Jak se úhořům daří migrovat z Česka do moře? Odborníci to chtějí zjistit

alexdelpiero10 - Profil | St 23.5.2012 13:40:56

úhoř je ryba řeky, prostě v řece by úhoři měly být... spíš udělat nějaké omezení v lovu aby je rybáři nebraly všechny domů...

Starc55 - Profil | St 23.5.2012 13:23:17

Venca888 >> Konečně.

Venca888 - Profil | St 23.5.2012 13:22:09

Starc55 >> blahoslavení chudí duchem. Končim... :-)

Starc55 - Profil | St 23.5.2012 13:13:02

Venca888 >> Promiň, ale netušil jsem, že se bavíš o středních Čechách. V tom je asi ten problém. Proč šla cena úhořího monté tak nahoru? Vidíš problém asi jen v Čechách. Ten je ale úplně v celé Evropě a nějaký náš výzkum to moc neovlivní.

Venca888 - Profil | St 23.5.2012 12:35:28

Starc55 >> Nejenže meleš nesmysly a jsi naprosto neobjektivní člověk, ale dokonce sám sobě odporuješ. Samozřejmě, že ho proto, aby zjistili, jak se s návratem úhořů má. Ale ty jsi tvrdil, že je jsou to vyhozený peníze, protože v tom máš jasno. Tak co teda? :-)

A úhoři se nasazujou dílem proto, abysme měli co chytat a dílem proto, aby se uchránila jejich populace. Pokud ta studie ukáže, že druhej důvod je neopodstatněnej, tak se logicky jejich vysazování přestane dotovat z fondu, jehož cílem je podpora úhoří populace a jejich reprodukce. To pochopí i malý dítě. A ty plky o kapsách úředníků si strč za klobouk - právě díky takovýmu myšlení končej leckterý dotace v hajzlu (proč bych nepodporoval nesmyslnost dotace, když mi jde do kapsy, že?!)

Bohužel jsi zřejmě natvrdlejší, než jsem si myslel - ty dotace jsou pro vysazování zásadní. Bez nich nenasadíme ani prd, protože cena monté na volnym trhu je nad možnosti ČRS.
A původní druh ve středních Čechách je třeba i medvěd... jenže bohužel mu nejsem schopný zajistit podmínky k životu, takže tu bejt nemůže. To samý se může stát i úhořovi.

Starc55 - Profil | St 23.5.2012 9:31:24

Venca888 >> Ale od toho ten výzkum přece dělají, aby zjistili jak se úhořům daří migrovat z Čech do moře. Proto se nasazují úhoři. Jinak to přece nezjistí. Proto ty dotace. Myslím si ale, že takovéto dotace do našich udíren jsou smysluplnější, než když peníze z dotací EU končí v kapsách úředníků, lobbistů a ...... Kdyby to nebylo, možná by zbylo něco i pro zahrádkáře, i když srovnávat úhoře se sazenicema se mi zdá poněkud podivným. Dotovat zahrádkáře by také mělo nakonec svůj význam.
Závěrem: vysazování úhoře má význam, protože je to původní druh. A dotace ať si EU strčí za klobouk. Úhoři byli před a budou i po EU. Víc se o tomto výzkumu odmítám bavit, protože jen mlátíme prázdnou slámu, chytáme se za slovíčka. Počkejme si na výsledek bádání a pak můžem diskutovat. Měj se a ať ti berou.

hering - Profil | Út 22.5.2012 19:40:25

goter >> Pošlu nějaké informace po SZ :-) tahle diskuse je u úhořích...

Venca888 - Profil | Út 22.5.2012 14:56:21

Starc55 >> Ano - dotovat vysazování může bejt dobrá věc. Ale pokud je účelem těch dotací podpořit jejich populaci kvůli následnýmu vytření, tak to dotování násady do míst, odkud se nemůžou vrátit, je sprostý vyhazování peněz. A nevidim důvod, proč by měli daňový poplatníci platit rybářum náplň do udírny. Stejně jako tobě by se jistě nelíbilo, kdybys měl dotovat zahrádkářum sazenice do jejich záhonů.

A proč si to myslíš? Je správný nasazovat tažnej rybí druh někam, odkud nemá šanci odtáhnout a kam nepatří? Nebylo by lepší investovat peníze do násady původních druhů ryb?
Neprosíš se peněz z EU? A víš, kolik to monté bez dotací stojí? Pokud někdo chce platit plnou cenu, ať si klidně platí.

