Jaký je nejlepší kapr z jižních Čech?

Jaký se Vám zdá nejlepší kapr - třeboňský, novohradský nebo jiný? Svou odpověď můžete zdůvodnit. Setkal jsem se totiž s různými názory.
Autor diskuse: rybačka - Profil , 9.2.2012 kaprařina - ostatní

Anketa o nejlepšího kapra v jižních Čechách

A) novohradský8%

B) třeboňský35%

C) hlubocký8%

D) vlastnoručně ulovený(neznámý původ)19%

E) jiný30%

Od 9.2.2012 hlasovalo 63 čtenářů.

92 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy. (Začít číst od prvního z nich.)

NKreja - Profil | So 5.5.2012 11:54:18

nejlepší kapr ze Štilce protože tam si parádně zachytám narozdíl od naší přehrady

NJarda 7 - Profil | Pá 4.5.2012 23:24:28 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Nejlepší kapr je z Nového Kanclíře.Několik let jsem tam jezdil,a kapr z tohoto rybníku byl naprosto bezkonkurenční.Nevím jestli je to prostředím,ale tak výborného kapra jsem z jiného revíru nikdy neměl.Rozhodně mi to stálo za to,jet pro něho dvěstě kilometrů.

Nvelbyk - Profil | Út 10.4.2012 21:35:16

Maďar ;-)

NHorda - Profil | Út 10.4.2012 21:33:09

nej je tzv. kapr bahňák :-)

NŠemík - Profil | Út 10.4.2012 21:26:23

Cloud >> Ahoj Cloude ,ve kterém roce jsi byl v Třeboni. Dík Šemík

NJiří Š. - Profil | Pá 10.2.2012 20:09:58

Carpeater >> pokud se na nějakém revíru chovají kachny, nebo husy >= hodně toho nadělaj do vody >= hodně planktonu >= hodně ryb, dřív to tak bylo u nás na Velkém rybníku a byly tam opravdu krásné ryby, bohužel je jich tam čím dál tím míň a to tady zatím chvála bohu nejsou kormoráni, takže to mají na krku rybáři... některým nedělá problém dát 150kg kaprů, candátů, štik za rok z tohoto jediného revíru

NCloud - Profil | Pá 10.2.2012 19:57:47

Carpeater >> Byl to jen můj názor,jak to vidím já!Přít se nebudu!Každý to vidí po svém.
Na škole v Třeboni jsem vystřídal všechny ryb.střediska,a vypuštěných rybníků jsem za těch pár let nejen viděl dost.Včetně čištění přítokových stok.

Nové Hrady mají chov hus jen na pár rybníkách.A (výkaly) je to přirozené hnojivo.Které si voda umí přeměnit v kvalitní plankton.A v průměru odchovaných ryb,je to zanedbatelné procento.

Třeboň rozváží,do chovných rybníků chlévský hnůj!

Neberu,konkrétní rybníky,ale celou soustavu.
Jinak ryby mi chutnají u všech třech rybářství :-))

NCarpeater - Profil | Pá 10.2.2012 18:55:58

Cloud >> no, když se podívám na novohradecký rybníky a na ten puch z hus, kterej je cejtit na dálku (najmě pak Byňovák, Jakulský, Dlouhý hráze...) tak mě na novohradeckýho kapra chuť přechází...

dále, nevím, jak jsi přišel na to, že novohradecký rybníky mají kvalitní vodu a nezanášejí se bahnem ... :-) když se podívám na rybníky okolo Nových Hradů, tak fakt žádná sláva a třeba takovej Oborský je vysloveně smradlavá zarostlá díra.

NDave> - Profil | Pá 10.2.2012 9:58:54 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Samo, že je nejlepší třeboňský....................:D:D:D

NCloud - Profil | Pá 10.2.2012 9:55:22 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

rybačka - >> Z mého pohledu je kapří maso nejlepší (vůně,chuť,obsah tuku),z výše vyjmenovaných- rybářství Nové Hrady.

Mají rybníky rozložené na několika vzdálených místech,ve vyšší nadmořské výšce, nejen v okolí Nových Hradů.
Většina rybníků je napájena kvalitní vodou pramenící poměrně blízko,tudíž nedochází k jejímu "zašpinění".A možnosti usazování bahna na dně rybníka je minimální.
Samozřejmě,je to jiné,zdali se jedná o rybník na začátku rybníčních soustav,nebo na konci.Ale jde o průměr. :-))

NCloud - Profil | Pá 10.2.2012 9:41:40

Pellon >> Třeboň má rybníky- téměř všechny na písku,jo???

Já jich prošlapal na Třeboňsku dost,a jen minimum bylo s tvrdým dnem.Maximálně jen některé rybníky mají pískové pobřežní části.
Bahna je na Třeboňsku mnoho.
Je to dáno dlouhou rybníční soustavou a splachů ze zemědělsky obdělávaných ploch kolem.
Navíc řeka Lužnice se pravidelně každý rok vylívá na pozemky kolem řeky a splachuje vše!

