Gastronomicky koutek pro lopaty a nemehla

Koutek pro ty co vari s laskou ale moc tomu nerozumi .
Profesionalum vstup povolen jen na vlastni nebezpeci .

Prosím jen vlastní fotky, cizí fotky jen odkazem.
Autor diskuse: Bosanac - Profil , 13.2.2010 muškaření - ostatní
Dále moderují: Maxwell Profil + Benda 24,72 Profil + ZN Profil

Pike - Profil | St 17.4.2024 18:59:03

Zakoupen na test nový rub od Pipmastera. Jeho klasický BBQ jsem zařadil mezi své základní spolu se SPoGem. Tady uvidíme.

kurtus - Profil | Po 15.4.2024 8:15:02

Pike >> ahoj, zkus to ze sumce.

Pike - Profil | Ne 14.4.2024 19:33:53

petr b. >> přes 24 hodin, cibule, vinný ocet, sodovka, koření. Minule jiný recept.
Podle mne to je prostě masem, možná způsobem a stylem přípravy na grilu.

petr b. - Profil | Ne 14.4.2024 18:58:10

Pike >> ahoj, možná blbá otázka, jak jsi měl ten šašlik naložený? a jak dlouho? Často tu koukám, nepřispívám, vím, že jsi na sebe náročný, ale přes to mi to nedá :-) Díky.

Pike - Profil | Ne 14.4.2024 13:16:44 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Včera a dnes letošní grilování číslo 10 a 11.
Zatímco včera burger výtečný, bez zbytečných serepetiček s poctivou chutí masa, dnes od včera naložený šašlik nijak nenadchnul. Již podruhé a v jiném receptu. Tímto na něj seru.
Známky si dovolím udělit tyto:
Burger - 9/10
Šašlik 5/10
Přiští týden bůček vcelku nebo marinovaná vepřová pečeně. Možná žebra.

medvěd - Profil | So 6.4.2024 12:07:23 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Včerejší Pokr Belly a splátek coleslaw,samozřejmě made in já

medvěd - Profil | Pá 5.4.2024 14:15:11 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Troška toho bůčku

Filla - Profil | Po 1.4.2024 22:26:26 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Taky jsme včera škrtli. Ukončení zimní sezony. Lokální svíčka s pepřovkou a nakouřená zelenina s holandskou omáčkou. Oheň šel v té zelenině cítit a s hladkou krémovou hollandaise to byl porňák. Ještě se mi sbíhají sliny, když vzpomenu..

Maxwell - Profil | Po 1.4.2024 20:25:55

Taky jsem musel neco grilnout..veprovy tomahawk s bramborem..

Marcel - Profil | Po 1.4.2024 13:07:23 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Rostenka… plánována puvodne k řece, to neklaplo, tak jsme to sezrali doma 😊

Menca - Profil | Ne 31.3.2024 17:07:33 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

A přitom taková blbost…

Pike - Profil | So 30.3.2024 17:54:29 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dnes jakoby negrilováno, jen “vařeno” v pomalém hrnci trhané vepřové. Nebylo to špatné.

mdx - Profil | Čt 28.3.2024 22:11:54

Baron 007 MC >> Bavilo mě to jak jsme to měli v Aussie. Tj. za syrova hranolky o hraně tak 1,5 cm

Baron 007 MC - Profil | Čt 28.3.2024 21:49:59

mdx >> take zalezi jak silne to nakrajis ;-)

mdx - Profil | Čt 28.3.2024 20:44:36

Baron 007 MC >> To je dlouhá doba proti Austrálii 😃

Baron 007 MC - Profil | Čt 28.3.2024 20:32:29

mdx >> do dvou tydnu bastis.
Neni potreba teplo. Musi se hejbat vzduch.

mdx - Profil | Čt 28.3.2024 19:40:06

Martin >> Rádo se stalo. Jono říkal že to chce maso který je aspoň trochu prorostlý tukem. Dělal to teda i z dalších druhů kromě hovězího. I z ryby

Martin - Profil | Čt 28.3.2024 19:33:49

mdx >> skvělé, díky moc.

mdx - Profil | Čt 28.3.2024 15:38:43

Eli >> Díky. Mě jenom přišlo, že pokud člověk jen takhle griluje, tak je to zbytečně drahá sranda

Eli - Profil | Čt 28.3.2024 14:56:21 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

mdx >> jj, samozřejmě se to dá. Rozpálím uhlí, maso dám na přímý žár (z obou stran dle typu a výšky masa, poté dám kámen na nepřímé grilování a na něj rošt, zavřu gril a dole přivřu přívod vzduchu a nechám dojít..., příp. se dá použít jen litina.

mdx - Profil | Čt 28.3.2024 14:47:28

Baron 007 MC >> Zkoušel jsi to u nás? Jak dlouho to tak zabralo než to uschne?

