Maso leklé ryby neztrácí na kvalitě, ryby tak není nutné vyhazovat

Diakoon - Profil | Út 29.5.2012 14:16:16

Dokonce jsem někdy dlouho nazpět slyšel o tom, že leklá ryba je lepší než usmrcená tupou ránou do hlavy a poté vykrvená. Že prý není maso ztuhlé, je měkčí. Při popravě přes hlavu prý vylučuje nějaký hormon do těla a v křeči to maso ztuhne - nevím nezkoušel jsem, pouze říkám co jsem slyšel.

Myš - Profil | Út 29.5.2012 14:05:39

Ten článek je téměř doslova převzatý ze Štěpničkovy kuchařky. Ještě si vzpomínám, že se zmiňuje o tom, že udušená ryba je v podstatě také rovnou vykrvená, protože v důsledku nedostatku kyslíku dochází ke zvýšené srdeční činnosti, kterou rybí cévní systém nevydrží, dojde k prasknutí žilky v dutině břišní a následně k vykrvácení ryby dovnitř. Proto když kucháte udušenou rybu to v ní "plave"
Je to opravdu zajímavá četba, doporučuji všem, kdo se někdy s rybou v kuchyni setkali :o)))

šumava - Profil | Út 29.5.2012 12:11:40

Salmo1 >> je ale důležité aby se nelekly moc :-). Je to strašné slovo a rybáři by ho neměli používat. Oč hezčí je obrat padlá ryba (neplésti s padlou ženou, ale ta je také dobře použitelná, i když k omezeným účelům)
Jinak ani do astrachańské oblasti není třeba jezdit, když se duháci ještě chovali v běžných rybnících, tak při výlovech byly dáváni rovnou do suché kádě - pak odvoz do spracovny. Už vidím jak sedí na hrázi baštýř a klepe několik metráků ryb po hlavě :-)

rover - Profil | Út 29.5.2012 0:49:47

Salmo1 >> OK, ...myslím, že tato zkušenost, navíc z této oblasti, stojí minimálně za "mini" článek. Ano, víme, že v určitém "časoprostoru" nemá, ...dále viz. zákonitosti přírody ...

Salmo1 - Profil | Út 29.5.2012 0:40:51

rover >> Chytal jsem ryby v deltě Volhy v Astrachaňské oblasti jako samostatná jednotka i s možností účastnit se chytání ryb do sítí u profesionálů.Víc k tématu není co dodávat, protože na kvalitu masa leknutí ryby vliv nemá.

rover - Profil | Út 29.5.2012 0:30:32

Salmo1 >> Pokud bys mohl být více konkrétní, asi by to to bylo příhodnější, resp. pro někoho určitě zajímavější.

Salmo1 - Profil | Út 29.5.2012 0:20:27

rover >> Nechávají ryby leknout všechny, včetně sladkovodních.Nijak to neřeší a na kvalitě ryb jsem nic nezaznamenal.

rover - Profil | Út 29.5.2012 0:16:17

Salmo1 >> Máš na mysli asi sardinky, ...tuším :-)

Salmo1 - Profil | Út 29.5.2012 0:09:11

Suchozemci no, o zpracování ryb vědí starou belu.Jistěže těm rybám nic není, když budete tlouci rybu po palici tam kde o rybách něco vědí, tak tam budou na vás koukat jako na blázny.

rover - Profil | Po 28.5.2012 23:52:46

Florish >> To nechci vůbec zpochybňovat, ...vlastně celá tato diskuse to jen potvrzuje, že leklá ryba není v určitém "čase" prakticky žádný problém :-)

vokounek - Profil | Po 28.5.2012 23:52:04

takmer všetky morské ryby sú leklé. sám som na Makarskej čakal o 5:00 v prístave kým sa vrátia rybári aby som od nich kúpil absolutne čerstvé makrely samozrejme aj za lepšiu cenu ako sa predávajú neskôr v tržnici. normálne tie ryby hodia zo siete do bedničiek kde časom leknú a potvrdzujem že je to super pochúťka a absoltne im nič neni ;)

Florish - Profil | Po 28.5.2012 23:28:29

rover >> Tak moznost by tu byla, o tom žádná... :D Ale ta ryba byla opravdu poživatelna.. :))

rover - Profil | Po 28.5.2012 21:47:21

Mike1977 >> :-))) S tím candátem jsem jednou bohužel musel "zažít" něco podobného, ...spoustě lidí se prostě samovolně "umrtvená" ryba ekluje, tam je asi jádro pudla ...

Mike1977 - Profil | Po 28.5.2012 21:31:43

rover - >> Ahoj, sic ne přímo leklou rybu, ale která "lekla" ve vezírku cestou domů....štika a kolegovi candát. Kdo kuchal tyto dvě ryby DEN po....tak musí mít silný žaludek(byly v ledničce z hlediska nedostatku času-práce). Nevím, prostě to co z nich šlo, by nevydržel ani skunk. Nemyslím obsah žaludku. No ale tchýni chutnali...tak to je v klidu... :-)

rover - Profil | Po 28.5.2012 21:26:51

Florish >> Chlap se holt umí rozhodnout správně v každé situaci, ...ale sám za sebe musím přiznat, že bych se v tomto případě mohl rozhodnout i špatně ? :-)

Florish - Profil | Po 28.5.2012 16:14:24 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

rover - >> Masu z čersvě leklé ryby opravdu nic není... Pamatuju si, že kdysi na vánoce si kapr (nevim jak to dokázal) vypustil vodu a ráno tam ležel už natažený.. Puvodně jsem měl jit koupit nového, ale nakonec sme snědli toho leklého a musím říct, že štědrovečerní hostina byla vynikající... Babám se to ovšem ale říkat nesmělo, protože by bylo zle... ! :D :))

Jarda Š. - Profil | Po 28.5.2012 16:02:19

fotojakes >> Přesně tak, žábry se rozkládají nejrychleji a počínající rozklad se projeví změnou barvy, tak se podle nich dá odhadnout, je-li ryba ještě relativně čerstvá, aby se dala konzumovat.

Kreja - Profil | Po 28.5.2012 15:53:50

když ryby padne ve vaně kde má voda 8stupňů taky chvíli vydrží protože je jak v lednici

LosPafkos - Profil | Po 28.5.2012 14:16:02

Facebook je poslední médium kterému bych věřil,ale každého věc. Já si kolikrát nevezmu ani mnou čerstvě ulovenou rybu,páč je hnusně orvaná,divně zbarvená,zaplísněná,neco jí chybí,prostě nejsem prase.

zdeněk21 - Profil | Po 28.5.2012 14:05:07

pánové (a dámy, abych nezapomněl), určitě znáte grundle - ať už z Podskalí nebo teď i z marketů. do kila je tak padesát až sto rybek. ANI JEDNA z nich nebyla zabitá, ba dokonce ani vykuchaná. A jak to šmakuje!!!