Olovo = silná otrava?

Většina lidí, kterým řeknu, že skousávám olověné bročky se šíleně divý a říká, že jsem blázen, že se z toho otrávím atd. ...
Něco jsem o tom četl a zjistil, že je olovo opravdu dost jedovaté. Je to tak také u "rybářského" olova?
Autor diskuse: Šlapeto - Profil , 1.9.2008 plavaná - příhody, kuriozity

Je olovo tak jedovaté?

A) Ano...vražedně.60%

B) Rybářské olovo neni normální...3%

C) Nikdo se tím nezabý(í)vá ,tak asi není.3%

D) Tak to fakt nevím...4%

E) Je mi to jedno,když se mám otrávit otrávím se z něčeho jiného...29%

Od 21.2.2009 hlasovalo 377 čtenářů.

GRUPA - Profil | Po 20.2.2012 9:29:40 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Šlapeto - >>
Ahoj

když jsem byl ještě hodně malej klučina, tak jsem při cvrnkacím fotbale omylem spolknul olověnou kuličku. Otrava se dostavila až po tom co ze mě ta kulička ( o dost menší ) vyšla vae stolici. :-( Takže na nějaké řeči, že je olovo v pohodě, bych teda z vlastní zkušenosti nedal. Strávil jsem pár dní va špitále. :-(
Je ale rozdíl bát se olova, které je někde v bahně a olova, které se nám dostane do těla. Na některých vodách jsem zažil tak agresivní druh bahna, že mi v něm z olova slezla barva za pár hodin a to jsem neměl jen jedno a nechytal jen na jedné vodě.
Ať ti to hrrčííí......

Anýzový dědek - Profil | Čt 16.2.2012 17:50:27 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

voz >> Jako chemik ti mohu zodpovědně říct, že když sléváš, tak výpary z olova(Oxid olovnatý) je jedovatyý- ale musel bys ho dýchat hodně dlouho - řádově roky.
no a pokud ho kousek spolkneš, tak se ti rozpouší v žaludeční kyselině ( Chlorovodiková-solná) na chlorid olovnatý,který se snáze vstřebává.Ale také bys ho musel sníst dost velké množství na akutní otravu.
Netvrdím, že olovo není jedovaté, ale přílišná masáž zdělovacích prostředků hraje v tomto případě obrovskou roli.

anakonda - Profil | Pá 26.2.2010 13:02:25 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Co je otrava olovem?
Příčinou otravy olovem - plumbismu - je hromadění velkého množství olova v těle. Olovo je škodlivé zejména pro děti mladší 6 let, neboť poškozuje vyvíjející se mozek a nervový systém. Otrava však hrozí každému, komu se olovo dostane do těla ve stravě, v nápojích nebo ze vzduchu.

Velké množství olova v krvi dítěte může způsobit poškození mozku, mentální retardaci, problémy s chováním, anémii, poškození jater a ledvin, ztrátu sluchu, hyperaktivitu, opoždění ve vývoji a další fyzické i duševní poruchy, v krajních případech i smrt.

Otrava olovem je např. ve Spojených státech jedním z nejčastějších dětských zdravotních problémů způsobených životním prostředím. I když počet dětí s vysokou hladinou olova v krvi každým rokem klesá, v letech 1999 až 2000 bylo otravou olovem postiženo podle odhadu 434 000 dětí.



Odkud olovo pochází?


Na rozdíl od ostatních zdravotních problémů vyvolaných životním prostředím ke kontaminaci olovem může dojít v domácnosti, neboť olovo může být obsaženo v nátěrech, v prachu, v pitné vodě nebo v půdě.


Olovo v nátěrech. V domech postavených před rokem 1960 (situace v USA) se mohou vyskytovat staré olovnaté nátěry s koncentrací olova podle váhy až 50 %. Děti si mohou přivodit otravu olizováním okenních říms nebo žvýkáním třísek s olovnatým nátěrem. Častější příčinou otravy je však olovnatý prach, který se jim zachycuje na rukou a snadno se pak dostane do úst. Olovnatý prach se uvolňuje z odlupujících se nátěrů, dále při renovaci domů, kdy dochází k porušování olovnatých nátěrů, a nebo vzniká otíráním olovnatých nátěrů na okenních rámech, podlahách verand a podobně.


