Pstruh obecný - potíže s určením

Zdravím rybáři, trochu jsem včera znejistěl co, že jsem to vlastně chytil za pstruha, jako čistý potočák mně to úplně nepříjde. Forma "Kollowrat" to taky asi nebude (nebo..?), snad možná nějaká ta italská forma, nebo balkánská.
Ryba vrácena vodě, revír Střední Čechy, bez dalšího upřesnění. Fotka v rychlosti, takže nic moc.
Předem moc děkuji za Váš názor.
Autor diskuse: El Jose - Profil , 18.4.2020 dravci - druhy ryb, rekordy

sindeji3 - Profil | Út 5.5.2020 0:13:00

Mrknato >> Ty se bavíš o finanční udržitelnosti, vnitřní struktuře svazu. My se bavíme o ochraně přírody = jeden ze smyslů existence svazu. Pokud by svaz rezignoval na přírodní pstruhy, tak ať ty řeky radši odevzdá, jeho činnost tam pozbývá smyslu. Když bude chtít bejt jó udržitelný, tak ty průmyslové PO, PD může sypat do rybníků. Zajeď se podívat např. do Kudowy Zdrój, kde za pár złotych jde pořídit sportovní rybolov - na těch jejich bazéncích před restaurací si na kukuřici na splávek můžeš ulovit totožnou rybu, které se u nás dávají do řek a ještě ti jí usmažej (a krom toho tam jsou kapři a jeseteři). Kdyby to bylo ztrátový, tak by to tam neměl každej druhej. Akorát mě to vůbec nepřijde podobný tomu, co provozuju u vody já.

potočák 62 - Profil | Pá 1.5.2020 17:34:06

Mrknato >> Kdo si hraje,nezlobí. Jinak,pokud´ má někdo potěšení chytat domácí zvířata vyrůstající v takovýchto podmínkách jako je na fotkách-odchov průmyslového PO na vysazení a říkat tomu rybaření? Takový člověk je bud´ duševně nemocný nebo mu jde jenom o maso. V prvním případě by jsem doporučil návštěvu odborného lékaře a v druhém návštěvu sádek a zakoupení domácích zvířat,přišlo by to dotyčného levněji.Možná že někoho baví,postavit se dvakrát-třikrát ročně do fronty,párkrát nahodit , odnést si domů tři domácí zvířata a zbytek roku chodit podle prázdné vody ale to by mě nebavilo. Nevím jak ty ale já letos by jsem si každou vycházku ty tři povolené odnesl a to i bez nějakého vysazování. Zatím největší letošní potočák 43 cm a to na mouchu. A to jsem se po desítkách roků k muškařině v loni vrátil. Překrásný souboj,kdy jsem do poslední chvíle nevěděl,jestli ho dostanu do podběráku.Tak se mě klepaly kolena,že jsem si musel na chvíli sednout,alespoń zase budu mít na co vzpomínat. Kam se na to hrabou ty tvoje domácí zvířata bez ploutví,co žerou i vajgly.Pořád ti říkám,přijed´ a poznáš sám. Petrův Zdar

Hadik - Profil | Út 28.4.2020 23:57:01

Před dvěma roky jsem patrně ulovil něco podobného, také jsem nevěděl, a s jistotou stále nevím, co je to za druh..

hanyking - Profil | St 22.4.2020 22:28:54

Ahoj brouzdal jsem ve fotkách a nedá mě se tady nezeptat jestli to není kolowrat. Tohodle pstruha jsem chytl v lužním lese v březnu. V malým potoku který přitýká z Polska a po pár km tam zase odtýká. Nikdy se tam v ČR nic nesadilo. Chytám tam občas na plavačku bílé ryby občas hrouzek. Zakrmil jsem asi kilem návnadových koulí a nahodil na červa. Lovil jsem na bolo a splávek. První ryba se vyhákla a druhá dala nečekanej tah. Po boji s příponem 0,10 a mikroháčkem jsem vytáhl tohoto potočáka. Takže to je moje první ryba letos. Zíral jsem na něj jak se tam dostal. Opatrně jsem ho pustil. Teď mě to nedá protože si nedovedu vysvětlit jak se tam dostal. Břehy jsou pošlapané od vyder, v zimě kormouši a v polsku nemá šanci ani plotice. Potok se po nějakých kilometrech vlívá do Odry. Mohl přimigrovat? Je to kolowrat?

potočák 62 - Profil | Út 21.4.2020 18:51:24

Honza7 >> K těm genetickým změnám při chovu v zajetí dojde časem i při dostatečném počtu generačních ryb . Je to proto,že jsou pro další chov používány ryby,které mají nejlepší vlastnosti a přizpůsobení pro chovatele a právě pro chov v zajetí a ne pro přežití v přírodě. Protože se snažím naučit zájemce,jak vrátit PO do našich vod a k tomu je potřeba právě PO, co má nejméně změněnou genetiku-divoký potočák,tak jsem v loni nachytal legálně na udici nějaký větší divoký PO. Trochu experimentoval s úkryty a na podzim jsem udělal takovou jednoduchou menší minilíheń v garáži na nucený oběh a ty PO vytřel. Na jaře jsem něco plůdku dal na potoky a něco přes 1800 mám na další experimenty. Začal jsem je odkrmovat sušeným planktonem a patentkami a k tomu dostávají i mražené patentky. Krmení je nepravidelné a nárazové jako v přírodě. Na fotkách jsou týden po umístění do venkovní nerezové nádrže a je krásně vidět,jak má každý svůj okrsek,který si hájí a celkově se chovají spíše jako divoká ryba a ne granulák. Petrův Zdar

Knapík - Profil | Út 21.4.2020 7:46:06

"Pstruh " západočeský, bezploutvý, dementní.
Děkujeme moc za tuhle nádheru, to raději nenasazujte nic.
Díky

ledzep - Profil | Ne 19.4.2020 20:26:12

Zajímavé téma a diskuze. Pro ilustraci přidávám foto starého exempláře pstruha z Doupovských hor (VVP Hradiště), kde žije ještě v hojném počtu původní nekřížená "česká" divoká populace PO.
Jak uvádí přispěvatelka níže, PO je nadmíru barevně variabilní a na pár stech metrech potoka se mění zbarvení dle faktorů prostředí v němž žije až neuvěřitelně.
To ale objevuji Ameriku. Řešení, jak navrátit v dostatečném množství původní populaci pstruha do svazových toků neznám.