Vydrám se daří. Škodí rybářům

Autor diskuse: rover - Profil , 25.2.2014

mzxy - Profil | Út 25.2.2014 16:59:27

Na vrcholu potravního řetězce je člověk, normálně by vydru zabil...Marie Terezie by s radostí vydala patent, kterým by nařídila jejich lov....do roka a do dne by bylo po problémech....

Všem ekoteroristům, kteří nesouhlasí s mým názorem vzkazuji...sponzorujte si každý svého vydríska, kupujte mu čerstvé ryby za své...pak bude ryb a záběrů dost i pro sportovní rybáře

Já nechci, aby stát z mých daní a z mých příspěvků ČRS živil podobnou havěť...

Denny - Profil | Út 18.3.2014 18:55:04

Lide se zde naprosto nesmyslne napadaji a urazi.Uvedomte si,ze vydra je jeden z nejsilnejsich predatoru v ceske prirode,ktery nema,mimo cloveka ,zadneho prirozeneho nepritele.V drivejsich dobach patrila mezi velmi plachou "beznou" lovnou zver a tim se jeji stavy regulovaly.Bohuzel doslo k tomu,ze tento zivocich byl na pokraji vyhubeni.Takze jeden extrem a snaha o zachranu vydry vyvolala dalsi extrem.Z pohledu cloveka vydra nelovi jen z hladu,pokud ji to podminky umoznuji,ale z ulovene ryby si vybere pro ni jen to nejchutnejsi a zbytek necha na brehu,coz je ale v prirode naprosto bezna vec nejen u vydry.Ponechme stranou humannost lovu,vzdyt my,jako rybari se k rybam take humanne nechovame a v prevazne vetsine lovime pro zabavu.Z meho pohledu je resenim lov teto selmy zodpovednymi lidmi v takovem mnozstvi aby se jeji stavy udrzely na unosne mire a nekterych lokalitach,kde neni zadouci, k jeji naproste likvidaci,pokud mozno tak,aby byla zachovana nejaka rovnovaha.

mzxy - Profil | Út 18.3.2014 16:27:57

Rybáři, místo zbytečných hloupostí nakupujte velké nerezové sklopce, stačí na noc nastražit kus makrely nebo několik páchnoucích sardinek. Žádný norek neodolá.
Na soukromém pozemku ráži .22 LR a větší.
Nastolme v našich revírech "rovnováhu." My jsme příroda.

ondra.soucek - Profil | Út 18.3.2014 10:40:36

marmyš >> Hezká reakce a tak nějak zapadá do toho, co už jsi zde vyplodil. A pokud jsem buran, když se mi nelíbí nabádání ke stražení želez a tvá touha střílet ekology, tak takovým buranem budu rád. Jinak vedu život spokojený, jen mi vadí tupost některých lidí a těm to pak i napíšu.

ondra.soucek - Profil | Út 18.3.2014 9:57:51

marmyš >> Já jen, že to je takové ukázkově dacanské chování. Stražit železa, střílet "ekoteroristy". Chápu, že to jsou jen silácké řečičky tady na MRKu, ale to je snad ještě ubožejší.

Abych předešel nutnému protiargumentu, tak jen podotknu, že rozhodně nezastávám názor vydra do každého potůčku a na některé ekologické aktivisty se dívám jak na zjevení, neb mají tak úzký rozhled, že jim uniká spousta věcí okolo a svou snahou spíš škodí nebo jim jde jen o koryto. Naštěstí se to netýká všech.

Každopádně ani jako krajní řešení bych nebral chytání vydry do želez. Může nastat situace, že majitel vyčerpá legální možnosti, jak se bránit a jako jedinou možnost vidí porušení zákona - vydry se zbavit. Uchýlit se v tomto případě k železům je prasárna. Pokud ji někdo potřebuje zabít, ať to udělá rychle a neohrožuje u toho ostatní. Rozhodně není odpověď, že večer past nastražíš, ráno sebereš. Pokud nemáš pozemek oplocený, jak chceš zabránit, aby tamtudy někdo prošel?

