Prahování Sněžného potoka

Diskuse k rybářskému videu Prahování Sněžného potoka

Autor diskuse: potočák 62 - Profil , 17.8.2017
47 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

Nsindeji3 - Profil | Ne 27.8.2017 16:01:44

Já to řeknu prostě, bez přírodního potočáka je pro mě zbytečné kupovat pstruhové papíry. Mě na tý rybařině nebaví jen to pitomý chytání ale pocit, že ta ryba má šanci se vytřít a není jen vysazená, která by se tam sama od sebe nevyskytla. Granuláč je pro mě bezcenná ryba určená pouze ke konzumaci a klidně i když tam bude 3 roky a bude vybarvenej. Pro mě je to prázdná řeka.

Nkakr - Profil | Po 4.9.2017 13:30:04

Mrknato >>
Před potočákem62 se hluboce skláním a já jen tak před někým hřbet neohýbám. Je jeden s posledních mohykánů, který dělá co se naučil od starších, bohužel už asi nebude mít komu své zkušenosti předat.

Npotočák 62 - Profil | St 30.8.2017 9:45:36

Mrknato >> Před časem jsem dělal u nás průvodce a slyšel jsem názor,že to je jak v pohádce,na to jsem odpověděl-Každý má nárok na vlastní názor a vidí za tím něco jiného.Někdo tam vidí pohádku a já pokusy,experimenty a sledování,které začaly v době,kdy bylo potočáků ještě dost.Někdo vidí pohádku a já vidím chlapy,jak sedí nešt´astní na břehu CHRO,kolem nich zakousnutí generační potočáci,pro které bylo setkání s vydrou poslední v životě a protože ji viděly poprvé,tak nevěděli,jak se chovat.Roky práce v háji jenom proto,že ochránci dospěli k názoru,že tam je pstruhů dost a vysadily tam vydry.Někdo vidí pohádku a já vidím chlapy,kteří strávily ročně desítky dní v roce lítáním po potocích.Někdo vidí pohádku a já vidím chlapy,kteří si šetřily dovolenou,ne na to,aby ji strávily na rybách nebo s rodinou ale aby zachránily populaci potočáků. Někdo tam vidí pohádku a já vidím chlapy,kteří byli schopni 9-10 dní za sebou se ráno za tmy sejít,za tmy skončit a někdy ještě zůstávat do noci na výtěr.Někdo tam vidí pohádku a já vidím chlapy,jak si ráno oblékají mokré brod´áky,protože jim nestačily přes noc uschnout,nebo se jim po těch desítkách a stovkách kilometrů v terénu rozpadají na nohou.Někdo tam vidí pohádku a já vidím chlapy,kteří nebyli pstruhaři ani neměly pstruhovou povolenku a kteří i přes to obětovali kus života,aby tu populaci potočáků zachránily a můj osobní názor je,že jejich práce nebyla zbytečná.Petrův Zdar

NŘízek 5,125 - Profil | Út 29.8.2017 13:54:00 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Mrknato >> to máš jednoduchý-nikdo za tebe nic neudělá.
a jestli chceš mít ve věcech pořádek, a mít ho dobře a rychle, tak si ho uděláš sám.
spoléhání na svaz, že na tvým revíru zachrání populaci potočáka je značně bláhové....
stejně jako čekání na opravu obecní cesty....
se taky nemusíš dočkat vůbec.

NHonza7 - Profil | So 26.8.2017 22:16:52

Mrknato >> Termín nevhodná voda - nevím co si pod tím myslet. Pstruhové vody nejsou až tak z ekologického hlediska zatíženy jako mimopstruhové. Dost jich taky leží pod nádržemi, které slouží jako zásobárna pitné vody. Větší problém je v letních měsících, kdy vody je nedostatek.
Pavle nechci všechny organizace házet do jednoho pytle, ale je jich dost co agregát nemají. Není to z toho důvodu, že by na to neměly, ale nejsou lidi ve vedeních MO, kteří mají zájem hospodařit na vodách ( do toho je třeba i připočíst, že za ty roky ti co to uměli už mezi námi nejsou ). Neviditelná ruka trhu přivedla v některých případech do MO lidi, kterým jde o pouze o prachy a je jim jedno co v revíru plave. Je spousta predátorů i změn v klimatických podmínkách na které se dá neschopnost svádět.
Najdou se rybáři co jsou ochotni i něco dělat, ale peníze pro MO za brigády mají větší cenu a tak to podle toho vypadá.
Sám vidíš podle příspěvku, že to jde a výsledky existují. Jde o návrat k hodnotám, které uznávali a praktikovali naši předci.