Starc55 - Profil | Út 22.5.2012 13:49:15

Venca888 >> Dotovat program vysazování úhoře je dobrá věc. Nejsem proti, když je ta možnost. Ale otázkou je kolik se těch hadů od nás dostane zpět do moře. Už jsem někde psal v jiné diskusi, že se kdysi, a to si asi nebudeš pamatovat, chytali úhoři do slupů a převáželi se do Labe pod Střekov. Ti se možná do Sargasového moře dostali, pokud je nechytli němečtí rybáři do udíren, čemuž věřím víc. Vím, že úhoř není na Moravě původní druh, ale myslím si, že by se měl nasazovat i nadále. Neprosíme se peněz z EU.

goter - Profil | Út 22.5.2012 10:23:49

hering >> já to nemám popletené pane nestudente bez vykřičníku, jednalo se mi o obyčejnou hyperbolu. Nic víc, dobře vím jak vypadá losos, ale negarantuji, že v proudu a v krátkém okamžiku budu 100% jistý, že se jedná o lososa, o to mi šlo. To, že jste je viděl vůbec nezpochybnuji, ba naopak vám závidím. Losos k nám patří, myšlenka je to krásná, ale z globálního hlediska a tím, že doba a s ním spojené zásahy do toků se trochu změnila a vynaložené peníze na přepočet na jeden vrátivší se kus je enormně vysoká,se dostáváme do slepé uličky. Na druhé straně diverzita a přírodní bohatství s ním spojené je k nezaplacení. Máte nějaké info ohledně návratností a jak to v dnešní době vypadá? Slyšel jsem o vylovení i o ulovení pár jedinců, ale už je to pár let zpátky. Díky

Venca888 - Profil | Út 22.5.2012 9:10:49

Starc55 >> můžu se tě na něco zeptat? Myslíš při čtení mejch příspěvků a při psaní svejch. Pomineme-li nesmyslný tvrzení, že úhoř patří odjakživa do Moravskejch řek, tak znovu opakuju - problém neni v tom, zda u nás úhoř má či nemá plavat. Otázkou je, zda má jeho vysazování dotovat program, kterej je od toho, aby zajišťoval jejich reprodukci. Přece logicky nemůžeš platit z peněz určenejch k dosažení určitýho cíle něco, co k tomu dosažení nepřispívá, ne?!

Venca888 - Profil | Út 22.5.2012 9:06:22

Starc55 >> Mohl bys prezentovat ty "všeobecně známý skutečnosti"?

Starc55 - Profil | Út 22.5.2012 9:02:27

Venca888 >> Měl by ses stát členem toho výzkumného týmu. Ten závěr jsem udělal na základě všeobecně známých skutečností.

Starc55 - Profil | Út 22.5.2012 8:58:40

Chlapi, tento problém tady zcela jistě nevyřešíme a ještě se začneme chytat za slovíčka. Každý má právo na svůj názor a můžeme o tom diskutovat. Nechme se překvapit výsledkem výzkumu a uvidíme. Já tvrdím jedno: úhoř do českých i moravských řek patří od pradávna a měl by patřit i nadále, ať si ta EU tvrdí co chce. A od jakživa patří i do českých a moravských udíren, ať si kdokoliv tvrdí co chce. Když můžou drancovat a decimovat stavy úhořů země EU i jiné země, proč bychom si my v Čechách a na Moravě nemohli těch pár úhořů, které se nám podaří chytit, ponechat? Vždyť na to máme právo.

Venca888 - Profil | Út 22.5.2012 8:56:50

Starc55 >> Když se od nás úhoři nedostávaj do moře, tak proč by měla EU dotovat jejich vysazování na našem území? Jasně, že se na tom podílí i svaz... proč by se taky nepodílel, když to dělá proto, aby měli jeho členové, co chytat?
Říkáš, že od nás migrujou úhoři v nepatrnym množství zpět? Na jakym základě jsi tenhle závěr udělal?

Starc55 - Profil | Út 22.5.2012 8:47:11

mirmen >> Dobře jsi to napsal. Tady je ten zakopanej pes, ne v nás rybářích co lovíme to málo úhořů do udíren. Vždyť jsou to země EU, které decimují stavy úhořů nerozumným odloven monté a malých úhoříků pro gastronomické účely. Proto je cena monté tak vysoká. Nemohu to tvrdit, ale nemyslím si, že by EU hradila veškeré náklady spojené s vysazováním monté do našich vod. Myslím, že se na tom podílejí i jednotlivé úuemní svazy ČRS i MRS. A na závěr říkám, že úhoři od nás migrují do moře v tak nepatrném množství, že nemá cenu to sbad ani zkoumat. Kam migrují, to přece víme a odhalit tajemství rozmnožování, to je to, co ještě úplně nevíme. A když EU platí násadu, proč ne? Asi si tím sypou popel na hlavu za tu devastaci monté v ústí jejich řek. Přispívat zahrádkářům na pěstování rajčat z peněz EU je nerozum. S tím musím souhlasit.