No a názor o střílení lidí, co ti vadí, je opravdu mimo mísu a podle mě ho použije akorát buran, co si nevidí na špičku nosu.

Docky - Profil | Ne 16.3.2014 0:14:11

Vydra...to je poslední dva měsíce má noční můra. S partou kamarádů, jsem popravil starý rybník, pak založil s klukama sdružení rybářů a teď na rybník chodíme lovit ne-jenom my, ale hlavně vydra, která už nemá ani potřebu odcházet někde dál a zabydlela se nám někde poblíž a už je tak drzá, že na ní svítím baterkou a ta mrcha si tu rybku baští v klidu dál. Poslední dobou je to každý den 2-3kg kapřík a po průzkumu jejiho ho... jí chutná vše co má šupiny. Tím bych chtěl poděkovat všem cipům, co je ve vší slávě vypoušti velkoryse do přírody a neuvažují, že už není tak velkého prostoru pro takové množství predátorů. Poblíž máme pstruží potok a odchovný pstruží potůček, kde byl koncem prosince a pak v lednu, břeh pokryt zbytkem jejiho neutuchajícího apetitu po nej částech rybmasa.
Mám pocit, že někdo se snaží a pak druhá skupina, která se snaží nějak jinak, jim to vše pos...
Teď jsem došel z obchůzky te naši kaluže a ta mrcha si se mnou hrála na honěnou a mezi tím si chroupala candáta. Co na to říct....dám si prostě panáka a zakur..jisi.

dada11 - Profil | Út 18.3.2014 19:52:50

marmyš >> Nebo kastrovat a podvazovat. To by mohli dělat ochránci, stejně dělaj hov-no :-).

marmyš - Profil | Út 18.3.2014 19:12:48

Denny >> Na řece by mě nevadila. Díval jsem se jak loví a byl to pěkný pohled. Vystrčila hlavu z trávy a koukala mě tak ze třech metrů. Je to milé zvířátko a i kdyby mi tu vyžrala řeku do mrtě,tak mi to nevadí-koupím si v krámu uzenou makrelu.-) Horší je to ale na rybníku,podnikat v chovu ryb společně s vydrou jde špatně dohromady.

Slavíček - Profil | Út 18.3.2014 11:07:30

ondra.soucek >> je pravda ze prirodni aktivisti je taky extrem aspoň nekteri staci se podivat jake emoce u nich vzbuzuje temelin ? Osobne bych jim odpojil domacnost aspoň na mesic od proudu a byl by klid oni rvou pritom bez proudu by z nich tezko dnes dokazal zit. Co tim chci rict ze zadny extrem není reseni staci se podivat na palavu nadrz 6 nechapu proc tam to omezeni od ochrancu je cely rok když by stacilo pouze když hnizdi ptaci

ondra.soucek - Profil | Út 18.3.2014 10:57:54

Slavíček >> Já bych to až tak drsně neviděl. lidi se o eliminaci svého druhu snaží docela statečně :-D

Jinak vydra u nás už podle mého názoru není až tak ohrožený druh. V přírodě je jí dostatek a někde až příliš. Dokonce mám takový pocit, že její reintrodukce byla tak úspěšná, že by nebylo od věci zamyslet se, jestli už je na některých místech vůbec žádoucí. Pstruhové potoky jsme si zdecimovali sami a někde tomu ještě pomohl neuvážený krok - vysazení vydry. V potocích a říčkách, kde se ryby díky zásahům člověka nemají jak přirozeně rozmnožovat, tak pro ni není místo. Vůbec by neškodilo, aby nastala revize stavu a legislativy ve vztahu k vydře. A nejen k ní...

arnošt - Profil | St 26.2.2014 9:36:35

Klidně by tady stačilo napsat,že VŠEHO MOC ŠKODÍ...