Olovo v prachu. Na okenních rámech a okenních římsách se často usazuje vysoká vrstva olovnatého prachu, který pochází nejen z nátěrů, ale také z půdy a ze vzduchem přenášených emisí ze spaloven, z tavicích pecí a z ostatních průmyslových objektů. Mnoho dětí se otráví olovnatým prachem, který nosí domů jejich rodiče z práce – působení olova jsou na svých pracovištích vystaveny miliony lidí. Olovnatý prach je velmi jemný, může být neviditelný a dá se jen obtížně odstranit. Ulpívá dětem na rukou a na hračkách a snadno se jim pak dostane do úst při běžném chování, jako je například cucání palce.


Olovo v půdě. Venku, na veřejných hřištích i na vlastních dvorcích se děti dostanou do kontaktu se špínou, která může obsahovat vysokou hladinu olova. Vnější nátěry budov, které se po léta odlupují, olovnaté emise z automobilových výfuků a znečišťování ovzduší průmyslovými objekty, jako jsou tavicí pece a další, představují výrazné zdroje olova. Nejvyšší hladiny olova v půdě se obvykle nacházejí u základů budov opatřených vnějšími olovnatými nátěry.


Olovo ve vodě. Podle odhadu amerického Úřadu na ochranu životního prostředí je z celkového počtu osob ohrožených otravou olovem asi ve 20 % případů zdrojem olova pitná voda. Olovo se vylučuje do vody ze starých olovnatých trubek a rozvodů městských vodovodů a z domovních kanalizací. Zdraví kojenců může značně ohrozit dětská výživa, připravená z kontaminované vody.


Ostatní zdroje olova. Olovo se může vyloučit do potravin nebo nápojů skladovaných v dovážených keramických nebo kameninových nádobách, v nádobách z olovnatého křišťálu nebo z porcelánu. Olovo je obsaženo například v rybářských háčcích, dále se používá při výrobě barevného skla nebo keramiky. Může být obsaženo také v některých lidových medicínách, „ve zdravé výživě“ nebo v kosmetice.



Proč i nízké hladiny olova u dětí vyvolávají znepokojení?

K poškození dětského mozku, ledvin nebo žaludku stačí jen malé množství olova. Otrava olovem se u dítěte může projevit zpomaleným vývojem, problémy s učením nebo s chováním.


Otrava olovem se u dítěte nemusí projevit žádnými příznaky, může však vyvolat bolesti žaludku, hlavy, nechutenství, nespavost, dítě může být rozmrzelé, unavené nebo neklidné.


Podle nejnovějších poznatků jsou škodlivé už hladiny olova v krvi, které byly dříve považovány za bezpečné. U dětí s hladinou olova v krvi pouhých 10 mikrogramů na decilitr bylo zjištěno nižší IQ, pomalejší vývoj a problémy s udržením pozornosti. (Mikrogramy na decilitr, označené µg/dl, označují množství olova v decilitru krve).



Jak mohou rodiče zjistit, že má jejich dítě příliš vysokou hladinu olova?

Jediný způsob jak zjistit, zda má dítě v těle olovo, je krevní test. V USA se nap. doporučuje provádět testy u každého dítěte ve věku 12 měsíců a pak dle možnosti ve 24 měsících. Pokud je podezření, že dítě je vystavováno působení olova, mělo by se s vyšetřením začít už v 6 měsících. O dalších testech by se mělo rozhodovat na základě výsledků předchozích krevních testů a posouzení míry ohrožení dítěte působením olova.



Co znamenají výsledky testu?

Test určí, kolik mikrogramů olova se nachází v jednom decilitru krve dítěte. Na základě dnešních znalostí by koncentrace olova v krvi dítěte neměla přesáhnout 10 mikrogramů na decilitr (10 µg/dl). Je-li zjištěna vyšší hladina, je třeba podniknout příslušné kroky.


