Hájení okouna říčního

Kdo je pro hájení nádherné a bojovné ryby, která už u nás pomalu začíná mizet z revírů - OKOUN.
Autor diskuse: tomass1982 - Profil , 12.2.2016 dravci - druhy ryb, rekordy

Batuta - Profil | Po 30.1.2017 20:19:22

Už je to tady...

airfish - Profil | Ne 14.2.2016 9:54:50

Zlaté časy, když rybáři tvrdili, že okoun má moc kostí a ke konzumaci je tedy nevhodný. A také je v té době převážná část pouštěla:)

airfish - Profil | Ne 14.2.2016 14:09:03

Vítek >> Nejsem si zrovna jistý že tohle je hlavní příčina. Okouni mizí i tam, kde energetici nejsou. Krom toho u nás na přehradě už pár let s vodou při tření nehýbou a přesto se situace nijak výrazně k lepšímu nemění. Na prvních fotkách je samovýtěr plotice. Okouny nafocené nemám, ale věř, že tam jsou obdobná hejna. Poslední dvě fotky jsou pro představu co se tam děje, když jdou okouni a candáti a to tam je ještě poloprázdno.

MrKos - Profil | Ne 29.1.2017 13:46:34

Mrknato >> vysazuje se trojnásobek zarybňovacího plánu kapra a peníze přesto zbývají. Okouna, karáska, hrouzka a nebo slunku nevysazuje nikdo. Při současné ceně povolenky a nulových nárocích na znalosti členstva se do řad rybářů rekrutuje převážně svoloč, která na tom chce vydělat. A většinou se jí ta povolenka i vyplatí. Nemusí poznat jesena od tlouště, nemusí skoro nic.
Uživatel papírově vysazuje a není nástroj na efektivní kontrolu. Například jedna Brněnská MO (dnes PS) na svých stránkách tvrdí, že do 3km dlouhého úseku Svratky dala 1.134 ks štik o hmotnosti 0,3kg/kus. To je na každé tři metry řeky jedna štika. A představ si Pavle, že tam takovou štiku nikdy nikdo neviděl ani nechytil. Tím chci naznačit to, že tím MUSEL se nic nevyřeší. Papír snese všechno.

sliver - Profil | So 13.2.2016 13:51:20

u nás je okoun hájený 1.1. až 16.06. už několik let a situace se vůbec nezměnila. Oblíbené svádění na masaře je zcela mimo. Množství kapra bude mít na svědomí víc věcí, než jsou si ochotni ti, co ho furt protěžují v nesmyslných kvantech, přiznat.

Mrknato - Profil | So 13.2.2016 13:34:10

MrKos >> Žiješ v omylu, vůbec ti to nevadí a ještě ho šíříš dál..... Okouni mizí úplně stejně jako jiné druhy ryb, které žádní svazomasaji nemasakrují. Např. hrouzci, ježdíci, karasi, proudníci, podoustve, plotice, oukleje, parmy, dokonce i tloušti. O lipanech a pstruzích ani nehovořím. Lipan má míru 40cm a jemu to a bude prdlačku platný. Stejně jako když vude mít okoun míru 40cm a bude hájenej 11měsíců.

Jestliže vyženeme rybáře od revírů, což by se ti asi líbilo, tak přijdeme o spoustu vod, které nebude moci svaz zarybňovat.
Podle mě by se měl svaz vyprdnout na povolenky grátis, na závodění, cizince a další své zbytné aktivity a věnovat se rybám.

Edit: Rada chce dokonce založit eseróčko na to svazokšeftování, ale vejplaty si budou určitě vyplácet z redistribuce....... To je problém, nikolivek míry a hájení ryb.

nofish - Profil | Pá 12.2.2016 21:28:53

tomass1982 - >> Hájeného ho máme dávno. I tak vody okounem neoplývají.
Hájení je jen "krytí pro neschopnost rybu do vody dodat"....

u x a - Profil | Po 30.1.2017 20:43:27

,

Flip - Profil | Ne 29.1.2017 16:49:37

Tím hájením a mírou okouna se zachrání tisíce maličkých okounků,kteří zbytečně pozdechali v řízkovnicích.A to není zanedbatelné množství Jenom škoda.že s tím přišli už docela pozdě.:-(

S&F - pescador - Profil | So 13.2.2016 8:11:35

akita >> Z jakého důvodu a proč je K70 nebo proč má kapr omezenou míru ? Když je to jedna z nejlépe, nenákladně, efektivně a snadně pěstovatelná ryba a je ho všude dost ? Prostě nejlépe nahraditelná ryba. Myslím,že hájení, regulace míry nebo počet odnesených ryb si zaslouží více jiné ryby a to i takové, které pro některé ,,kolegy" jsou brány jako plevel a nikoliv kapr.
Každopádně jsem pro hájení okouna a stanovení jeho min.zákonné míry.

alfonz42 - Profil | Po 30.1.2017 19:52:47

kareldj >> taky jsem je dnes zhltnul, jsu hltavec ;-)

potočák 62 - Profil | Ne 29.1.2017 21:23:07

aleš vavřina >> Jak jsem napsal,těch příčin je celá řada a rybáři jsou až někde vzadu.I když i ti můžou, když chtějí pomoc.Pár smrkových větví,hozených na jaře do řeky,pochopitelně přivázaných dovede hodně.To nemluvím o umělých trdlištích a přitom to je poměrně jednoduché,kdo viděl sušák na seno,nebo sněholam,tak prakticky vidí základ umělého trdliště,na to přivázat pár smrkových větví.Na jaře do vody,vytře se na to prakticky většina ryb včetně štiky.V létě vytáhnout,usušit,větve spálit a příští rok na novo.Ovšem,lepší je nadávat na Mrku.Petrův Zdar

MrKos - Profil | Ne 29.1.2017 14:18:24

Mrknato >> možná by bylo řešením, že by MO vždy předem vyhlásila termín vysazení a na tento termín tam pozvala členi s tužkami, notesy i foťáky, novináře a kolemjdoucí paní Kadrnožkovou s obézním jezevčíkem. Členi i paní Kadrnožková by hnedle viděli skutečné vysazené ryby a snad jedinou vadou na kráse by byla nemožnost štiku přepočítat. Nicméně pořád lepší štika špatně spočítaná než štika jen na papíře.
Samosebou by následovalo hájení těchto zajímavějších ryb dle možností každé MO, tedy třeba 3x do roka 3-4 dny. Po vysazení kapra netřeba hájit.

Jinak souhlas - pouhé hájení ryby je řešením jen částečným a pokud se někdo neprobudí a nezačne chybějící ryby hájit, zároveň vysazovat a chránit například limitem na rok, tak se dočkáme stavu, že budeme mít pouze kapra. U některých druhů ryb v tom stavu již jsme..

hraji - Profil | Ne 29.1.2017 9:46:25

IchHabe >> uvažuješ nesprávně. Kdyby byla stanovena jen míra ryby, bylo by možné lovit okouny v době, kdy se rozmnožují a protože díky známé hltavosti okounů dochází často k poškození ryby, ulovily by se i malé ryby a zbytečně by uhynuly. Pokud je okoun hájen, nelze jej vůbec cíleně lovit. V jakékoliv velikosti. Proto se domnívám, že hájení je mnohem lepší ochrana, protože platí v délce téměř půl roku, než míra, která nechrání vůbec nic. Jen dovoluje si odnést okouna většího než daná délka.