Baron 007 MC - Profil | Čt 28.3.2024 13:59:31

mdx >> uplne v pohode. Akorat vzduch nesmi stat.

mdx - Profil | Čt 28.3.2024 12:18:35 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Martin >> Jasně, není problém.

Biltong

5kg masa krájet po vlákně na stejky a pak na hranolky. Hnědý ocet na cca 10 minut. Koření na cca 2,5 kg masa:

3 polévkové lžíce koriandrových semínek
3 PL hrubé soli
1,5 PL chilli prášku
1,5 PL chilli vloček
1/2 PL hrubého pepře
1/2 PL hnědého cukru

Nechat přes noc marinovat v lednici a pak pověsit a nechat usušit. Věšeli jsme to na tyč pomocí roztáhlých kancelářských sponek.

Jen nevím jak to sušit tady. V Austrálii bylo přes den 35-43 stupňů a suchý vzduch. Venku v plechové boudě to bylo hotové za 1,5-2 dne. Pak jsme to nechávali v mrazáku. Ale z těch 5-ti kilo nám to vydrželo asi 2 týdny 😃

Martin - Profil | Čt 28.3.2024 10:11:17

mdx >> hmm, biltong. Podělíš se o recept? Díky.

mdx - Profil | Čt 28.3.2024 8:39:31

Eli >> To jsme si s kolegou říkali taky, že k těm levným nebude tolik příslušenství.

Používáš to i na “běžný” grilování jako stejky na rychlo atd.?

Eli - Profil | Čt 28.3.2024 7:47:36

mdx >> ahoj, mám Kamado. Také jsem uvažoval nad levnější variantou, ale bál jsem se, že mi tam pak nebude sedět příslušenství a ve finále ten Kamado výšek v setu na slušné peníze

mdx - Profil | St 27.3.2024 18:34:12

Pike >> Cena těch známých značek je vysoká.

Grily na palety ani neznám. Ale naučil jsem se v Austrálii recept na tuhle Jihoafrickou dobrotu. Měl jsem na tom normálně závislost :-)))

Pike - Profil | St 27.3.2024 18:29:53

mdx >> pěkné, na to brai byl kdysi i nějaký seriál v TV. Jako některé národy jsou na tohle výborní, jiný level.
Podle mne keramika a pizza je až to úplně poslední, tam je plno jiných výhod. Co jsem zaregistroval, pár kolegů tu keramiku má, ale myslím, že právě Kamado či Green egga, tak třeba se někdo ozve. Ten Hornbach za 10 je proti tomu dobrá cena. Zajímavé jsou i peletové grily, jako člověk by se vyřádil.

mdx - Profil | St 27.3.2024 18:22:53 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pike >> Vím, vím. Proto se ptám jestli náhodou kolega nemá tu levnější verzi. Chce to můj kamarád z práce. Prý to nutně potřebuje :-))) Nevím jestli to má nějaký větší smysl pokud člověk nedělá pizzu, trhaný maso atd.

Aussie většinou grilují na plynu. Nejvíc jsem si užil grilování u Jono Shalese. Vyrůstal v JAR a tak uznává jen uhlí. Říkají tomu brai. Hovězí v Austrálii skvělý

Pike - Profil | St 27.3.2024 17:10:11

mdx >> když už jsi je zmínil, tak super jsou prý Kamado a Green egg. Levnější jsou v Makru a Hornbachu. Taky jsem o nich uvažoval, zatím jedu velký kotel Weber, třeba se k nim dopracuju, na ty delší bbq díky těm deflektorům vypadají zajímavě.
Máš zkušenosti s keramikou od protinožců?

mdx - Profil | St 27.3.2024 17:04:56

Eli >> Můžu se prosím zeptat jaký keramický gril máš?

Pike - Profil | Út 26.3.2024 18:25:58

medvěd >> souhlas, v neděli taky proběhlo.

medvěd - Profil | Út 26.3.2024 18:03:29

Taková blbost

Eli - Profil | So 23.3.2024 20:12:42

Dnes italský večer s příchutí jižní Moravy 😂

Pike - Profil | So 23.3.2024 12:35:03 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Letošní grilování číslo 7 - vepřová pečeně v coca-cola marinádě s višňovou marmeládou. Cca 1,5 hodiny na 150 C na nepřímém žáru. Má to lehce zakouřenou chuť, povedl se i lehký smoke ring. Maso jemné, omáčka lehce násládlá, ale ne moc. K tomu brambory z trouby. Dávám 8,5 / 10 bodů.

Eli - Profil | Pá 22.3.2024 18:54:38 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Domácí kuřátko

Filla - Profil | Čt 21.3.2024 18:06:06

Menca >> dobrou chuť

Menca - Profil | Čt 21.3.2024 17:51:55

Filla >> už se těším na čerstvou bagetu s máslem a par platku masa

Červené karty: LSD, rover, doktor multiplikator, Jovánek, musiláč, xycht, tuzemak, mlíčnák, welbin, Milan3, PavelJ, chyť a sněz, Gloton, AC/DC