Mrtvá rybička na candáty

Diskuse k montáži Mrtvá rybička na candáty

Autor diskuse: Martin M. - Profil , 3.2.2006

MISO* - Profil | Út 18.7.2017 8:30:30

u x a >> no, nieco na tom bude ;-))
este dodam jednu zvratenost - chytanie ryb na ryby s tym, ze tie chytene sa nasledne pustia. Mam na mysli tych sportovych sumciarov, co ryby vehementne chrania a pustaju, aby si ich mohli oni alebo niekto dalsi o5 chytit a zazit ten fantasticky pocit zo zdolania a nasledneho pustania. Samozrejme medzitym fotky, filmy a uchylne maznanie sa s nimi vo vode alebo na brehu. Ta strasna zvratenost spociva v tom, ze sa nerozpakuju na jeden takyto ulovok obetovat a utyrat x nastraznych ryb, ktore povazuju za podradne, nezasluziace si tu istu "sportovu" uctu ako tie co sa fotia. Jediny ciel je velka fotka velkej ryby. To nie je rybacka, ale totalne egohonicstvo najhrubsieho zrna.

Rybář_na _baterky - Profil | St 19.7.2017 10:36:45

Knapík >> Osobně si myslím, že to už ani 1% nebude, je to logické nejsou dospělé ryby, které by se měly vrátit rozmnožit, je jich čím dál méně, protože jestli se víc než 99% odchyceného monté prodá asiatům a tam skončí buď jako monté v konzervách nebo jako vykrmené ryby na suši trhu a ten zlomek monté, co se nasadí třeba k nám do ČR, tak většina skončí v turbínách MVE a a jiní se nedostanou přes jezy a hráze... :( k tomuhle přistupuje rozumně jedině Švédsko, které úplně zakázalo lov úhořů ve sladkých vodách (jestli i v jejich mořských vodách to nevím) a také tam neregulují řeky jako u nás a nemají tam každej kilometr řeky MVE...

Jediná cesta jak zachránit úhoře je prostě, aby EU nařídila zákaz jejich prodeji do komerčních výkrmen (asiatům), kde následně skončí v konzervě a nebo v suši a nařídila jeho prodej tam, kde ho rovnou vysadí nebo jej vykrmí a pak vysadí do řeky (když je vykrmené, je mnohem větší šance přežití), která je poproudově migračně prostupná a můžou se tak vrátit do Sargasového moře a také udělat něco s MVE (buď zabezpečit náhony, aby se tam úhoři nemohli dostat a nebo je prostě zakázat, stejně to je jedna velká lumpárna ze který normální, slušný lidi neprofitujou - nemají užitek). :( To znamená, že jestli se my rybáři nezačnem bouřit a dělat demonstrace a protesty a nebudeme neustále posílat maily na EU, tak se můžem s úhořema pomalu rozlučovat... :( (Mě to mrzí strašně, jelikož je pro mě úhoř nejkrásnější ryba, možná ani ne tím, že byla nějaká pruhovaná nebo měla tečky třeba jako potočák, ale tím, že procestuje velkou část světa, vypadá úplně jinak než jiná ryba a prostě když jdu na úhoře, tak to má své krásné kouzlo, to kouzlo, ale pak mizí, když si uvědomím, že tu prostě už brzy nejspíš nebudou... ): :)

Pstruh27 - Profil | Út 18.7.2017 10:36:28

MISO* >> ku vsetkemu treba pristupovat s rozumom. Vzat vsetko co ma mieru len preto lebo je mi luto pustit mierovu rybu je chore a rovnako chore je dogmaticke CHaP zdovodnovane rozne, ako napriklad: nejem ryby, ked chcem rybu tak si ju kupim, nedokazem zabit rybu a podobne...... ja ryby aj pustam a aj beriem a vobec to nie je hanba..... zoberiem si rocne do 10 Kaprov, nejake Duhaky + nejaky dravcek. Vsetko doma zjeme. Ryby nedavam,nerozdavam, nevymienam. Pustat vsetky nasadove Kapre a Duhaky a nasledne v podstate take iste ryby kupovat v Tescu mi pride uz uchylne :-D

Carpkiller - Profil | Po 17.7.2017 9:38:08

Jenom k tý srkačce, sám zastávám názor, že bych je zakázal, do konce jsem je sabotoval tak, že jsem je na prodejně uklidil a přestal prodávat...stejně každému co se na ní zeptá, se snažím vysvětlit že je to největší nesmysl, co lze do vody hodit.
Chytil jsem několik cejnů či kapříků, kteří se mi za utrženou srkačku zamotali do vlasce.
Každopádně by jste se divili, kolik lidí si jí žádá a i jakých ročníků, z daleka se nejedná jen o důchodce, i spousta chytráků ve středním věku vám bude tvrdit jak je to super a ať jim neradím, že chytají 30-50 let a tak že vědí co a jak...
Má poslední odpověď je vždycky stejná, říkám jim, jasně chytáte desítky let, ale desítky let pořád stejně blbě:-)

xycht - Profil | Pá 14.7.2017 12:41:17

Montáž s trojhákama je prasečina, milý Martine Maťáku. Chytám candáty 20 let a vždycky stačil jednoháček.