NDědek - Profil | Po 4.9.2017 13:57:12

kakr >> Této problematice o které se tady vede spor, vůbec nerozumím, ale myslím si, že potočák 62, by si za svou práci a výdrž, zasloužil hlubokou uctivou poklonu každého rybáře a pořádné poděkování. Tak obětaví lidé jako je on, se jen tak nepotkávají.

Nu x a - Profil | St 30.8.2017 12:42:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Řízek 5,125 >> ryby se prostě nevysazujou..s kolegou jsme jednou na vastní pěst vysazovali na nejmenovanou vodu ryby z vlastních peněz,hlavně Li a Po a můžu říct že i tak malé vysazování bylo prostě znát na úlovcích...kolik je takových lidí jako já že ryby raději vysazuju než chytám??:-)

NŘízek 5,125 - Profil | Út 29.8.2017 21:48:29

Mrknato >> já ti nerozumím, sou prostě reviry, kde to funguje, který sou dobře zarybneny původním potocakem, kde se to daří delat.
A sou reviry, kam se cpou granule ve velkým a kde to prostě nefunguje.
To jako chceš, aby to vsude stalo za hovno? Sice podle planu US, ale za hovno? Prostě když hovno, tak pro vsechny?
Omlouvám se za ten expresivní vyraz.

Npotočák 62 - Profil | Po 28.8.2017 19:41:56

Mrknato >> Naše líheń v petříkovicích jede u potočáka v součastnosti na 10% kapacity, která je 600 000.Druhá část líhně, která je produkční, jede na plno.Důvod je jednoduchý,dříve jsme vytíraly 450-500 000 PO a dodávali i dalším organizacím.Měly jsme i propracovaný systém odchovu remonty a generačky,tak nám stačilo lovit na matky pouze Petříkovák.Bohužel,US začal tvrdit,že o plůdek přírodního PO není zájem,MO,které od nás pravidelně odebíraly začal posílat pro plůdek 80-100km daleko a MO od tud´zase k nám,tak že MO stratily zájem,navíc začaly MO nabízet plůdek granuláků od soukromníků.Není to tak dlouho,jedná se o roky 2008-10.Tak jsme začaly všechen plůdek vysazovat do revírů a chovných toků,o které se staráme.Během 5 roků největšího náporu predátorů to bylo dohromady přes 1 500 000 plůdku a když jsme se dostali z nejhoršího,tak jsme utlumili produkci.To, co položíme a vysadíme je jenom taková pojistka, jinak naše populace na všech třech revírech se obejde i bez nás.A dodávat naší generačku, aby ji někdo przdnil granulákem nebo váčkový plůdek za 18 hal? To myslíš že jsme upadly na hlavu.Až bude vůle po změně nastavení parametrů hospodaření na pstruhových vodách a bude pro to podpora od funkcionářů svazu,tak potom to není zase takový problém.Petrův Zdar

NRožnovák - Profil | Po 28.8.2017 15:50:15 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Mrknato >> Já vim zcela přesně jak to potočák myslel, když psal že pstruhové hospodaření prováděly masy. Nemyslel tím že z každého byl kvalifikovaný líhňař, ale že se každý zapojoval tam kde mohl podle svých možností a s chutí, aktivně se zajímal co se děje, tím nemyslím to kdy se vysadí duhák :-). Teď se dájí peníze za noty a běda jak v řece nejsou ryby a a všechno ostatní je volné, to je ten zásadní rozdíl mezi dřívějším masovým hospodařením a nynějším, kdy se to prakicky předává s otce na syna a přidává se pár spravedlivých, to jsou u mě borci.

