„Kočár pro Nelinku“ předán

Kategorie: Všeobecné

Rybáři ukázali velká srdce!

Dobré dílo se podařilo. Vážně nemocná desetiletá rybářka Nela ze Žatce se dočkala tolik potřebného elektrického vozíku, který ji 25. listopadu na středočeském rybníku Dvorce předal předseda SÚS Dušan Hýbner spolu s ostatními rybáři. V čase adventu a blížících se Vánoc je toto krásný příběh o lidskosti, přátelství a soudržnosti naše cechu.


Tomu však přecházela jedna důležitá věc, která dokázala, jací rybáři ve skutečnosti jsou lidé. Středočeši uspořádali veřejnou sbírkou pod názvem „Kočár pro Nelinku“ , kterou oslovili rybáře, místní organizace i spřátelené firmy ve svém územním svazu. Zřídili transparentní účet s tím, že na vybraný elektrický vozík potřebují 260 000 korun. A tady náš příběh začíná…

„To, co se stalo poté, mi vyrazilo dech. Peníze přibývaly takovým tempem, že jsme v podstatě po 14 dnech museli sbírku ukončit. Výsledek došlých finančních prostředků byl neskutečný – 362 123 korun,“ říká předseda SÚS Dušan Hýbner.


Ano, stačilo jen 14 dní a rybáři ukázali svá srdce, to že osud Nelinky je nenechal chladným a chtěli pomoci. „Neměli jsme strach, jak se k tomu postaví naši Středočeši, počítal jsem s tím, že se zapojí a že nám to nějakou chvíli bude trvat, ale že to dokážeme. Jenže nám začali peníze posílat i rybáři z jiných územních svazů a z toho jsem byl upřímně nadšený. Tak silnou odezvu jsme nečekali, byla to doslova tsunami a my jsme tak v poměrně krátkém čase mohli myšlenku pomoci Nelče posunout do závěrečné fáze,“ vypráví Hýbner.

A jelikož peněz bylo víc, tak prostřednictvím MO Kladruby, která sdružuje handicapované rybáře, byla navázána spolupráce s firmou Meyra a u ní byl objednán na míru vyrobený nejmodernější elektrický vozík, který je v současné době na trhu. Navíc zbyly peníze ještě na nový mechanický vozík, který rovněž dodala firma Meyri, a který Nele bude sloužit přímo na rybaření, může s ním i do vody.


V sobotu (25. 11.) pak došlo ke slavnostnímu předání na rybníku Dvorce, v přestávce náborového muškařského závodu. Panovala skvělá atmosféra, chvíle velice emotivní, kdy i tvrdí chlapi od vody, neměli k slzám daleko.

„Já chci všem poděkovat, opravdu všem, kdo se na celé akci podílel, byť jen tím, že ji šířil po sociálních sítích. Zasloužili jste se o to, že Nela je šťastná, a že tu dnes můžeme být s těmito nádhernými dárky pro Nelu, která mě svojí statečností a tím, jak se staví ke svému osudu, neskutečně nabíjí. Vždy, když je mi nejhůř si na ni vzpomenu, jak ona každý den musí čelit svým potížím a dodává mi to sílu i smysl toho všeho, co kolem našeho rybářství děláme,“ uvedl Hýbner a jeho slova potvrdil i místopředseda SÚS Václav Seidl: „Jsem dojatý a pyšný na rybáře. Víte, nás často vnímají jako ty blázny, co sedí schouleni u vody, kteří se jen zajímají o své ryby. Dokázali jsme, že to není pravda, že je velké množství rybářů, kteří mají srdce na pravém místě a dokážeme pomoci. Toho si velice vážím.“


Vozíky nebyly jediné, co Nelinka dostala. Obdržela spacák a lehátko od jednoho nejmenovaného prodejce rybářských potřeb, který si přál zůstat v anonymitě. Na další dárky přispěl Slavomír Recman, jenž uspořádal sbírku na rybníku Letno a vybral 3 800 korun. Za ně byla zakoupena štika (polštářek), kterou si Nelča přála, vidlice, druhý spacák, bič, vlasce atd. Dále obdržela bič o českého reprezentanta v plavané Josefa Konopáska a dárek od firmy Monfish.

Poděkování rovněž patří Lence Cisárikové z firmy Meyra, která přijela s vozíky a firma věnovala určitou slevu na cenu vozíků.

Přijel i zástupce firmy Mivardi Karel Skalický, jenž Nelince předal šek na 10 000 korun, kbelík rybářských dárků věnovalo RCCC.

Ve finále pak došlo na velké odhalení elektrického vozíku, který byl do té doby skrytý v krabici s nápisy Nelinka. Ta z něj byla nadšená a hned ji museli do vozíku usadit a už z něho neslezla. „Pojedu s ním až domů,“ prohlásila nadšeně a pak špitla: „Děkuju všem.“

K vozíků dostala i fusak na nohy, aby v chladných dnech u vody nezmrzla.