Touhle sračkou zcela zdecimuješ ty menší ryby.

xycht - Profil | Po 17.7.2017 17:32:49

trep-sp >> A co jednoháček a sekat hned? :-)

Rybář_na _baterky - Profil | Pá 14.7.2017 15:14:03

Já vám fakt závidim, že můžete chodit na candáty nebo na štiky a i když se vám nedaří, tak aspoň do několikáté docházky tu rybu chytíte, já tady u nás do minulýho roku chodil jak blbec a měl jsem asi 20 docházek s nástražkama a výsledek byl jeden 20cm okoun a to jsem zkoušel různý nový věci a nechci se nějak obhajovat, ale rukama to teda fakt podle mě nebylo. :( Letos jsem teda šel symbolicky zahájit taky, ale k ničemu to nebylo... :o(((

Knapík - Profil | St 19.7.2017 8:25:03

Rybář_na _baterky >> jen k tomu monté, včera jsem listoval časopisem Rybářství asi z roku 1988 a už tam bylo psáno, že v roce 1984 bylo zaznamenáno pouze 16% populace oproti předchozímu období :-((
Kolik to asi bude dneska, třeba už jen 1% ??

Rybář_na _baterky - Profil | Út 18.7.2017 12:43:54

Pstruh27 >> Naprosto s tebou souhlasím. K rybařině a nejen k ní se musíme chovat selským rozumem, rybaření podle mě znamená CHRÁNIT původní druhy v našich vodách (potočák, úhoř, losos, candát, okoun, lín, karas o., štika...) a chovat i jiné tržní ryby (kapr, duhák, siven, amur, + nějací ti dravci), které se vysadí proto aby se slušnými rybáři CHYTILI a následně ZKONZUMOVALI.

Bohužel se čím dál tím méně myslí na tu ochranu původních krásných druhů ryb, které pomalu, ale jistě mizí z našich vod. Vizitkou je např. u nás zcela vyhubený losos (nepočítám ty pokusy o jeho vysazování do Kamenice a Labe, protože to je čistě řízeno člověkem a bylo zaznamenáno pouze pár vrácených dospělých jedinců), kterého zcela jistě následuje úhoř, který pokud nepřestanou skoro všechno monté Briti, Francouzi a Italové prodávat asiatům do pár let vyhyne a to mě bude mrzet nejvíc, protože ani lidem z EU, pro které znamená vydat toto nařízení "pohnout malíčkem" - ...prodávat většinu monté tam, kde jsou schopni se "dospělí" úhoři dostat zpět po vodě až do Sargasového moře a tam se rozmnožit..., nezáleží na ochraně původních druhů a to je fakt smutný. :(

trep-sp - Profil | Po 17.7.2017 17:47:16

xycht >> u dvou trojháčků mám úspěšnost záseku tak 65 procent, kdybych dal jeden jednohák ,tak si myslím ,že se to o hodně sníží.

F.Jack - Profil | Po 17.7.2017 11:53:54

Super diskuse o lovu candátů na rybičku :-D

Karel K70 - Profil | Po 17.7.2017 10:17:28

Carpkiller >> Udělal jsi to nejlepší cos udělat mohl,za mně-já bych zakázal i chytání na 2 háky,doba pokročila,a je spousty jiných možností jak rybu přelstít i jedním hákem,hezký den.

bjwir - Profil | Po 17.7.2017 9:22:18

kapr97 >> Je vidět že máš nachytáno hodně málo..srkačka je stále hojně užívaný nástroj a to nejen u dědů ale i u lidí co chytají cejny na salát atd..

dada11 - Profil | Ne 16.7.2017 19:49:52

Kolos23 >> Mám hodně podobné zkušenosti z loňského podzimu. Rybka +- 8 cm, raději živá. Jen jsem je chytal do pěti metrů od břehu. Takže klasické náhozy spodem. A jako návazec používám slabou pletenku s jednoháčkem. Candáti tu preferují oukleje, na jakékoliv vodě. A napichuji jen do ocásku.

Kolos23 - Profil | Ne 16.7.2017 19:41:54

Taky přidám svoje zkušenosti.
Ta montáž je prehistorický dinosaurus. Kdysi (myšleno před 40 lety) a ani to ne, protože už tehdy se preferovali dvojháčky na candáty, ty měli jedno raménko delší než druhé.
Ale teď chytám pravidelně už roky celý podzim candáty na jednoháček na návazci z normálního vlasce obyčejně 25.
Pokud se týka nástrahy, poslední dobou, tak rok dva zpět, mám pocit, že na mrtvou rybičku mám výrazně méně úlovků než na živou. Fakt je to co tady někdo psal, že loni byla ideální velikost tak 5-8cm. A taky vidím stejný trend, co tady někdo zmiňoval, že ideální jsou místní rybky.
Umístění háčku mám různé, pod hřbet, nebo za tlamičku ale i za jenom za hřbetní ploutev. A nějak jsem nepozoroval velké rozdíly.
Jediné co mě ještě napadá, je že pokud mohu, tak nenahazuji ale zavážím. Když už musím nahazovat, tak velice opatrně bez použití síly.

xycht - Profil | Ne 16.7.2017 13:27:45

Colasrumem >> Nemám co bych dodal. Jednohák je šetrnější a dokonce víc sedí při záseku. Ty trojháky jsou snad kromě sumce zvěrstvo

Colasrumem - Profil | Ne 16.7.2017 11:25:01

Přemas >> Taky souhlas, od zahájení se věnuji každý rok převážně candátům na feeder a větší jednohák ze slabého drátu funguje při včasném záseku super. Je pravda, že jsem už pár let nechytil candáta pod 50cm a tam kam chodím je to dost slušně početná ryba.

