V šumavských potocích je více ryb

Autor diskuse: Bárťas - Profil , 13.11.2010

filip - Profil | Út 16.11.2010 14:21:56

Zase tak růžově bych to na Šumavě neviděl ... byl jsem se teď na podzim párkrát v NP projít a nevynechal jsem možnost poohlédnout se po pstruhách v místních potocích, jsem doufal, že bych mohl narazit na prstruží trdliště, bohužel, jen pár sporadických jedinců jsem zahlédl, na horní Křemelné, Losenici, Volšovce, Pstružím potoce, kde park nepark, místo pstruhů mají ve vodě bagry, viz. fotky ... Tech pár nasazených kousků asi nic neřeší, bývaly doby, kdy na Šumavě byli pstruzi i v celoročně zatopených pangejtech od silnice ... Ale třeby v povodí Vltavy je to lepší ...

Mrknato - Profil | Ne 14.11.2010 22:25:00

lerak >> Bod 1 a 2) Jistě máš pravdu, že poptávka v prostoru celého ČRS závisí na jeho transformaci v profi organizaci, třeba i s profi chovy, ale chce to hodně velký bič na odhánění profi privatizantů revírů. Profi chov nemá rovnítko ku profi(soukromém) užívání revírů. To říkám stále a hlasitě. Spousta "privatizantů" si myslí, že nákup násad od soukromých chovatelů musí nutně souviset se soukromým vlastnictvím dekretů, ale to je nesmysl, který dokládá i hospodaření CHKO na Šumavě...... též finále, dobrou.

lerak - Profil | Ne 14.11.2010 22:13:07

Mrknato >>
tak, a už to shrnu bod 1 či bod 2 dohromady :
Jsou mnohá pro i proti funkci MO ve svazu - námět na dlouhé diskuze a hlavně doložená fakta.
Svaz, nemaje MO, může poptávat původní druhy ryb (s tím s tebou souhlasím) k vysazení - jde o to aby měl kde je poptávat ... ?
Hospodář může být dobrý i špatný a to nejenom ve svazu, ale i v CHKO (stačí nahlédnout do lesního hospodářství CHKO).
A to je dnes ode mne už finále...

Mrknato - Profil | Ne 14.11.2010 21:44:07

lerak >> K bodu 1) Použil jsem nadsázku. Nadsázku ale nepoužiji a nepoužívám k funkci MO ve svazu. Jsou MO svaz, nebo je svaz MO? Kdo je to uživatel revírů? Nemít svaz MO, může stejně jako CHKO poptávat původní druhy ryb. Kdo prosím tě v MO tomu brání? Mít CHKO nějaké ty svazoMO, tak se v potocích Šumavy prohání hejna kaprů....... místo původních druhů.

K bodu 2) Jak to, že CHKO nemá problém s fenoménem, s generační rybou? Já ti odpovím, nesází na svazopráci a MO. To je můj názor. Co se týče rozvoje původních druhů ryb v CHKO za současného lovu, snad fabulace nejsou. Právě nejsmutnější je to, že hospodářem může být ten, koho "odhlasuje" konference. Konference může daleko více....... posvětit ty kapry, jako páter Malý cinkání klíčů, místo rolniček.

lerak - Profil | Ne 14.11.2010 21:28:24

Mrknato >>
1. ano, teď má CHKO vatu na zarybnění od státu - jseš si jist, že by ji mělo i v případě vlastnictví všech revírů na jihu, či kdekoliv jinde ? Stavy původních ryb na revírech CHKO stoupají - věřím tomu, ale má CHKO kapacity na zarybnění více revírů původní rybou ? Troufám si odpovědět, že NE !
Nejsem příznivcem závodění - stačí ?

2. o potřebě či nepotřebě MO vedeš již léta diskuse, ale nejsem z nich moudrý. Stále jen fabulace...
Vystoupení Jč P vod z celosvazu odhlasovala krajská konference !
Státním závodníkem můžeš být, záleží jen na tobě a tvém umu - stejně tak je to s funkcí hospodáře...
Pokud někoho shledáváš podvodníkem a máš adekvátní důkazy, můžeš podat trestní oznámení.