NAnýzový dědek - Profil | Pá 10.2.2012 8:45:04

rover >> Ta radioaktivita bude zvlášťním bonusem pro fajnšmekry,,,o)))

Nrover - Profil | Pá 10.2.2012 8:35:23

Anýzový dědek >> jj, zmáknou cokoliv, ...už se stačí popasovat jen s radioaktivitou :-)

NAnýzový dědek - Profil | Pá 10.2.2012 8:06:25

Pvl >> No taky než se to přes tu dálku pronese dětských hračkách tak z nás už budou jen urny plné popela...o)))

NPvl - Profil | Pá 10.2.2012 8:01:36

Anýzový dědek >> Ty už to mají vychytaný .Jen se to sem zatím ještě nedostalo .:o§)

NAnýzový dědek - Profil | Pá 10.2.2012 8:00:21

rover >> soudruzi z made in Japan to zvládnou levou zadní....o)))

Nrover - Profil | Pá 10.2.2012 7:57:28

Anýzový dědek >> Tak to už by byla veliká machrovinka :-)

NAnýzový dědek - Profil | Pá 10.2.2012 7:53:52

rover >> a samoopékací,....o)))

Nnofish - Profil | Čt 9.2.2012 23:40:12

Jovánek >> jj

NJovánek - Profil | Čt 9.2.2012 23:39:40

nofish >>Psal viď? Takže už si rozumíme?

Nnofish - Profil | Čt 9.2.2012 23:38:33

Jovánek >> ha ano už vím co myslíš, šatně napsaná věta trošku změnila význam :-) editovat už to nejde.....
edit: nebo nevím jestli špatně ale asi se dá pochopit i trošku jinak než je myšlena.

NJovánek - Profil | Čt 9.2.2012 23:37:19

nofish >>Asi se opravdu nechápem. Ty jsi psal, že chuť masa ovlivní víc bláto,než písek.

Nnofish - Profil | Čt 9.2.2012 23:34:28

Jovánek >> nechápem se asi. Já netvrdím že to není možné, ale co by to muselo být za vodu aby se to až tak moc projevilo na chuti masa? Pokud to není jen tuk, nebo povlak na kůži(asi obsahem "smradu" ve slizu) nebo obsah střev tak se toho ta ryba přece stejně nezbaví, jak by se toho zbavila, voda jako taková jejím tělem neprotéká, že by to "vypláchla".

Nnofish - Profil | Čt 9.2.2012 23:31:34

F16 >> netvrdím že to není možné, ta ryba v tom prostředí žije. Jen jsem to nezažil, asi nejsem taková citlivka. Ono i ryba v létě, když žere, roste a je nažraná, tak občas taky zrovna nevoní - při zpracování. Asi jsem to vzal za špatný konec, pro mě je to jakási přirozená "vůně" té ryby. Lidi co je jí třeba jednou nza rok na vánoce to berou asi jinak.
Měl jsem k jídlu kapra (ne jednoho) z vody kterou kdybys viděl tak bys ho nejedl (ale rozbory vody byly vždy v normě, bahno na těžké kovy taky) a maso bylo výborné po všech stránkách.

NJovánek - Profil | Čt 9.2.2012 23:30:06

nofish >> No ty jsi psal, že chuť bahna ovlivňuje bahno.
Jinak samo vím, co je sádkování.

NF16 - Profil | Čt 9.2.2012 23:26:22

nofish >> Já to zažil.Koupil jsem si kapra v Jistebníku na výlovu.Nikdy více.Smrděl bahnem.Vím,že se ryba na sádkách vyčistí,ale přímo z výlovu z Jistebníku nikdy více.Opravdu smrděl bahnem.

Nrover - Profil | Čt 9.2.2012 23:24:04

nofish >> jj, ...to by myslím nemělo ani smysl, i dobrou radu si "někdo" musí zasloužit :-)

Nnofish - Profil | Čt 9.2.2012 23:20:18

rover >> neplýtvám neboj, jen pokus o objasnění situace, nehodlám jít "do hloubky" :-)

Nnofish - Profil | Čt 9.2.2012 23:19:03

Jovánek >> co je chuť bahna? Pořád se o tom mluví ale já to nikdy nezažil a to jsme těch ryb sežral hodně. Jako vyloženě nějakou chuť připomínající bahno- vím jak chutná bahno, z výlovů, chutná hnusně. Ryba při sádkování vyprázdní střevo a při delším sádkování se zbaví části své váhy (cca 5% se počítalo)- takže tuku.
Ale pokud to bude ryba třeba z nějakého biologického rybníka plného bláta kde se živila celý rok planktonem a bentosem tak bude mít lepší chuť i konzistenci masa než ryba krmená pečivem a obilím - jedl jsem takové ryby a i na mase to bylo vidět. Samozžejmě rostou třeba déle (biologický rybník, problémy s kyslíkem atd).
Ona ryba ze zabahnělého rybníka plného tlejícího bahna může nějak "smrdět" to ano, ale fakticky jsem ještě nezažil rybu u které by to bylo nějak výrazné, natož v mase, nebo něco podobného.