Přemas - Profil | Ne 16.7.2017 10:09:09

Přesně jak říká Willow. Jednoháček a hned sekat. Na úhoře nedávám průvěsy, a ani když jdu s rybkou na dno. Prostě povolím brzdu, dopnu, ryba se při záběru přisekne a díky tomu v drtivé většině je ryba chycena za kraj tlamy. Všichni se diví, že tahám úhoře za krajíček, a i když se jím to snažím vysvětlit, že dravé ryby jsou hltavci, že není potřeba nesmyslně povolovat a nechávat ryby zažrat. Stejně je pak vidím, jak dávají dvoumetrovej průvěs ... a při prvním candátkovi se diví, proč je zažranej a teče z něj krev ... Jinak ta montáž je v pořádku, ale opět v případě, že se nepovoluje, nedávají zbytečné průvěsy, a seká se ihned. Tak jako je tomu právě u feederu ...

Willow - Profil | Ne 16.7.2017 7:03:42

Bacha >> Zakázané ne,ale silně neetické.Malý,podměrečný candát to většinou nerozplave.A pak se všichni diví,že těch větších a velkých je tak málo,největší mortalita je právě způsobena ulovení a puštěním podměrečného kusu na takovouhle sestavu.Bohatě stačí jednoháček a hned sekat,tam je aspoň nějaká šance pro rychlé a bezpečné puštění podměrečného kusu.

dada11 - Profil | So 15.7.2017 22:38:12

keltt >> Na Candáta je už lepší jen máslo, kmín, sůl a citron :-).

Tomas Krlin - Profil | Pá 14.7.2017 14:46:16

novas32 >> Hlavne z toho nedelat vedu. Kazdopadne podle me davat na stojaku na zivou rybicku FC je nesmysl, tam ma prijit lanko, protoze to muze sezrat treba stika.
Jinak na mrtvolu je to jedno, ja treba davam pro klid v dusi kevlarovou snurku, neni to sice jako lanko, ale rozhodne vydrzi vic nez FC anebo snurka...
Jinak pro info, chytam candose normalne na 0,33mm razici oranzovy silon ASHIMA FLUO+ CORAL a zadny problem... (stejne pruty jako chytam kapry)
Candat obcas bere tak, obcas onak, pravidlo seku hned je jistejsi, ale obcas nepomuze ani svecena voda...
Me jednu dobu candosi padali pri pouziti jednohacku, tak jsem dal vyjimecne dvojhacek a bylo vyreseno... jinak staci i ten blby jednohacek i kdyz clovek chyta na fidu.

novas32 - Profil | Pá 14.7.2017 14:35:19

Carpkiller >> Chytam je na feeder a sekam hned pri chveni spicky. jeste se mi nestalo, ze by byl zazrany. pouzivam jednohacky a vzdycky je za kraj tlamy.
Diky za reakci a nazor.

b.gun - Profil | Út 5.8.2014 20:52:05

Lukas H >> Kdes na to moudro přišel?

Sven - Profil | Ne 6.5.2012 21:39:13

NICKLOTERS >> souhlas. Ani mně se ta montáž nelíbí.
Toleroval bych ji jen vyjímečně v rukách opravdu zkušeného a opravdu aktivně lovícího rybáře. Ale kolik takových je ?
Dnes chytá opravdu kdekdo a o nějaké pozornosti při lovu candátů, kteří se loví převážně za tmy, nemůže být v drtivé většině případů ani řeč. Důvody netřeba rozebírat....
O nějaké ohleduplnosti k lovnému objektu si také netřeba dělat iluze.
Candát je maso, které se nepouští. A to i pro většinu i těch nejzatvrzelejších CHaP.
Podle mých letitých zkušeností, nechává většina candátobijců, rybu zažrat. A to z čistě pragmatického důvodu aby o ten kus cenného žvance nepřišli....
Sice je tato montáž o dost přijatelnější než ta nejpoužívanější, dvojhákem zaživa prošitá živá rybka na polykačku ale při pozdním záseku to vyjde nastejno.
Jsem stejně jako ty, pro velký jednoháček na vlasci a sekání při sebemenším pohybu.

maxi6 - Profil | Ne 20.4.2008 11:34:06

Odkaz na Montaz:
Bylo by dobre, kdyby se v obrazove casti u nekterych montazi pridal symbol - Lebka a zkrizene hnaty......?