Jaký je vliv letního sucha na stav vody? Situaci popsal Petr Kubala

Autor diskuse: JaMi - Profil , 13.10.2015

Honza7 - Profil | Út 13.10.2015 20:19:34

Konečně bylo řečeno to podstatné, je zapotřebí udržet vodu v krajině. Cesta není pouze ve stavbách velkých VD, ale především navrácením vodních toků do původních koryt a výstavbou malých nádrží rovnoměrně rozmístněných v krajině.
Výstavba velkých VD má především význam v zásobě pitnou vodou. V každém případě mají tyto stavby bohužel i negativní dopad na krajinu, který je ale vyvážen celospolečenským významem se zacházením s kvalitní surovinou, která je nezbytná k životu.
Navrácení vodních toků do původních koryt řek je asi nejsložitější a v mnoha případech i nerealizovatelná varianta udržení vody v regionu. Tam kde je to ale možné je vhodné nechat působit přírodní síly k formování koryt potoků a řek. Prodlouží se tím vodní plocha v regionu, která je nezbytná k udržení vody v krajině a ta taky dokáže zvládnout do určité míry vodu při záplavách. Nezregulované vodní toky jsou přijatelnější pro vodní živočichy pro jejich způsob života a dávají především větší šanci rybám před predátory.
Výstavba menších VD v regionu má především udžet vodu v těch místech, kde je jí nedostatek a tím vznikne další prostor k životu pro vodní živočichy.