Nakládané ryby na všechno
Rybí saláty a zavináčeNakládané ryby
Tento recept je určen pro ty, co mají rádi různé rybí saláty nebo nakládané rybí pochoutky. Nebo klidně jako obyčejné zavináče. Záleží jen na fantazii. Tento recept slouží k naložení ryby , která je připravena na další zpracování. Dá se brát jako tak zvaný koncentrát, který vydrží v lednici klidně i měsíc a podle chuti a fantazie se část odebere a ta se pak upravuje dle potřeb.
Na přípravu budeme potřebovat: bílou rybu, to je například cejn, plotice, perlín. Nejideálnější jsou ti menší asi tak kolem 15 cm. Dále budeme potřebovat ocet, lák na okurky, cibuli a kořenovou zeleninu. Koření: sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list, tymián a hořčičné semínko.
Nejprve musíme vykuchat, očistit od šupin oddělit hlavu a ploutve, důkladně opláchneme a zbavíme nečistot.
Připravené maso nasolíme – víc než normálně, ale neprokládat lopatkami soli. Necháme uležet v lednici 3-4 dny. ( tip: Zvolíme vhodnou velikost nádoby, obsah se při nakládání zdvojnásobí ).
„sůl krásně vyčistí maso zbaví slizu a hlavně maso pustí vodu a zpevní se“
Uležené nasolené maso důkladně opláchneme ve studené vodě. Maso zbavené soli naložíme do 6% octového nálevu, to je do jednoho litru octa nalijeme půl litru vody. Získáme tím 1,5 litru nálevu. Necháme v lednici minimálně 4 dny, záleží na velikosti ryb.
„ve zpevněném mase dokonale změknou malé kosti“
Po změknutí kostí musíme odstranit páteř, takže zase opláchneme ve studené vodě a pustíme se do vyndavání páteře. Nožem nařízneme hřbet a rukou vytáhneme páteř, vzniknou filety. Jde to snadno.
„vzniknou nám filety“
Opláchneme filety a vkládáme do nádoby, prokládáme syrovou cibulí nakrájenou na kolečka a přidáváme předem uvařenou a dobře vychlazenou nakrájenou kořenovou zeleninu. Cibulí nešetřit! Potom se vše zalije předem připraveným a dobře vychladlým lákem na okurky (celý pepř, nové koření, bobkový list, tymián, hořčičné semínko a pro zjemnění přisladíme cukrem) lák = ocet a voda poměr 1:1 = 4% roztok. Vymačkáme všechen vzduch. Necháme uležet v ledničce 4 dny.
„Toto je POLOTOVAR, který vydrží při dobrém chlazení klidně i měsíc v lednici“
No a nyní máme vytvořený polotovar ze kterého se dají vytvářet vynikající rybí saláty. Základem je maso dokonale zbavit láku (šťávy), to proto že takový vodnatý salát moc nezaujme. Takže důkladně vymačkáme lák z masa, třeba přes síto. Maso zbavené láku nakrájíme. Máte základ na rybí saláty.
Rybí salát s majonézou:
Ryby z láku (polotovaru) vymačkáme na sítě i se zeleninou takřka do sucha a vše rozkrájíme na malé kousky 2x2 cm. Na dva díly rozkrájených ryb přidáme jeden díl majonézy, opět cibuli, ale jemně nakrájenou. K tomu může přidat libovolné množství čalamády, přisypeme trochu cukru, mletého pepře a jemně všechno zamícháme. Můžeme též přidat několik lžic hladké hořčice. Získáme tak velmi voňavý a chuťově velmi výborný rybí salát. Tento salát, pokud bude zchlazený a vyráběný v čistotě, vydrží i několik dní.
Pepřenky:
Ryby z láku (polotovaru) vymačkáme na sítě i se zeleninou takřka do sucha a vše rozkrájíme na malé kousky 2x2 cm. Přidáme dobrou čalamádu, možno i kapii nebo feferonky. Dostatečně popepříme mletým pepřem, trochu zjemníme cukrem, popřípadě trochu přisolíme, ještě přidáme na kolečka jemně nakrájenou čerstvou cibuli a zalijeme olejem. Necháme v chladu proležet.
Diskuse k receptu
omambik - Profil | Pá 4.9.2009 12:11:46
Malda512 - Profil | Pá 4.9.2009 11:38:47
Minulí rok jsem sehnal dva velké kamenáky. Panečku to je jiná než nějaký hrnce.
omambik - Profil | Pá 4.9.2009 11:01:07
Malda512 - Profil | Pá 4.9.2009 10:54:21
omambik - Profil | Pá 4.9.2009 10:40:39
Malda512 - Profil | Pá 4.9.2009 9:52:38
Malda512 - Profil | Pá 4.9.2009 9:51:25
omambik - Profil | Čt 3.9.2009 21:06:13
malamut - Profil | Čt 3.9.2009 20:59:26
R.P. - Profil | Čt 3.9.2009 20:58:59
zítra proberem tu cytologii jak si chtěl, docela se těšim, zase se budu nudit
Kde to žije - všechna témata
5:51Pruty Hearty Rise 274
ČtÚhyn kaprů v rybníku 1,5ha 44
ČtKleště na O kroužky 4
ČtRybáři a vinařství 197
ČtČerné stavby u novomlýnské nádrže mají lidé zbourat (Bleskovka) 10
ČtRyby se mi po chvilce vypnou, co dělám špatně? 70
ČtFeeder vs. picker 15
ČtPruty pro lehkou kaprařinu 44
ČtVýběr prutů značky Century 593
ČtRybolov v Rumunsku 0
ČtLepší prut na těžší přívlač 705
Čt🚷 zabezpečení výbavy a místa k lovu🚷 125
ČtNohejbalové jádro rybářů 414
StJak poznám dopad krmítka na dno ? 17
StOrient Rods pruty 196
Co je nového - všeobecné
ČtBleskovka: Černé stavby u novomlýnské nádrže mají lidé zbourat
PoBleskovka: V JAR proběhl 45. kongres C.I.P.S.
NeBleskovka: Děti a rybáři společně oživili řeku Bílinu novými obyvateli
. . . Video: Zimní feeder - mražení červi a lisovaný rohlík
. . . Článek: Rybář Jarmil Koloušek a MRK.cz - ukázka z knihy Netipy + soutěž
. . . Článek: Polední ryby nejsou náhoda
. . . Miničlánek: Závěr sezóny s osobákem
. . . Recenze: Nabíjecí čelovka Fenix HM65R
. . . Miničlánek: Karas obecný - pomozte najít lokality
Oznámení - obecné
Na toto místo můžete sami vložit své oznámení ostatním čtenářům MRKu.
Kalendář akcí - obecné
26.4.Benátský Blinkr 2024
27.4.OBSAZENO !!!! Jarní rybářské...
27.4.Jarní rybářské závody Víceměřice...
27.4.Přísnotické jarní závody
27.4.Rybářské závody DOMAŽLICE 2024
27.4.rybářské závody Trojice Jaroměř
27.4.Rybářské závody na rybních pod...
27.4.Rybářské závody v Horním...
28.4.O putovní pohár MO ČRS Příbram -...
28.4.Rybářské závody Čelákovy -...
Doporučujeme e-shop
PÁRYSŮV RYBÁŘSKÝ RÁJ
Rybářské potřeby pro všechny, kteří propadli kouzlu rybařiny. Díky unikátnímu věrnostnímu systému nakupujete neustále se...