Mrknato - Profil | Ne 14.11.2010 21:17:18

lesák >> Taky si to myslím......pomýlený tedy nebudeš. Možná MO a svazopráci vyrůstá konkurence.....

lesák - Profil | Ne 14.11.2010 21:06:09

Mrknato >> Nevím,jestli su pomýlený,jen vím,jak to "funguje"na P. revírech v NP Podyjí.Pravda je taková,že NP či CHKO má i dle zákona mít prvotní zájem na pokud možno původní obsádce ryb.Jak to přesně funguje na Šumavě,nemohu dle 1 článku usoudit,ale se situaci v NP Podyjí znám a ta má do ideálu hodně daleko.Holt na ty svazopráci a zase svazopráci taky něco bude. Přeci jen,v líhních patřících správě NP a CHKO Šumava to zadarmo nedělaj.

Mrknato - Profil | Ne 14.11.2010 20:42:02

lerak >> K bodu 1) V článku se uvádí, že populace původních druhů ryb v (CHKO), kde se i loví, stoupají. Za a) je to kec, za b) je to pravda. Na dvou revírech z asi šesti se neloví, z čeho hoši z CHKO zarybňují? Žebrají na Karlově mostu?
Pokud jde startovné do zarybnění, je to určitě terno.... kolik to asi dělá? U divizních závodů, přeborů, tréningů... Závodník a to je pár exceláns klassa, zaplatí ročně dvě kila...... Možná přetáhnete Orvise?

K bodu 2) Z čeho asi CHKO platí MO? Má CHKO nějaké MO? Potřebuje rybařina vůbec nějaké MO? Závodní hospodář říká, že MO život je věcí MO a do toho zasahovat nebude. Ten samý závodní hospodář se ale velmi, velmi aktivně angažoval, skoro jako Dean Read do vystoupení Jč. P revírů z CS hospodaření. Neber to prosím jako podporu CS hospodaření, ale toho, že si závodní hospodář nevidí na špičku svého nosu. O pohledu na ochranu původních druhů asi ani hovořit nebudeme. Jestli může být každý závodník hospodářem, tak to mohu být i já státním závodníkem..............., jestli ale někdo nebude spíš vodníkem, podvodníkem.

lerak - Profil | Ne 14.11.2010 20:20:04

Mrknato >>
add 1 : CHKO a peníze od státu, a dnes... ? ha ha ha......!!! A asi nevíš, že startovné od závodníků jde na zarybnění vody před závodama...
add 2 : blábol o uplácení mas....? specifikuj přesně !
add přídavek : "revíry závodníkům a těm, co na to mají" - rybařina je koníček. Koníčky jakéhokoliv druhu provozuje ten, kdo na to má...
P.S. : L.N. Tolstoj : " Mluv jen o tom, co je ti jasné ! "

Mrknato - Profil | Ne 14.11.2010 18:05:35

lesák >> Jsi pomýlený. Copyright kakr. Ku prospěchu je svazopráce v MO a tam jdou peníze.... netřeba původních druhů ryb, třeba svazopráce a soudruzi, co to nezvládnou za dva roky si to prodlouží na tři, i čtyři roky.....

Mrknato - Profil | Ne 14.11.2010 18:02:08

lerak >>
1. Na revírech by se nezávodilo, CHKO by sehnalo peníze od státu, které Jih nesežene a ty co by mohl sehnat z CS povolenek nechce.
2. Peníze, které by za povolenky vybral, by šly do vody, ne MO, kterými si dnes územní závodní výboři "uplácí masy" .

Je velmi zajímavé, že o onom podnětném projektu " revíry závodníkům a těm, co na to mají", se Vám nechce nějak moc hovořit. Myslím, že kdyby tento "projekt" prosperoval, jistě se pochválíte. Z tohoto úhlu pohledu jsem to popsal nadsázkou, ale ono o nadsázku asi tolik nepůjde, proto asi.....

