Malá rybka, a dovede zničit rybník

Autor diskuse: Martin M. - Profil , 25.8.2007

Cottus - Profil | Ne 2.9.2007 22:47:52

Petrson: já zapoměl dodat,že se zde jednalo spíš než o likvidaci střevliček a likvidaci zbytku Po....ta VN šla totiž bez problémů vypustit...
A jako krmivo je ta střevlička skvělá...rychle se množí a má lehce stravitelnou kostru..:-)))

Detreux - Profil | Pá 31.8.2007 16:18:58

Petrson: no já bych věřil že i víckrát. Je to fakt mrcha :(

Petrson - Profil | Pá 31.8.2007 16:02:20

>> Detreux > prej se třou až 3x ročně...

tomsa - Profil | Pá 31.8.2007 15:20:58

Detreux-přesně tak. Taky je mi do rybníku ty potvory dostali, tak jsem nalovil okouny a po roce byl klid. Ještě jsem přidal pár štiček navíc,protože i moc okounů škodí. 5 let uplynulo a příroda si to reguluje už sama.

Detreux - Profil | Pá 31.8.2007 15:08:39

střevlička je skutečně mor . Mám na zahradě jezírko, je v nem krom KOI kaprů, zlatejch karasů i bolen cca 30cm a štička. Nedávno jsem donesla načeřínkovaný střevličky pro sumce do akvárka. Řek jsem si že dravcum v jezirku trochu přilepším a hodil jsem do nej asi 25 střevliček. Včera jsem šel okolo jezírka a hemžil se tam nejakej potěr, odlovil jsem ho akvarijní sítkou, dal do zavařovačky a zjistil jsem že to jsou střevličky :( A to jsem je tam vysadil asi před 3ma týdnama. Neuvěřitelně expanzivní druh. Budu muset nasadit he jno okounů aby je zlikvidovali a pak je odlovitna hnojáka. S nščím takovym jsem fakt nepočítal, hold chybama se člověk učí.

Petrson - Profil | Pá 31.8.2007 14:49:13

>> Cottus > je fakt, že různá vývojová stádia candátů ně ně platí (hlavně děcka a dorost). Na střevličce si pochutnají rádi, zvlášť generace před dosažením míry vyhledává tuto velikost (potvrdilo mi to hodně záběrů candátů 30 - 40 cm). Pár menších štik jsem na ně taky dostal. Vlastně tím i mohu kvitovat Tvůj první příspěvek; když je v revíru / nerevíru optimální složení obsádky, daří se oba uvedené druh myslím uspokojivě eliminovat. Pár takových vod (silná přirozená reprodukce) znám a můžu dokumentovat třeba výskyt mnoha karasů 40+ až trofejních; asi je tedy nelze vyhubit zcela, není-li možné radikální řešení (vypuštění etc.), ale nepřemnožují se, v revíru je zároveň dost jiných kaprovitých druhů - dá se snad i říct, že jim nekonkurují a při dobrých podmínkách se i nepůvodní karas bez problémů začlení do ekosystému bez rušivých vlivů.
Střevličky se mapují hůř (těžko je lovit na prut :)), ovšem při čeřínkování byl rok od roku patrný jejich úbytek na rybníku, kde svaz pravidelně vysazoval menší candáty. I když ve srovnání s karasy to je mor, mám takový dojem, že už se rozšířili i do pražské Vltavy a B 1.
Chápu, že rybáři tímto způsobem postupovali a uvedené dravce nasadili, co ale hlava nepobere, proč předtím relativně drahé potoky nevytahali aspoň agregátem.

Mám takový dojem, že svaz by zásadním způsobem potřeboval dovzdělat a osvojit si jiné metody slovu ryb, než klasicky do sítí. Agregát je pouze doplňkové řešení, ne zcela všude realizovatelné. Co takhle házecí šňůry či nějak speciálně upravené, tažné tenaty, kde by se ryby nezraňovaly smrtelně ?

Spousta revírů se klasicky slovit nedá, ale zdá se to vedení svazu desítky let nikterak netrápí. Problém ? Ale co, no tak se těch "pár čudel" nechá vychcípat - standardní postup :((( Však jich máme dost, že (hlavně z druhých kapes...)

Cottus - Profil | Ne 26.8.2007 10:13:19

HanesT: Reagoval jsem na konkrétní zkušenost při revitalizaci VN...
Zde pracovníci AOPK Brno (nikoli dr.Zajíček) dozorovali revitalizaci tak, že vlastně ještě zhoršili původní stav v neprospěch ZCHD živočichů....
O vypuštění (jednorázovém) s miliony pulců, ZCHD je snad zbytečné mluvit...

Ukázkové je také řešení problému střevličky východní v průtočné pstruhové VN.... Do nádrže1ha (Pstruhový revír) byla členy výboru MO nasazena ŠTIKA(cca300ks) a candát(cca150 ks)..."aby byla potlačena střevlička"!!!
Výsledek : zničená osádka Po, potlačení výskytu ZCHD obojživelníků....

HanesT - Profil | Ne 26.8.2007 0:27:31

Prosím členy fóra, aby si přečetli články na něž reagují. V článku se jedná o MOKŘADY, jež nejsou rybářským revírem. Nepůvodní druhy ryb jsou zde problémem! Byl bych rád, kdyby se na tomto serveru přestalo dělat z RYBY božstvo. Ryby jsou předmětem chovu a obchodu. Obhospodařování sportovních revírů je jen jedním z aspektů spravování vod. Je třeba chovat se ke každé "louži" specificky. Všude nemůže být K70. Existují biotopy, kde je nutno podporovat rozvoj mokřadních společenstev na úkor obsádky ryb. Ty, co pláčí nad zmařeným životem střevliček východních a karasů stříbřitých mohu ubezpečit, že těmto nepůvodním druhům ryb u nás vyhynutí nehrozí.

Michal - Profil | So 25.8.2007 22:47:13

Cottus: nebude jednodušší, když nám napíšeš, cos ještě nezkoumal ? bude to možná rychlejší :-)

Cottus - Profil | So 25.8.2007 22:03:32

Kdyby člověk neznal AOPK Brno....tak by možná tomu i věřil....
Nejhorší je si nechat udělat z ochrany přírody Bussines...to se pak dějí věci...!!!
PS:Zkoumal jsem uvedené druhy ryb ve vztahu k původní (plné) osádce, a pokud populace původních byla v plné síle, tak problém nebyl.....
Pokud byla osádka poddimenzována ,tak nepůvodní měli navrch....tj.stačí plnit zarybňování a ochranu dravců!!