Orion24 - Profil | St 17.2.2016 10:21:54

speed641 >> suhlas brigady sa zvrhli na upratovanie odpakov a po kom? vecsinou ponas...vsade plno smeti
mali by sme viac robit zubacich hniezd , ludia by mali roznasat plodik...aby kus pricuchli aj k praci z rybou...mozno by si ju viac vazili.....
a hlavne je potrebne KONAT a ne rozpravat o tom

speed641 - Profil | St 17.2.2016 1:11:25

No,řeknu ti to asi takhle.Správně-svůj rybník mám-malinko větší,než si uvedl-až bude pěkně,přivezu si tam zrepasovanou maringotku-to bude -teprve pak-to pravé -ořechové...Veškerou násadu dravců i jiných exkl.druhů,jsem si opatřil - právě-sběrem po rybnících...Mimo kapra a lína-to dá rozum...
Dobrovolnému nasazování a někde i chovu -uřčitých druhů se věnuji fakt dlouho.Dělal to samé i můj otec,s jeho ryb.kamarády a já v tom pokračuji a rozhodně nehodlám na tom nic měnit.Tato činnost mě baví ,naplnuje a není mi lhostejná současná situace-hlavně,na vodách,na kterých mi záleží.Je nedůležíté,z jakého důvodu.
Nevidím jediný důvod,proč bych se měl pořád někoho doprošovat,nebo přemlouvat-to už tu bylo....Proč...Není vůbec důvod....
Nějaký kraj,nebo celá ČR-to mám úplně na háku-fakt-věř mi...
Od těch nikdy-až na vyjimky-nic nekáplo-nebyla ani snaha-a blbce,nikomu dělat nebudu-to promin-na to jsem už dost starej.....
Tento model bezchybně funguje,přes dvě generace,začínal jsem sám-ted je nás pět a nechybí nám vůbec nic-tomu věř...
Když se nad tím pozastaví dalších pár srdcařů-odkudkoliv-jedině dobře-ty výsledky budou,ale,musí se chtít...Samo to do té vody nenapadá a na svaz moc nespoléhej...
Jen se podivej,kam to dotáhly...
Hele,pamatuju,jednoho dědu-starého rybáře-bylo mi tehdál-asi 8 let...Ten dělal to samé.Vozil z Bezdreva a jiných rybníků candátky a štičky do řeky...A jak hezky o tom povídal a s láskou rybky pouštěl...A víš proč ?
Protože,ten děda tou řekou žil,měl k ní vztah ,byl to opravdový - pan rybář...Ti už se dneska neroděj...
A ne,jako je to ted...A,nemusíš se rozhlížet daleko...Skoro samej konzument...Fakt-je to hnus...Nebo se ti to líbí....?

Zvednout ten zadek z gauče-obvolat známí a jedem...Ne jen žvatlat hubou...To dokáže každý,jak to tady vidím...Těch žvatlálistů je 90procent- ti ostatní něco dělají.
Už není ,,režim,, Bud máš,nebo nemáš-pak jsi v pr...i .
Toto je na každým z nás-všech rybářů-jak se k tomu postaví-kdo obleče ty lováky...Z gauče nic nekápne....Je třeba se trochu zamyslet...
---------------------------------------------------​--------------
Ještě,jak jsi psal...
Štika,je samotář a ryze teritoriální ryba.Úkryty ,ke zdárnému chovu prostě potřebuje-celoživotně-má to zagenované.
Při nedostatků,vhodných úkrytů,budou o tyto zbylé-štiky bojovat a prohrávající,bude většinou sežrána...Něco si o tom přečti,než,příště napíšeš,takovýto blábol...
Pokud máš dostatek úkrytů a dostatek potravní ryby-podmínka-můžeš chovat i mnohem více kusů,něž je na ha. doporučeno. / je také jasné,že pokud úkryty nejsou žádné-jak si uvedl-štika,bude využívat všechny možnosti.Hrany,prohlubně,stíny stromů,čap atd.Ideální to ale není. / Lehká pomoc-proč se tomu bránit-nechápu...
No a pak i ostatní predátoři-všichni-více,nebo méně úkryty využívají.
Okoun,je hejnová ryba,mimo starých,velkých jedinců u candátů to platí také i když ne,tak,jako u štiky.
A sumec-tam je to stoprocentní.Miluje padlé stromy,rostliny,podemleté břehy ap.Tam,kam vyráží lovit,o tom se nebavím
Vždycky-pokud to jde,se musíš snažit vytvořit ty nejlepší živ.podmínky,aby i ta ryba byla spokojená,měla pěkně přírůstky.
A taky přeci nechceš,aby vám to hned někdo s třpytkou zplundroval...
Hele-to jsou,takové základní věci,že je mi až hloupé o tom někomu psát...Tyto věci,by měl vědět snad každé,kddo se rybářem nazývá...
Podivej-vem si z toho,co chceš...To je asi vše-pic...:-)

nofish - Profil | Út 16.2.2016 22:37:33

speed641 >> pořád se nemůžu zbavit dojmu, že máš někde jednu půlhektarovou kaluž a teorie co znáš a vyčteš, se snažíš uskutečnit. Akorát detail... na kousku vody jde vše, udělej to po celých JIžních Čechách......
Btw. Různé dráty, na volných vodách vřele doporučuji. Klidně ostnatý. Poznamenat, kdo jej tam dal. Až se o to první člověk zraní, zjistíš, že ochrana proti pytlákům je fajn, ale co jsi ušetřil za ryby, zapaltíš na odškodném.
Teoreticky zvládáš vše suprově. Akorát ty teorie převeď na krajskou, nebo ještě lépe celosvazovou úroveň.....
|divil by ses, jak se štikám daří i na vodě, kde nejsou úkryty absolutně žádné. To samé okounovi. Za to potravy tam mají tři pr... Teorie jsou fajn, ale praxe....

Vítek - Profil | Ne 14.2.2016 13:42:34

První a zásadní předpoklad, aby se zlepšily stavy okounů na nádržích: energetici nesmějí hýbat hladinou v době tření až do vykulení plůdku. Ideální by byla nějaká třecí hnízda jako pro candáta. Samotné vysazování jinak nic nevyřeší.

Willow - Profil | So 13.2.2016 14:01:04

Stilet >> Tak proč není amur a tolstoj. bez míry.Která ryba tolik,,sežere jako,, amur,tolstoj všem vytřeným rybám,chybí plankton a základ života všech,vytírajících se ryb.Kapr je přemnožený,uměle dosazený,vymodlený bůh,a to je špatně.

Stilet - Profil | So 13.2.2016 13:38:51

splavek >>
Ano, vyvážený ekosystém - škoda, že je to dnes už jen fatamorgana.

A jeden by myslel, že třeba rybáři o tom něco vědí a informace z desetiletí organizovaného rybolovu použijí k udržení alespoň vodního ekosystému.
Ale ouha...a ještě si vycamrají zvednutí míry kapra na 40 - že prý pro dobro druhu...kterého druhu?

