Malé vodní toky jsou zanesené, hrozí vylitím při každém vydatném dešti

mirmen - Profil | Ne 11.11.2012 17:15:25

Heatley >> Povodí Moravy pochopitelně hrabe prachy a dotace z EU a samozřejmě, že musí regulovat ..... snad nemyslíš, že se budou chovat jako hospodáři?

A co by asi dělaly zpřátelené subdodavatelské firmy ?

mirmen - Profil | Ne 11.11.2012 17:12:44

no, v mnoha případech se už nejedná o potoky, ale o strouhy s lichoběžníkovitým profilem.
Kdysi potoky meandrovaly a voda se rozlévala v údolní nivě. Přiroda se přizpůsobila a lidé ( kdysi ) taky a stavěli mimo pásmo rozlivu.

Jenom vymaštěnci si mohou myslet, že se přívalům dá poručit a dále zastavují záplavovou oblast nebo se dokonce pokoušejí řeit problém svého vlastního území tím, že pošlou vodu co nejrychleji dolů, sousedům, do níže položené obce.

No, a protože se na údajně protipovodňováh opatření dají čerpat dotace z EU, tak samozřejmě začnou vyvíjet značnou aktivitu ( včetně PR ) hejna supů z Ministerstva zemědělství spřáhnutých ( určitě ne bezdůvodně ) s firmami, které mají hrabátka, káýmen a beton a dostatečnou projekční kapacitu.


Jen houšť a větší kapky.

Naštěstí vše vyřeší další doba ledová :-)

Heatley - Profil | Pá 9.11.2012 19:31:49

Důsledek zanesení toků je třeba hledat jinde.Může za to velmi špatné hospodaření s okolní krajinou v jednotlivých povodích,to má za následek při každém dešti sesuv půdy a následné zanášení potoků a řek.Taktéž za tento stav nese obrovský podíl Pododí Moravy,které bezmyšlenkovitě a bezcitně reguluje kdejaký potůček,vykací kolem všech potoků a řek veškerý porost...To vše znamená,že téměř všechny potoky jsou bohužel bez ryb a to samé se dá říct už i o řekách na Moravě(Bečva,Odra,at...).Pořád se to tady v této republice omýlá dokola,ale nic se neděje,aby to bylo lepší...Už i ekologové mluví o tom,aby se potoky a řeky uváděly do původních stavů,ale tady se děje přesný opak a povodí Moravy si jede po svojem,to je hnus...:(

Ladineeek - Profil | Pá 9.11.2012 10:50:41

Q20-Q50? Blbost........ Nevím, jak na Valašsku, ale obecně v celé ČR jsou koryta často velmi zaneseny, špatně udržovány, zarostlé náletovými dřevinami........pobřežníci mají trávníček jak na zámku v Lednici až k břehové hraně a dál je to už nezajímá, ještě si pak ze svahů dělají kompost a smeťák. Kapacitně bych to koštoval průměrně na max. Q10......