Nakládané ryby na všechno

Rybí saláty a zavináče

Nakládané ryby

Tento recept je určen pro ty, co mají rádi různé rybí saláty nebo nakládané rybí pochoutky. Nebo klidně jako obyčejné zavináče. Záleží jen na fantazii. Tento recept slouží k naložení ryby , která je připravena na další zpracování. Dá se brát jako tak zvaný koncentrát, který vydrží v lednici klidně i měsíc a podle chuti a fantazie se část odebere a ta se pak upravuje dle potřeb.

Na přípravu budeme potřebovat: bílou rybu, to je například cejn, plotice, perlín. Nejideálnější jsou ti menší asi tak kolem 15 cm. Dále budeme potřebovat ocet, lák na okurky, cibuli a kořenovou zeleninu. Koření: sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list, tymián a hořčičné semínko.

Nejprve musíme vykuchat, očistit od šupin oddělit hlavu a ploutve, důkladně opláchneme a zbavíme nečistot.

Připravené maso nasolíme – víc než normálně, ale neprokládat lopatkami soli. Necháme uležet v lednici 3-4 dny. ( tip: Zvolíme vhodnou velikost nádoby, obsah se při nakládání zdvojnásobí ).
„sůl krásně vyčistí maso zbaví slizu a hlavně maso pustí vodu a zpevní se“

Uležené nasolené maso důkladně opláchneme ve studené vodě. Maso zbavené soli naložíme do 6% octového nálevu, to je do jednoho litru octa nalijeme půl litru vody. Získáme tím 1,5 litru nálevu. Necháme v lednici minimálně 4 dny, záleží na velikosti ryb.
„ve zpevněném mase dokonale změknou malé kosti“

Po změknutí kostí musíme odstranit páteř, takže zase opláchneme ve studené vodě a pustíme se do vyndavání páteře. Nožem nařízneme hřbet a rukou vytáhneme páteř, vzniknou filety. Jde to snadno.
„vzniknou nám filety“

Opláchneme filety a vkládáme do nádoby, prokládáme syrovou cibulí nakrájenou na kolečka a přidáváme předem uvařenou a dobře vychlazenou nakrájenou kořenovou zeleninu. Cibulí nešetřit! Potom se vše zalije předem připraveným a dobře vychladlým lákem na okurky (celý pepř, nové koření, bobkový list, tymián, hořčičné semínko a pro zjemnění přisladíme cukrem) lák = ocet a voda poměr 1:1 = 4% roztok. Vymačkáme všechen vzduch. Necháme uležet v ledničce 4 dny.
„Toto je POLOTOVAR, který vydrží při dobrém chlazení klidně i měsíc v lednici“

No a nyní máme vytvořený polotovar ze kterého se dají vytvářet vynikající rybí saláty. Základem je maso dokonale zbavit láku (šťávy), to proto že takový vodnatý salát moc nezaujme. Takže důkladně vymačkáme lák z masa, třeba přes síto. Maso zbavené láku nakrájíme. Máte základ na rybí saláty.


Rybí salát s majonézou:

Ryby z láku (polotovaru) vymačkáme na sítě i se zeleninou takřka do sucha a vše rozkrájíme na malé kousky 2x2 cm. Na dva díly rozkrájených ryb přidáme jeden díl majonézy, opět cibuli, ale jemně nakrájenou. K tomu může přidat libovolné množství čalamády, přisypeme trochu cukru, mletého pepře a jemně všechno zamícháme. Můžeme též přidat několik lžic hladké hořčice. Získáme tak velmi voňavý a chuťově velmi výborný rybí salát. Tento salát, pokud bude zchlazený a vyráběný v čistotě, vydrží i několik dní.