Napadlo vůbec někoho, že navrhované zvýšení lovné míry kapra o 5 cm, bude znamenat,
že v revírech se o cca 10-15 % zvýší biomasa kapra, který ale takto spotřebuje i o 10-15% potravy dna více a tato potrava bude chybět dalším rybím druhům?

nadrazak - Profil | So 13.2.2016 11:45:17

RadanK >> Tak se dívej jinam a v klidu odpočívej.

splavek - Profil | Pá 12.2.2016 22:04:42

Takže, když to shrneme tak ani nepotřebujeme dobu hájení u okouna, jako spíš vyvážený ekosystém, kde by bylo všeho dostatek pro všechny a nejen pro určitý druh, lepe řečeno, aby ten určitý druh nepřevažoval nad ostatními.

Pedro1 - Profil | Po 30.1.2017 17:11:36

potočák 62 >> Jsou revíry kde jsou rybáři hodně vpředu.Konkrétně na některých středočeských pískovnách si jsem jist,že společně s kormoránem na prvních dvou místech.
A je to všechno spojené s dostupností informací,pokrokem na poli rybářského vybavení a znalostí a stále větší nenažraností rybářů.

Konkrétně třeba Sandberg u Kolína - profláknutá voda,kde se v průplavu u polostrova každý podzim a zimní den co den střídali/možná ještě střídají rybáři od tmy do tmy a plní vezírky okouny nehledě na velikost a množství.Tisíce ryb za sezonu ve velikost 15-45 cm.
Někteří tam používají i plavačkářské vezírky,aby se tam těch okounů více vešlo.
Kdo tam někdy na podzim byl toho musel být svědkem.Ti lidé tam v prosinci spí v autech,aby jim někdo ráno nevlezl na místo.Teď už nemá cenu na tu vodu jezdit,akorát člověk riskuje propíchnutí pneu mísní kaprařskou sebrankou která si myslí,že jí pískovna patří.

Další podobná voda je Sadská u Nymburka,bejval to okouní (nejen okouní) ráj.
Co nesežral kormoš,to dorazili rybičkolovci.A ty časy se už nikdy nevrátí,pokud se nezačnou ubývající ryby výrazně chránit,výrazně se omezí jejich lov a množství které si mohou lovci ponechat.
Tohle a maximální možné nasazování těchto ryb na úkor kapra společně s dalšími asi tak dvaceti omezeními by pomohlo.

Serjoža - Profil | Po 30.1.2017 12:41:45

Jak to tady tak čtu,tak by se vlastně nemuselo nic uzákoňovat.Každý jednotlivec ať dodržuje to,čeho je zastáncem a mělo by to klapat.

MrKos - Profil | Po 30.1.2017 11:28:12

Mrybar >> člověče, ty nemáš rad vlackare, cítím určitou zlobu vůči nim. Vlackari byli vždycky a dravci i okouni taky byli. Jinak souhlas a viděl bych to následovně: omezení lovu dravců, omezení lovu na rybku, nastavení limitu jeden dravec na povolenku a rok, duslednejsi kontrola. A naslo by se toho víc.
Každopádně se domnivam, ze i kdyby nakrasne sportovci vlackari nebyli, tak počet dravců ani okounů neporoste.

potočák 62 - Profil | Ne 29.1.2017 21:06:41

Flip >> Samotné hájení pochopitelně nic nevyřeší ani za mizení okouna nemůžou jenom rybáři,jak si někteří myslí.Příčin úbytku je několik.Budování centrálních čističek spojené s menší úživností a vypouštěním chemických látek ve velkém množství na jednom místě a s tím je spojen nedostatek vhodné drobné potravy pro plůdek.Dále protipovodńové úpravy toků které je kanalizují,likvidují změny proudění a tím je nedostatek vhodných míst pro plůdek,odstrańování stromů spadlých do vody a i stromů podle vody a tím z nich padajících větví,to všechno jsou vhodné místa jak pro okouna,tak pro zavěšení jiker.Trvalý zákal vody na rybníkách způsobený kaprem.Vysazování větších násad štiky na několik málo míst a ve spojení s nedostatkem ukrytů dochází na místech s úkrytem ke koncentraci jak okounů,tak štik.A potom pochopitelně problém kormorán,který dovede obsátku okouna zlikvidovat.Znám jednu MO,která už několikrát na menší řeku vysadila okouny ve velikosti 25-30 cm,rybáři tam nechodily ale zimní nálet kormoránů je kompletně zlikvidoval.A možná až někde vzadu jsou rybáři.Petrův Zdar

Mrknato - Profil | Ne 29.1.2017 14:17:57

kubas. >> No a právě proto by členi měli být obezřetní a držet čilimníky na uzdě, aby ryby objednávali, kupovali a vysazovali tempem, jakým tyto ryby mizí a nehráli s členi a státem (který to mlčky toleruje) levou a neřešili po čilimnicku, že budou stanovovat další a další nesmysly do BP, navrhovat RS, milici, profimilici, dělit cenu ryb na svazovou a tu ostatní, vymejšlet další cíle, odklánět kapř do soukromáků MO, platit výbory jako zaměstnance vč. dovolené a jiné kulišárny......

otoš - Profil | Ne 14.2.2016 17:52:22

...na jižní Moravě bych dal celoroční hájení okouna...minimálně na 3 roky...Ta ryba si to zaslouží!

Mijon - Profil | Ne 14.2.2016 17:15:56

Tak jsem si našel, jak to s tou cenou tedy je. Cena za kilo okouna se pohybuje okolo 80kč. Samozřejmě v každém kraji se bude cena trochu lišit, ale řekl bych že ne nějak propastně. Budeme li uvažovat, že se jedná o prodejní velikost 6-10cm, jak tu bylo uváděno níže tak do kila se vejde několik desítek kusů. Tedy až zas tak to do peněz neleze.Místo toho se vysazuje kapr, kterýho je všude hromada a svaz to stojí několikanásobně víc peněz.Nějak v tom postrádám logiku...

peli1976 - Profil | Ne 14.2.2016 1:48:56

Ze obsadka ostrieza klesa, je dlhodoby trend.Zakazom nic nedosiahnete. Tu ostriezov nikto nechyta, len z 2000 ludi 2-3. A tiez miznu z biotopu, ako u vas. Niekedy ich bolo strasne vela.vsade, kanal,jazero. Nikto to nechytal, a zmizli. Su este ostrovy vyskytu mega ostriezov, ale je to len ubohy odraz minulosti. Toto je otazka na ichtiologov, nie debilny zakaz

nofish - Profil | So 13.2.2016 22:46:12

Petr64 >> znám jeho stavy u nás a jsem rád, že se chytá jen půl roku.
Ale aby mi maďar, nebo slovák tvrdil že je jeho hájení v ČR zbytečné, je už postavené na hlavu. Já jim taky nekecám do toho jaká tam mají pravidla, protože tam nelezu. Pro MRS to platí taktéž :-)
Ale teď vážně. Okoun někde je, jinde ne. Na velkých vodách je asi všude, jen je otázka jejich množství.
Nevidím důvod, proč by nemohl být hájený jako ostatní dravci. Pokud jich bude ve vodě dost, stejně z ní bude ubráno i za těch 6 měsíců. Kde nebudou,bude to hájení "pro lepší pocit".

nofish - Profil | So 13.2.2016 20:41:06

RadanK >> kolik znáš osobně lidí, kteří by čeřínkovali ryby, nebo klidně chytali ryby, pro krmení domácího zvířectva (za tímto účelem). Já jen že to tu furt dokola půlka mrknu tvrdí a já snad takového člověka v životě nepotkal.

karlak - Profil | So 13.2.2016 20:23:44

stale nemohu pochopit navrhy hajit a hajit a zvysovat miry a porad nejake vymysly dokud se poradne neco neudela s kormorany tak jsou tyto debaty placanim o nicem cerna smrt muze sezrat kazdy rok tisice okounu a rybari se na ne budou koukat a pomalu si nevzit zadneho to mi dost hlava nebere a to vubec nepocitam co jich jeste sezerou sumci atd.

marmyš - Profil | So 13.2.2016 17:26:39

MrKos >> Ty snad blbě čteš. Copak já psal,že když ho nevezmu já,tak ho stejně něco sežere? Naopak je tam jasně psáno,že tam nikdo neloví,tak by nebylo pro začátek špatné,kdyby ses naučil číst.