Hladina olova v krvi 10-19 µg/dl znamená slabou otravu olovem. Dítě by mělo být v průběhu několika měsíců opakovaně vyšetřeno. Je třeba také zjistit, zda byt nebo místa, kde si dítě hraje, neobsahují zdroje olova. Nalezené zdroje olova by měly být pečlivě zkontrolovány. Množství olovnatého prachu lze omezit častým mytím rukou a vlhkým úklidem. Při otravě olovem je důležitá správná výživa. Strava bohatá na vápník a železo snižuje vstřebávání olova, naopak tučná strava jeho vstřebávání usnadňuje.

Hladina olova v krvi mezi 20-44 µg/dl představuje mírnou otravu olovem. Je třeba odstranit zdroje olova z prostředí, kde se dítě pohybuje. K odstranění olova z těla bude možná dítě muset podstoupit chelatační léčbu, která spočívá v podávání léků obsahujících látky, které na sebe vážou olovo a snižují tak jeho akutní toxicitu. Léky je třeba podávat s opatrností vzhledem k možným vedlejším účinkům.

Koncetrace olova v krvi ve výši 45-69 µg/dl představuje těžkou otravu olovem. Dítě se musí léčit a zároveň je třeba odstranit zdroje olova z prostředí, v němž žije.

Přesahuje-li hladina olova v krvi dítěte 70 µg/dl, je nezbytná okamžitá lékařská pomoc. Dítě se bude muset pravděpodobně léčit v nemocnici a domů se bude moci vrátit až po odstranění všech zdrojů olova v bytě.




Co mohou dělat rodiče pro snížení hladiny olova v krvi dítěte?




Domácnost:

Nedovolte dětem olupovat nebo oškrabávat barvu a dostupné povrchy natřené olovnatým nátěrem, zejména na oknech, okenních rámech a okenních parapetech nebo okenních rámech.
Pevné povrchy omývejte vodou a mýdlem pomocí mopu nebo hadříku.
K odstranění prachu z pevných povrchů nepoužívejte vysavač, vysáváním se údajně prach jen zvíří. Pokud chcete vysávat, měli byste používat vysavače s HEPA filtrem.
Před jídlem vždy umývejte dětem obličej a ruce.
Hračky a dudlíky pravidelně umývejte.


Výživa:

Dbejte, aby děti dostávaly pravidelně výživnou stravu, neboť na lačný žaludek se olovo snáze vstřebává.
Dbejte, aby strava dětí obsahovala dostatek železa a vápníku.
K potravinám bohatým na železo patří játra, obohacené cereálie, vařené fazole, špenát a rozinky.


Půda:

Je-li pravděpodobné, že půda kolem domu je kontaminovaná olovem (například v domech umístěných poblíž dálnice), založte na ní trávník nebo ji zakryjte jiným způsobem. Je-li zdrojem kontaminace půdy olupující se nátěr, nejvíce olova se bude vyskytovat v blízkostí natřených povrchů, např. u vnějších zdí. V takovém případě zasaďte kolem domu keře, které zabrání dětem v přístupu ke kontaminovaným povrchům. Je-li půda kontaminovaná olovem, připravte dětem na hraní pískoviště s čistým pískem, opatřené pevným dnem a krytem.


Voda:

Je-li obsah olova ve vodě z vodovodu vyšší, než stanoví norma pro pitnou vodu, nechte vodu před použitím vždy několik minut odtéct (dokud nezmění teplotu). K pití a k vaření používejte pouze vodu z kohoutku pro studenou vodu , kterou jste nechali důkladně odtéct, stejně tak k přípravě kojenecké výživy. Chcete-li vodu uchovat v lahvích, natočte si ji vždy v noci, kdy je nejčistší. (Tento postup je účinný v případech, kdy jsou zdrojem olova vodovodní trubky v domě. Neúčinný je však v případě, že je olovem kontaminován městský vodovodní rozvod).


Potraviny:

Neskladujte potraviny v otevřených, především ne v dovážených plechovkách.
Ke skladování potravin nebo servírování jídla nepoužívejte dekorativní porcelán nebo keramiku. Rovněž neuchovávejte potraviny nebo nápoje v nádobách z olovnatého skla nebo porcelánu.


Zaměstnání nebo koníčky rodičů:

Jestliže členové rodiny pracují s olovem, dbejte, aby děti nepřišly do styku s kontaminovanými oděvy nebo odpadem, které se mohou dostat do domácnosti.