Pepřenky:

Ryby z láku (polotovaru) vymačkáme na sítě i se zeleninou takřka do sucha a vše rozkrájíme na malé kousky 2x2 cm. Přidáme dobrou čalamádu, možno i kapii nebo feferonky. Dostatečně popepříme mletým pepřem, trochu zjemníme cukrem, popřípadě trochu přisolíme, ještě přidáme na kolečka jemně nakrájenou čerstvou cibuli a zalijeme olejem. Necháme v chladu proležet.

 

JirkaO - Profil, 31.7.2009
Průměrná známka: 1,33

Diskuse k receptu

Malda512 - Profil | Po 7.9.2009 10:44:33

Kája >> DDD

Kája - Profil | Po 7.9.2009 9:55:14

koukni do zcadla :)

Malda512 - Profil | Pá 4.9.2009 19:42:37

Chlapi jak vypadá lampa cip.?
Cip- Civilní pracovník.

omambik - Profil | Pá 4.9.2009 12:11:46

Malda512 >> já už používám jen tu jehlu takže obracím jednou, a kameňák musí být, jeden mám na maso a jeden na zelí

Kája - Profil | Pá 4.9.2009 12:03:30

Bože to je "cip jak lampa".........

Malda512 - Profil | Pá 4.9.2009 11:38:47

omambik >> Skopové jsou mnohem pevnější než vepřová,ALE musí být dobře očištěná. za měsíc budu dělat pro jednu resturaci hody. Jen jsem zvědavej s čím přijdou letos. Při nakladání masa obracíš maso nebo ho necháš tak jak je?
Minulí rok jsem sehnal dva velké kamenáky. Panečku to je jiná než nějaký hrnce.

omambik - Profil | Pá 4.9.2009 11:01:07

Malda512 >> skopové né, ale na ty tenké párky potřebuješ jehněčí střívka (strunky), taky se chystám že v zimě udělám nějakou akci

Malda512 - Profil | Pá 4.9.2009 10:54:21

omambik >> Zpracováváš i skopové? Já moc klobásy nedělám nebot nemám na to moc času. Já spíš dělám hotové produkty. Od klasiky až po to co si lidi vymyslí. Sýrové jsou dobré ale musíš to umět. Ted jsem dostal od známích klobásy z krůt.Vynikající . Sakra od tebe by se člověk ještě mohl lecos přiučit.

omambik - Profil | Pá 4.9.2009 10:40:39

Malda512 >> No tak to je jasný, že nabíjet strojově je pohodička, špičku mám na klobásy a jitrnice a pak jednu užší na jehněčí strunky na párečky (nejradši mám sýrový)

R.P. - Profil | Pá 4.9.2009 10:36:25

Malda512 >> když myslíš, hlavně že je znáš ty

Malda512 - Profil | Pá 4.9.2009 9:52:38

R.P. >> Nebudu s tebou nic probírat. Nebudu s tebou tady řešit věcy které znáš jen teoreticky.

Malda512 - Profil | Pá 4.9.2009 9:51:25

omambik >> To mám také. Starý šlehací robot.Metle mám prošroubované přes silonoví plát. ten dám přes hrnec a už se páří s polívky.Ted už s střívka kupují takže valím jiternice strojově. Udělám třeba dva metry a pak je teprve špejluji. Já udím jen v zimě. Přes léto to nějak postrádá ten smysl a také to není ono-.

omambik - Profil | Čt 3.9.2009 21:06:13

omambik >> I na míchání prdelačky mám udělanou mašinku abych jí nedělal vola

malamut - Profil | Čt 3.9.2009 20:59:26

Malda512 >> to máš pravdu, Bůh ne, to tvoji rodiče měli jít radši do kina.

R.P. - Profil | Čt 3.9.2009 20:58:59

Malda512 >> ne ten ne, u tebe spíš satan, i když ten na to taky nemá páky
zítra proberem tu cytologii jak si chtěl, docela se těšim, zase se budu nudit

Malda512 - Profil | Čt 3.9.2009 20:58:14

R.P. >> Bůh zato nemůže.