MrKos - Profil | So 13.2.2016 12:57:46

Napřed musí vymřít přestárlí svazomasaji, kteří žijí v bludu, ze okounu je všude dost. Potom musí dostat rozum ti mladší, tam vnímám určitý potenciál a možnost, ze ho někteří opravdu dostanou. A potom má šanci i taková rybka, jakou je okoun, na návrat do našich vod.
Mohu porovnávat za posledních 30 let a na mnoha vodách vymizel, na mnoha vodách k tomu má blízko a na ostatních vodách je stav výrazně nižší, než býval.
Vnímám za tím svazomasje, kteří sezerou skoro každého okounka a pak na druhem místě svaz, který vysazuje kapra do každé rodiny. Klasika.

nadrazak - Profil | So 13.2.2016 8:38:42

Taky nesouhlasím,ti co je mají rádi na talíři by chudáci umřrli hlady.

u.x.a. - Profil | Pá 12.2.2016 21:27:03

já jsem pro hájení Okouna,je to jedna z našich nejkrásnějších ryb,např takový kapř se nemusí hájit a z našich vod stejně nezmizí, je jako mor!!!né kapř je mor!!!

lipan - Profil | Po 30.1.2017 23:36:34

linba >> Zrovna ovocná pálenka není dobrej příklad. Byť jsem to taky dělal. U podchlazeného destilátu není šance na rozvinutí vůňe, která je pro vjem nejdůležitější. Mrazák je prostředek pro srovnání kvality prvotřídního moku a pseudoslivovice nastavené starými kompoty, poraženým mačem a jinejma chuťovkama. Pak už je to jen chlast.

marmyš - Profil | Po 30.1.2017 20:36:29

Serjoža >> Nemáš pravdu.

Flip - Profil | Ne 29.1.2017 19:25:44

Mrknato >> kamaráde za těch padesát let co se poflakuju kolem vody jsem viděl u nás na pískovnách hodně řízkovnic ,které lovec na rybičky obrátil při odchodu od vody. A viděl jsm ta pohřebiště. Oko není píča-oko vidí:-)))

b.gun - Profil | Ne 29.1.2017 18:53:06

Flip >> Vyšší tisíce až desetitisícce malých okounů pozdechají v kalužích po výlovu jednoho jediného chovného rybníka. Ale já vím, jednodušší je jedna pokrytecká věta do předpisů...

nofish - Profil | Ne 29.1.2017 17:48:43

vlademon >> jedině, že by se letos změnilo něco, co platilo do loňska.... :-)

MAXXSKATER - Profil | Ne 29.1.2017 17:38:57

hraji >> Střevlička východní. Teda jestli se dá považovat za bílou rybu ...

Mike - Profil | Ne 29.1.2017 17:11:38

Flip >> nejen v řízkovnici. Na podzim mi jeden blb vyprávěl, že pár let zpátky jich na onom revíru bylo tolik, že stačilo párkrát vytáhnout čeřen a měl jich dva kýble. A teď tam prý žádní nejsou. Raději jsem šel pryč, jinak bych mu něco udělal.....
Hájení+míra+omezení množství, případně stanovení minimální velikosti nástražní rybky, to vše by mohlo pomoci, někde už to bohužel nepomůže.

skwor - Profil | Ne 29.1.2017 16:52:08

Flip >> Nemusí pršet, každý posun se počítá.

Mrknato - Profil | Ne 29.1.2017 13:17:58

doliz >> Já bych dal míru i mamutovi, prerodaktylovi a i třeba sazanovi..... možná by se vrátili... kdo ví?
Edit : o dobráka nezavadíš, natož o závodníka.....

doliz - Profil | Ne 29.1.2017 13:11:34

Hájení okouna je určitě dobrá věc. Ještě by to chtělo na některých revírech (ÚN a větší řeky) míru. Když jsem byl na výlovu tak okouni menší jak cca 25 cm se házeli mezi bílou rybu, a nebylo jich málo. Množstvím okounů které mi prošly během 4 dnů výlovu rukama by se dalo slušně zarybnit několik revírů. Samozřejmě to chce aby okoun měl dostatek potravy a rostl.

MrKos - Profil | Ne 29.1.2017 11:44:00

Hájení okouna chválím a je to po dlouhé době jediný rozumný krok reagující na stav obsádky. Vytknout tomu lze snad jen to, že přišel s křížkem po funuse.

speed641 - Profil | St 17.2.2016 12:11:59

Orion24 >> Ahoj,bylo by to zatím tak jednoduché-třeba s těmi candáty.na větších vodách.
Místa výtěru-trdliště,jsou všem známá-vždy je tam,nějací bezmozci,každoročně pytlují na žížaly,když hlídají hnizda. / hodně povolenek,se takto,každoročně už odebralo-viz Lipno.Tresty,za takovéto-hrubé porušení,jsou ale,příliš mírné-nemotivující...Měl by následovat i tvrdý,fin.postih-správní řízení,podobně,jako u dopravních přestupků.Při ,případném neplnění plateb-exekuce a hotovo,bez pardonu ... /
Jinak,tato hnízda vytvořit,není přitom nic těžkého.Nařezat pár jeh.stromků,ulotvit je na trdliště-dole kamenem-nahoře bojkou a hlavně...Celou oblast,dočasně zahájit a hlídat.
Dále,jak uvádíš.Zapojovat aktivně členy,do ,,dění,, v MO. - hlavně,do oněch-praktických částí.Výlovy,nasazování a jiné,důležité věci,činnosti.
Aby si např.každý uvědomil,když má -třeba potočáka na pánvi,jakou to dá -obrovskou práci,tuto rybu ,,připravit,, od jikry,do tržní velikosti a jiné,neméně důležité věci...
Pokud by byli členové-více,či méně,s tímto seznámeni-třeba by se pak,jejich přístup k ,,rybě,,změnil...Ale-to jsem asi velký optimista-vid...Tady je to,spíše - Pat a Mat ,možná strýček Pompo a medvídek Pů.....
No,pak se ještě dozvíš,že je petice,za zrušení opatření na Lipně-no-to už je konečná...
Napadá mě,jestli ti lidé mají vůbec-v těch svých ,,bednách,, nějaké mozky...To prostě nepochopíš-to se nedá...
Masařská era prostě končí-nedá se svítit.Časem budou následovat další,tvrdá opatření,zákazy a rybařina-jako taková,bude opravdu-ta sportovní-ta správná....A rybu si vezmeš ,jednou za čas.a nikoliv každou.../ všechno toto,jsme si způsobili mi-sami.Naší chamtivostí,nenažraností a nezájmem-až na výjimky... /
Hele,nemá tady cenu,dále něco psát.Stejně to nepadá na úrodnou půdu.
Kdo chce a něco dělá-bude v tom pokračovat.A ti ostatní-at mají klidně ho..o.Co je nám do nich...Oni se stejně,časem umlátějí sami...
Měj se-Petrův zdar....