Zdroj: The Arc, publikováno s laskavým svolením The Arc of The United States, česká verze vznikla díky pomoci dobrovolníků projektu dobromysl.cz – překlad Zuzana Jungwirthová, korektury Dita Křišťanová

K dispozici je tisk článku.
Víte, jak podpořit růst dobromysl.cz?
umístěte na svůj web náš banner :: staňte se dobromyslným partnerem :: spolupracujte s námi

Materiály na serveru Dobromysl.cz jsou pouze obecného informačního a vzdělávacího charakteru.
Jejich případné využití je třeba vždy konzultovat s lékařem a je ve vaší plné odpovědnosti.


Pravidla poskytování služby


Tento server byl vytvořen za finančního přispění Evropských strukturálních fondů.
Názory zde prezentované vyjadřují postoje dodavatelů obsahu, a proto nemohou být v žádném případě považovány za oficiální postoj Evropské unie.

Dobromysl.cz, ISSN 1214-2107, Copyright (c) 2002 - 2010
MÁME OTEVŘENO? o.s. a dodavatelé obsahu
příspěvky, dotazy, spolupráce: redakce{zavináč}dobromysl{tečka}cz

Brouček - Profil | Pá 26.2.2010 10:41:10 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

a co není dnes jedovaté.Máme sousedku která má trochu problém s funkcí mozku a ta tvrdí že cukr, sůl, pepř je jed jedovatý jsou banány,brambory, houby prý všechny i ty jedlý, prostě podle ní je jed všechno a tak schutí žere obilí e extrudovaný výrobky kde je více Eček než v točenáku ale nás nenasere. takže stím olovem to není tak horký dyť do 80 let minulého století se běžně dělaly rozvody vody v barákách z olovenejch trubek a teměř 50 procent stare zastavby má ještě olověné trubky a žijou tam lidí vodu pijou a jak jim chutná

jarda 2004 - Profil | Út 17.11.2009 20:46:05 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Šlapeto >> Broky točená olova a podobnou verbež jsem skousával víc jak 1O let a zatím pohoda. Určitě to není zrovna zdravá výživa ale nic se nemá přehánět.

PetrK - Profil | Čt 26.3.2009 11:30:15 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

nevím jestli je to psané níže, ale větší problém bych viděl u domácích výrobců olov někde v garáži... při tavení vznikají toxické páry o silné koncentraci. jinak limit pro pracovní prostředí je 0,05 mg/m3 tak si asi dovedete představit co způsobí koukání do hrnce při tavení olova... takže kutilové na to bacha, olovo se vstřebává dýchacím a trávicím ústrojím a také kůží. buďte opatrní, olovo je svinstvo, ale při zkousnutí deseti broků za tejden nic nehrozí. olovo se běžně do těla dostává i v potravě.

Lauri - Profil | Čt 26.3.2009 8:30:15 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Šlapeto >> většina rybářů skousává bročky zubama,to je zcela normální věc. Olovo jedovaté je o tom žádná. Pokud bročky budeš skousávat osm hodin denně tak to máš na otravu zaděláno,ale pokud jen občas na rybách tak nemusíš mít strach,že by se ti něco mohlo stát.

tomashr - Profil | Út 24.2.2009 10:02:40 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

S tou jedovatostí olova bych to zas tak nepřeháněl - je sice pravda, že se to usazuje všude možně, nicméně skutečné otravy olovem byly popisovány v minulosti při pravidelném užívání nádobí s obsahem olova případně u profesí, které pracovaly denně s olovnatými barvami či dokonce nějakými sloučeninami olova v práškové podobě, které i vdechovali. Ti se dostávali na koncentrace olova, které jsou proti tomu, co si mohou přivodit rybáři jak sobě, tak i vlivem na životní prostředí ostatním, zcela jistě v rovině tisícinásobků. Opravdu bych to až tak neprožíval.
Jinak ale i přes tento umírněný postoj musím připustit, že na tom omezení olova v rybařině něco je. Pokud se použije pár bročků na plavanou, tak to je celkem o ničem, na druhé straně ale utržené kaprové olůvko 50 či dokonce 100g už je docela slušná hromádka olova - jediné utržené olovo této velikosti je vlastně ekvivalentem celé krabičky bročků. Podobně je to s feeder krmítky - minimálně 10, ale spíš 20g a utrhá se jich spousta. Sám jsem letos byl u vody s feederem jen dvakrát, ale asi 30g olova jsem do vody už poslal - není to zas tak málo a přemýšlet nad nějakou náhradou by možná neškodilo :-(