NjindraŠ - Profil | Čt 9.2.2012 23:15:00

Nejlepší kapr asi bude kapr vyvíjený ve výzkumáku ve Vodňanech pod vývojovým označením KH35V11.Bude to kapr,který bude mít místo prsních ploutví 2 husí stehna

Nrover - Profil | Čt 9.2.2012 23:13:27

nofish >> Neplýtvej zbytečně energií ... :-)

NJovánek - Profil | Čt 9.2.2012 23:12:26

nofish >> Po vysádkování se chuť bahna nestratí?

NJovánek - Profil | Čt 9.2.2012 23:10:09

rybačka - >> Haličský a Aischgrundský kapr je ten nej.

Nnofish - Profil | Čt 9.2.2012 23:08:05

Pellon >> technická- Jak poznáš že kapr zakoupený v Třeboni je třeboňský? Poznáš rybu kterou třeboňáci koupili jinde a prodávají pod svou značkou? A co násada koupená v třeboni a "odkrmená" jinde?
O tom písku by se taky dalo polemizovat. Co krmivo, potrava? Neovlivňuje chuť masa víc než bláto nebo písek?

NPellon - Profil | Čt 9.2.2012 23:04:09 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

rybačka - >> Nejlepsi kapr je Trebonskej, pak Hlubockej a pak asi novohradskej, ale loni jsem mel z takoveho mrnaveho rybnicku ve Vidově pod lesem asi sestikiloveho kaprika a sezral jsem ho taky s chuti... Trebon ma temer vsechny rybniky na pisku, coz je pro chut celkem pozitivni...

Nrybačka - Profil | Čt 9.2.2012 22:52:09

Nechci být zlý, ale žádám Vás všechny, aby jste se vyjadřovali v diskuzi především k dané otázce nebo k jiným příspěvkům(týkající se dané otázky). Ne jako poslední příspěvek např. uživatele nofish(jinak proti předchozím od nofish ani nic nemám). Díky.

Nnofish - Profil | Čt 9.2.2012 22:36:19

už i tady řádí pouštěči? Co masařky už byly? :-)

NLee-Haney - Profil | Čt 9.2.2012 22:34:19

c.13 >> tomu sám nevěříš.

Nc.13 - Profil | Čt 9.2.2012 22:33:27

Nejlepší kapr je puštěný :-)....co sežereš, už nechytíš!

NLee-Haney - Profil | Čt 9.2.2012 22:29:36

Nejchutnější kapr je pstruh.

Nrybačka - Profil | Čt 9.2.2012 22:11:13

Fanax >> Díky, Vám ať se také daří.

NFanax - Profil | Čt 9.2.2012 22:08:25

rybačka - >> Nejlepší z k těch dvou kaprů je pořádná krkovička.Ať se daří.

Nrover - Profil | Čt 9.2.2012 22:06:14

Anýzový dědek >> :-))) asi tak, ...ani instantní kapr by nebyl od věci, ...nebo "v prášku"

NAnýzový dědek - Profil | Čt 9.2.2012 22:00:19

rover >> a ještě to zminiaturizujou,,,o)))

Nrover - Profil | Čt 9.2.2012 21:56:48

Anýzový dědek >> Já bych ty Japonce tolik nepodceňoval, oni časem přijdou na všechno :-)

NAnýzový dědek - Profil | Čt 9.2.2012 21:52:38

rover >> To máš jako s jitrnicí, co svět neviděl...o)))

Nrover - Profil | Čt 9.2.2012 21:49:23

Anýzový dědek >> jj, v poho, ...jen mě ta ryba bez kostí nějak nenechává chladným :-)

NAnýzový dědek - Profil | Čt 9.2.2012 21:46:42

rover >> znáš mě- zamlžím i to co je očívidná lež...o)))

Nrover - Profil | Čt 9.2.2012 21:43:54

Anýzový dědek >> Jen jestli nemlžíš, aby to nebylo stejné, jako u té vody "Lochness" :-)

NAnýzový dědek - Profil | Čt 9.2.2012 21:38:35

rover >> prej ve Skotsku...o)))
Maso dokonale obereme a kosti prodáme....o))))

Nploticee - Profil | Čt 9.2.2012 21:38:13

Ten kterýho chytneš, nesežereš a pustíš spět. A je jedno odkať je.