Pedro1 - Profil | St 17.2.2016 10:08:00

speed641 >> Ačkoliv s hrajim ne vždy souhlasím,teď má naprostou pravdu.Ty Tvoje příspěvky mi připomínají pozápasové komentáře hráčů fotbalu - víceméně už Ti tam chybí jenom srdíčko,štěstíčko a že byl soupeř o ten pověstný kousek lepší.

hraji - Profil | St 17.2.2016 7:59:57

speed641 >> tak jsem si dal tu práci a pár těch tvých příspěvků přelouskal. Jsou to strašné kydy. Co by normální člověk napsal na dva řádky, ty tím zasviníš dvě stránky a výsledek je stejný. Nula. Pic ....bez smajlíka

speed641 - Profil | Po 15.2.2016 22:25:32 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ještě jedna,podstatná věc.Pokud ve vaší vodě,nejsou přirozené úkryty,v pobřežním pásu,na kterých je přímo závislá,především štika,ale i okoun,příležitostně jiné druhy,je třeba tyto vybudovat.
Postačí,po pár metrech-dle možností,navršit kopice,nebo pás větví,těsně,podél břehu a zajistit -kameny,nebo zatlouci kolíky ap...Velkou výhodou je i vodní rostlinstvo.
Větvový pás,v kombinaci s nataženým,silným drátem,jištěným kolíky,je i velmi účinná,protipytlácká zábrana...Sám s velkým úspěchem využívám... :-)

petrikveprik - Profil | Po 15.2.2016 21:04:05

Furt dokola, dovolím si jen krátké vyjádření. Prostě řízení ekosystému naším "kvazi-svazo-systémem" spěje doprdele.

Mrknato - Profil | Po 15.2.2016 12:47:29

rybomil >> Pikaču já vidím v tom, že se MO se*ou do hospodaření a do ÚS záměrně volí lidi neschopné, nebo povolné hlasu z MO.
Naše MO investovala poměrně dost svazopeněz do oprav chovného rybníku a technologie odlovu kapře. Na schůzi jsem se zeptal předsedy Vč.ÚS p. Heřmana (hosta schůze), zdali by nebylo vhodné MO nějak stimulovat pro chov ubývajících druhů ryb. No a on mně odpověděl, kde by pak sehnal kapra za 40Kč...... To svědčí o tom, co jsem napsal v úvodu. Zřejmě problém úbytku původních druhů ryb není problémem uživatele....... ale jen několika kverulantů, kteří chtějí rozvrátit pořádky ve svazu.....(((

RadanK - Profil | Po 15.2.2016 11:48:59

speed641 >> co se tyče těch vylovu maš uplnou pravdu .jsou to tuny nasad ktere pluji do potučku nebo pochcipaj diky predatorum anebo dalšim vlivum.

proč by se nedalo prostě jak pišeš naplanovat nějakou vetši akci a přemistit alespon "něco" tam, kde je to za potřebí?

věřim tomu že každa MO ktera ma se zarybnovanim určitych druhu problem nebo nedostatek financi by jenom uvítala tenhle napad a rad by i přispěla na takove akce určitou čast kterou ma v kasičcce..

za mě rozhodně velke plus tomuhle napadu a velke ANO jeho realizaci v praxi..

rybomil - Profil | Po 15.2.2016 9:33:47

Trošku přitopím. Příbuzný na jihu má 3 menší a 2 větší rybníky. Dělal mimo klasické živočišné výroby hovězího a prasat také trřní rybu a násadové ryby. Hlavně lína, amura, taky okyše.
Snažil se ceny dohodou, no nebyl moc zájem. Větší rybníky udělal kaprodorm, z menších produkuje jen okrajově násady. Línky prodává do Bavor, okyše Frantíkům... samo za ceny, z kterých by se tady někdo možná podělal.
Tak ať nejen v JČ nejsou borci líný a dojdou si alespoň posbírat ročky okyše na chovný potoky, kde jich ročně po výlovech pochcípají statisíce. Dělám to jinde taky taky, jedu 150 km, vezmu dovču, jen s tím že sbírám hlavně ty candošky k nasypání.

dada11 - Profil | Ne 14.2.2016 20:33:01

tragy >> Přemlouvat ho???

otoš - Profil | Ne 14.2.2016 18:34:45

nofish >> ...i metrák zdravých ryb ve vodě potěší...:-))

otoš - Profil | Ne 14.2.2016 18:07:09

Vítek >> ...jsem zvědavý, co vypotí na můj dotaz...:-)) Každý jeho pokus setřu jak prach ze skříně....:-)))

Vítek - Profil | Ne 14.2.2016 18:06:09

otoš >> ve středních Čechách bysem dal 5 let... není nad okouna...!

chřenovák - Profil | Ne 14.2.2016 17:59:27

otoš >> Nepřibylo☺

nofish - Profil | Ne 14.2.2016 17:23:40

Mijon >> svazová cena byla u nás okolo 50+Kč, myslím, ale třeba je to už víc. Když ho budu chtít koupit, bude se to pohybovat tak okolo 150Kč (myslím). Ti malí, za 6Kč, určitě nejsou deseti-dvaceti-dekové ryby, ale malý, rozkrmený okounek o váze pár desítek gramů.
Jinak, okoun je bezproblémově prodejný tak od dvouletého dál, hlavně na export.
A o tom to je. Když budeš chtít financovat takovéto ryby, musíš ušetřit na kaprovi. Bude málo kaprů, co když lidi příští rok nevezmou povolenku a co pak? Takové myšlení převládá - alespoň mám takový pocit.

nofish - Profil | Ne 14.2.2016 14:53:56

speed641 >> no právě že pro soukromníka je roční okoun potřebná ryba, pokud to umí a přitom neprodejná. Potřebná na další rok, a to z více důvodů, jedním z nich je to, že je to pak už zboží. Když ho koupím, svaz mi dá třetinu jeho ceny, zbytek zaplatím z vlastních (nebudu to počítat na korunu přesně). Otázka ale je, kdo má toho okouna víc, zda ti ho vůbec prodá, potřebuje ho.
Přijeď mi ty okouny ukázat, nejsou všude. Základem je totiž soustava, nedolovování všeho a podobně.
Pravidelně je lepší než nic, jenže já se nedivím, že na řece je jeden okoun na kilometr, ale tomu, že si myslíš, že na velké vody, kde se jim daří, by stačilo pár kilo ročně, když to jak kormorán, tak rybáři, zvládnou zlikvidovat za den.
My žádné zarybňovací poplatky nemáme. Je spočítáno, kolik má stát povolenka a hotovo. A pokud jde o MO tak mají své ceny za brigády, to je zase příjem MO.
Vůbec netušíš, jak to jinde vypadá, jaké jsou jinde možnosti. Ne vše jsou jižní čechy. Kdybys tam do Lužnice za rok nedal nic, ryby tam pořád budou, už díky výlovům, velkým vodám a podobně. Přijeď, ukážeš mi, kde tu droboť nalovíš.
Žiješ v moc velkých iluzích, bohužel. Právě protože nevíš, jak funguje celý systém. Tohle není o tom, že by lidé něco nechtěli, ale o tom, co je jim umožněno a o co je vlastně zájem, aby dělali.

