne násada, aby si každý, kdo má zájem mohl udělat úsudek, jak se nasazuje, v jakém množství, aby ta práce ČRS byla vidět a nemohl nikdo kritizovat množství násady... pak to bude OK. No a soudruzi v MRS by si z toho mohli vzít příklad. Na jeepy peníze jsou, na strohou větu kde a kdy se bude nasazovat nikoliv, přitom kamarádi a pantátové už stojí na značkách a mastí to o 106...

retrívr - Profil | Čt 12.11.2015 9:07:24

FinalStorm >> Mám stejné informace.

FinalStorm - Profil | Čt 12.11.2015 8:37:59

Stilet >>
Tenhle odstavec mě taky zaujal. Spousta lidí tu tvrdí, že na zapsaný rybě nezáleží...

Stilet - Profil | Čt 12.11.2015 8:27:57

Jejda, to je ale milý a líbivý článeček, Mirek Dušín by to nenapsal lépe. A každý, kdo úplně nesouhlasí je vulgární nepřejícník.
Tak jen pár vulgárních dotazů na zvýrazněnou část, cituji :
"Na základě dosažených úlovků na jednotlivých revírech rozděluje každoročně SÚS dotaci na vícezarybnění, takže poctivě nasazená, ulovená a zapsaná ryba se nám do našeho revíru zase vrátí."
- Kde se v hospodaření vzala každoroční "dotace na vícezarybnění"?
- Je "vícezarybnění" povoleno RO?
- Kde se dá najít nějaký zápis o tom, proč byl nějaký revír vícezarybněn a jiný ne?

drvoštěp - Profil | Čt 12.11.2015 8:11:16

Také souhlasím.

TWIN 69 - Profil | Čt 12.11.2015 6:41:58

Moc pěkně napsaný a plně s tím souhlasím.