Chtěli zadržet vodu v krajině, narazili na nesmyslnou byrokracii

Autor diskuse: Heiko - Profil , 27.10.2015

Honza7 - Profil | Út 27.10.2015 22:49:27

Velice pěkný článek věnovaný vodě, udržení této tekutiny v krajině a jejímu vlivu, působení v krajině. Už v jiných diskusích jsem uváděl, že za současnou situaci jsou i odpovědní lidi ve vedoucích funkcích na POVODÍCH. Bohužel v mnoha případech jsou dosazovány do funkcí i v některých povodích lidé z politických stran, které vyhrály volby v daném regionu, bez znalosti problematiky v daném oboru. Pak vznikají rozhodnutí, která vůbec neřeší daný problém, ale je to pouze o rozfofrování peněz z dotací.
Dnes má výstavba velkých vodních děl pouze význam pro zásobování pitnou vodou. Jednoznačně se potvrdilo, že velké nádrže nejsou schopny zajistit klidný průběh v regionech při mimořádných situacích, které nám může počasí přinést. U velkých nádrží se velice těžce řeší likvidace sedimentu, který se do nádrže časem dostane. Při pružnosti našeho systému nejsme schopni vytěžit z každé situace maximum. Narážím tím dnes na kolika nádržích ubylo vody a to je situace, kdy se toto bahno dalo vytěžit.
Menší nádrže dokážou daleko lépe udržet vodu a to i tu podzemní v každé oblasti pokud budou správně rozprostřeny v krajině. Pomocí těchto menších děl se dá i lépe zvládnout druhý extrém a to jsou povodně.
U vodních toků je situace z pohledu vodních živočichů největší tragédií. Ještě i v této době jsou schopní lidé z povodí vytvořit projekt a následně zrealizovat kde potoku i řece vybetonují koryto a zároveň je narovnají.
Uvedený článek krásně nastínil jak to v ČR chodí.