speed641 - Profil | Ne 14.2.2016 14:32:12

nofish >> Vím,že svazové ceny jsou někde jinde.
Toto je MC od soukr.rybnikáře a o to by to mohlo být veselejší.
Do organizačních věcí nevidím a věř,že ani vidět nechci.
Zajímavé ale je to,že u nás-třeba,když jsem ještě chodili lovit naše,chovné vody,formou brigády,bylo tam vždy okounů,bílejch-stovky a stovky-úplný-habakuk. A že chovných vod máme opravdu dostatek.Vždy se to vybralo-do mrtě,roztřídilo a někam rozvezlo,kde to bylo třeba.
V každém rybníku jsou okouni a bílá.Nanesou to tam ptáci,jiní přijdou s vodou z kaskády.Neviděl jsem výlov,bez okouní žoužele.
Nasazujeme,možná menší množství,ale to pravé kouzlo,spočívá v pravidelnosti. I méně a pravidelně,je lepší,než nic
Proto také u nás chytneš okase,kde si vzpomeneš.Těch velkých je málo,ale jsou.
Dále,musím pochválit,dáváme pravidelně i dravečky,včetně sumce,ostrou i podoustev,lína,slušného cejna...
Platíme si zarybnovací poplatek a asi to má trochu smysl.Snad,jediná ryba,která zatím je na ústupu je úhoř,ale,to je skoro všude a kroky k nápravě se už začínají realizovat...
A pokud by chtěl někdo,něco zlepšit-možnosti jsou...
Za chvíli budou jarní výlovy,pak,podzimní.Vemte auto,2-3 barely,vzduchování čeřen,jemný keser,lováky a můžete zlepšovat.Já to tak roky dělám a ještě se mi žíly nezkrátily...A,to bys nevěřil,co všechno se dá nachytat-jen trochu chtít... :-)
Ten,kdo chce,hledá způsob. Ten,kdo nechce-hledá důvod...:-) A,to je život...:-)
To je asi vše,pic... :-)

nofish - Profil | Ne 14.2.2016 12:52:07

splavek >> což určitě zcela zdecimovalo populaci plotic na daném revíru :-)
Lidi jsou blázni. Budeme ho dvacet let hájit. V optimálním případě přibudou, ale za tři roky budou zase probráni a na původním stavu, protože ten revír budou vyhledávat všichni....
Zajímavé je, že nikoho nenapadne, proč svaz nenakupuje okouna stejně jako kapra... Netvrdím, že se ho dá koupit takové množství, ale jestli od někoho beru kamiony kaprů, vyřvu si i jinou rybu, jinak kapra vezmu jinde. A jsme u toho, zase jde jen o peníze a o to, co chtějí lidé.

nofish - Profil | Ne 14.2.2016 12:37:54

Vítek >> ovšem za předpokladu že dokážeš odstranit všechny negativní vlivy a budeš počítat s možným úbytkem bílé ryby, kterou okouni zlikvidují. Viděl jsem to na vlastní oči.
Mimochodem, těch negativních vlivů, které budou působit na tu populaci okounů je tolik, že ani 30 let hájení nezaručí, že ve vodě na dlouhou dobu přibude těchto ryb a už vůbec nevěřím tomu, že vytvoří populaci, která něbude zase pěkně rychle zredukována rybáři.
Teorie jsou fajn věc, ale prakticky se jim už dneska nedá moc věřit. Pokud chceš moc okounů, nesmíš je chytat, nesmí se hýbat s vodou na jaře, musí mít dost potravy, nesmí přijít povodeň a kdo v co ještě.
Problém je, že když se nebudou moci lovit, můžeme to samé chtít i s jinými druhy, aby se populace také zlepšily. Tím pádem si část lidí možná nekoupí povolenku, nebude na nájem za revír, nebude na zarybnění, nebude na to a tamto a možná se na tom revíru, po dvaceti letech plném okounů, už nebude provozovat svazový rybolov.
Ono je to daleko složitější, než si jen myslet, že díky hájení určitého druhu poroste jeho počet ve vodě geometrickou řadou.

edit: Opakuji se. Ale vidím dva zásadní problémy. Jak v rybářích, tak v přístupu svazu k této rybě a vlastně k více rybám.

Vítek - Profil | Ne 14.2.2016 12:29:48

venca1 >> Dosáhl bysem tím přírůstku candátů a za pět roků by přibylo velkých okounů. To je mechanismus jezerního biotopu. Je to vážně jednoduchý.

Vítek - Profil | Ne 14.2.2016 12:15:10

speed641 >> Máš recht.Poznat se dá už po záběru, co je na druhém konci udice. Úhoř zatáhne jednou,dvakrát a potom už jede. Okoun drbe na místě, jak hltá. Ve třech vteřinách je rozhodnuto.Stačí dát háček 2/0, nebo 3/0 s dlouhým ramínkem a není problém.

Vítek - Profil | Ne 14.2.2016 12:10:01

Dart Ness >> Proč ne? jseš na lovu okounů závislý existenčně? Klidně bysem dal hájení okouna 15 let a koukal bysi, jak by se všechna zase dalo do pořádku.

splavek - Profil | Ne 14.2.2016 11:51:50

MrKos >> Vážený pane kolego opět jste nezklamal. Gratuluji k Vašemu inkvizičnímu tažení vůči Vašim svazomasajům, takové zaujetí snad měli jen Ruští bolševici nebo proletáři všech zemí.

speed641 - Profil | Ne 14.2.2016 11:39:07

nofish >> Ted jsi na to kápnul-Bingo. Je to tak.Ti ,,staří,, machři,dědulové,kteří svou vodou-řekou žili,těm už svíčka pomalu dohořívá.Ti ještě přírodu a ryby opravdu ctili,uznávali,dodržovali nepsaná pravidla.Byli tak vychováváni o svých otců,dědů a tyto informace předávali dál.
I já tak byl veden,mým otcem i dědou i strýcem. Za chvíli-rada starších nebude a jak to někdy dopadá se tady ,nebo v jiných diskuzích,můžeme dočíst.Někdy se dost bavím i když-spíše by mi měl běhat mráz,po zádech.....
Dnes je každý moc ,,chytrý,, kolikrát i zcela nezasvěcen o přírodě neví nic.O rybách-někteří,ví jen to,že plavou ve vodě a že se žer.u...
-----------------------------------------
Když budu lovit úhoře,který dokáže,za určitých podmínek,dokáže žrát celý den-nejenom v noci-/velká,přikalená voda,bouřkové počasí/-použiji rousnici,hnojnáka a od 16.6. rybku,nebo její část.
Pokud mě budou brát okouni,přizpůsobím nástrahu -háček a hlavně-jak už jsem psal- neotátím se zásekem. Nedělám koule,z rousnic,dám ji na ,,kalhotky,, nebo nastražím půlku,nebo hnojnáky-úhoř sežere vše,na co narazí.Řekl bych,že hnojnáky má raději,než rousnice...
Průvěs čihátka,nastavím na cca-30-40cm...ÚPLNĚ TO STAČÍ / Někdy vídávám-obrovské průvěsy čihátek,pak se ještě mnohokrát povoluje,nebo se dává polystyren-většinou u candáta a zásek přichází,když už pol. není mnohkdy vidě...No,to je pak úpně v prd..i - není pochyb -ALE ,JE JISTÁ... Takto chycené ryby,jsou odsouzeny k zániku..zvláště okouni a candáti.
Úhoř je také,hltavec a pažravec.Slušný úhoř,uchvátí nástrahu,jednou-dvakrát stiskne a upaluje...O malé ryby nestojíme a je zbytečné,je chytat.
Proto,pokud lidi,tyto a jiné,základní věci neví,chytají pořád na ,,polykačky,,situace se jen těžko zlepší.


