Rybáři: Ryb bude dost a zdražovat nebudeme

Autor diskuse: rover - Profil , 29.9.2011

nofish - Profil | Pá 30.9.2011 10:58:12

Dida >> to asi neodzvonilo :-) Ale když vidím i snahy dotovat extenzivní, případně žádný chov (dotace na to že nekrmíš, nelovíš- už si přesně ty podmínky nepamatuju) tak si občas říkám, jestli francouzi nechtějí abysme žrali jejich duháky (tak nám radši dají prachy na "nesmysly")..... Ty kilové kapry co berou oni jim vždycky někdo dodá....
Neviděl jsi někde něco podrobnějšího o tom "výkrmu"? Nějaké detaily. On ten kapr jde vykrmit jak brojler, o tom žádná :-) Pokud bude pro určité lidi zdravější tak je to +, jen bych se bál, že to stejně pohoří na ceně. Ryby jsou stračně drahé maso- surovina.

Dida - Profil | Pá 30.9.2011 10:40:08

nofish >> prodej zdravějšího kapra s vyšším podílem n-3 kyselin v mase bude pouze jako doplňkový prodej v omezeném množství zejména pro lidi co trpí kardiovaskulárními chorobami (po infarktech a tak podobně), určitě to neber tak že kaprům v rybníce již odzvonilo!!!

nofish - Profil | Pá 30.9.2011 10:26:55

Dida >> No jak to sleduju, tak za pár let už nám budou rybníky k ničemu. Když si vezmeš tak candát, okoun na granulích, kapr na granulích (to už tu bylo ne? Na granulích v silech). Určitě na to dostávají nějakou tu korunku od EU "na pokusy".
Nemůžu si pomoct, ale připadá mi to jako by se pomalu ale jistě snažili vše dělat jako lososovité ryby. Snaha se cení, jen aby ty snahy jednou nezničily x set leté tradiční rybářství u nás.....

btw: S tou řepkou to byl vtip, ryby se po ní můžou umlátit, ale je víc důvodů proč s ní nakládat opatrně.

Dida - Profil | Pá 30.9.2011 8:20:27

nofish >> běžně odchovaných v rybníce tj přirozená potrava + přikrmování obilím,
nn oni ty "zdravější" kapry chovají někde v sádkách nebo malých pokusných rybníčcích a krmí je pouze granulema.
odpad z řepky bude pro kapry těžce ztravitelnej díky obsahu antinutričních látek, oni určitě používají výlisky které je již neobsahují nebo jen v malém množství, významnější je ale určitě ten lněnej olej

rover - Profil | Pá 30.9.2011 7:52:25

Dida >>
Díky za info, ...to je určitě zajímavá "strategie" krmení, resp. výkrmu :-)

nofish - Profil | Čt 29.9.2011 23:14:08

Dida >> Takže stačí krmit jezedácké odpady z řepky v létě a jsme na tom stejně :-D Akorát že pak je ta ryba ještě měsíc cítit tou mastnotou z řepky.
"v porovnání s kapry běžně odchovaných v rybníce"- to myslíš jak? Vždyť ty granule jim sypou stejně do rybníka ne? Akorát že granule a ne obillí. Granulema se krmilo vždycky, jenže je to finančně náročnější, zase pokud to vyjde optimálně tak jsou vyšší přírůstky, takže taky žádná katastrofa, po finanční stránce.

Dida - Profil | Čt 29.9.2011 20:55:21

rover >> žádné tajemství to není jsou to granule s podílem řepkových výlisků a lněného oleje, kapři pak mají vyšší podíl nenasycených mastných kyselin v mase v porovnání s kapry běžně odchovaných v rybníce (alespoň dle výzkumu FROV), jen dodám že tyto hodnotné n-3 kyseliny pomáhají v boji proti cévním chorobám (pro ty kdo to neví:-))

rover - Profil | Čt 29.9.2011 14:26:40

To by přeci ale proflákli obchodní tajemství, kdyby řekli, čím kapry krmili :-)

koubic - Profil | Čt 29.9.2011 14:21:29

nofish >> taky se mi to nechtělo číst, ale stačí mi ten titulek. Bobkaři se mají na co těšit, jen si myslím, že jim bude u ánusu, čím je ten kapr živenej :)))
Hlavně, že budou mít čím plnit mrazáky

nofish - Profil | Čt 29.9.2011 13:12:27

koubic >> nechce se mi ty žvásty číst. Nevíš čím je zdravější? Čím zdravějším krmeného? Protože pochybuju, že by ho dělali jen na přirozené potravě........... Asi přestali krmit pečivo a ryby nebudou tak tunčé nebo co.......

koubic - Profil | Čt 29.9.2011 12:47:38

Blatenská ryba letos uvede na trh novinku – speciálně krmeného a zdravějšího kapra.

to mi spadl šutrák ze srdce