Matjesy z cejna

Rybí saláty a zavináče

Ingredience:
4 filety z cejna
Sůl
Rostlinný olej
Bobkový list
Kuličkový pepř
Nové koření

Postup:
Ze dvou větších cejnů vyříznu čtyři filety.Ty nakrájím na proužky o velikosti cca 3x10 cm a vkládám je do sklenice.Každou vrstvu řádně prosolím (solí nešetřit)a když je sklenice plná tak ji zavíčkuji a dám do lednice na 7-10 dní uležet.Každý den je potřeba ze sklenic slít vodu kterou maso vylouhuje!!! a když se mi to nezdá klidně maso ještě přisolím.Po sedmi až deseti dnech maso vyjmu ze sklenic a pod tekoucí vodou v sítu pořádně propláchnu a nechám oschnout.Mezitím zahřeji trochu oleje na teplotu aby nevřel cca 60°C a vložím do něj všechno koření (jak říkal pan Werrich- přiměřeně)
aby se povolené silice z koření rychleji dostaly do oleje.Zahřívám cca 5 min.Nechám vychladnout a ryby,olej s kořením nacpu zpět do vymytých sklenic a doliji olejem.Zavíčkuji a na týden nechám ještě v lednici proležet.Přeji dobrou chuť.

 

Genesis_2008 - Profil, 5.9.2009
Průměrná známka: 1,54

Diskuse k receptu

barbar - Profil | Ne 11.12.2016 18:38:21

Tady žádné kosti nejsou.

splavek >> Dělal jsem matjesy podle nového receptu

1/2 kg masa na malé kousky - dal jsem maso z cejnů z břich bez kosti
4 dkg soli
Na 4 dny do lednice
Po této době přidat:
1/2 lžičky mletého pepře
3 cibule najemno
10 kuliček Nového koření
3 bobkové listy
A vše zalít olejem ,řepkový slunečnicový
Dát do lednice a odjet minimálně na 14 dní a ne to pořád ochutnávat :-)))

xycht - Profil | Ne 11.12.2016 17:59:27

Zdravím, mám silné pochybnosti, zda olej a sůl rozpustí ty kůstky v mase. Může mi ty pochybnosti někdo vyvrátit?

Ocet je pořeší, to mám již ověřené, protože jsem dělal zavináče z cejnů, ale u těch matjesů nevím. Byla by přece škoda je udělal a pak to vyhodit kvůli kostem :-)

Venca888 - Profil | So 30.6.2012 18:28:50

hasmic! >> v soli taky kosti nezměknou... od toho je ocet

hasmic! - Profil | So 30.6.2012 18:19:56

Hoj,
zkoušel jsem je, v soli mi kosti nezměkly (jednalo se o karase), jinak ale super!!! Jsou slanější, ale to myslím u matjesů neva! Jen do toho!!! ;)
Díky za recept,
hasmic!

nofish - Profil | Po 15.8.2011 22:42:17

MOBIDIK >> radši toho neháme :-D Já řezal týden v kuse filety ze sleďů. Filety na zavináče a matjesy, ty bříška z nich na salát. A nejen já, jezdili jsme tam povinně na praxi. Rozmražování sleďů horkou vodou atd- taky jim to tam zavřeli......

Nebudem znechucovat ostatním večer :-) Ale ten salát zkus, časem to poladíš a budeš vědět co a jak. Není nad domácí výrobu.

MOBIDIK - Profil | Po 15.8.2011 22:35:57

nofish >> Hele kámoš dělal v jednotě podbořany výrobna salátů a když přišli nasolené ryby v sudech otevřeli je a co tam vše bylo ...nasolená kočka.....prostě hnus.....a nikdo to neřešil jako vše v naší republice....

nofish - Profil | Po 15.8.2011 22:28:13

MOBIDIK >> nechtěj vědět, z čeho je převážně kupovaný rybí salát :-D na škole jsem jezdil na praxi do Rybeny v Č. Budějovicích - než ji hygiena zavřela.........

Jasně že je to úplně jiná chuť, je to úplně jiné maso než sleď který se používá většinou a nemluvě o tom, že si chytíš "čerstvý kus masa". Tak ať se povede, jestli natom budeš jako já, tak každý salát je originál :-D ale zatím vždycky jedlý.

MOBIDIK - Profil | Po 15.8.2011 22:24:02

nofish >> Půjdu do toho určitě....no nic na tom opravdu není mám s toho hlad ...ted bych si je dal.....mě se líbylo že ta chut byla uplně měco jiného než když si ho koupíš ....byl takový jemnější a opravdu chutnější....

nofish - Profil | Po 15.8.2011 22:19:01

MOBIDIK >> zkus to nějak jak jsem ti to psal, nebo mrkni tady na recepty, je celkem jedno z jaké ryby. Nic na tom není tak co......

nofish - Profil | Po 15.8.2011 22:18:10

Stanley88 >> jj obecně prostě nějak takhle. Vždyť to ani není recept:-) jen postup jak upravit maso. Mám rád jednoduchá jídla, takže mi tohle vyhovuje. Taky jsem někde vyčetl, je to tak rok, nevím ani kde. Tak jsem nikde nenapsal, že je to můj taJný recept :-)