Npotočák 62 - Profil | Po 28.8.2017 14:39:48

Mrknato >> To jsi vyčetl kde,že se původní ,geneticky nezmršené druhy samy nerozmnožují? Už jsem tě zval,at´ se přijedeš přesvědčit , staráme se o 3 pstruhové revíry o délce 55 km.Do všech třech ústí přepady od septiků,čističky a td. jako jinde.Všechny tři v posledních letech mají nedostatek vody.Na největším z nich-řece je na 15km -10 neprostupných splavů a 6 malých vodních elektráren a přece na všech třech probíhá velký samovýtěr a populace PO a LI se prakticky obejdou bez podpory.A vydry,černý čápy,volavky a kormorány,pokud´ k nám zaletí,tak než je myslivci střelí máme taky.Tak jakými podmínkami se lišíme od ostatních? Petrův Zdar

Npotočák 62 - Profil | So 26.8.2017 23:20:18

Mrknato >> Je vidět,že rybochovu na pstruhových vodách vůbec nerozumíš.Pokud´jde o duháka a sivena,tak máš pravdu.Ti iniciativní a často to jsou i funkcionáři US si založily produkční rybochovy nebo v nich jsou podílníky a proto všude cpou duháky a siveny a i když ti se vysazují v tržní velikosti,tak zpětně se u duháka odloví necelých 50% vysazené váhy a u sivena 35%.Celkově se takto ročně ztratí duhák a siven za 6 000 000,aby se nažrali predátoři,pytláci a ti iniciativní si mohly na úkor rybářů namastit kapsy.Jen tak na okraj,na potočáka svaz ročně věnuje necelých 8 000 000 a lipana necelý 2 000 000.,tak těch 6 000 000 není zrovna málo.A k tomu ostatnímu,připadá mě,jestli nejsi jedním z těch iniciativních, co si založily produkční rybochovy a proto tak prosazuješ vysazování průmyslové ryby, nebo jestli nepatříš mezi ty funkcionáře svazu,díky jejichž duševní omezenosti či vlastnímu finančnímu prospěchu jsou pstruhové revíry ve stavu,v jakém jsou.Petrův Zdar

Nzodak - Profil | So 26.8.2017 17:48:23

Toník vás zase provokuje) kdovi kde ho vubec chytil! Jo veStanovicich se to zrovna potocakama nehemzi a uz vůbec ne pulmetrovejma!

NWillow - Profil | Pá 25.8.2017 12:58:05 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Mrknato >> A tobě doporučuji se takové akce aspoň 10x do roka zůčastnit.Obětovat čas a pot je to to poslední.Musíš obětovat svoje zdraví,karpální tunýlky na rukách,zánět loketních a rameních kloubů,trochu záda a kolena ,ty taky pěkně trpí.A po 20-30letech si říct,,Stálo to za to"?Odpověď by byla jen na Tobě.Za sebe mohu říci že stálo,ale!!!vědět jakým směrem se bude ubírat boj proti predátorům na pstruhových vodách,jak je svazu jedno,co se děje s potočákem a lipanem na svazových pstruhovkách,seknul bych se svoji aktivitou mnohem dřív.Bylo to házení perel sviním.

Npotočák 62 - Profil | Po 4.9.2017 14:23:24

Ze začátku se vás budou ptát ,, Proč to děláš " ? Později ,,Jak jsi to udělal "? Petrův Zdar

Npotočák 62 - Profil | Pá 1.9.2017 17:00:49

Mrknato >> Jedna věc mě vrtá hlavou a když něco nevím,tak se zeptám.Tvrdíš,že hospodařit by neměli MO ale US a peníze za brigády by měl dostávat US na hospodaření.Protože to uvádíš poměrně dlouhou dobu,tak máš určitě propočítané,jaké finanční prostředky a kolik lidí by na to US potřeboval.Tak by mě zajímalo,kolik zaměstnanců by podle tebe potřeboval VČUS na zvládnutí hospodaření na 90 pstruhových revírech o délce 1273 km a rozloze 785 ha a k tomu na několika tisících kilometrů chovných pstruhových toků.Jakou částku by odváděli členové MO jako úhradu brigád i vzhledem k tomu,že část těchto prostředků by muselo jít na hospodaření na vodách mimopstruhových.A otázka druhá,jak dáš hospodaření US do souladu s platnými směrnicemi a zákony EU,které předepisují,jaké by mělo být druhové zastoupení původních druhů ryb na jednotlivých typech tekoucích vod,tento stát se k tomu zavázal,jsou už v platnosti a za neplnění hrozí poměrně značné finanční sankce.Bude férové,když tě upozorním,že za součást revírů se počítají i chovné toky a duhák,siven a faremní potočák se nepočítají mezi původní druhy ryb.Děkuji za odpověd´.Petrův Zdar

Nzetfly - Profil | St 30.8.2017 15:23:24

Pred časom som videl medzi predmetmi na základnej škole také, že "čítanie s porozumením". Akosi sa mi to vtedy nechcelo zmestiť do hlavy - môže byť aj čítanie bez porozumenia?