smradzjzd - Profil | So 21.2.2009 11:37:27 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Šlapeto >> no tak žrat to snad nemusíš, to už jdeš do extrému, byla řeč jen o zkousávání

drozďák 30,42 - Profil | So 21.2.2009 10:56:09 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dovolím si přihodit jeden odkaz, který problematiku dokonale popisuje. Tedy byl bych opatrný i s rybářským olovem.

http://www.piskac.cz/pavel/recenze/TIS/OLOVO.RTF

placew - Profil | Út 2.9.2008 13:26:09 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zdravotní rizika

Olovo patří zcela jasně mezi toxické prvky. Z historického hlediska je právě nadměrné užívání olova jedním z faktorů, který přispěl k zániku římské říše v období kolem změny letopočtu.

Toxicita olova je zvláště významná pro dětský organismus. Trvalá expozice dětského organismu i nízkými dávkami olova je příčinou zpomalení duševního vývoje a nepříznivých změn v chování.

V současné době je díky používání olova v rozvodu pitné vody, širokému použití olova při výrobě barev, rozsáhlému použití olova jako aditiva v benzínu a díky jeho ostatnímu využití v průmyslu je olovo všudypřítomným kontaminantem prostředí. Olovo se po vniknutí do organismu ukládá hlavně v kostech a v určitém množství se nachází v krvi.

Typickými příznaky otravy olovem jsou[zdroj?] bledost obličeje a rtů, zácpa a nechuť k jídlu, kolika, anémie, bolesti hlavy, křeče, chronická nefritida ledvin, poškození mozku a poruchy centrálního mozkového systému. Léčení spočívá v tvorbě komplexu a maskování Pb silným chelatačním činidlem. I stopy olova v okolním prostředí a potravě mohou vést při trvalém přísunu do organismu k následným těžkým onemocněním, protože olovo se v těle kumuluje a vylučuje se jen obtížně.

[editovat] Ekologická rizika

Těžké kovy jako olovo jsou schopné v atmosféře putovat na velké vzdálenosti, Kontaminují půdu i tisíce kilometrů daleko od zdroje znečištění olovem. Díky drastickému omezení obsahu olova v autobenzínech se v Evropě významně podařilo zmenšit rozsah oblastí kriticky zatížených olovem, Zatímco v roce 1990 bylo ohroženo přes 70% sledovaných ekosystémů, v roce 2000 to bylo již jen 8 procent.[1]

Zdroj> http://cs.wikipedia.org/wiki/Olovo

karelc - Profil | Po 1.9.2008 14:16:45 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Šlapeto: nejhorší smrt je smrt z vyděšení. Takové množství olova, kolik zkonzumuješ při aplikaci broků, se projeví mnohem míň, než dvacet let inhalace pražského vzduchu.

PS: jestli navíc jíš ve fast foodech, jsi prakticky mrtev :-)

Knapík - Profil | Po 1.9.2008 14:11:48 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

PetrK - ® Čt 28.8.2008 13:17:38
jo jo olovo volovo... :) jakmile se olovo dostne do organismu, tak je to průser, ani ho nemusíš jíst, velký problém zaznamenávám u střelnic, se špatnou vzduchotechnikou, několik polistů to už odneslo na svém zdraví, olovo usedá na kůži a vlasech a vstupuje do organismu touto cestou, jsou z toho krevní potíže a nedej bože když se dostane až do jádra kostí, pak dochází k patologickým změnám a to už je to nejhorší co může být. no ale co se týče ve vodě je to v pohodě, zde se neuvolňuje, leda by do vody někdo vylil nádrž nějakého kyselého roztoku, to by se mohlo uvolnit, jináč nic nehrozí :))))