Dojatá byla i maminka Jana, která při slovech Dušana Hýbnera zamačkávala slzy: „Je to pro nás velká pomoc, něco neuvěřitelného, už jsme nedoufaly, že se něco takového může stát. Vidět takhle spokojenou a zářící tu moji Kelišku je nejkrásnější odměna pro všechny, kteří nám pomohli a kteří se na sbírce podíleli. Dušane (Dušan Hýbner), nejde ani slovy vyjádřit, co jsi pro nás udělal a hlavně, že ses nenechal nikým a ničím odradit. Všem děkuju.“

Pak už se Nelinka nenechala dvakrát pobízet, zařadila rychlejší mód „králík“ a projela se po břehu rybníka. „Mám šest rychlostí,“ chlubila se a stihla si i tak trošku zamuškařit.

Tím to však nekončí. „Myslím, že až nyní vše doplatíme, že ještě nějaké peníze zbydou a ty chceme použít na to, abychom i firmy Meyra zaplatili servis na několik let, aby do budoucna s tím Nela a její maminka neměly problém,“ dodal Hýbner.

My všem ještě jednou DĚKUJEME! Obrovsky si vážíme vaší pomoci.

 
- 5.12.2017

Diskuse k miničlánku

jendulda - Profil | Pá 8.12.2017 12:58:07

splávkař >> Chtěl jsem se tě jenom zeptat, jestli tě někde vystavujou? Koukám na tvoje příspěvky na mrku co jsi kde nacantal a takovýho vola asi lectak nikde neuvidím. Takže pokud tě nekde vystavujou,rád bych se na tebe zajel podívat.

wilda81 - Profil | St 6.12.2017 22:59:05

Přiznám se že i já zamáčk slzu. Taktéž mám těžce nemocného 3,5letého syna a vím jaké jsou nároky a částky za různé zdravotní pomůcky. Jsou to 2 roky kdy jsme se s přítelkyní rozhodli uspořádat charitativní akci za účelem koupě speciálního kočárku pro našeho syna. Akce se vydařila,peníze se vybraly a kočárek jsme zakoupili. Hrozné na tom všem je, že ceny těchto pomůcek potažmo i doplatky, které rodič musí doplatit jsou v řádech desítek tisíc... Proto Nelinku moc zdravíme a rodičům přeji moře trpělivosti. Držte se. M.

splávkař - Profil | St 6.12.2017 22:27:41

Miras >> Já už předvolební kampaň vnímám v každé jeho sebeprezentaci minimálně rok, teď už aspoň víme kam hodlá vlastně kandidovat. Za kočár pro linku ho znovu chválím, dál tam toho na chválení ale mnoho nemám.

roman_monfish - Profil | St 6.12.2017 21:27:11

Všem ostatním bych rád poděkoval za podporu pro tuhle úžasnou holku, kterou mám to štěstí znát.

roman_monfish - Profil | St 6.12.2017 21:24:59

splávkař >> Skvělý koment. Když to vidíš takhle, zkus taky někam kandidovat a třeba se od Tebe konečně dočkáme něčeho smysluplného :)

MAXXSKATER - Profil | St 6.12.2017 13:07:13

Smekám před všemi lidmi, kteří se rozhodli pomoci. V dnešní době je to obzvlášť příjemné zjištění.

sven - Profil | St 6.12.2017 13:01:31

Je bezesporu úžasné, že i v dnešní době nejsou lidé lhostejní ale dokáží se dát dohromady, když jde o dobrou věc. Za to jim patří obrovský dík.

Nicméně se mi vůbec nelíbí aby museli slabí a nemocní žebrat nebo být ponižujícím objektem, milosrdenství spoluobčanů..
Postarat se o jejich důstojný život, je v první řadě povinností státu.
Není to neřešitelný problém... stačí odstřihnout od penězovodu šest nenasytných pijavic s jejich paláci, stovkami jejich poboček a tisícovkami zbytných lehkoživků, zmrazit milionové prémie aparátčíků pojišťovny státní a budou peníze nejen pro Nelinku ale i pro ostatní potřebné děti.
Aby nemuseli prosit o život, třeba v podobě sbírek na operace, které nenažrané "pojišťovny" nehradí.....

https://www.cpzp.cz/pobocky/
https://www.vozp.cz/cs/o-pojistovne/kontakty/
http://www.zpmvcr.cz/pobocky/
http://www.ozp.cz/kontakty
https://www.zpskoda.cz/kontakt
http://www.rbp-zp.cz/kontakty/kontakty-na-rbp/

Miras - Profil | St 6.12.2017 12:38:25

splávkař >> v tvých příspěvcích cítím nějakou nezapomenutou křivdu, tak vylož karty. Fakt dost pochybuji, že akce "Nelinka" byla v době svého vzniku politickým kalkulem.

Knapík - Profil | St 6.12.2017 7:09:50

1mirda2 >> to není ani tak oprava jako doplnění a díky za info, přeci jen to není takový nelida .-)

1mirda2 - Profil | St 6.12.2017 6:41:25

Knapík >> Ahoj jen tě trošku opravím.Andrej Babiš má obrovskou nadaci.Dává velké peníze na vozíky,pomůcky atd.Ale máš pravdu mohlo by jich bejt víc.Pojišťovna vše nehradí určitě ne po pár letech.Je to smutné ale je to tak.V tomto případě se dobré dílo podařilo a to je moc dobře.

splávkař - Profil | Út 5.12.2017 12:28:42

Názorná ukázka toho, že i předvolební kampaň může pomoc dobré věci.