Až prelúskanie týchto textov mi dalo odpoveď.....

Npotočák 62 - Profil | St 30.8.2017 14:57:29

Mrknato >> Mě dneska nenas-reš,před chvílí jsem se stal poprvé dědkem a do rodiny přibyla vnučka,tak tě mám v .......Petrův Zdar

Npotočák 62 - Profil | St 30.8.2017 14:36:38

Mrknato >> V součastnosti potočáka víc neděláme z jednoduchého důvodu,nemáme ho kam dát a nepotřebujeme to.Můj oblíbený revír je tak plný,že se ho tam víc nevejde a naopak jednáme s US,aby se část odlovila a přesadila jinam.Na řece je potočák a lipan za každým kamenem a ani třetí revír,o který se staráme na tom není špatně.Tak provádíme různé pokusy a experimenty,jak ukázat ostatním cestu,jak můžou zlepšit situaci u nich.To se týká i tohoto videa i s tím,které na něho navazuje.Jiného experimentu se týká třetí video-obnova populace a v pátek jsme natáčeli další,které se dodělává a tam jsme šli do extrému-vyžraný tok nejen bez pstruhů ale i vranek a raků,málo vody, bez prahů a ležící na styku tří populací vyder.Až to bude dodělaný,tak to dám sem a uvidíš,že pokud´ chápeš,co se ve vodě a na tocích v součastnosti děje,tak ,no uvidíš.Petrův Zdar

Npotočák 62 - Profil | St 30.8.2017 14:23:28

Mrknato >> Neumíš číst,líheń na potočáka jede na 10%.Produkční část líhně plus odchovna a sádky na duháka a sivena jedou na plno,protože neděláme rybu pro svaz ale na trh a i proto jsme si mohli dovolit koupit další rybník za 800 000 Kč. Petrův Zdar

NHonza7 - Profil | St 30.8.2017 13:26:04 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Mrknato >> Já nejsem příznivec červených karet. To, že se s někým neshodu v jednom pohledu není podstatné, poněvadž shoda může nastat v další stovce případů.
Jenom mě velmi udivuje, že jsi v tomhle ve shodě s vytyčenou svazovou politikou, která nás do této situace dovedla.
Jinak mezi námi 240 000 členů nemá pstruhovou povolenku. Já jsem osobně zastánce samovýtěrů s tím že se doplní počet pstruha potočního do revíru původní formou z místní líhně. Minimalizuje to virová onemocnění, zachovává místní populaci a vyjde to finančně levněji. Bez práce to ale opravdu nejde. Cesta kterou se vydala parta kolem Potočáka 62 to dokazuje. Nejde o dílo boží, ale o pochopení vzniklého problému a systematickou práci, která je nekonečná.

Npotočák 62 - Profil | St 30.8.2017 9:22:20

Mrknato >> Zdá se,že nechápeš,že stále narůstá skupina rybářů,kterým nejde jenom o to,donést si domů pstruha nebo chytat granuláky ale kterým jde o zážitky a kteří jsou schopni jet 100-200 km k nám,aby si zachytali divokou rybu a přitom duháky a granuláky mají v okolí.A i proto tvé srovnání mezi úlovky duháků,potočáku a lipanů je postavené na špatných údajích,zatím co většina rybářů nemá problém klepnout duháka nebo sivena,úbytek potočáka a lipana řeší pouštěním . Ty si pořád představuješ,že to u nás je náhoda a že za to můžou vhodné podmínky a pod. ale skutečnost je jinde a je podložena tvrdou prací a proto si ted´můžeme dovolit dát oddech.Petrův Zdar

Npetrikveprik - Profil | Út 29.8.2017 23:05:45

Jak to tu čtu, tak mám normálně pocit že Mrknato má líheň na duháky, siveny a sumečky americké. Ale jede mu jen na 10% :-)))

NWillow - Profil | Út 29.8.2017 21:03:05

FRANK71 >> Tyhle vznešený kecy jsem normálně praktikoval.!!!Františku,až náhodou jednou svojí prací zbohatnu a nějakým omylem v Matrixu jsme se poznali blíže,tak budeš stavět čeřidla a hrázky,aby jste Vy,Pepíci pochopili ,kolik je za tím dřiny,aby jsi mohl jet ,na,,pstruhovou dovolenou v Čechách,protože ani nevíš,že ta pstruhovka je kryta potem a krví budovatelů.A Amerika asi povstala jak.....???Už chápeš,já můžu kritizovat,Ty ani náhodou.:-))))))

NMrknato - Profil | Út 29.8.2017 18:26:51

Řízek 5,125 >> Taková už je doba, plastový kozy, zadky, granulovaný slepice, kuřata, umělý salámy, v benzínu řepka, tak proč ne průmyslová ryba ve vodě? Je to trend, každej to chce!