Zden - Profil | So 13.11.2010 21:06:56

kakr >> Několik let jsem tam chytal(po roce 1989),bez jakékoliv stranické legitimace.Jen se to chce zeptat.Ale o rybách to ani není,je to o muškaření v prostředí srovnatelném se Skandinávií.

lesák - Profil | So 13.11.2010 20:14:42

kakr >> "systém zarybňování" v NP Podyjí jsi napsal již za mne.Ovšem neobviňujme jen "párkaře".Systém spolupráce mezi NP Podyjí a MRS je takový,že hážete špínu jeden na druhýho a přinejhorším se vymlouváte,že za to můžou Rakušáci(NP Thayatal) nebo kormoráni,volavky,ledňáčci a vydry.A věřte,že jsem si to nevymyslel!!!Výsledek? Já jezdím na Devět mlýnů(revír Dyje 12A) s dcerou na kole,ty chodíš na procházku a další jdou či jedou na Šobes na kalíšek vínka.Víme,že pstruhová voda v NP Podyjí jest tzv druhotné pstr.pásmo(studená voda z Vranovské přehrady).Ptám se tedy,kde jsou pův.druhy ryb,obzvláště na revíru Dyje 12A?(vyloženě parmová voda a poslední "pstruhový" úsek)Mne již nebaví poslouchat,jaký tam byly ostroretky,jelci,parmy, velcí potočáci.Takže,CHTĚJTE spolupracovat,(ve Znojmě je rybochov vyloženě na tyto ryby,na Devíti mlýnech taky) a věřím,že se doberete k něčemu co bude ku prospěchu především vodě, přírodě,tak i rybářům.

lerak - Profil | So 13.11.2010 19:24:33

Mrknato >> myslíš, že by měl být CHKO Šumava vlastníkem všech pstruhovek na jihu ? A co si představuješ, že by nasazoval na všechny ty revíry ? Plácáš, a nic o tom nevíš ! Jen ti jih nevoní...

kakr - Profil | So 13.11.2010 15:08:16

Salmo1 >>
Ne že bych tam chtěl lapat, jen mně to zajímalo jak je taková rybačka dostupná a kolik koštuje...

Salmo1 - Profil | So 13.11.2010 15:05:38

kakr >> Nějaké informace měl na webu dr.Křivanec.Snad tam má ještě článek o lovu v CHKO.Koupě povolenky byla domluvena telefonem a nebyl tam žádný problém.Jak je to dnes netuším.

kakr - Profil | So 13.11.2010 15:01:29

Salmo1 >>
Dík za link. Ještě by mně zajímalo, kolik povolenek se ročně vydá, je sice krásné, že jsou jen pro občany ČR, ale jakou barvu musí mít stranická legitimace? Červená to asi nebude.....

Mrknato - Profil | So 13.11.2010 14:12:06

Salmo1 >> Fabuluji, ale jestli oni ti hoši z CHKO nemají 99% financí k zarybnění těchto revírů od státu a povolenky v tomto nehrají žádnou roli, jsou jen pro VIP. Takto by se mohlo hospodařit na všech pstruhovkách v celé republice. U nás máme úsek na řece (pstruhová Chrudimka) která protéká oborou v Nasavrkách. Tam je chráněná rybí oblast. Nikdo tam nehospodaří, nikdo nechytá, nikoho nesvrbí ruce. Proto se asi CHKO Šumava pochválilo.

kakr - Profil | So 13.11.2010 13:39:04

Mrknato >>
Spíše by mně zajímalo, kdo a komu se prodávají povolenky na revíry kde se smí lovit v NP Šumava. Nikde jsem to nenašel.
NP Podyjí to má zmáklý betálně. Zarybnění obstará MRS a tím je zajištěno zimní krmení pro zvláště hýčkané černé ptáčky. Co přes zimu vyžerou se na jaře dosadí, nechá povyrůst a tak stále dokola.
Pes jitrničku sežral.........