Vítek - Profil | Ne 14.2.2016 10:37:09

Nejlepší bude celoroční hájení bez odvolání a pardonu.

nofish - Profil | Ne 14.2.2016 9:38:17

Dart Ness >> No... a v tom je mezi námi rozdíl. Jdu k vodě v 5 odpoledne, tak asi nejdu na úhoře. Pokud nevím o fleku kde žerou přes den. V případě, že na žížalu chytím třetího okouna za čtvrt hodiny a vím, že jsou hájení, tak tam píchnu kukuřici, nebo rohlík...
Je to něco jako když chytám na gumu na hloubce, chytím za sebou tři okouny co mají dost práce s tím aby to rozplavali, tak prostě zvětším gumu, nebo táhnu jinam.
Jenže to není moderní. Moderní rybář musí chytit za každou cenu a co nejvíc.

Bušák - Profil | So 13.2.2016 22:26:08

tomass1982 - >> tahle krásná ryba si ho určitě zaslouží

peli1976 - Profil | So 13.2.2016 22:21:27

Chlapci, ostrieza hajit ?? To uz hajte slnecnice, bycka, sumcekov ...

speed641 - Profil | So 13.2.2016 20:08:57

Tak to tady tak pročítám a zjištuji,že jsem asi velkej ,,Jouda,, když si -tak jednou měsíčně - ani ne - vezmu a sežeru 3-5 větších okounů-přes 30cm a ještě z toho mám dost ,,blbý,, svědomí.
Nachytám jich mraky,ale převážná většina jde,šetrně zpět-jak malí,tak velký...
Pokud je takových více - s 38kg -těch přiznaných- okounů,tak se není čemu divit,že se stavy tenčí a někde už nejsou.
Pak-právě tito,budou nejvíce řvát,že jsou prázdné vody...
Že se alespon trochu nestydíte,ještě to tu pište-to jste tedy ,,machři,, Je mi z toho totálně na bli.í,to vám tedy řeknu.....

Mijon - Profil | So 13.2.2016 19:06:01

nofish >> tak především proto, že jich rapidně ubývá...Největší problém je to, že lidi si myslí, že jich je všude dost a tak si načeřínkujou množství, co nemůžou nikdy spotřebovat a ono to mezitim popadá v řízkovnici/kýbli nebo kde je přechovávaj. Takhle si myslím, že pojde ještě víc okounů než že by je někdo sežral. To by právě zákonná míra měla ošetřit.

marmyš - Profil | So 13.2.2016 17:35:38

dada11 >> Je všeobecně známo,že nejvíc pouštěčů je mezi hounochyty:-)

groovy - Profil | So 13.2.2016 16:55:06

speed641 >>
Jo to máš pravdu. Sypou tam furt Kapry a na tohle moc nekoukaj. Měli by tam být studovaný lidi a tohle by měli vědět. Přitom by stačilo pár rybek. Kolik asi může stát plůdek Okouna? Dražší jak Kapr nebude

Orion24 - Profil | So 13.2.2016 16:41:06

je nas vela ....obmedzit pocty rybarov

Willow - Profil | So 13.2.2016 14:59:08

nadrazak >> Tak střevlí a vranek máme dost,jen ten potočák,,pravý originál,,chybí,těch umělin je dost,ale není to ten pravý,původní.A,že jich tady bylo,o tom nemusím ani psát.Lipanů 3×tolik,a dnes,škoda mluvit.Něco je,někde špatně,ale komunista (nesnáším je) měl lépe zarybněný revír,než ,,kapitalista,,nepochopím,nebo spíše,chápu,tenkrát šlo o ryby a zájem děl.třídy,dnes jde jen o peníze.Bohužel.

P!F - Profil | So 13.2.2016 14:48:18

sliver >> pekne, napísal si presne to, čo som mal na jazyku. Hocijaká ochrana pomôže prd, kým bude v každej mlake bambilion kapra, čo zásadne znižuje množstvo potravy pre dravce.

Mijon - Profil | So 13.2.2016 14:18:05

Willow >> ne jen okouna od candáta, ale tky plotici od bolena apod,.. myslím, že dneska bohužel není problém dostat papíry i bez zkoušek a chytá kde kdo,i ten co nemá k přírodě žádný vztah, chytá jenom proto, že to je v modě. To se pak ale nemůžeme divit, co se okolo vody děje.

Stilet - Profil | So 13.2.2016 14:00:19

FRANK71 >> Pane kolego, vysazování kapra 45+ do svazových vod je flagrantní porušování zarybňovacích plánů, konkrétně přílohy č.4 vyhlášky a mělo by být ohodnoceno odebráním dekretu.


Kapr násada K(2) 0,65 kg .....15 K(1) = 1 K(2) = 0,5 K(3) (∅ 1,2 kg/ks)

To, že se některým hospodářům nechce hospodařit a za peníze na 2 500ks K2 nakoupí a vysypou 700 ks (45+) a protože se to ukáže za měsíc málo, tak se přikoupí ještě za peníze na Ostrou, Parmu atd. (stejně nikde nakoupit nejdou, že..).

nadrazak - Profil | So 13.2.2016 13:16:05

nofish >> Nejlepší bude radikální řešení. Vystřílíme kormorány a rybáře a okoun bude zachráněn.

u.x.a. - Profil | So 13.2.2016 13:09:08

Willow >> nejlepší nástražka je malinký kapř..

Willow - Profil | So 13.2.2016 13:06:02

Pánové,víte kolik malých okounů ročně funguje,jako nástražka pro strejdu candáta.Už jen ta míra,by vyloučila z úlovků,,čeřínkářů,, jako nastr.rybičku.Holé hájení je málo,nejmenší lov. míra už něco řeší.