Npotočák 62 - Profil | Út 29.8.2017 13:47:36

Mrknato >> Nejprve,než začneš vymýšlet různé konspirační teorie a hypotézy,prosazovat ty své granuláky,tak se zamysli a zkus si zjistit,jestli doopravdy ty granuláci jsou východisko a kde je pravá příčina toho,že jsou pstruhové revíry v takovém stavu,v jakém jsou.V této republice je řada MO,která má dosud uspokojivý stav potočáků,namátkou můžu jmenovat heringa v děčíně,chlapy v jilemnici a td. Pokud´ by jsi byl s nimi ve spojení či je navštívil,jako to dělám já,tak by jsi věděl,že všechny tyto MO mají mnoho společného.U všech probíhá samovýtěr,všechny mají své líhně a tak jim nikdo nemohl podstrčit plůdek pochybného původu,všechny berou generačku z toků ze svého okolí a míst,kde je pravděpodobnost kontaminací granulákem velice nízká,všechny se snaží vysadit plůdek PO co nejdříve a neprovádějí odkrm do větších velikostí a td. Petrův Zdar

Nsindeji3 - Profil | Po 28.8.2017 19:15:42

Honza7 >> Přesně tak mi to připadá, že se obhajuje jeden jediný parametr (znečištění) a vše ostatní jako by neexistovalo... copak třeba ti predátoři mají nulový vliv? oproti minulým letům jich raketově přibylo, když vybílej nevyprahovanej potůček bez úkrytů tak je jasný že výtěžnost bude menší.

NHonza7 - Profil | Po 28.8.2017 19:06:54

Mrknato >> Pavle, přesně o tom jsem psal - hledáš jeden parametr, který za vše může, všem ostatním dáváš nulový význam i když na každém revíru má různý nezanedbatelný vliv. Sám nejsi schopen odpovědět proč došlo k rapidnímu úbytku lososovitých ryb i v takových místech, která doposud nebyla zasažena ( a nebo minimálně ) negativní činnosti člověka.
Neviditelné škodliviny - s tím s tebou souhlasím, ale neměřitelná škodlivina - tak ten termín je mi cizí. Nulová koncentrace je neměřitelná, signál nezaregistroval uvedenou látku, tak tam není - je to škodlivina??? Pokud tam toxická látka není a nebo její koncentrace je tak extrémně nízká, že nemá žádný patologický dopad na daného živočicha, tak je zbytečné se o uvedenou látkou zabývat.
Ve své podstatě je toxické vše, záleží pouze na tom kolik toho pozřeš. I čistou vodou se můžeš otrávit.

NWillow - Profil | Po 28.8.2017 16:02:55 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

potočák 62 >> Tak to jsme měli stejné rybářské mládí.Od 8 mi do 10ti let,coby rybářský adjunkt jsme běžně chodili čistit chovné potoky,stavět kamenné hrázky a později jsme chodili na řeku do ChRO také stavět hráze a i v tomto věku jsem měl odpracováno 30-40 hodin.!!!!
Tenkrát,jelikož jsme nebyli pionýři,se nás nikdo neptal jestli mám čas a jestli se mi to hodí.Chceš být připuštěn ke zkouškám,tak makej a uč se.Nikdo nás nebuzeroval,ale makat a znát druhy ryb,jejich hájení atd. jsme museli umět perfektně.Dneska stačí zaplatit a je z tebe rybář,podle toho to taky u vody vypadá.

