Česko pomalu vysychá. A bude hůř

Autor diskuse: MAXXSKATER - Profil , 7.5.2018

Kamčatkyn - Profil | So 12.5.2018 11:10:55 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

doporučuji na toto mrknout - jak by to mělo vypadat (probíhat hospodaření) ...


Knedla12 - Profil | Pá 11.5.2018 19:55:03 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

chytrej >> Relativně málo? 90 % obdělávané půdy je pronajímáno, není páka ani politická síla změnit chování lidí k půdě (natož třeba k zvířatům).
Chceme vajíčko za 2 Kč, mléko za 10 Kč v tetrapacku, brambory za 5 Kč, chleba za 35 nekoupím, to raději Šumavu za 23 v Penny, české jablko by si koupil jenom blb, páč jablko z Austrálie chutná sice hůř, ale stojí polovinu. Dokud se nezmění myšlení všech, tak jakákoliv změna bude pro kteréhokoliv politika smrtící a proto je jim to "jedno".
A ano, vody je málo. Srážky jsou sice pořád přibližně stejně vysoké, ale většina jich padá v přívalových děštích které padají na vyschlou půdu, ta prostě není schopna vodu vsáknout. Na jaře jsme měli vždycky vody na zahradě až moc, kolikrát nám tam rostly mokřadní trávy, ale letos "je vody dost", proto máme praskliny v zemi jako v nejsušších letních měsících. Potok máme domrvený už jak dlouho, příroda kolem se nezměnila, ale letos už prakticky neteče začátkem května. Kdysi nejlepší chovný potok v okolí...

Všude do lesů napráskáme smrky, na pole dáme kukuřici a pro jistotu nebudeme hnojit, vymluvíme se na to že je málo zvířat (páč na zelené hnojení se*eme), kukuřici samozřejmě narvu do bioplynky, páč ta mi nejvíc vydělá. Pak namrskáme na zbylé pole fotovoltaiku, ta mi vydělá ještě víc jak nějaké bioplynka a navíc nemusím hnout prstem, vydělává sama. Kdyby přece jenom nějaké to pole zbylo, postavíme tam sklad, postavíme tam fabriku (protože brownfieldů máme málo) a nebo možnost nejlepší, postavíme tam shop, ať můžeme chodit shopovat a kupovat si tu šumavu za 23, mléko za 10, vysočinu za 8,90, kvalitní Australské jablko, připlatím si za pořádný Argentinský steak (i když je to největší hnus) páč v TV říkali že ten je nejlepší a samozřejmě koupím iphone za 18,990...v akci.

Kdo je bez viny ať hodí kamenem.

...a do mě ;)

chytrej - Profil | Čt 10.5.2018 17:20:26 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Přestože věřím že přijdou roky kdy vody bude zase dost (ovšem spíš ve formě povodní), tak bych napsal, že Česko nevysychá pomalu ale rychle. Když opomenu pár zdařilých revitalizačních projektů z posledních let, tak se doposud vše dělalo ve prospěch odvodnění. Problém s nedostatkem vody, který odstartovalo zmeliorování zemědělské půdy a v mnoha případech nesmyslné zahloubení, napřímení a ohrázování vodních toků před mnoha lety. Dále znásobilo zastavování orné půdy velkými sklady a parkovišti v době nedávné i současné a ve finále umocnilo zoufalé "hospodaření" dnešních zemědělců (rychlý odtok a eroze vlivem pěstování kukuřice, likvidace mikroorganismů a žížal postřiky při pěstování řepky, málo živočišné výroby a tím způsobený nedostatek humusu v půdě, utužení půdy vlivem těžkých strojů, nahrazení hluboké orby chemickými postřiky...). Vše se postupně sečetlo ještě s globálním oteplováním a máme tu dnešní výsledek. Nejvíc mě štve, že pokud někomu na patřičných místech konečně dojde, že by se mělo rychle a ve velkém rozsahu něco změnit, tak to zase budou finančně přefouknuté státní zakázky a vyhodí se obrovské množsví peněz. Přitom by stačilo relativně málo.

Bacha - Profil | Čt 10.5.2018 14:05:12 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Úbytek vody se nedá vztáhnout jen na vodní toky. Zásadní je vododržnost zemědělské a lesní půdy v souvislosti s globálním oteplováním. Za nečinnost v tomto ohledu by měli politici dostat nakopáno do rozkroků....nebo rovnou do koulí:-)

potočák 62 - Profil | St 9.5.2018 17:43:55 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Kdyby se budovalo tohle,tak by Česko nevysychalo.Jsem zvědavý na nedělní Střepiny na Nově.Tentokrát by se měly týkat lipanů,potočáků a zpomalování odtoku vody z krajiny.Petrův Zdar