Mijon - Profil | So 13.2.2016 13:04:48

nofish >> proti tomu toho moc nezmuzes ,vzdycky se najdou tihle rádoby sportovci, co devastujou vody. Ale pokud se neudělá vůbec nic, bude situace mnohem horší. Věřím, že minimálně ta míra by mohla pomoci. A to hlavně na přehradách, kde nejčastější lovena velikost podle mě je právě těch 20-25cm. Právě to jsou ty ryby co zajišťují další populaci, ale rybáři tyhle velikosti nepouštěj a masarej do vezirku po x kusech. V tom by právě ta míra a zvýšená přítomnost RS mohla pomoci.

marmyš - Profil | So 13.2.2016 13:03:23

MrKos >> Pěkně jsi to napsal,už jen chybí dát to přečíst kormoránům. Tady u nás na Dyji pod Znojmem jsou kilometrové úseky,kde okouny neloví nikdo a stejně tam nic není. Pár prcků se potuluje podél břehu,,jak trochu povyrostou,tak je sblajzne štika nebo kormorán.

nofish - Profil | So 13.2.2016 12:52:07

nadrazak >> Nechtěl. To je pouze prosté konstatování. Jsme v systému, kdy chytá ryby kdokoli chce. Bohužel, díky tomu nemají všichni k rybám a rybařině stejný vztah a stejné myšlení. Většina to bere jako službu, kterou si zaplatili a tím to pro ně končí. Podle toho taky občas myslí a chovají se.

speed641 - Profil | So 13.2.2016 12:41:48

marmyš >> Velmi - obecně . řečeno. Okoun je jejnová,společenská ryba .Až opravdu velcí jedinci,žijí samotářským životem.Dokáží se přizpůsobit,jakékoliv vodě,podmínkám a snášejí i pravdu velké znečištění vody.
Základem je dostatek potravy a vhodná místa výtěru.Pokud tyto podmínky jsou,dokáže se okoun značně přemnožit,většinou i nad potravní kapacity,dané vody.
Pak je řada na místních predátorech,kteří také,úměrně,postupně,navyšují své stavy-dle potravního spektra. /obdobná situace-draví ptáci a hlodavci a jiné... /
Často se ale stává,že ve vodách je predátorů velmi málo,nebo tam už nejsou vůbec.
Pak se stane to,že okoun stále množí ,postupně zakrní a zdegeneruje,z důvodu nedostatku prostoru a potravy.
Vytírají se jedinci okolo cca-10cm a tato fáze je -bohužel -konečná.
Znám mnoho takových vod...
Ale,to je pořád,ten samý kolotoč,ohledně vysazování a upřednostnování,některých druhů ryb.
Obsádka revírů,by se měla řešit s rozumem a ke každé vodě,přistupovat individuálně a vyplnovat,vzniklé slabiny.....
Ale praxe je jiná-převládá kapr,amur,duhák,siven...A to je velmi,velmi chybné.....
Ještě dodávám,že okoun - 25-30cm,byl dříve ,snad v každé ,,louži,, a ne jenom jeden....

Kvokoun - Profil | So 13.2.2016 12:39:24

Moje dlouholeté zkušenosti z Berounky jsou, že okoun je téměř zdecimován.
Letní nájezdy vláčkařů jsou to poslední. Ti vyhubí populace v podjezí a zbytek na volné řece by stačil doplnit stavy.
Ale zimní nálety kormoránů zničí nejdřív okouna, který je v té době ještě aktivní a jeho schopnost uniknout před predátory je dost omezená.
Byl bych pro hájení, byť se slzou v oku, kapry nežeru..

nofish - Profil | So 13.2.2016 12:26:50

akita >> okoun loví "potěr". Hejno kaprů do čista vyluxuje jikry. Kdo je horší?

nadrazak - Profil | So 13.2.2016 12:24:52

marmyš >> Dnes už se nenosí nějaká etika. Dnes funguje sistém co já pustím druhý sežere.

speed641 - Profil | So 13.2.2016 12:16:14 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zdar,ano ,určitě s tím souhlasím i stanovená,lovná míra,je v pořádku.
Mělo to ale přijít už mnohem dříve.
Je třeba si ale uvědomit,že okoun,podobně,jako třeba cejn má poměrně velké sklony k degeneraci. V současnosti,velice častý jev,na mnohých,menších revírech-zvláště stojaté vody.
Proto je nezbytně nutné,nasazovat,periodicky nové jedince. / trochu přibrzdit kapra a věnovat se i jiným,dříve běžným,říčním i rybničním druhům /
Hájení a lov.míra,bez obnovy,nemá,prakticky žádný smysl. Je to jen -výkřik do tmy...

Mijon - Profil | So 13.2.2016 11:14:38

Hájení je super věc, ale bez pravidelnyho vysazovani, zavedeny zák. miry min na 25cm a pravidelnejsich kontrol RS hlavně na přehradách se podle mě populace okouna, která momentálně zkomira jen tak nepozvedne.

rybomil - Profil | So 13.2.2016 9:19:21

Letos na pražských vodách už např. i perlín a proudník dobu hájení má. Hájení má i plotice, což mi hlava nebere, zvlášť když se jich nasypalo velké množství a v opravdu velikosti kolem 30. Nikdo je prakticky nebere, tedy asi rezerva pro případné kormoše ?
Pár roků zpět se perlínů nasazovalo tolik, že nebylo možné chytat na menší nástrahy, byli jak piraně, na háčku furt. Podobně jsem zažil už min. 2x nasazení okounka, vždy přes 150 kg jedno a dvouleté ryby. Jako dávat tyhle rybky v týhle velikosti do revíru, kde se normálně lape je kontraproduktivní, na háčku při lovu na živočišnou nástrahu byli taky furt a zvýšení úlovků ve větší velikosti bylo prakticky nula. Teď je taky hájení okyše a má i míru 20. Že by se to projevilo ve zvýšení úlovků co do počtu a velikosti vůbec nevěřím. Jen že ta ryby úplně nezmizí. Chytám na vláčku a občas i feeder pořád pidi do 20, výjimky 25 - 35 jsou opravdu jen
jednotlivé kusy.
Podobně je to s úhoři, nasadit pidi je úhyn při lovu a v turbínách odhaduji tak 98%. Zase je jen efekt toho, že ta ryba úplně nezmizí.
Takže nebudeme časem zachraňovat jen losůsky, ale dost dalších. První na řadě by měli jistojistě být ten lipoš a potočák. Tedy než nasazovat do řeky typu horní Sázava perlína, okyše, bych radši napřed nasypal toho potočmena a lipoše, pak parmu atd. Doba prostě z podhorské řeky udělala tekoucí karpošdrom. To není dobře. Tolik můj názor.
Jiná situace je na přehradách, velkých stojácích.

Turňa - Profil | So 13.2.2016 8:51:22

tomass1982 - >> Milý tomassi, kdybys četl pozorně MRK, tak zjistíš, že jsem sem vložil Bleskovku o tom, že Ministerstvo zemědělství novelizuje prováděcí vyhlášku k zákonu o rybářství a tam již bude mezi hájenými druhy ryb zařazen i okoun - bude tedy stejně chráněn jako např. candát. Nabytí účinnosti se plánovalo na 1. března 2016, ale má zpoždění. Nyní se jen čeká na podpis ministra, aby mohla být vyhláška zaslána k projednání komisím legislativní rady vlády.

http://www.mrk.cz/bleskovky.php?id=39672

nadrazak - Profil | So 13.2.2016 8:42:58

Buffalo1969 >> Doufám,že nebude futrál třeba,má jich i tak plný mražák.

Buffalo1969 - Profil | So 13.2.2016 8:40:59

nadrazak >> a máš pro něj futrál?????, Vís kolik jich sežere a jak jsou vynikající....:-)))
Pro "NĚJ" je sežranej okoun něco jako sex. Nemusí ho nonstop, ale 2x denně určitě jo..:-DDD