Miki 1 - Profil | St 26.2.2014 9:33:37

Pr3v1t3k >> A nenapadlo vás že díky sportovním a produkčním rybářům mají vydry co žrát? Rybáři se starají o to trapné torzo potoků a řek které tu zůstalo po našich předcích, kteří krajinu přetvořili pro zemědělské využití. Řeka byla jen strouhou na odvod přebytečné vody. Jenže úživnost takové řeky se ani zdaleka nemůže porovnávat s přizozeným tokem. Nevím zda jste někdy přirozenou řeku nebo potok viděl, u nás mnoho těchto toků neni. Tam populace ryb má šanci před vydrou obstát a své stráty doplnit samovýtěrem, ale ve strouhách s vyrovnaným dnem, bez úkrytu je vydra schopna rybí populaci doslova zlikvidovat. To je k vidění právě na potocích.
Ano máte pravdu že tu vydra žila a má právo na život, je to koneckonců původní druh, ale prostředí kde žije dnes už k původnosti a přirozenosti má daleko a neuživí dnešní stavy vydry.
Jak to vyřešit?
Nedělat nic.(není řešení)
Nechat ekoteroristy ať si vydru krmí na vlastní náklady .(úsměvné)
Nechat rybáře ať je dál krmí a proplácet náhrady.(stávající stav)
Přistoupit k regulaci stavů vyder.(protesty veřejnosti)
Přistoupit k regulaci stavů ekoteroristů.( nějak nevidím negativum :)).
Přistoupit k revitalizacím toků.(drahé řešení)
Přestat vysazovat ryby. (problém se časem vyřeší sám).
Nebo máte nějakou jinou možnost? :-)

šmudla007 - Profil | St 26.2.2014 9:20:16

S vydrama je to podobný jako s kormoránem nebo cigánama. Je otázka kolik vyder sme ochotni živit než nám přerostou přes hlavu. Ona totiž vydra funguje na principu vyžrat ryby a všecko co jde a přesun na další lokalitu kde ještě je co žrát. Expanduje dokud nedosáhne takové početnosti že zvládá spotřebovat všecky ryby který v dané lokalitě vyrostou.
Pak přijde borec z životního prostředí, zjistí že díky vydře je lipan potočák na vymření(respektive se už v přírodě nevyskytuje).. dá zjistit analýzu proč nejsou pstruzi lipani, ejhle protože vydra.. nařídí regulaci vyder na únosnou míru.

Není normální aby ekoteroristi nařizovali rybářům vysazovat do CHKO víc ryb, aby těch víc vyder mělo vůbec co žrát. Nebudu přece hasit požár tím že budu přilívat víc benzínu.
Pro sportovní rybáře je řešením sportovní a chovné vody oplotit, ať se vydra naučí létat nebo se dá na rostlinnou stravu.
Až budou vydry způsobovat dostatečně vysoké škody, tak od nich dá stát ruce pryč a rybáři dělejte co umíte, na ten okamžik se fakt těším.

Pr3v1t3k - Profil | St 26.2.2014 8:29:10

Jasně! Takže jenom proto, že žerou ryby ( na což maj od přírody daleko větší právo než my) na místech kde vy sportovně lovíte, tak je dobrý je vykropit! Já to asi potřebuju sesumírovat. Ta vydra tu žila. Pak nás bylo víc a víc, tak jsme jí vykosili. Pak nějaký pitomce napadlo vysadit je tam, kde uz dalsim pitomcum bude vadit. Pak existujou sportovni rybari, ktery ryby nezabijej. Pak tenhle stat, kterej za vsechno a nic plati skody! Takze; sportovni rybar, chce zabit zvire, ktery pro to aby prezilo ( nevim o vydre co chodi do nakupaku) zabiji ryby, ktery ale ten rybar zabijet neprisel, on je prisel sportovne uzivat a proto je velice jednoduchym faktem, ze ryba patri v zebricku hodnot totalnich debilu vys a ne na stejnou uroven jako ryba! Panove, neumite se na vec podivat ze siroka a proto jste pro me dost ubozaci! Nazdar