Venca888 - Profil | Út 22.5.2012 8:39:19

mirmen >> Zřejmě jsi nečetl, co jsem napsal. Já jsem nikde nevinil českýho rybáře z celosvětovýho úbytku úhořů. Já jsem pouze zmínil skutečnost, že prokáže-li zmiňovaná studie, že se úhoři od nás nevracej zpátky do moře, pak je naprosto invalidní, aby jsme na jejich nasazování mohli čerpat peníze z fondu EU, jehož cílem je zajistit reprodukci populace úhořů. V takovym případě samozřejmě úhoře bude možno nasazovat dál (pokud to bude i nadále dovolovat legislativa, což je minimálně diskutabilní), ale budeme muset za monté platit plnou cenu - stejně jako výrobci marinovanejch úhořů a spol., protože naše motivace k jejich vysazování v ČR bude při neprůchodnosti toků nikoliv nepodobná...
Úbytek je dannej zejména neprůchodností vodních toků, na čemž se podílíme velice úspěšně i my spolu s Francií a spol. A samozřejmě nenažraností obecně.

ruza - Profil | Út 22.5.2012 7:46:29

já jsem čet, že do moře se dostane každý stý úhoř.Co je na tom pravdy už já nevím.

hering - Profil | Út 22.5.2012 7:41:49

goter >> Máš to nějaké popletené s tím lososem,že? Zřejmě jsi se s repatriací obeznámil do hloubky studente!Já už jsem jich viděl desítky za těch cca 10let jak u nás tak u sousedů němců a jako duhák to nevypadá ani náhodou.Bavím se o navrátivších dospělých rybách.

CarpHouser - Profil | Út 22.5.2012 7:02:24

mirmen >> no zase tak malé procento to není, co se týče ulovených úhořů v ČR. Musíme vzít v potaz, že se monthé u nás nesmyslně vysazuje do stojatých vod, kde je pak následně zmasakrován rybáři.

Andulec - Profil | Út 22.5.2012 6:56:45

Chosé 2 >> Proč by nemohli dostat úhoři vysílačku, když se dají dát do ryb i mnohem menších? Telemetrie u ryb je v ČR velmi využívaná metoda na zjišťování migrace u mnoha druhů ryb. A zrovna lidé z VÚV, kteří budou tento výzkum dělat patří k Evropské špičce v tomto oboru.

mirmen - Profil | Út 22.5.2012 6:36:17

rover >> obojí, ve slané a brakické vodě dochází k proměně pohlaví, monté, které dosáhne sladké vody, mění pohlaví na samičí

rover - Profil | Út 22.5.2012 1:31:57

mirmen >> Jaké je přirozené prostředí úhoře, sladké či slané, ...nehledej v otázce dvojsmyslnost či dokonce provokaci ... ? :-)

mirmen - Profil | Út 22.5.2012 1:25:32

Venca888 >> nejvíce monté se ještě před pár desítkami let zkrmilo, zdroj bílkoviny do granulí ( Irsko, Francie atd. ). Dalšími největšími "konzumenty" monté jsou státy, které úhoříky"dokrmují do oblíbených velikostí a požírají ve velkém ( v Portugalsku oblíbení úhoříci cca 15 - 20 cm, v Itálii na marinování úhoříci mezi 25 - 35 cm, Japonsko ... atd.atd. ).
Počet ulovených a ponechaných úhořů v ČR je asi tak KAPKA V MOŘI, z vysazovaných úhořů se chytne nepatrné procento ( spíše promile ).
Podle mého názoru by přímořské země, které se nejvíce podepsaly na drancujícím odlovu monté v ústích řek, by měly plně hradit ( se spolupodílem firem mastících si kapsu na zneprůchodnění migračních cest ) veškeré náklady, které jsou třeba na udržení populace úhoře v jeho přirozeném prostředí.
Nějaké stupidní omezení lovu pár tisíc kusů ( hájení 1.9. - 30.11.) je nesmysl, příčina úbytku je jinde ( + samozřejmě parazit v měchýři od pacifických úhořů ).