Npotočák 62 - Profil | Po 28.8.2017 15:29:14

Mrknato >> Nenapsal jsem hovadinu.Ono totiž pstruhové hospodaření na tekoucích vodách není jenom odborná práce ale i údržba,prahování chovných potoků a sportovních revírů a to prováděl kdo? Od 15 roků jsem si plnil brigády při prahování a údržbě potoků při pracovní povinnosti 25 hodin,hodiny se neplatily ale musely odpracovat a i to bylo málo.Petrův Zdar

Nsindeji3 - Profil | Po 28.8.2017 14:39:04

Mrknato >> Tak z pohledu hospodáře mám asi zvrácený pohled na rybařinu, kdy to hlavní pro mě není lov samotný ani úlovek, ale ta příroda a lov je způsob jak jí poznávat a sledovat, být v ní. Bohužel pokud se z pstruhovky sebere ta nejpodstatnější část (přírodní PO) tak to mě jaksi postrádá smysl tam chodit chytat. Úlovek je jen třešinka na dortu a jistě má jinou hodnotu mrzák vykrmenej granulema versus ryba která do té přírody patří (na pánvi mi to teda je jedno). To mě nikdo nevymluví, ani člověk, kterej to vidí z pohledu jakéhosi hospodaření, chce cosi ve svazu reorganizovat, do čehož nevidím a nerozumím tomu. Já jen vidím, že tady ti lidi na videu dělaj záslužnou práci.

NRožnovák - Profil | Ne 27.8.2017 22:42:17

Mrknato >> Já znám vody kde ten původní PO je a probíhá přirozený výtěr i Lipani se tam v proudech vlní. Je mi jasné že to tak všude není, hodně záleží na tom kdo na revíru hospodaří. Pokud si dlouhodobě znechucen situací u vás nemužeš ji takhle tragicky celoplošně hodnotit a házet flintu do žita.

Npotočák 62 - Profil | Ne 27.8.2017 21:43:44

Honza7 >> Pokud´ se jedná o původní čistou genetickou formu pstruha potočního.Jednoduchá situace je v povodí Labe.Všechny průmyslové formy pocházejí z povodí jiných řek,proto jsme si nechali udělat základní testy a potočáka máme čistého z povodí Labe,to znamená bez příměsi průmyslových forem.Dále je to složitější,každé povodí větší řeky mělo svoji formu potočáka,která se i geneticky přizpůsobila místním podmínkám.Je pravda,že se potočák převážel sem,tam z různých lokalit ale na druhou stranu u nás bylo velké množství pstruhových líhní,v povodí některých toků i několik,které brali generační materiál ze svého povodí a plůdek dodávali do nejbližšího okolí.Navíc na našich větších tocích a to i pstruhových je obrovské množství neprostupných splavů,které bránily kontaminaci populací.Proto jsem přesvědčen,že jsou u nás lokality,kde je nejen čistý potočák například z Labské populace ale i populace geneticky přizpůsobené podmínkám povodí menších toků.Otázka je,jestli se to povede prokázat dřív,než predátoři a US takové populace navždy nenahraditelně zničí a jestli se na takový podrobný výzkum najdou peníze,protože u každé takové populace hovoříme o desítkách až stovkách tisíc korun.Z návštěvy některých takových lokalit,já tomu říkám genetické rezervace chystáme v průběhu září video.Na výsledky budu sám zvědavý,protože jsme populaci na některých z nich kontrolovali naposledy před 4 roky.Petrův Zdar

Npotočák 62 - Profil | Ne 27.8.2017 21:07:35

Willow >> Ozvu se ale v pátek dopoledne jsme natáčeli video z experimentálního úseku,v pátek odpoledne do dneška přijel pěn_a na každoroční návštěvu,probrat situaci kolem KO a jaké kroky udělat dál,v sobotu jsem vedl jednání o spolupráci mezi MO ohledně chovu lipana na přírodní potravě,pokud´se to podaří,tak výsledkem by mohlo být ročně pár desítek tisíc půlročních lipánků pro revíry z prosperující populace, která se udržuje samovýtěrem. Odpoledne jsem dělal průvodce po revírech.Dneska jednání o propagační akci na podporu ubývajících druhů ryb plus návštěva dalších lokalit,kde by se mohl ještě u nás vyskytovat KO. Musím si to všechno srovnat v hlavě a trochu oddychnout.Petrův Zdar

NRožnovák - Profil | Ne 27.8.2017 19:44:49

Mrknato >> Ano vlastní nejsou to máš pravdu, Já ale chovný protok beru tak trochu jako vlastní když tam roky členové spolku sadí plůdek, poté slovují dvouročka a mezi tím staví jízky a svou přítomností trošku ztlumí predační tlak.
Tak se omlouvám za tuto trestuhodnou nepřesnost :-).