Nrover - Profil | Čt 9.2.2012 21:36:52

Anýzový dědek >> Kde berou ? :-)

Nnofish - Profil | Čt 9.2.2012 21:36:12

rybačka - >> no vzhledem k tomu jak si ty firmy mezi sebou ty ryby prodávají a k tomu nakupují a prodávají násady tak víš o původu prd, 100% jistotu původu prostě nemáš. :-D

NEnigma - Profil | Čt 9.2.2012 21:34:21

rybačka >> Já jsem to rozhodně nemyslel špatně ať si každý rybu nechá.Ovšem jen ta ryba ,která plave se dá chytit....to ať si vysvětlí každý podle sebe...nevím kolik zkušeností máš s cizinou,ale já jsem se tam s takovým masařstvím jako je u nás vůbec nesetkal a to jezdím ven každý rok i několikrát.

NHalen - Profil | Čt 9.2.2012 21:33:44

Nejlepší kapři jsou z Rozkoše. Co se týká použití na jídlo. Na chyť a pusť jsou nejlepší kapři říční, bojují fakt fest.

Nrybačka - Profil | Čt 9.2.2012 21:27:36

Enigma >> Možná to podle otázky nevypadá, ale já nejsem člověk, co by zabil a snědl každou rybu, co chytím. Avšak co je špatného na rybáři, který si pár mírových ryb za rok ponechá. V ostatních zemích je rybolov pro maso úplně běžný.

NEnigma - Profil | Čt 9.2.2012 21:15:42

Tomajo >> No já vím proto mu trošku radím jak by to měl dělat.

NAnýzový dědek - Profil | Čt 9.2.2012 21:15:22

nejlepší kapr je ten bez kostí...o))))

NTomajo - Profil | Čt 9.2.2012 21:15:01

Enigma >> on je nechce pouštět ale papat :-)

NEnigma - Profil | Čt 9.2.2012 21:13:22

Nejlepší kapr je ten kterého pustíš.Výhoda je že ho můžeš chytit znovu.Proto "chyť a pusť".....

Nrover - Profil | Čt 9.2.2012 20:36:43

rybačka >> ...a jiná voda, a jiné bahno, a jiné slunce, a jiné krmení, aaa tak dál ...
Nejhorší je "rychlej" kapr

Npiskothonza - Profil | Čt 9.2.2012 20:32:12

rybačka >> a taky je rozdíl mezi kaprem sportovcem,ten dělá kotrmelce na hladině,a kaprem líným povalečem co se válí u dna v blátě,ten se pozná podle odulého břicha a jinak už nevim,mé vědomosti jsou vyčerpány...))))

Nrybačka - Profil | Čt 9.2.2012 20:27:05

rover >> Svým způsobem záleží ne tom, jestli je třeboňský nebo novohradský. Protože tyto ryby jsou převážně v okolí Třeboně nebo Nových Hradů a je zde třeba jiné dno.

NKocháč - Profil | Čt 9.2.2012 20:20:37

Butchi >> jo, občas si je tam nasypou, aby neměli vejboři moc konkurence u vody.

Nrybačka - Profil | Čt 9.2.2012 20:19:15

Goce >> Někteří co znám je nepouští. A vím i o těch, co je přes rok pouštěj a na Vánoce nebo tak si ho jdou vlastnoručně ulovit.

NButchi - Profil | Čt 9.2.2012 20:13:56

Kocháč >>
Mno, já měl na mouše kapra jen jednou. Něco kolem 70 v Poličce.
Celkem obratně mě vyřešil :-)))

Je to můj osobní problém, že se mi na muchu poněkud ekluje.. Tam, kde muším, by se kapr rozhodně neudržel.. Ale už je tam přede mnou jednou sypali..

NČík - Profil | Čt 9.2.2012 20:13:29 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jelikož jsem Hlubočák,tak hlubocký kapr z Dehtáře.

NKocháč - Profil | Čt 9.2.2012 20:10:25

Butchi >> neříkej, že tě nepotěší pěkně vysportovanej kapřík na nějakpy trojce :o)

Nrybačka - Profil | Čt 9.2.2012 20:05:42

Kocháč >> Právě, někdo říká, že ty zabahněný jsou prý víc na Třeboňsku někdo zase na Novohradsku :o). Právě proto je dobré odůvodnění, když někdo hlasuje.

NMiraryb - Profil | Čt 9.2.2012 20:05:38

V kařdýnm případě čerstvej:-)

NButchi - Profil | Čt 9.2.2012 20:03:43

Kocháč >>
Jako že nic proti kaprovi, ale na pstruhovce z nich radostí moc neskáču :-))))

Nicméně souhlas. Proudná, čistá voda je nej :-)))

Nrover - Profil | Čt 9.2.2012 20:01:47

rybačka >> Těch faktorů, které rozhodují o chuti kapřího masa je daleko víc, než jestli je "třeboňský" či "hlubocký" ...