Mrknato - Profil | So 13.11.2010 13:23:35

kakr >> Karle, situaci v NP Podyjí neznám vůbec, pouze mně propagace CaR v pstruhařině čím dál víc připomíná postavičku vlka ze seriálu Jen počkej zajíci, když kolem projíždí "policie" (medvědi) na motorce se sajtkou...... Vlk, ač netázán, ukazuje vždy prázdné kapsy.

kakr - Profil | So 13.11.2010 13:19:13

Mrknato >>
Malinko znám situaci na revírech NP Podyjí, tudíž jsem vznesl dotaz na kolegu lesáka, který má zřejmě podnětný návrh na správu NP.
Jen podotýkám, nemám s NP nic společného, pouze tam chodím několik desítek let na ryby, nyní jen na procházky...

Mrknato - Profil | So 13.11.2010 13:12:28

kakr >> "kód Navacho" je řečí, kterou lze hovořit s "opravdovými" rybáři. Je to stejné jako v cizině, když uslyšíš češtinu, nebo moravštinu..... též to není kód.

kakr - Profil | So 13.11.2010 13:00:40

Mrknato >>
Proč stále používáš kód Navajo??
Těch co mu rozumí je méně než prstů na jedné ruce.....

Mrknato - Profil | So 13.11.2010 12:56:03

kakr >> Vrátit se do vřelé a teplé náruče ČRS, či CHKO.... páč bychom mohli zrušit CR povolenky..... a o trochu míň si nalhávat.... Též by jsi se nemusel tolik čertiti.

kakr - Profil | So 13.11.2010 12:54:30

lesák >>
Můžeš být trošku konkrétnější, co by měli dělat kolegové z NP Podyjí??

Mrknato - Profil | So 13.11.2010 12:51:43

lesák >> Možná je v tom zmatek, ale základní premisa říká, že tam kde se chrání se nemá moc lovit (škodit) a tam kde se loví se jen těžko může chránit, (to zase škodí lovu) ..... Dnes se nedá a nebo jen těžko považovat lov za regulaci chovu. To by muselo být rybářů tak desetina a nemělo by se CaR"ovat", protože ten nereguluje, jen přisírá.....

lesák - Profil | So 13.11.2010 12:46:24

Jó,když se chce,tak to jde.Měli by si to také přečíst páni kolegové z NP Podyjí(obzvláště ředitel) a vzít si z toho ponaučení.

Mrknato - Profil | So 13.11.2010 12:32:43

Salmo1 >> Pokud se v CHKO loví, pak je průmyslová ryba na místě. Pokud se tam neloví, nebo jen vyjímečně, nemá tam "průmysl" co dělat. To je jasné. Nejsem znalec NP Šumava, ale myslím, že se tam loví. Pokud rybářům podstrojují ochranáři potočákama náhradou za "paseky" které dělá čornyj vták, tak jen houšť a větší kapky.....
Možná, že by CHKO měly být uživatelem všech pstruhovek na Jihu a ukázat "závodnímu svazu" jak se to má dělat......

Salmo1 - Profil | So 13.11.2010 11:52:21

Mrknato >> Starou bačkoru:-)Vysazovalo se i dříve, ale ta"tvoje"průmyslová ryba na nějaké přirozené rozmnožování zhusta sere.

Mrknato - Profil | So 13.11.2010 11:17:18

No hlavní asi bude, že tam ty ryby někdo vysazuje, to pochopí asi každý..... CHKO a správa NP asi kapra nechová..... tedy peníze a potenciál může věnovat rybám, o kterých tu nemnozí vedou diskuze. Není to blesk z čistého nebe.

GBN - Profil | So 13.11.2010 9:22:13

Zase ten kapr :( neschopnost novinářů,k také fajnové zprávě přidat jako ilustrační foto...stupidní kapr :((-stupidní novinář!

Jen houšt pstroužci,jen tak dál....

Salmo1 - Profil | So 13.11.2010 9:19:38 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Někdy stačí prostě pochopit, že ryba není věc.Je to živočich, který má své nároky.Ty nároky buďto chápeme a pomáháme, anebo nechápeme a škodíme.Kontrolní odlovy ryb tedy ukazují nejenom jak jsou na tom ryby, ale i jak jsme na tom my.