NRožnovák - Profil | Ne 27.8.2017 19:32:34

Willow >> mě to nerozčílilo :-), já jsem si jen chtěl vyjasnit situaci.Taky jsem se setkal tas takovou P vodou jak popisuješ. Ale jak jsem psal nic černobílé. Někdo na to dlabe, někdo se může strhat, zarybňuje z vlastních zdrojů, ale plán stejně nesplní, což je mimochodem většina :-). Revír neznám tak nemůžu hodnotit stav, ale oblíbeným způsobem dohánění ZP je granulovaný PO, ve vodě jich moc nezůstane. Ale co s tou P vodou co zůstane po zrušeném spolku, nemyslím že sousední mo budou skákat radostí že by jim měla přibýt další a ještě zanedbaná P voda na starost, nejspíš na ni budou dlabat jako ta předchozí.
RMV by měly mít omezenou výměru, potom by nebyl problém, na druhou stranu chápu že 0.5ha rybníček v obci chou jako RMV třeba pro svou omladinu. Nechápu, ale jaký má místní význam revír, který ma třeba 40 ha :-). to už je opravdu extrem, Takže by to chtělo nějakou horní ranici.
Když zrušíš spolek lidi ze zrušeného spolku se přelijou do sousedních a za pár let můžou klidně fungovat ve výborech. Řešním není rušení, ale motivace jak pozitivní, která funguje za plnění ZP svaz vyplácí finanční prosředky, tak negativní když soustavně, bez řádného důvodu neplní, tak uložit sankci, která je probudí z letargie. To je ovšem podmíněno šetřením na místě, když jak píšeš na papíře vše sedí a k tomu sí dát někdo podnět. Myslím že by nebylo špatné kdyby každý ÚS zaměstnal pár profi hmyzáků, kteří by od jara do podzimu objížděli P vody a systémem CHaP by zkoumali jestli aspoň rámcově sedí ZP ve vodě a na papíře :-)).

Nsindeji3 - Profil | Ne 27.8.2017 19:06:07

Willow >> Nevidím jediný důvod, proč by se tyhle ryby měli vysazovat. Vysazování nepůvodních ryb, to v dnešní době neměla být priorita.

NHonza7 - Profil | Ne 27.8.2017 16:27:26

sindeji3 >> Myslím, že jsi to napsal velmi výstižně. Z pohledu myslivce je to jak střílet slony v ZOO.

NWillow - Profil | Ne 27.8.2017 15:34:31

Mrknato >> Ty,Pavle,kdyby jsi místo MRKu šel na poctivou rybačku,,muškařinu,, tak by jsi měl 3ks Pd jako já.4,5 hodiny rasoviny,ale jsem max. spokojen a unaven.Ryby ,Pd od minuloročního vysazení,krásné bojovné a opatrné ryby.Byla to šichta je chytnout,aspoň něco.Proto nezavrhávám toho Pd i když ten který přežije zimu je chytrej jako tloušť.A to vše,přes poledne,vždyť ryby přes poledne neberou.
Krásně dorostlé ocasní ploutve,žádné kropenaté slepice,co vezmou vše,co spadne do vody.Nádherná jemná chytačka s chytrým.;-)

NHonza7 - Profil | Ne 27.8.2017 14:44:04

Mrknato >> Pavle pusť si uvedené video ještě jednou a tu práci co je zapotřebí udělat snad konečně uvidíš.
V případě testosteronu byl bych velice opatrný s interpretací některých studií. Z pohledu humánní medicíny se ho nejvíce tvoří ve varlatech a taky to nikdo interpretuje, že po splnění příspěvku v rámci genetické rozmanitosti by jsi měl o varlata přijít.

NRožnovák - Profil | Ne 27.8.2017 12:16:27

Willow >> Takže MO která hospodří na vlastních potocích a neplní ZP PO, protože se ji nedaří vlivem dlouhorvajícího sucha a tlaku predátorů odlovit předepsaný počet PO2 a dát je do hlavního toku i když každoročně vysazují do potoků předepsaný počet plůdku, protože třeba nechcou doplnit granulovaným PO, by si vyloučil? Další věc, některé ryby, není lehké sehnat např. taková Parma1 a tím plnit ZP. Trochu divoká logika. Ty píšeš o ZP jako o celku. Půlku cheš plnit LI a PO, a druhou SI a PD, ale ZP je předepsaný pro každý druh zlášť, lipana nedohoníš duhákem, buď ho tam dáš nebo ne, tak tedy nevím , jak si to myslel. Navíc kdo ví jak by to s tím vylučovaním dopadlo, svaz by přicházel zbytečně o další vody , když se stačí domluvit, nebo cíleně zatlačit, prostředky na to má. Jinak tvé pohnutky chápu, vycházely z odůvodněných příčin, ale ono není vše tak čenobílé.

NWillow - Profil | Ne 27.8.2017 8:57:26

Mrknato >> Mně nejde jen o kapř,mně jde o to že spolky co mají svěřený pstruhový revír od Ús by se měly chovat jako správný hospodář,tedy jako třeba Ps Žacléř a zarybňovat podle Zp na daný pstruhový revír,tedy Po a li,popřípadě celoročně hájenou vranku,střevli,mřenku a udržovat jakýsi vyvážený stav na podhorských pstruhových revírec.Tedy umožňovat lov ryb a zároveň udržovat revíry pro příští generace podporou původní obsádky pstruhových revírů.Ono by to šlo.
S tím rušením určitých spolků souhlasím,spolky bez společných Ús revírů a spolky neplnící Zp nemají ve svazu co dělat.Můžou být samostatně hospodařící a nikdo jim v tom bránit nebude,samozřejmě i s následky zvýšené ceny P a Mp /Ús,Cs povolenky.

Nsindeji3 - Profil | So 26.8.2017 22:32:09

Mrknato >> A o čem tyto počty vypovídají? Jasně zhoršili se podmínky rybám, to musí být v těch počtech vidět. Ale taky v těchto počtech je podle mého úbytek iniciativních lidí, kteří se o ty vody starali. Z toho co mi děda vyprávěl tak v MO měli člověka typu potočák62, budovali prahy, nasazovali plůdek a přírodní ryby se jim dařilo dělat, měli kolem 80 členů. Když tenhle chlap umřel, členové zestárli, ubylo jich a nikdo se o ty vody nestará. Nikdo ty prahy neobnovuje. To musí přeci být sakra znát. Já se bavím o konkrétní malé MO o členech momentálně do 40 lidí, z toho tak 5 lidí jsou cizí, pár mladých, nevím třeba 7 a krom třeba dvou o to moc nejeví zájem. No a zbývá 20 důchodů 75+let, z nich půlka už si platí třeba jen známku a co zbyde? Pár lidí vzpomínajících na dobré časy. To je jasný, že je pro ně nejlepší vysadit duháky a hotovo. Ale vidím, že jinde to jde a funguje tak proč ne jinde a proč to hned schazovat pod stůl.

NMrknato - Profil | So 26.8.2017 20:15:19

sindeji3 >> Tak konkrétně ve Vč. jich moc není.... resp. jsou to výjimky. Jinak dříve to fungovalo, bylo dost vody, která se v létě nepřehřívala, nebyly přívalové deště, povodně, nebyla vydra, norek, volavka, o kormoránech ani nemluvím. To se to choval PO.... a ani to nebylo nutné. protože se opravdu přirozeně a dostatečně doplňoval sám......

Jinak ani přepady ze septiků a žump nevadily. Kolik selek užívalo antikoncepci, kolikrát dříve sedlákovi předepsal doktor antibiotika. Kdepak v kadibudce používali SAVO, nebo deodoranty, kdepak se v kuchyních selek použílali neodbouratelné mycí prostředky a když, tak selka vzala dřez a vylila ho na dvorek......

Npetrikveprik - Profil | So 26.8.2017 19:21:31

Honza7 >> jj krásná práce. Nejhorší na tom je, že když člověk tu nádheru vidí, tak by se do toho i pustil na vlastní pěst a náklady. Jednat o tom ještě s lesy čr nebo těma úřednickýma zmr.... z povodí, na to bych neměl nervy.

Nrybomil - Profil | So 26.8.2017 15:13:44

Rožnovák >> a není to ve finále úplně jedno, když stejně toho potočáka kilnul ?

Mi to připomíná fór s těma myslivcema, jak dovezli kolegu k doktorovi potřelenýho ... a vyvrženýho.

jinak zátiší se pstruhem má tonouš par excelans.

Npotočák 62 - Profil | Pá 25.8.2017 13:54:16

Willow >> Až to bude schválený,tak se objeví pokračování a to Kontrola rybí populace pod prahy a Obnova populace pstruha obecného.Dnes jsme natáčely na jiném potoce v experimentálním úseku a v nejbližší době chystáme video z genetických rezervací.A ta spolupráce byla špatně uvedena,nejedná se o povodí ale lesy,ti jsou k podobným aktivitám přístupnější a už máme povolení od nich na další toky.Petrův Zdar